DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL XX. ÉVF.17. SZÁM | 2019. MÁJUS 2.

DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL

XX. ÉVF. 17. SZÁM | 2019. MÁJUS 2.

HÍREK

Szenátusi döntések

A Szenátus áprilisi 25-ei ülésén támogatta az egyetemi szerepvállalást a Nyírbátorba tervezett új közösségi képzőközpontban és javaslatot fogadott el az intézmény alapító okiratának módosítására, aminek értelmében sporttudományi mesterképzéssel és nagyváradi műszaki alapképzéssel egészülnek ki a képzési területek. A testület új kitüntetés, a Jausz Béla-díj alapításáról is döntött.

Fejlesztések az Onkológiai Klinikán

Mp3-lejátszóval felszerelt kezelőszékekkel és egy betegszobával bővült az Onkológiai Klinika. A modern székekben a betegek a kezelések alatt nyugtató komolyzenei összeállítást is hallgathatnak. A 10 millió forintos korszerűsítés keretében a fekvőbeteg részlegen pedig egy új egyágyas, fürdőszobás helyiséget alakítottak ki.

EIT-ülés az egyetemen

Horváth Ildikó, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) egészségügyért felelős államtitkára is részt vett a Debreceni Egyetem Egészségügyi Irányító Testületének (EIT) április 25-ei ülésén. A 2017 novemberében alakult testület a Debreceni Egyetem Klinikai Központ és a Kenézy Gyula Egyetemi Kórház egységes szakmai irányítását látja el.

Elismerés az egyetem szakembereinek

Bartha Elek rektorhelyettes és Forisek Péter, a Történelmi Intézet docense kapta a "Gyomaendrőd Tudományos Életének Fejlesztéséért" díjat, amelyet a XVI. Gyomaendrődi Néprajzi Tudományos Konferencián adtak át. A tanácskozást 2004 óta az egyetem, a Szent Antal Népház, illetve a Kállai Ferenc Népfőiskola közösen rendezi.

Babos Tímea: fantasztikus csarnok épül

A tervek szerint szeptemberben vehetik birtokba a hallgatók az új egyetemi teniszközpontot a Böszörményi úti campuson. A 860 millió forintos beruházás első ütemében épülő fedett csarnok 60 százalékos készültségű. A létesítményt kedden bejárta az első magyar világbajnok teniszező, Babos Tímea is az egyetem kancellárjával és a városvezetőkkel.


PROGRAMAJÁNLÓ

14. International Food Day

A Hallgatói Önkormányzat külföldi hallgatóit tömörítő International Student Union (ISU) 14. alkalommal rendezi meg gasztronómiai fesztiválját, az International Food Day-t. A nemzetközi kulináris kavalkád május 3-án, pénteken 15 órától lesz a Debreceni Egyetem Főépülete előtti téren (Debrecen, Egyetem tér 1.).

Steinway hangversenysorozat

Duffek Mihály előadásában hallhatnak válogatást Wolfgang Amadeus Mozart és Ludwig van Beethoven műveiből a zenebarátok a Steinway hangversenysorozatban május 5-én, vasárnap 19 órától a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar Liszt termében (Debrecen, Nagyerdei krt. 82.).

Divatfotó kiállítás

A Fashion Festival Debrecen Divatfesztivál (FFDD) részeként május 6-án, hétfőn 12 órától látható a párizsi Alliance Française Alapítvány nemzetközi divatfotó pályázatának anyagából készített kiállítás a DEENK Élettudományi Könyvtárban (Debrecen, Egyetem tér 1.). A 47, amatőr fotósok által készített egyedi kép május 10-ig tekinthető meg.

Párkapcsolati Szabadegyetem

Székely András, a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért vezető elemzője, a Népesedési Kerekasztal koordinátora tart előadást a Párkapcsolati Szabadegyetem soron következő eseményén, május 6-án, hétfőn 16 órától a Debreceni Egyetem Főépület, Aud Max.-ban (Debrecen, Egyetem tér 1.).

Mentálhigiénés Filmklub

A "Bélier család" című filmet láthatja a közönség a Mentálhigiénés Filmklub soron következő előadásán az egyetem Mentálhigiénés és Esélyegyenlőségi Központ szervezésében május 6-án, hétfőn 17:30-tól a Főépület, Aud. Max.-ban (Debrecen, Egyetem tér 1.). Az ingyenes vetítés után beszélgetésre lesz lehetőség Mosoni Kriszta jelnyelv-oktatóval.

Jóganap a DESOK-ban

A Nemzetközi Jóganaphoz csatlakozva ingyenes jógagyakorlásra várják az érdeklődőket május 7-én, kedden 10 és 12 óra között a DESOK csarnokba (Debrecen, Egyetem tér 1.) . A jógaórát az indiai Ankita Sood tartja, regisztráció nem szükséges.

Karrieriskola

"A jövő munkahelye 4.0 - a Continental Powertrain Hungária Kft. Debrecen" címmel Makray Réka tart előadást a HKSZK Hallgatói Karrierközpont szervezésében május 7-én, kedden 14 órától a Debreceni Egyetem Főépület, Aud Max.-ban (Debrecen, Egyetem tér 1.)

Lélekmelengető koncert

A Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar hallgatóinak jóvoltából újra lélekmelengető dallamok csendülnek fel május 7-én, kedden 17:30-tól a DEENK Bölcsészettudományi és Természettudományi Könyvtár előcsarnokában (Debrecen, Egyetem tér 1.).

Nyílt tréning a DESZínházban

Játszani szerető érdeklődőket vár nyílt tréningjére az egyetem színjátszó társulata május 7-én, kedden 18 órakor, a Debreceni Egyetem Főépületében található, alagsor 31-es DESZ-teremben (Debrecen, Egyetem tér 1. ).

Világjáró Klub

Folytatódnak a Világjáró Klub programjai a Debreceni Egyetem Klinikai Központ, valamint a Közművelődési Titkárság és Szervezési Iroda rendezésében. Kubassek János "Az Alpok és a Dolomitok" címmel tart előadást május 7-én, kedden 18 órától a Belgyógyászati Intézet A épületének tantermében (Debrecen, Nagyerdei krt. 98.).

Zongorahangverseny

Skócia legkiválóbb muzsikusai között tartják számon Fenyő Gusztáv zongoraművészt, aki Ludwig van Beethoven szonátáiból játszik válogatást május 7-én, kedden 19 órától a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar Liszt termében (Debrecen, Nagyerdei krt. 82.).

Brit nagykövet előadása

Az Egyesült Királyság magyarországi nagykövete Iain Lindsay tart előadást "What's Next? British-Hungarian Relations and the UK'S Relationship with Europe after the UK'S Departure from the EU" címmel május 8-án, szerdán 11 órától a Debreceni Egyetem Főépület Studio 111-ben (Debrecen, Egyetem tér 1.).

Komparatisztikai Műhely

A Bán Imre Kultúratudományi Szakkollégium hallgatói mutatkoznak be a Magyar Irodalom- és Kultúratudományi Intézet Komparatisztikai Műhelyének programjában május 8-án, szerdán 14 órakor a Debreceni Egyetem Főépület III/303. teremben (Debrecen, Egyetem tér 1.).

Egyetemi Sportnap

Egyebek mellett tabata, tae-bo, lebegő jóga, TRX és spinning órákon vehetnek részt a sportolni vágyók május 8-án, szerdán 15 és 18 óra között az Egyetemi Sportnapon, a Nagyerdei Stadion oldalában található UniFit edzőközpontban. A foglalkozásokra a sportreg.unideb.hu oldalon lehet regisztrálni.

XXV. Épületgépészeti Szakmai Nap és Szakkiállítás

Tervezők, gyártók, forgalmazók, összesen 25 cég mutatja be legújabb kínálatát az Épületgépészeti Szakmai Napon, amelyet idén 25. alkalommal rendez meg a Debreceni Egyetem Műszaki Kar Épületgépészeti és Létesítménymérnöki Tanszéke május 9-én, csütörtökön 9 órától a kar épületében (Debrecen, Ótemető u. 2-4.).

Tudományos ülés

Tudományos ülést rendez Módis László professor emeritus 80. születésnapja alkalmából az Általános Orvostudományi Kar Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézet és a DAB Idegtudományi, Sejt- és Fejlődésbiológiai Munkabizottsága május 9-én, csütörtök 15 órától a Kenézy Villában (Debrecen, Nagyerdei krt. 98.).


VIDEÓ

FELHÍVÁSOK

Hálózati szolgáltatás szünetelése

Az UD Infopark munkatársai május 4-én, szombaton 12 és 14 óra között végzik a DE Klinikai Központ II. Belgyógyászati Klinika csomópont hálózati eszközeinek cseréjét, így ebben az időszakban az alábbi épületek és szervezeti egységek vezetékes, valamint vezeték nélküli hálózati szolgáltatása szünetel.

- Belgyógyászati Klinika "A" épületben: Belgyógyászati Klinika "A", Sürgősségi Klinika, Orvosi Képalkotó Klinika - Radiológia "A" részleg, Felnőtt háziorvosi ügyelet
- Belgyógyászati Klinika "B" épületben: Belgyógyászati Klinika "B", Orvosi Képalkotó Klinika - Radiológia "B" részleg, Csontvelő transzplantációs részleg, Gyermek hematológia
- Orvosi Rehabilitáció és Fizikális Medicina Klinika épületben: Orvosi Rehabilitáció és Fizikális Medicina Klinika, Reumatológiai Tanszék

Egészségfejlesztő program

Díjmentes egészségfejlesztő testmozgás programon vehetnek részt a Debreceni Egyetem munkatársai. A májusban induló program során a vállalkozó kedvű sportbarátok 1 éven keresztül, heti két alkalommal, szervezett keretek között sportolhatnak DEAC szakértő instruktorok segítségével. A mozogni vágyók asztalitenisz, nordic walking és zumba sportágak közül választhatnak, sőt ezekre felváltva is járhatnak. A program ideje alatt állapotfelmérést is végeznek a sportolási időszakban, így a résztvevők pontosan nyomon követhetik fejlődésüket. Az egészségfejlesztő programra a 06 52/512 900/63207-e telefonszámon, vagy mozogj@deac.hu e-mail címen lehet jelentkezni. További információ.

Szellemi Sportok Egyetemi Európa-bajnoksága 2019

Rangos nemzetközi sporteseménynek ad otthont a Testnevelési Egyetem a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetséggel együttműködésben 2019. július 24-28. között. A Szellemi Sportok Egyetemi Európa-bajnokság női és férfi tornáira már várják a 2 fős sakk-, valamint a 4-6 fős bridzscsapatok jelentkezését. Bővebb információ.


KÉPGALÉRIÁK

Indonéz delegáció látogatása az egyetemen

Kétezren sportoltak a DEAC I. Családi és Futónapján

Tehetségnap az egyetemi gyakorlóiskolában

A Balásházy végzősei idén is rendhagyó módon búcsúztak


SPORT

Futsal

Fontos rangadóra készül a DEAC férfi és női futsalcsapata is. A férfiak az NB I. csoportkörében a Szigetszentmiklóst fogadják pénteken 18:30-tól a DESOK-ban, az NB II. felsőházában a feljutásért hajtó lányok pedig a Ferencvárost látják vendégül szombaton 17 órától, szintén az egyetemi sportcsarnokban.

Labdarúgás

A május 1-jei Családi és Futónapon lejátszott találkozónál komolyabb mérkőzés vár vasárnap a DEAC NB III-as labdarúgócsapatára. Sáfár László együttese az ESMTK-t fogadja a hét utolsó napján 17 órától a Dóczy utcán. A megyei első osztályban a DEAC II. szombaton 16:30-tól Derecskén vizitál, míg a DASE vasárnap ugyanebben az időpontban a Hosszúpályi ellen játszik a Böszörményi úti campuson.

Kosárlabda

Továbbra is harcban áll a rájátszásért a DEAC férfi kosárlabdacsapata. A következő középházi összecsapás jövő hét szerdán 18 órakor kezdődik az Oláh Gábor utcai sportcsarnokban, az ellenfél az Atomerőmű lesz.


RÓLUNK ÍRTÁK

Horváth Ildikó: A V4-országok sokat tanulnak egymástól (magyarnemzet.hu)

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) egészségügyért felelős államtitkára szerint a V4-országok - Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia - a népegészségügyben is sokat tanulnak egymástól, miután hasonló problémákra kell választ adniuk. Horváth Ildikó csütörtökön a Debreceni Egyetemen, a V4-országok népegészségügyi konferenciáján kiemelte, hogy a négy ország előtt álló népegészségügyi kihívások hasonlóak a többi EU-tagországéhoz: a krónikus megbetegedések, a szív- és érrendszeri betegségek, illetve a daganatos betegségek jelentik a legfőbb halálokot. Részletek.

Modernizálás az Onkológiai Klinikán (webbeteg.hu)

Öt modern kezelőszékkel és egy új betegszobával bővült a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Onkológiai Klinikája. A 10 millió forint értékű korszerűsítés a betegek kényelmét és magas szintű ellátását szolgálja. Részletek.

Újabb duális képzést indít a Debreceni Egyetem (orientpress.hu)

Az ipar és a felsőoktatás együttműködésének gyümölcsöző példájaként az amerikai National Instruments (NI) debreceni leányvállalata és a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Kara a közelmúltban együttműködési szerződést kötött egy közös, duális képzés indításáról, továbbá kihelyezett Nemzetközi Számviteli Tanszék megalapításáról. Részletek.

Ilyen egy igazán rendhagyó ballagás Debrecenben: tizenhárom traktorral "ballagott" az iskola (eduline.hu)

A Debreceni Egyetem Balásházy János Gyakorló Középiskolája és Kollégiuma, valamint a 10 000 Lóerő Egyesület rendezvényén tizenhárom traktorral "ballagott" el a közel százötven diák. Részletek.

Fókuszban a tudatos táplálkozás (FM90 Campus Rádió)

Nem elég hatékonyak a címkék és az adóemelés, új stratégiára van szükség ahhoz, hogy több egészségvédő élelmiszert fogyasszanak a magyarok - az új lehetőségek megvitatására rendezett szakmai konferenciát a Debreceni Egyetem. A Jövőnéző Extra vendége Bánáti Diána, a Debreceni Egyetem Táplálkozástudományi Intézetének professzora volt. A teljes műsort ITT találják. Részletek.


A Debreceni Egyetem Hírlevele XX. évf. 17. szám | 2019. MÁJUS 2.

A hírlevelet a Debreceni Egyetem minden dolgozója megkapja. Amennyiben le szeretne róla iratkozni, kattintson ide. Lapzárta minden szerdán 12 órakor. Felelős kiadó: DE Rektori-Kancellári Kabinet Sajtóiroda.