DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL XX. ÉVF.15. SZÁM | 2019. ÁPRILIS 18.

 

 

DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL

XX. ÉVF. 15. SZÁM | 2019. ÁPRILIS 18.

HÍREK

Round University Ranking 2019

A tavalyi eredményen csaknem 50 helyet javítva az 538. helyezést érte el az egyetem a Round University Ranking (RUR) 2019-es felsőoktatási világrangsorán, amelyet szerdán hozott nyilvánosságra a moszkvai székhelyű független szervezet. Az intézmény a pénzügyi fenntarthatóság kategóriában érte el a legjobb mutatót, az előző évi 515-ről a 362. helyre lépve.

Két intézmény között két keréken

Új állomásokkal és tíz új biciklivel gyarapodott az UniBike kerékpárrendszer, amelyet mostantól közösen üzemeltet a Debreceni Egyetem és a Református Hittudományi Egyetem. Az új dokkolókat a Debreceni Egyetem kancellárja és a Debreceni Református Hittudományi Egyetem rektora avatta fel.

A jövő agrárkutatói Debrecenben

A szakminiszter szerint az egyetemnek multidiszciplináris jellegéből adódóan hatalmas a szerepe abban, hogy az agrárium megtalálja a válaszokat a globális kihívásokra. Nagy István nyitotta meg kedden az OTDK Agrártudományi Szekcióját, amelynek tizenkét év után ismét az intézmény adott otthont április 16-a és 18-a között.

Evés ésszel vagy ész nélkül

Új stratégiára van szükség ahhoz, hogy sokkal kevesebb egészségre ártalmas élelmiszert fogyasszanak a magyarok – az új lehetőségek megvitatására rendezett szakmai tanácskozást az egyetem április 17-én. A XIII. Nemzetközi Táplálkozásmarketing Konferencián szakemberei mellett több társszervezet és vállalat képviselője tartott előadásokat a témában.

Sokszínűség az informatikában

A szakma sokféleségét mutatták be az Informatikai Kar kétnapos rendezvényén. A 20. Informatikai Szakmai Napokon a hallgatók valamennyi szakterületről tájékozódhattak az előadásokon és a cégek standjainál. Az érdeklődők az aktuális szakmai témákkal, a legújabb technológiákkal ismerkedtek.


PROGRAMAJÁNLÓ

OTDK az egyetemen

A Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kara és Népegészségügyi Kara ad otthont a XXXIV. Országos Tudományos Diákköri Konferencia Orvos- és Egészségtudományi Szekciójának április 23-26. között. A résztvevők a Főépület és a klinikatelep előadótermeiben mutathatják be legfrissebb tudományos eredményeiket.

Karrieriskola

"Generációs különbségek a munkahelyi kommunikációban" címmel Csige Eszter tart előadást a HKSZK Hallgatói Karrierközpont szervezésében április 23-án, kedden 14 órától a Debreceni Egyetem Főépület Aud. Max-ban (Debrecen, Egyetem tér 1.).

Lélekmelengető koncert

A Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar hallgatói és a DebreSlam jóvoltából újra lélekmelengető dallamok csendülnek fel április 23-án, kedden 17 órától a DEENK Bölcsészettudományi és Természettudományi Könyvtár előcsarnokában (Debrecen, Egyetem tér 1.).

Nyílt tréning a DESZínházban

A Debreceni Egyetem Germanisztikai Intézete szervezi a Magyar Germanisták Társasága éves közgyűlését és az azt követő "Az erőszak témája a germanisztikai kutatásokban" című szakmai konferenciát, amely április 12-én, pénteken 11:15-kor kezdődik a DAB Székház Holló László termében (Debrecen, Thomas Mann u. 49.).

Világjáró Klub

Folytatódnak a Világjáró Klub programjai a Debreceni Egyetem Klinikai Központ, valamint a Közművelődési Titkárság és Szervezési Iroda rendezésében. Juhász Lajos "Herman Ottó emlékexpedíció Norvégiában" címmel tart előadást április 23-án, kedden 18 órai kezdettel a Belgyógyászati Intézet "A" épület ( I. sz. Belklinika) tantermében (Debrecen, Nagyerdei krt. 98.).

Komparatisztikai Műhely

"A Tour de France pozíciója a sportmédiában és a Lance Armstrong-botrány" címmel Énekes András Előd tart előadást a Magyar Irodalom- és Kultúratudományi Intézet Komparatisztikai Műhelyének programjában április 24-én, szerdán 14 órától a Debreceni Egyetem Főépület III/303. termében (Debrecen, Egyetem tér 1.).

Előadás Oroszország geopolitikájáról

Andrej Goloborogyko professzor, a Taganrogi Anton Csehov Állami Pedagógiai Főiskola igazgatója tart előadást Oroszország geopolitikájáról a Debreceni Egyetem Orosz Központ, a Szlavisztikai Intézet és a Történelmi Intézet szervezésében április 24-én, szerdán 16 órától a Történelmi Intézet könyvtárában (Debrecen, Egyetem tér 1. Főépület III/316. terem).

Science Café

"Betegség-e a pattanásos bőr?" címmel Törőcsik Dániel tart előadást a Debreceni Egyetem tudományos ismeretterjesztő sorozatában április 24-én, szerdán 17 órától a Fórum Bevásárlóközpont Libri Könyvesboltjában (Debrecen, Csapó u. 30.).

DESZínházi előadás

A "Bábuk" című produkciót mutatja be a DSZínház társulata április 24-én, szerdán 19 órai kezdettel a Debreceni Egyetem Főépület alagsor 31-es DESZ-teremben (Debrecen, Egyetem tér 1.).

Steinway hangversenysorozat

Szilasi Alex hangversenyét hallhatják a zenekedvelők április 24-én, szerdán 19 órai kezdettel a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar Liszt termében (Debrecen, Nagyerdei krt. 82.). A műsor ízelítőt nyújt Ludwig van Beethoven, Liszt Ferenc és Frédéric Chopin műveiből.

4th V4 Conference on Public Health

A V4 országok népegészségügyi kutatóinak és szakembereinek biztosít platformot a legfontosabb eredmények és problémák bemutatására, a jó gyakorlatok átvételének segítésére az a nemzetközi konferencia, amelyet a Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán rendeznek április 25-26-án a Kassai úti campus, TEOKJ épület 112/II. nagyelőadójában (Debrecen, Kassai út 26.).

Tanulj a GE szoftvermérnökségi igazgatójától!

A Debreceni Egyetemen tart előadást Ferik Attila, a General Electric (GE) szoftvermérnökségi igazgatója április 25-én, csütörtökön 10 órától a Kassai úti campus ÁJK "A" épület 113. előadójában. A szakember a jelen és jövő nagy informatikai kihívásairól és az ipari rendszerek digitalizációjáról is beszél a Műszaki és Üzletfejlesztési Innovációs Intézet meghívására. A hallgatók a mag.zoltan@unideb.hu email címen jelezhetik részvételi szándékukat.

Jogi előadások a MÜZLI-ben

Magyarország egyik legjelentősebb iparvállalatának és az ország egyik vezető ügyvédi irodájának vezetői tartanak előadást a MÜZLI meghívására április 25-én, csütörtökön 14 órától a Debreceni Egyetem Böszörményi úti campus GTK épület 104. előadójában. Ascsillán Endre, a GE Magyarország alelnöke és Dezső Attila a CHSH Dezső & Partners Ügyvédi Iroda vezető ügyvédje a vállalati és startup ökoszisztémák stratégiai és jogi döntéseiről, vállalatfelvásárlásokról, valamint a tanácsadói szféra szerepéről tart ismertetőt a Műszaki és Üzletfejlesztési Innovációs Intézet meghívására. A hallgatók a mag.zoltan@unideb.hu email címen jelezhetik részvételi szándékukat.

Kolozsvári vendégelőadó az egyetemen

A moldvai magyar nyelvről és a tájnyelv szótáráról Péntek János, a kolozsvári Babeș-Bolyai Egyetem nyelvészprofesszora, a Debreceni Egyetem díszdoktora tart előadást a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar Magyar Nyelvtudományi Tanszék és a Magyar Nyelvtudományi Társaság szervezésében április 25-én, csütörtökön 14 órától a Főépület III. emelet 340/2. termében, a Magyar Nyelvtudományi Tanszék könyvtárában (Debrecen, Egyetem tér 1.).

KLTE Baráti Kör

"Útkeresés és új lehetőségek a földrajz számára" címmel Csorba Péter, a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kar Földtudományi Intézetének professzora tart előadást a KLTE Baráti Kör következő rendezvényén április 25-én, csütörtökön 17 órától a Matematikai Intézet M426 termében (Debrecen, Egyetem tér 1.).

Szenior Egyetem

"Bőrünk csak egy van. Hogyan vigyázhatunk rá?" címmel Juhász István, a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar Bőrgyógyászati Tanszék egyetemi tanára tart előadást a Szenior Egyetemen április 26-án, pénteken 16 órától az Élettudományi Központ F015-016 termében (Debrecen, Egyetem tér 1.).

Anyahajó Klub

"Az alfa generáció, avagy az anyatejjel szívott digitalizmus..." címmel Juhász Béla Szilárd online mentálhigiénés tanácsadó tart előadást a Mentálhigiénés és Esélyegyenlőségi Központ szervezésében április 26-án, pénteken 17 órától a DEMEK Székházban (Debrecen, Poroszlay u.97.).


VIDEÓ

FELHÍVÁSOK

Pályázati felhívás alumni rendezvény szervezésére

A Debreceni Egyetem Fejlesztéséért Alapítvány pályázatot hirdet Alumni találkozó/konferencia/egyéb rendezvény szervezésére az intézmény karai, intézetei, szervezeti egységei, az egyetem bármely kara, intézete, szervezeti egysége vagy karai, intézetei közösen, valamint a jogelőd intézményekben végzett öregdiákokat összefogó szervezet, alapítvány számára. A pályázatok benyújtási határideje: 2019. április 30., kedd 12 óra. Bővebb információ.

Nyitvatartás változás a DEENK-ben

Az április 19-22. közötti időszakban zárva tartanak a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár egységei. Bővebb információ a könyvtár weboldalán: https://deenk.hu/hu/nyitvatartas

Szellemi Sportok Egyetemi Európa-bajnoksága 2019

Rangos nemzetközi sporteseménynek ad otthont a Testnevelési Egyetem a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetséggel együttműködésben 2019. július 24-28. között. A Szellemi Sportok Egyetemi Európa-bajnokság női és férfi tornáira már várják a 2 fős sakk-, valamint a 4-6 fős bridzscsapatok jelentkezését. Bővebb információ.


KÉPGALÉRIÁK

Magyar Germanisták Társasága éves konferencia a Bölcsészettudományi Karon

XX. Jubileumi Debreceni Fogászati Napok a Kölcsey Központban

Segítség a karrierépítéshez: Állásbörze és Karriernap a Főépületben

20. Informatikai Szakmai Napok az Informatikai Karon


SPORT

Kosárlabda

A ZTE KK vendégeként lép pályára a DEAC vasárnap 16:30-tól Zalaegerszegen a középház 4. fordulójában. A csapatra jövő hét szerdán 18 órakor újabb megmérettetés vár, akkor a Kecskemét lesz a debreceniek vendége az Oláh Gábor utcán.

Röplabda

Idei utolsó küzdelmére készül a DEAC férfi röplabdacsapata. Remetéék hétfőn 18 órától a székesfehérvári MÁV Előre ellen lépnek pályára a bajnokság 6. helyéért vívott sorozatban. A párharc ezúttal három nyert meccsig tart.

Labdarúgás

Az NB III-as labdarúgócsapat ezúttal hazai pályán, a Dóczy utcai Egyetemi Sportközpontban játszik vasárnap 16:30-tól a Szolnok ellen. A megyei első osztályban a DEAC II. a Sárrétudvari vendége lesz szombaton 16 órától, míg a DASE vasárnap ugyanebben az időpontban a Hajdúhadház csapatát fogadja a Böszörményi úti campuson.

Családi és futónap

Először rendezi meg Családi és futónapját a Debreceni Egyetem Atlétikai Club. Az idén 100 éves DEAC alighanem a város legvidámabb és legsportosabb május 1-jei programjával készül kicsiknek és nagyoknak a Dóczy utcai egyetemi sportközpontban. Bővebb információ. Regisztráció.


RÓLUNK ÍRTÁK

Felvételi: idén ezek a legnépszerűbb szakok a Debreceni Egyetemen (Eduline.hu)

Tizenegy százalékkal többen jelentkeztek első helyen a Debreceni Egyetemre, mint tavaly. Részletek.

Sokan szeretnének Debrecenben gépészmérnökök lenni (Autopro.hu)

Az országos átlagot csaknem megtriplázva, 11 százalékkal többen jelentkeztek első helyen a Debreceni Egyetemre, mint tavaly. Az egyik legnépszerűbb a gépészmérnök szak. Részletek.

Biztos megélhetést jelent az informatikusi pálya (HRportal.hu)

35 cég, 56 előadás, 22 stand: ezzel a kínálattal várja az érdeklődőket a huszadik alkalommal megrendezett Informatikai Szakmai Napok a Debreceni Egyetemen. A legújabb technológiák mellett akár még karriertanácsokat is kaphatnak az érdeklődők. Részletek.

Életműdíjat kapott a Debreceni Egyetem professzora (Dehir.hu)

Életműdíjjal tüntették ki Altorjay Istvánt, a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar egyetemi tanárát. Részletek.

Fogorvosok továbbképzése (FM90 Campus Rádió)

A fogorvostudomány legújabb vívmányait mutatják be április 11-13. között a Debreceni Fogászati Napokon. Az ország egyik legszínvonalasabb szakmai találkozóját 20. alkalommal szervezte meg a Debreceni Egyetem Fogorvostudományi Kara. Részletek.


A Debreceni Egyetem Hírlevele XX. évf. 15. szám | 2019. ÁPRILIS 18.

A hírlevelet a Debreceni Egyetem minden dolgozója megkapja. Amennyiben le szeretne róla iratkozni, kattintson ide. Lapzárta minden szerdán 12 órakor. Felelős kiadó: DE Rektori-Kancellári Kabinet Sajtóiroda.