DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL XX. ÉVF.16. SZÁM | 2019. ÁPRILIS 25.

DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL

XX. ÉVF. 16. SZÁM | 2019. ÁPRILIS 25.

HÍREK

Tudósjelöltek versenye Debrecenben

Rekordszámú, több mint 700 diáktudós vesz részt a 34. Országos Tudományos Diákköri Konferencia (OTDK) Orvos- és Egészségtudományi Szekcióján, amelynek április 23-26. között az egyetem ad otthont. A rendezvényen 563 tudományos előadás hangzik el.

Agrár OTDK - debreceni siker

23 dobogós helyezés, 14 különdíj- a Debreceni Egyetem hallgatói kapták a legtöbb elismerést a XXXIV. Országos Tudományos Diákköri Konferencia Agrártudományi Szekciójában. A tudományos fórumot április 16-18. között rendezték meg az intézmény Böszörményi úti campusán.

Új egészségügyi app: UD Mediversity

Egyedülálló egészségügyi mobil applikációt fejlesztett az egyetem. Az offline is működő UD Mediversity segít gyorsan és könnyen eligazodni a Klinikai Központ szolgáltatásai között. Az ingyenes alkalmazás Android és iOS platformokra is letölthető.

Adomány a beteg gyerekeknek

Két új infúziós pumpát kapott kedden a Gyermekgyógyászati Klinika Gyermekhematológiai-Onkológiai osztálya. Az eszközöket abból a több mint egymillió forintból vásárolták, amely egy novemberi, budapesti jótékonysági reggelin gyűlt össze a Debreceni Leukémiás Gyermekekért Alapítvány javára.

Támogatás a gyermekpszichiátriának

Új fejlesztőeszközök, játékok segítik a gyógyítást a Kenézy Gyula Egyetemi Kórház gyermekpszichiátriáján. Az eszközöket abból a mintegy másfél millió forintból vásárolták, amelyet Nagy Sándor vállalkozó ajánlott fel az intézménynek.


PROGRAMAJÁNLÓ

4th V4 Conference on Public Health

A V4 országok népegészségügyi kutatóinak és szakembereinek biztosít platformot a legfontosabb eredmények és problémák bemutatására, a jó gyakorlatok átvételének segítésére az a nemzetközi konferencia, amelyet a Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán rendeznek április 25-26-án a Kassai úti campus, TEOKJ épület 112/II. nagyelőadójában (Debrecen, Kassai út 26.).

Hirtelen szívhalál 2019

Tudományos ülés keretében szervez továbbképző tanfolyamot a Debreceni Egyetem több klinikájának közreműködésével a Magyar Kardiológusok Társasága április 26-án, pénteken 14 órától a DAB Székházban (Debrecen, Thomas Mann u. 49.).

Szenior Egyetem

"Bőrünk csak egy van. Hogyan vigyázhatunk rá?" címmel Juhász István, a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar Bőrgyógyászati Tanszék egyetemi tanára tart előadást a Szenior Egyetemen április 26-án, pénteken 16 órától az Élettudományi Központ F015-016 termében (Debrecen, Egyetem tér 1.).

Anyahajó Klub

"Az alfa generáció, avagy az anyatejjel szívott digitalizmus..." címmel Juhász Béla Szilárd online mentálhigiénés tanácsadó tart előadást a Debreceni Egyetem Mentálhigiénés és Esélyegyenlőségi Központ szervezésében április 26-án, pénteken 17 órától a DEMEK Székházban (Debrecen, Poroszlay u.97.).

II. Balásházys Traktoros Ballagás

Április 29-én, hétfőn 13 órától ismét dübörögnek a lóerők a Debreceni Egyetem Balásházy János Gyakorló Középiskolája és Kollégiuma és a 10 000 Lóerő Egyesület jóvoltából. A pallagi középiskola csaknem 150 végzős diákja és tanáraik újra rendhagyó módon búcsúznak alma materüktől és a várostól. A különleges ballagáson 15 traktorral vonulnak fel a DE Balásházy Gyakorló Pallag - Pallagi út - Nagyerdei körút - Egyetem tér - Bólyai utca - Akadémia utca - Debreceni Egyetem Böszörményi úti campus útvonalon.

Tehetségnap

Tehetséges tanulók bemutatkozása, valamint a különböző élménypontokon műhelymunka várja az érdeklődőket április 29-én, hétfőn 14 órától a DE Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma és Általános Iskolája Arany János téri feladatellátási helyén (Debrecen, Arany J. tér 1.).

Könyvbemutató a DEENK-ben

"Aranykor és szerelem" címmel Varga Csaba író, szociológus mutatja be "Megváltó szerelem" és "Új aranykor kapujában" című új köteteit április 29-én, hétfőn 16 órai kezdettel a Bölcsészettudományi és Természettudományi Könyvtár tárgyalótermében (Debrecen, Egyetem tér 1.). A könyvekről a szerző, valamint Bíró Lajos és Dienes István beszélget.

Párkapcsolati Szabadegyetem

"Játszmák egy életen át?" címmel Balogh Klára kiképző családterapeuta tart előadást a Párkapcsolati Szabadegyetemen április 29-én, hétfőn 16 órai kezdettel a Debreceni Egyetem Főépület, Aud. Max-ban (Debrecen, Egyetem tér 1.).

Mentálhigiénés filmklub

A "Metal: A Headbanger's Journey" című filmet láthatja a közönség a DEMEK Mentálhigiénés filmklubjában április 29-én, hétfőn 17:30-tól a Debreceni Egyetem Főépület, Aud. Max-ban (Debrecen, Egyetem tér 1.). A vetítés után beszélgetés a filmről Juhász Béla mentálhigiénés addiktológussal.

Lányok napja az Informatikai Karon

A Debreceni Egyetem Informatikai Kara idén is csatlakozott az országos kezdeményezéshez, melynek célja, hogy informálja a lányokat a műszaki, technológiai, mérnöki és informatikai pályáról és szakmákról. A program április 30-án, kedden 9:45-kor kezdődik az Informatikai Kar épületében (DE Kassai úti campus).

Kiállítás a Műszaki Kar hallgatóinak munkáiból

Tárlaton mutatják be a Debreceni Egyetem Műszaki Kar Építészmérnöki Tanszékén a 2017/2018-as tanévben készült építészeti tervezési feladatok eredményeit - terveket, maketteket - a kar hallgatói. A kiállítás április 30-án, kedden 16 órakor nyílik a Belvárosi Galériában (Debrecen Kossuth utca 1.).

Debrecen jövője - információk első kézből

"Debrecen jövője" címmel a város fejlesztési stratégiájáról tart előadást a DEViK Üzleti Klub (Debreceni Egyetemisták Vállalkozásfejlesztési Innovatív Közössége) rendezvényén Papp László, Debrecen polgármestere április 30-án, kedden 18 órától a Kazánházban (Debreceni Egyetem Böszörményi úti campus).

1. DEAC Családi és Futónap

Az egyetemi sportegyesület szinte valamennyi sportágát ki lehet próbálni a családi napon május 1-én, szerdán 11 órától a Debreceni Egyetem DEAC Sporttelepén (Debrecen, Dóczy József u. 9.). A programban jótékonysági futás, kosárlabda büntetődobó verseny, 2ball game, kispályás foci, tenisz, zumba, aerobik, kvízjátékok, kincskeresés, strandröplabda, futsal, arcfestés és élőcsocsó szerepel.

Komparatisztikai Műhely

"Az affektusok szerepe a 18. századi katolikus metszetolvasásban" címmel Papp Sára tart előadást a Magyar Irodalom- és Kultúratudományi Intézet Komparatisztikai Műhelyének programjában május 2-án, csütörtökön 14 órától a Debreceni Egyetem Főépület III/303. termében (Debrecen, Egyetem tér 1.).


VIDEÓ

FELHÍVÁSOK

Pályázati felhívás alumni rendezvény szervezésére

A Debreceni Egyetem Fejlesztéséért Alapítvány pályázatot hirdet Alumni találkozó/konferencia/egyéb rendezvény szervezésére az intézmény karai, intézetei, szervezeti egységei, az egyetem bármely kara, intézete, szervezeti egysége vagy karai, intézetei közösen, valamint a jogelőd intézményekben végzett öregdiákokat összefogó szervezet, alapítvány számára. A pályázatok benyújtási határideje: 2019. április 30., kedd 12 óra. Bővebb információ.

Szellemi Sportok Egyetemi Európa-bajnoksága 2019

Rangos nemzetközi sporteseménynek ad otthont a Testnevelési Egyetem a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetséggel együttműködésben 2019. július 24-28. között. A Szellemi Sportok Egyetemi Európa-bajnokság női és férfi tornáira már várják a 2 fős sakk-, valamint a 4-6 fős bridzscsapatok jelentkezését. Bővebb információ.


KÉPGALÉRIÁK

Nagytakarítás a Debreceni Egyetemen

Orvos- és Egészségtudományi OTDK


SPORT

Családi és Futónap

Először rendezi meg Családi és futónapját a Debreceni Egyetem Atlétikai Club. Az idén 100 éves DEAC alighanem a város legvidámabb és legsportosabb május 1-jei programjával készül kicsiknek és nagyoknak a Dóczy utcai egyetemi sportközpontban. Bővebb információ. Regisztráció.

Kosárlabda

Sopronba látogat május 1-jén, jövő szerdán a DEAC férfi kosárlabdacsapata. A középházi összecsapás 18 órakor kezdődik.

Röplabda

A harmadik meccsen fogadja a DEAC férfi röplabdacsapata a székesfehérvári MÁV Előre együttesét az NB I. 5-8. helyéért vívott párharcban. A találkozó pénteken 18 órától lesz a DESOK-ban.

Labdarúgás

Az NB III-as labdarúgócsapat vasárnap 16:30-tól a Diósgyőr második csapatával mérkőzik meg a DVTK Stadionban. A megyei első osztályban a DEAC II. a második helyezett Hajdúböszörményt fogadja szombaton 16 órától a Dóczy utcai sportközpontban, míg a DASE ugyanekkor Monostorpályiban "teszi tiszteletét".

Kézilabda

Három hét szünet után folytatódik a férfi kézilabda NB I/B. küzdelemsorozata. A DEAC szombaton 18 órától a Mizséhez látogat.

Futsal

Az ELTE-BEAC ellen lép pályára a DEAC-listavezető női futsalcsapata az NB II. felsőházában szombaton 13 órától a fővárosban.

Amerikai futball

Utolsó hazai alapszakasz mérkőzésén a Budapest Cowbells-t fogadja a DEAC Gladiators amerikai futball csapat. A találkozó vasárnap 15 órakor kezdődik a Böszörményi úti campus sportpályáján.


RÓLUNK ÍRTÁK

Az agrárium kulcsa az ifjúság kezében van (magyarnemzet.hu)

Az agrárium kulcsa az ifjúság kezében van - mondta az Agrárminisztérium agrárszakképzésért felelős helyettes államtitkára csütörtökön Debrecenben. Bagdán Boglárka, a 34. Országos Tudományos Diákköri Konferencia (OTDK) agrártudományi szekciójának a Debreceni Egyetem Böszörményi úti campusán tartott záróünnepségén örömmel nyugtázta, hogy a mintegy 300 hallgató között a hazaiak mellett Erdélyből, a Felvidékről és a Délvidékről érkezett diákok is részt vettek a tudományos munkában, most első alkalommal középiskolások is bekapcsolódtak az agrárszekcióba. Részletek.

Idén már középiskolások is részt vehetnek az orvosi OTDK-n (weborvos.hu)

Rekordszámú, több mint 700 diák vesz részt a 34. Országos Tudományos Diákköri Konferencia Orvos- és Egészségtudományi szekcióján a Debreceni Egyetemen. A péntekig tartó rendezvényen 84 tagozatban több mint 560 tudományos előadás hangzik el. Részletek.

Új egészségügyi app: UD Mediversity (webbeteg.hu)

Egyedülálló egészségügyi mobil applikációt fejlesztett a Debreceni Egyetem. Az offline is működő UD Mediversity segít gyorsan és könnyen eligazodni a Klinikai Központ szolgáltatásai között. Az ingyenes alkalmazás Android és iOS platformokra is letölthető. Részletek.

Adomány a beteg gyerekeknek (FM90 Campus Rádió)

Infúziós pumpákat kapott a Debreceni Egyetem Gyermekklinika Gyermekhematológiai osztálya. Az eszközöket abból a több mint egymillió forintból vásárolták, amely egy jótékonysági reggelin gyűlt össze a Debreceni Leukémiás Gyermekekért Alapítvány javára. Részletek.

Támogatás a gyermekpszichiátriának (debreceninap.hu)

Új fejlesztőeszközök, játékok segítik a gyógyítást a Kenézy Gyula Egyetemi Kórház gyermekpszichiátriáján. Az eszközöket abból a mintegy másfél millió forintból vásárolták, amelyet Nagy Sándor vállalkozó ajánlott fel az intézménynek. Részletek.


A Debreceni Egyetem Hírlevele XX. évf. 16. szám | 2019. ÁPRILIS 25.

A hírlevelet a Debreceni Egyetem minden dolgozója megkapja. Amennyiben le szeretne róla iratkozni, kattintson ide. Lapzárta minden szerdán 12 órakor. Felelős kiadó: DE Rektori-Kancellári Kabinet Sajtóiroda.