DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL XX. ÉVF.14. SZÁM | 2019. ÁPRILIS 11.

DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL

XX. ÉVF. 14. SZÁM | 2019. ÁPRILIS 11.

HÍREK

Jelentkezési rekord DEbrecenben

Az országos átlagot csaknem megtriplázva, a tavalyihoz képest 11 százalékkal többen, 9830-an jelentkeztek első helyen a Debreceni Egyetemre - jelentette be Bartha Elek rektorhelyettes a jelentkezésekről tartott sajtótájékoztatón. Továbbra is hazánk második legnépszerűbb felsőoktatási intézménye a debreceni.

Sikeres DEbütálás az új rangsorban

A világ legjobb 300 felsőoktatási intézménye között szerepel az "Egészség és jóllét" szakterületen nyújtott eredményeivel az egyetem a Times Higher Education új ranglistáján. A "THE University Impact Rankings 2019" rangsor az ENSZ Fenntartható Fejlődési Céljai mentén vizsgálta az intézményeket.

Lehetőségek a gyakornoki képzésben

A gyakornoki képzés tapasztalatait vitatták meg az oktatók és a cégek képviselői, a hallgatók pedig a gyakorlati lehetőségekről tájékozódhattak kedden a Böszörményi úti campuson rendezett Gyakornoki Fórumon. A programon mintegy 50 vállalkozás vett részt, valamint az egyetem és a cégek között közvetítő MAG Praktikum Nonprofit Kft.

Könyvbemutató: fókuszban a migráció

Az egyetemen mutatták be a BTK Történelmi Intézet oktatóinak közreműködésével, a Zrínyi Kiadó gondozásában megjelent "Őrzők, vigyázzatok a határra!" és "Migráció a kora középkortól napjainkig" című köteteket. A kiadványok összesen 50 történelmi tanulmányt tartalmaznak az ókortól napjainkig.

Debreceni Régizene Akadémia

Barokk kamarazenei, hegedű és ének kurzusokon ismerkedhettek a historikus előadásmóddal a Zeneművészeti Kar hallgatói. A háromnapos Debreceni Régizene Akadémiát egy magyarországi ősbemutató, a Pasticcio-passió nyitotta meg vasárnap este. A dékán bízik benne, hogy a régizenei előadói gyakorlat része lehet majd a képzésnek.


PROGRAMAJÁNLÓ

XX. Debreceni Fogászati Napok

Idén is megrendezi hagyományos továbbképző konferenciáját, a Debreceni Fogászati Napokat az egyetem Fogorvostudományi Kara április 11-13. között a Kölcsey Központban (Debrecen, Hunyadi u. 1-3.).

Tudományos eszmecsere

Veronika Proske, a budapesti Német Felsőoktatási Információs Központ igazgatója tart előadást a Német Akadémiai Csereszolgálat szervezésében a Debreceni Egyetem doktoranduszai, fiatal minősített oktatói és kutatói számára április 12-én, pénteken 9:30-tól a Debreceni Egyetem Főépület Aud. Max-ban (Debrecen, Egyetem tér 1.).

Szakmai tanácskozás

"Növényi stratégiák és jellegek szerepe az ökológiai kutatásokban" címmel rendez előadóülést és munkaértekezletet a Debreceni Akadémiai Bizottság és a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kara április 12-én, pénteken 9:30-tól a DAB Székházban (Debrecen, Thomas Mann u. 49.).

Germanisztikai konferencia

A Debreceni Egyetem Germanisztikai Intézete szervezi a Magyar Germanisták Társasága éves közgyűlését és az azt követő "Az erőszak témája a germanisztikai kutatásokban" című szakmai konferenciát, amely április 12-én, pénteken 11:15-kor kezdődik a DAB Székház Holló László termében (Debrecen, Thomas Mann u. 49.).

Élettudományi Galéria

A Nagybánya tájképfestő telep alkotásaiból nyílik kiállítás a Debreceni Egyetem Közművelődési Titkárság, Kulturális és Szervezési Iroda rendezésében április 13-án, szombaton 15 órakor az Élettudományi Galériában (Debrecen, Egyetem tér 1.). Megnyitja Erdei Sándor költő. A kiállítás május 2-ig látogatható.

Elméleti Galéria

Makai Gyula festőművész alkotásaiból nyílik kiállítás a Debreceni Egyetem Közművelődési Titkárság, Kulturális és Szervezési Iroda rendezésében április 14-én, vasárnap 11 órakor az Elméleti Galériában (Debrecen, Nagyerdei krt. 98.). Megnyitja Kerékgyártó Kálmán költő. A tárlat május 2-ig látogatható.

KOMM-Mentes

A Debreceni Egyetem kommunikáció szakos hallgatóinak szakhete idén április 15-17. között az offline jelenlét fontosságát járja körül színházi és televíziós szakemberek, zeneipari szereplők segítségével és sok-sok offline programmal. Bővebb információ.

Tudományos ülés

A Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar Szemészeti Tanszékének elmúlt öt éves tevékenységét mutatják be tudományos ülés keretében április 15-én, hétfőn 14 órai kezdettel a Kenézy villában (Debrecen, Nagyerdei krt. 98.).

Párkapcsolati szabadegyetem

A Debreceni Egyetem Mentálhigiénés és Esélyegyenlőség Központ, valamint a Három királyfi három királylány mozgalom közös szervezésében "Együtt a változásokban" címmel Pálfay Erzsébet mentálhigiénés szakember tart előadást április 15-én, hétfőn 16 órától a Főépület Aud. Max-ban (Debrecen Egyetem tér 1.).

OTDK az egyetemen

12 év után újra a Debreceni Egyetem rendezi az Országos Tudományos Diákköri Konferencia Agrártudományi Szekcióját. Az április 16-18. között a Böszörményi úti campus "B" épületében zajló eseményen - a TDK-mozgalom történetében először - nem csak egyetemi hallgatók, hanem középiskolások számára is hirdettek szekciót. A résztvevők létszáma mintegy 300.

Deszgráfia - Felolvasószínház

Felolvasószínházi estet tart az egyetem színjátszó társulata április 16-án, kedden 19 órától a DESZ-teremben - Debreceni Egyetem Főépület, alagsor 31. (Debrecen, Egyetem tér 1.).

Állásbörze és karriernap

Rekordszámú kiállító várja az érdeklődőket a Debreceni Egyetem Állásbörzéjén április 17-én, szerdán 9 órától a Főépületben (Debrecen, Egyetem tér 1.) A rendezvényen álláslehetőségek, külföldi diákmunkák, önkéntes- és csereprogramok, külföldi szakmai gyakorlati helyek, vállalati ösztöndíjak közül válogathatnak az érdeklődők.

Konferencia a táplálkozásmarketingről

"Evés ésszel vagy ész nélkül. Stratégiák a fogyasztók táplálkozási magatartásának befolyásolására vállalati és közösségi szinten" címmel 13. alkalommal szervezi meg a Nemzetközi Táplálkozásmarketing Konferenciát a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Kar Marketing és Kereskedelem Intézete április 17-én, szerdán 10 órától a Nagyerdei Stadion VIP termében (Debrecen, Nagyerdei Park 12.).

Komparatisztikai Műhely

"Brigantik, fekete Vénuszok, sokszínű szerelmek: a másik tekintete a kortárs olasz irodalomban" címmel Lakó Zsigmond tart előadást a Magyar Irodalom- és Kultúratudományi Intézet Komparatisztikai Műhelyének programjában április 17-én, szerdán 14 órától a Debreceni Egyetem Főépület III/303. termében (Debrecen, Egyetem tér 1.).

Fülharmónia 5.

"Barangolás a jeles napok világában" címmel szervez népzenei programot a Debreceni Egyetem Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Kara április 17-én, szerdán 15 órától a kar konferenciatermében (Hajdúböszörmény, Désány István u. 1-9.).


VIDEÓ

FELHÍVÁSOK

Pályázati felhívás alumni rendezvény szervezésére

A Debreceni Egyetem Fejlesztéséért Alapítvány pályázatot hirdet Alumni találkozó/konferencia/egyéb rendezvény szervezésére az intézmény karai, intézetei, szervezeti egységei, az egyetem bármely kara, intézete, szervezeti egysége vagy karai, intézetei közösen, valamint a jogelőd intézményekben végzett öregdiákokat összefogó szervezet, alapítvány számára. A pályázatok benyújtási határideje: 2019. április 30., kedd 12 óra. Bővebb információ.

Nyitvatartás változás a DEENK-ben

Az április 19-22. közötti időszakban zárva tartanak a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár egységei. Bővebb információ a könyvtár weboldalán: https://deenk.hu/hu/nyitvatartas

Felhívás ösztöndíjpályázatra

A kutatói utánpótlás biztosítására és a publikálás elősegítésére "Adatintenzív és Nyitott Tudomány Program"-ot indít a Debreceni Egyetem az EFOP-3.6.1-16-2016-00022 "Debrecen Venture Catapult program" című projekt keretében. Az egyetem kutatói, a PhD-hallgatók és a fiatal kutatók számára képzéseket szerveznek az adatgenerálás és az adatelemzési eszköztár területén. A PhD-hallgatók részére ösztöndíjprogramot hirdetnek 12 hónap időtartamra, 2019. június és 2020. május között. Az ösztöndíjprogramra 2019. április 14-ig lehet jelentkezni. Bővebb információ.

Szellemi Sportok Egyetemi Európa-bajnoksága 2019

Rangos nemzetközi sporteseménynek ad otthont a Testnevelési Egyetem a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetséggel együttműködésben 2019. július 24-28. között. A Szellemi Sportok Egyetemi Európa-bajnokság női és férfi tornáira már várják a 2 fős sakk-, valamint a 4-6 fős bridzscsapatok jelentkezését. Bővebb információ.


KÉPGALÉRIÁK

Az exportnövekedés lehetőségeiről tartott előadást Joó István helyettes államtitkár

Anup Thakar, a Gujarati Ájurvéda Egyetem professzorának órája az ÁOK-n

Frankofón kiállítás a Francia Héten az egyetemi könyvtárban

Az 51. Irinyi János Országos Középiskolai Kémiaverseny döntője a TTK-n


SPORT

Családi és futónap

Először rendezi meg Családi és futónapját a Debreceni Egyetem Atlétikai Club. Az idén 100 éves DEAC alighanem a város legvidámabb és legsportosabb május 1-jei programjával készül kicsiknek és nagyoknak a Dóczy utcai egyetemi sportközpontban. Bővebb információ. Regisztráció.

Kosárlabda

Az Atomerőmű SE vendégeként lép pályára a DEAC jövő hét szerdán 18 órától az élvonalbeli férfi kosárlabda bajnokság középszakaszának középházában.

Amerikai foci

A Budapest Wolves csapata lesz a DEAC következő ellenfele a Divízió I-ben vasárnap. A fiúk 15 órától kezdenek a Böszörményi úti campus sportpályáján.

Futsal

Folytatja a küzdelmeket az NB I-es feljutásért a DEAC női csapata. Az NB II. felsőházában szereplő lányok vasárnap 17 órától a piliscsabai PAFC együttesét fogadják a DESOK-ban.

Röplabda

A MAFC 1-0-s vezetéséről folytatódik a párharc a férfi röplabda Extra Liga ötödik helyéért. Ezúttal a DESOK-ban játszik a DEAC, a meccs pedig csütörtökön 19 órakor kezdődik. A DEAC női röpisei szombaton 18 órától szintén hazai pályán pattogtatnak, a Röpke SE-t fogadják.

Labdarúgás

Az NB III-as labdarúgócsapat Jászberénybe látogat vasárnap. A meccs 16 órakor kezdődik. A megyei első osztályban a DASE a Nyíradony vendége lesz csütörtökön 16 órától, majd szombaton 15:30-tól Hajdúsámsonban is pályára lép. A DEAC II. a Berettyóújfalut fogadja szombaton 15:30-tól a Dóczy utcán.


RÓLUNK ÍRTÁK

Rekord a Debreceni Egyetemen: majdnem ezerrel többen jelentkeztek, mint tavaly! (Civishir.hu)

Az országos átlagot csaknem megtriplázva, 11 százalékkal többen jelentkeztek első helyen a Debreceni Egyetemre, mint tavaly - jelentette be Bartha Elek rektorhelyettes és Pósánné Rácz Annamária oktatási igazgató az intézményben tartott keddi sajtótájékoztatón. Részletek.

Kezdődhet a Debreceni Egyetem Innovációs Központjának építése - látványtervekkel (Dehir.hu)

Eredményes volt a Debreceni Egyetem cégének, az UD TUTI Tudományos, Technológiai és Innovációs Park Kft. közbeszerzési felhívása, amit az Innovációs Központ főépületének alapozására írt ki. Részletek.

Felmérik az élelmiszeripari vállalkozások digitalizációs helyzetét (Agroforum.hu)

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) és a Debreceni Egyetem Ihrig Károly Gazdálkodás- és Szervezéstudományok Doktori Iskola együttműködésében felmérés készül a hazai élelmiszeripari vállalkozások digitalizációs helyzetének megismerésére. Részletek.

Egyedülálló precíziós kutatások Debrecenben (Magro.hu)

A Debreceni Egyetem Felsőoktatási Intézményi Kiválósági Programjában végzett, vízzel kapcsolatos kutatásokat ismertették nemrég az intézmény agrárkarán. Külön öröm, hogy az egyetemi kutatók precíziós mezőgazdaság terén elért eredményeit az ágazatban is hasznosítják. A Debreceni Egyetem professzora, Jávor András szerint folyamatosan szembesülünk az egyik legnagyobb problémával, a vízhiánnyal. Évtizedes fejlesztések hiányoznak a vízgazdálkodásban, és az ágazat érdekérvényesítő képessége sem megfelelő. A termeléshatékonyság kihívásaira olyan újítások jelenthetnek megoldást, mint például a precíziós mezőgazdaság. Részletek.

Tavaszi munkálatok a kertben (FM90 Campus Rádió)

Végre itt a tavasz, és lassan kezdődnek az udvari munkálatok is. Hogy pontosan milyen hasznos teendőink vannak ilyenkor az kertben, arról Zsiláné André Anikó, a Debreceni Egyetem Kertészettudományi Intézetének tanársegédje beszélt a Dekoltázsban. A riporter Szabó Ivett és Varga Kincső. Részletek.


A Debreceni Egyetem Hírlevele XX. évf. 14. szám | 2019. ÁPRILIS 11.

A hírlevelet a Debreceni Egyetem minden dolgozója megkapja. Amennyiben le szeretne róla iratkozni, kattintson ide. Lapzárta minden szerdán 12 órakor. Felelős kiadó: DE Rektori-Kancellári Kabinet Sajtóiroda.