DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL XX. ÉVF.13. SZÁM | 2019. ÁPRILIS 4.

DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL

XX. ÉVF. 13. SZÁM | 2019. ÁPRILIS 4.

HÍREK

Nobel-díjas biokémikusé az uDEsia-díj

Arieh Warshel világhírű biokémikus az első, akinek University of Debrecen Science Impact Award (uDEsia) elismerést adományozott az egyetem. A Nobel-díjas kutató Szilvássy Zoltán rektortól vette át a díjat március 29-én. Az ünnepség előtti napon a tudós orvostanhallgatóknak tartott előadást.

Egyedülálló precíziós kutatások

A Felsőoktatási Intézményi Kiválósági Program keretében végzett, vízzel kapcsolatos kutatásokat ismertették csütörtökön az agrárkaron. Az intézmény 35 éves múltra visszatekintő látóképi tartamkísérletei szolgálnak a vizsgálatok alapjául. Az elért eredményeket az ágazatban is hasznosítják.

Betegbiztonság és minőségi képzés

Magyarországon egyedülálló értékelési módszert vezetett be a szakorvosjelöltek képzésében a DE Kenézy Gyula Egyetemi Kórház radiológiai osztálya. A szakorvosok másodleletezőként értékelik, javítják és véglegesítik a rezidensek leleteit. A peer review-t sikerrel mutatták be egy európai kongresszuson is.

Debreceni siker a Medikus Kupán

A Debreceni Egyetem hallgatói nyerték az idei Medikus Kupát. A vasárnap zárult rendezvényen több mint háromezren vettek részt. A négy orvosképző intézmény sportolói öt sportágban versenyeztek. A debreceni hallgatók a sportági összetett versenyben és az összesített egyetemi pontversenyben is az élen végeztek.

A legjobbak között a Campus

Ismét a legrangosabb fesztiválok közé került a Campus az európai fesztiválokat minősítő szervezet (EFFE) értékelése alapján. A rendezvény leglátogatottabb nappali helyszíne tavaly is a Debreceni Egyetemé volt. Az Egyetem Tér idei programjaira hamarosan lehet jelentkezni. A 12. Campus július 17-én kezdődik.


PROGRAMAJÁNLÓ

Fiatal Kémikusok Fóruma

Első alkalommal ad otthont a Fiatal Kémikusok Fórumának április 3-5. között a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kar Kémiai Intézete a Kémiai épület K/2 előadótermében (Debrecen, Egyetem tér 1.).

Klasszikus Gitárzenekarok Debreceni Fesztiválja

Idén már 11. alkalommal rendezi meg a Klasszikus Gitárzenekarok Debreceni Fesztiválját az egyetem Zeneművészeti Kara április 5-6-án a Liszt teremben (Debrecen, Nagyerdei krt. 82.).

Szenior Egyetem

"A mesterséges intelligencia" címmel Kovács Béla Lóránt, a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar Kommunikáció és Médiatudományi Tanszék adjunktusa, a Méliusz Juhász Péter Könyvtár igazgatója tart előadást a Szenior Egyetemen április 5-én, pénteken 16 órai kezdettel az Élettudományi Központ F015-016 termében (Debrecen, Egyetem tér 1.).

A Földrajz Éjszakája 2019

Ebben az évben a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kar Földtudományi Intézete is csatlakozik "A Földrajz Éjszakája 2019" című nemzetközi rendezvénysorozathoz, amelyen érdekes előadásokkal és látványos bemutatóval várják a földrajz iránt érdeklődőket április 5-én, pénteken 17 órától a Földtudományi Intézetben (Debrecen, Egyetem tér 1.).

Universitas-Debrecen hangversenysorozat

Bach, Graun, Telemann: "Pasticcio" - passió hazai ősbemutatóját hallhatja a közönség az Universitas-Debrecen hangversenysorozat következő estjén április 7-én, vasárnap 19 órai kezdettel a Debreceni Egyetem Főépületének Aulájában (Debrecen, Egyetem tér 1.). Közreműködnek: a Purcell Kórus, Kovács Ágnes - szoprán, Bárány Péter - kontratenor, Megyesi Zoltán - tenor, Najbauer Lóránt - basszus, korabeli hangszereken az Orfeo Zenekar, koncertmester Simon Standage. Vezényel: Vashegyi György.

Rendhagyó könyvbemutató

"Őrzők, vigyázzatok a határra!" és "Migráció a kora középkortól napjainkig" címmel mutatják be köteteiket a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar Történelmi Intézetének kutatói április 8-án, hétfőn 14 órától a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár 316-os termében (Debrecen, Egyetem tér 1.). A kiadványok a Zrínyi Kiadó gondozásában jelentek meg.

Párkapcsolati szabadegyetem

A Debreceni Egyetem Mentálhigiénés és Esélyegyenlőség Központ, valamint a Három királyfi három királylány mozgalom közös szervezésében "A párkapcsolatok útvesztője" címmel Janovicz Andrea pszichológus, párkapcsolati tanácsadó tart előadást április 8-án, hétfőn 16 órától a Főépület Aud. Max-ban (Debrecen Egyetem tér 1.).

Mentálhigiénés filmklub

A "Black Mirror" című filmet láthatja a közönség a DEMEK Mentálhigiénés filmklubjában április 8-án, hétfőn 17:30-tól a Debreceni Egyetem Főépület, Aud. Max-ban (Debrecen, Egyetem tér 1.). A vetítés után beszélgetés a filmről Varga Éva klinikai szakpszichológussal.

Frankofón kiállítás a könyvtárban

"Debrecentől Párizsig - Alkotói pályák Debrecen és a francia kultúra vonzásában" címmel nyílik kiállítás a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár előcsarnokában (Debrecen, Egyetem tér 1.) április 9-én, kedden 10:30-kor. A tárlat számos híres művészt mutat be, köztük Ady Endrét és Szabó Magdát, akik egyaránt kötődnek Debrecenhez és a francia szellemi, művészeti élethez is.

Karrieriskola

"Nyelvtanulási tippek karrierépítőknek" címmel Semseiné Szekeres Edit tart előadást a HKSZK Hallgatói Karrierközpont szervezésében április 9-én, kedden 14 órától a Debreceni Egyetem Főépület, Aud. Max-ban (Debrecen, Egyetem tér 1.).

Lélekmelengető koncert

A Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar hallgatói adnak koncertet április 9-én, kedden 17 órától a DEENK Bölcsészettudományi és Természettudományi Könyvtár előcsarnokában (Debrecen, Egyetem tér 1.).

Világjáró Klub

Folytatódnak a Világjáró Klub programjai a Debreceni Egyetem Klinikai Központ, valamint a Közművelődési Titkárság és Szervezési Iroda rendezésében. Nagy Attila "Frankfurt és az euró" címmel tart előadást április 9-én, kedden 18 órai kezdettel a Belgyógyászati Intézet A épület ( I. sz. Belklinika) tantermében (Debrecen, Nagyerdei krt. 98.).

Komparatisztikai Műhely

"Az anyaság lehetetlensége: hiány és tabu az afroamerikai női irodalomban" címmel Lénárt-Muszka Zsuzsanna tart előadást a Magyar Irodalom- és Kultúratudományi Intézet Komparatisztikai Műhelyének programjában április 10-én, szerdán 14 órától a Debreceni Egyetem Főépület III/303. termében (Debrecen, Egyetem tér 1.).

Science Café

"A környezettudatosság, mint a jövőnk záloga" címmel Kovács András Donát geográfus-szociológus tart előadást a Debreceni Egyetem tudományos ismeretterjesztő sorozatában április 10-én, szerdán 17 órától a Fórum Bevásárlóközpont Libri Könyvesboltjában (Debrecen, Csapó u. 30.).

Költészet napja a DEENK-ben

Április 11-én a magyar költészet napja alkalmából a DEENK ismét csatlakozik a "Posztolj verset az utcára!" kezdeményezéshez. A korábbi évekhez hasonlóan idén is lehetőséget kap mindenki, hogy elárassza a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár egységeinek üvegfelületeit versekkel. A üvegre írt versek mellett újra közös kiállítást szervez a DEENK a versek ihlette képekből a Koós Károly Művészeti Szakgimnáziummal. A tárlat április 11-én, csütörtök 10 órakor nyílik az Élettudományi Központban (Debrecen, Egyetem tér 1.).


FELHÍVÁSOK

Pályázati felhívás alumni rendezvény szervezésére

A Debreceni Egyetem Fejlesztéséért Alapítvány pályázatot hirdet Alumni találkozó/konferencia/egyéb rendezvény szervezésére az intézmény karai, intézetei, szervezeti egységei, az egyetem bármely kara, intézete, szervezeti egysége vagy karai, intézetei közösen, valamint a jogelőd intézményekben végzett öregdiákokat összefogó szervezet, alapítvány számára. A pályázatok benyújtási határideje: 2019. április 30., kedd 12 óra. Bővebb információ.

Nyitvatartás változás a DEENK-ben

Az április 19-22. közötti időszakban zárva tartanak a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár egységei. Bővebb információ a könyvtár weboldalán: https://deenk.hu/hu/nyitvatartas

Felhívás ösztöndíjpályázatra

A kutatói utánpótlás biztosítására és a publikálás elősegítésére "Adatintenzív és Nyitott Tudomány Program"-ot indít a Debreceni Egyetem az EFOP-3.6.1-16-2016-00022 "Debrecen Venture Catapult program" című projekt keretében. Az egyetem kutatói, a PhD-hallgatók és a fiatal kutatók számára képzéseket szerveznek az adatgenerálás és az adatelemzési eszköztár területén. A PhD-hallgatók részére ösztöndíjprogramot hirdetnek 12 hónap időtartamra, 2019. június és 2020. május között. Az ösztöndíjprogramra 2019. április 14-ig lehet jelentkezni. Bővebb információ.

UniPass kedvezmény az egész család számára

Április 1-től egyedülálló módon már nem csak az UniPass kártyák tulajdonosai, hanem családtagjaik is részesülhetnek az UniFit Fitness & Gym Center különböző kedvezményeiből, elérhetővé téve ezzel a család minden tagja számára az egészséges életmódhoz szükséges mozgásformák sokaságát, az egyetemhez közeli igényes környezetben, mégis elérhető árakon. Az UniFit több mint 2600 négyzetméteres területtel, a városban az egyik legmodernebb felszereléssel és gépparkkal, boulder teremmel, fallabda pályával, 14 különböző csoportos órával és wellness részleggel várja a látogatókat.További részletek UniFit Fitness & Gym Center oldalán: https://www.stadionunifit.hu/unipass-kedvezmeny


KÉPGALÉRIÁK

Arieh Warshel Nobel-díjas biokémikus előadása az Élettudományi épületben

Kárpát-medencei Romakutatási Fórum a Természettudományi és Technológiai Karon

A Debreceni Egyetem első helyen fejezte be a Medikus Kupát

Ablakok alkotóhét - az Építészmérnöki Tanszék hallgatói a MODEM-ben


SPORT

Kosárlabda

A DEAC kosarasainak továbbra is megvan az esélye a felsőházat jelentő 5. hely megszerzésére a férfi kosárlabda élvonal alapszakaszában. A DEAC ezúttal az Alba Fehérvár otthonában lép pályára szombaton 18 órakor.

Futsal

A DEAC női futsalosai az alapszakasz keleti csoportjának megnyerése után az NB II felsőházában vasárnap Budapestre, a KRSE csapatához látogatnak. A találkozó 16 órakor kezdődik. Az alapszakasz (keleti és nyugati csoport) megnyerése után a DEAC és a Fradi 5-5 ponttal indul a felsőházba.

Röplabda

A DEAC női röplabdásai április 6-án, szombaton 13 órától Budapesten, a Kispest Se ellen lépnek pályára az NB II keleti csoportjában. A férfiak április 8-án 20 órától szintén a fővárosban, 11-én pedig itthon, a DESOK-ban 19 órától játszanak - mindkétszer a MAFC ellen az Extraligában. Amennyiben döntetlen lesz a párharc állása, 13-án ismét idegenben lépnek pályára a debreceni egyetemisták 19 órától. A tét az Extra Liga 5. helye.

Kézilabda

A DEAC férfi kézilabdacsapata április 6-án, szombaton hazai pályán játszik az NB I/B következő fordulójában. Az egyetemisták az Ózd gárdáját fogadják 18 órától a DESOK-ban.

Floorball

A magyar bajnoki bronzéremért vívott két győzelemig tartó párharc második mérkőzésén lép pályára a hétvégén a DEAC floorballcsapata a Dunai Krokodilok ellen. Az első, vesztes meccs után most javítana a debreceni gárda. A mérkőzés szombaton 13:30-kor kezdődik a DESOK-ban.

Labdarúgás

A DEAC vasárnap 16 órától idegenben, az Eger együttesével mérkőzik meg az NB III-as labdarúgó bajnokság következő fordulójában. A megyében a DEAC II. a Kabai Meteorithoz látogat. A mérkőzés szombaton 15:30 órától kezdődik.


RÓLUNK ÍRTÁK

Nobel-díjas tudós kapta a Debreceni Egyetem tudományos díját (Origo.hu)

Nobel-díjas tudós kapta a Debreceni Egyetem (DE) University of Debrecen Science Impact Award díját: Ariel Warshel, a kémia és a biokémia professzora pénteken, a DE ünnepi szenátusi ülésén vette át a díjat Szilvássy Zoltán rektortól. Részletek.

Precíziós szemlélet a vízgazdálkodásban - Ezt is oktatja a Debreceni Egyetem (Agrarszektor.hu)

Precíziós mezőgazdasági szakmérnököket képeznek Debrecenben, akik a vízutánpótlásban is alkalmazzák ezt a szemléletet. A gyakorlati oktatásban segítségükre van a KITE is, a kutatások egy részét pedig a gödöllői egyetemmel karöltve végzik. Részletek.

Debrecen kulturális öröksége (ATV)

A Debreceni Egyetem a város emblematikus épületegyüttese, melynek gyökerei a XX. század elejére nyúlnak vissza. Jelenleg több 10 ezer hallgatója van, amely nemcsak az itt folyó magasszintű oktatásnak köszönhető, hanem a páratlan építészeti környezetnek is, amellyel ez a tekintélyt sugárzó intézmény rendelkezik. Részletek.

Lemondott Ailer Piroska, a Neumann János Egyetem rektora (Hiros.hu)

Ailer Piroska gépészmérnök, főiskolai tanár korábban 2013 és 2016 között volt az intézmény szakmai vezetője, másodjára pedig 2017. január 1-jén lett az egyetem rektora. Lemondása tehát mindössze öt hónappal rövidíti meg a mandátumát. Érdeklődésünkre döntése hátteréről is beszámolt: idén augusztus 1-jétől a Debreceni Egyetem felkérésének eleget téve az ottani intézményben folytatja pályafutását, fő feladata a járműves műszaki képzés fejlesztése lesz. Részletek.

Debreceni sikerrel zárult a Medikus Kupa (Civishir.hu)

Március 31-én zárult a 47. Medikus Kupa Debrecenben, a Hódos Imre Rendezvénycsarnokban, ahol három napon át magyar orvos- és egészségtudományi képzéseken tanuló hallgatók versengtek egymással. Több mint háromezer hallgató érkezett az ország minden szegletéből, hogy részt vegyenek a népszerű sporteseményen március 29-31. között. A házigazda idén a Debreceni Egyetem volt. Részletek.


A Debreceni Egyetem Hírlevele XX. évf. 13. szám | 2019. ÁPRILIS 4.

A hírlevelet a Debreceni Egyetem minden dolgozója megkapja. Amennyiben le szeretne róla iratkozni, kattintson ide. Lapzárta minden szerdán 12 órakor. Felelős kiadó: DE Rektori-Kancellári Kabinet Sajtóiroda.