DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL XX. ÉVF.18. SZÁM | 2019. MÁJUS 9.

DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL

XX. ÉVF. 18. SZÁM | 2019. MÁJUS 9.

HÍREK

Rekordszámú díjazott az OTDK-n

Az egyetem hallgatói minden eddiginél sikeresebben szerepeltek a március 21-április 26. között rendezett XXXIV. Országos Tudományos Diákköri Konferencián. A dolgozatok fele díjazott lett, 145 hallgató I-II-III. helyezést ért el, 83 különdíjat kapott. Az 54 első helyezett a Pro Scientia Aranyérem pályázaton is indulhat.

"Tavaszi Szél tudást áraszt"

2014 után ismét az intézményben rendezték meg május 3-a és 5-e között a XXII. Tavaszi Szél konferenciát, hazánk egyik legjelentősebb tudományos találkozóját. Az eseményen 650 doktorandusz vett részt, közülük 65 külföldi, a világ 30 országából. A több mint 600 előadás az Állam- és Jogtudományi, az Informatikai és a Népegészségügyi Karon hangzott el.

Debrecen Drive - minden, ami gurul

Az egyetem járműiparhoz kapcsolódó képzéseit és kutatásfejlesztési tevékenységét is megismerhetik az érdeklődők Debrecen új járműipari seregszemléjén. A Debrecen Drive többszáz járművel május 25-én és 26-án várja a látogatókat a Nagyerdei Stadionban és környékén.

Az édesanyákat köszöntötték

Anyák napi ünnepséget tartottak a Kenézy Gyula Egyetemi Kórházban vasárnap. A Szülészeti és Nőgyógyászati Osztályon minden évben megemlékeznek az édesanyákról. Május 5-én rövid műsorral köszöntötték azokat a nőket, akik az intézményben a napokban adtak életet gyermeküknek. Az osztályon évente 2500 újszülött jön a világra, idén már 700 gyermek született.

DEACsalád - az első

Május elsején a Dóczy utcai egyetemi sportközpontban rendezték meg az első DEAC Családi és Futónapot. Kétezren vettek részt a programokon, hatszázan a jótékonysági futáson is indultak. A szervezők minden nevezési díjból 500 forintot felajánlottak a Koraszülött és Gyermek Intenzív Ellátásáért a DOTE Gyermekklinikán Alapítványnak, így 300 ezer forint gyűlt össze.


PROGRAMAJÁNLÓ

Szakmai konferencia

"Egészséges életkezdet támogatása" címmel rendez konferenciát a Debreceni Egyetem Egészségügyi Kara a várandósság és a kora gyermeki időszak legfontosabb témáiról május 9-10-én a kar "A" épület 1. előadójában ( Nyíregyháza, Sóstói út 2-4.), ahol egyebek mellett szó lesz a szülésre felkészítés időszakáról, a családtámogatás formáiról, a szülésznők önálló tevékenységéről, a várandósok egészségmegtartásáról, valamint a szülés árnyoldalairól.

Szaxofon koncert

A dán szaxofonművész, Henriette Jensen ad koncertet a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar Kamaratermében (Debrecen, Nagyerdei krt. 82.) május 9-én, csütörtökön 18:30-tól. Zongorán közreműködik Váradi Judit.

Sárgulás 2019

Hagyományos sárgulási programokkal búcsúznak a diákévektől a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Kar és a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar hallgatói. A programot záró látványos menet idén is a Böszörményi úti campus - Nagytemplom - Debreceni Egyetem Főépület útvonalon halad május 10-én, pénteken 9-13 óra között. A rendezvény 13 órától korsóavatóval folytatódik, majd 19 órától hajnalig tartó sárgulási bállal zárul a Böszörményi úti campus "B" épületének Aulájában.

Debreceni Endourológiai Napok

Külföldi és hazai szaktekintélyek részvételével, első alkalommal rendezi meg a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Urológiai Klinikája a Debreceni Endourológiai Napokat május 10-11-én a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Urológiai Klinika Könyvtárában (Debrecen, Nagyerdei krt. 98. I. Klinikatelep).

Mentési gyakorlat a DEKOM-mal

Orvostanhallgatók számára tart mentési gyakorlatot május 10-11-én Berettyó-Szentmártonban a Debreceni Egyetem Különleges Orvos és Mentőcsoportja. A DEKOM első alkalommal mutatja be azt az oktatási segédeszközt, amelyet a Debreceni Egyetem Klinikai Központ, a Marneval Zrt. és a DEKOM 1%-os felajánlásaiból, közös összefogással sikerült beszerezni. Az eszköz segítségével, a hallgatók, számítógépes szimulációkon keresztül gyakorolhatják a legsúlyosabb sürgősségi állapotok kezelését és ellátását.

Párkapcsolati szabadegyetem

A Debreceni Egyetem Mentálhigiénés és Esélyegyenlőség Központ, valamint a Három királyfi három királylány mozgalom közös szervezésében "Együttműködés a családban és a munkahelyen" címmel Ujvári Enikő, az alapítvány alelnöke, a Balansz munka-magánélet program vezetője tart előadást május 13-án, hétfőn 16 órától a Főépület Aud. Max-ban (Debrecen Egyetem tér 1.).

Kérdezz, felelünk!

"A NATO 70 éves története, Magyarország 20 éve a Szövetségben" címmel folytatódik a Debreceni Egyetem Külügyi és Külgazdasági Intézet és az Angol-Amerikai Intézet külpolitikai beszélgetés-sorozata május 15-én, szerdán 12 órai kezdettel a Debreceni Egyetem Főépület Studio 111. termében (Debrecen, Egyetem tér 1.).

Komparatisztikai Műhely

"Paradigmaváltás az orosz irodalomban az 1980-as évek második felében" címmel Vass Annamária tart előadást a Magyar Irodalom- és Kultúratudományi Intézet Komparatisztikai Műhelyének programjában május 15-én, szerdán 14 órától a Debreceni Egyetem Főépület III/303. termében (Debrecen, Egyetem tér 1.).

Tudományos konferencia

Joó Ferenc 70. születésnapja tiszteletére szervez nemzetközi tudományos konferenciát a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kar Fizikai Kémiai Tanszéke május 17-én, pénteken 10 órai kezdettel az MTA DAB Székházban (Debrecen, Thomas Mann u. 49.).


VIDEÓ

FELHÍVÁSOK

Regisztráció a Családi Nap programjaira

A Debreceni Egyetem dolgozói és családtagjai részére Családi Napot, valamint Alumni közössége számára "Iciri-piciri alumni" programot szervez a Nagyerdei Kultúrparkban a Mentálhigiénés és Esélyegyenlőségi Központ május 18-án, szombaton 9:30-tól. Jelentkezési határidő: 2019. május 16. Regisztráció: https://portal.unideb.hu/hu/webform/családi-nap

Regisztráció a Dolgozói DErbi eseményre

Ismét egész napos programkavalkáddal várja valamennyi munkatársát és hozzátartozóit a Debreceni Egyetem 2019. június 7-én, pénteken 10-22 óra között a Nagyerdei Stadion északi rendezvényterén. Az eseményen történő részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött a regisztracio.unideb.hu oldalon május 30-án éjfélig. Értünk. Nekünk. Velünk. - Idén már negyedszer!

Egészségfejlesztő program

Díjmentes egészségfejlesztő programon vehetnek részt a Debreceni Egyetem munkatársai. A májusban induló program során a vállalkozó kedvű sportbarátok 1 éven keresztül, heti két alkalommal, szervezett keretek között sportolhatnak a DEAC szakértő instruktorai segítségével. A mozogni vágyók asztalitenisz, nordic walking és zumba sportágak közül választhatnak, sőt ezekre felváltva is járhatnak. A program ideje alatt állapotfelmérést is végeznek a sportolási időszakban, így a résztvevők pontosan nyomon követhetik fejlődésüket. Az egészségfejlesztő programra a 06 52/512-900/63207-es telefonszámon, vagy a mozogj@deac.hu e-mail címen lehet jelentkezni.


KÉPGALÉRIÁK

Martini Réka és Joerg Bauer előadásával folytatódtak a MÜZLI képzései

Iain Lindsay brit nagykövet látogatása és előadása az egyetemen

International Food Day gasztronómiai fesztivál az Egyetem téren

Nemzetközi jóga napot tarottak a Sporttudományi Oktatóközpontban


SPORT

Kosárlabda

Két középházi rangadót is játszik a DEAC kosárcsapata a napokban. Ivosevék vasárnap 18 órától a Zalaegerszeget fogadják az Oláh Gábor utcán, majd jövő szerdán ugyanebben az időpontban a Kecskeméttel mérkőznek meg idegenben.

Futsal

A bajnokaspiráns Mezei-Villhez látogat a DEAC a futsal NB I. A-csoportjának pénteki játéknapján. A mérkőzés 18:30-kor kezdődik Berettyóújfaluban, a Pálfy István Rendezvénycsarnokban. Az NB II-es női csapat a KRSE-Ludovika együttesét fogadja vasárnap 19 órától a DESOK-ban, a felsőházi rájátszásban.

Labdarúgás

Cigándon vendégszerepel vasárnap a DEAC a labdarúgó NB III-ban. Az egyetemisták 17 órától lépnek pályára az utolsó előtti otthonában. A megyei első osztályban szombaton 16:30-tól DEAC II - DVSC II meccset rendeznek a Dóczy utcai Egyetemi Sportközpontban, míg a DASE vasárnap szintén 16:30-tól Hajdúszoboszlón vendégszerepel.

Kézilabda

Idei utolsó hazai bajnokijára készül a DEAC NB I/B-s férfi kézilabdacsapata. Szabó Csaba együttese a Balassagyarmatot fogadja szombaton 18 órától a DESOK-ban.


RÓLUNK ÍRTÁK

Miért csábító az olimpiai bajnokoknak a Debreceni Egyetem? (Nemzeti Sport)

Bács Zoltán, a Debreceni Egyetem kancellárja nyilatkozott a Nemzeti Sport Hosszabbítás-mellékletében az intézmény sportstartégiájáról, a százéves DEAC vonzerejéről, és arról, miért nincsenek tele a stadionok. Részletek.

Fejlesztések az onkológiai klinikán (Lokál)

Öt modern kezelőszékkel és egy új betegszobával bővült a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Onkológiai Klinikája. A tízmillió forint értékű korszerűsítés a betegek kényelmét és magas szintű ellátását szolgálja. Hazánkban évente csaknem 70 ezer daganatos esetet fedeznek fel, a Klinikai Központban 6500 új daganatos beteget regisztrálnak. Részletek.

A Brexitről beszélt a Debreceni Egyetemen a brit nagykövet (Dehir.hu)

"Nagy-Britannia és Magyarország kapcsolata a Brexit után" - ez volt a témája annak az előadásnak, amit Iain Lindsay brit nagykövet tartott szerdán a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Karán. Részletek.

Különleges köszöntést kaptak az édesanyák (Hír TV)

Különleges köszöntést kaptak az édesanyák a debreceni Kenézy Gyula Egyetemi Kórházban. Az ott dolgozók gyerekei kedveskedtek nekik műsorral anyák napján. A különleges gesztusnak másfél évtizedes hagyománya van Debrecenben. Részletek.

Főztjeikkel mutatkoztak be Debrecennek az egyetem külföldi hallgatói - videóval (Debrecen TV)

Egzotikus ételeket lehetett megkóstolni az Egyetem téren pénteken délután. Az International Food Day elnevezésű rendezvényen huszonkét országból érkezett egyetemista mutatta be hazája gasztronómiáját. Részletek.


A Debreceni Egyetem Hírlevele XX. évf. 18. szám | 2019. MÁJUS 9.

A hírlevelet a Debreceni Egyetem minden dolgozója megkapja. Amennyiben le szeretne róla iratkozni, kattintson ide. Lapzárta minden szerdán 12 órakor. Felelős kiadó: DE Rektori-Kancellári Kabinet Sajtóiroda.