DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL XX. ÉVF.12. SZÁM | 2019. MÁRCIUS 28.

DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL

XX. ÉVF. 12. SZÁM | 2019. MÁRCIUS 28.

HÍREK

Új dékánok az egyetemen

Dékáni kinevezéseket adtak át, tanszékek létrehozásáról, új alapszakok létesítéséről és indításáról döntött az intézmény Szenátusa március 21-ei ülésén. A testület elfogadta a 2019. évi költségvetést is. Szilvássy Zoltán rektor beszámolójában kiemelte, hogy a GTK-n hamarosan létrejön az MNB Tanszék, ami jelentős szerepet kap a régió gazdaságfejlesztésében.

KKV-k a műszaki képzésben

Járműipari és villamosenergetikai vállalkozással kötött stratégiai együttműködési megállapodást az egyetem. Az INFOWARE Zrt.,valamint a TRIGON Electronica Fejlesztő és Szolgáltató Kft. vezetői az oktatásba is bekapcsolódnak. A hétfőn aláírt együttműködések a kutatás-fejlesztésre és innovációra is kiterjednek.

Rangsorok, és ami mögöttük van

Times Higher Education, Quacquarelli Symonds - a világ legnevesebb felsőoktatási rangsorkészítő szervezeteinek részvételével kezdődött kedden tanácskozás az egyetemen. A konferencián elhangzott: jelenleg szakmai koncepciót dolgoznak ki az intézmény nemzetközi rangsorokban elfoglalt helyének előremozdítására.

Családkutatás felsőfokon

A kormány családpolitikai intézkedéseit is szolgálja az egyetem új Neveléstudományi Kutatóközpontja, amely a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) részeként alakult. A létrehozásáról szóló együttműködési megállapodást szerdán a Tudomány a családbarát szemlélet formálásában című konferencián írták alá.

Szépen csillogó jeges bronz

Az egyetem vezetése kedd este a Főépület Aulájában köszöntötte magyar bajnoki bronzérmes jégkorongcsapatának tagjait, akik a szövetség főtitkárától vették át érmeiket. Az egyetem sportklubjának jégkorongszakosztálya alig több mint egy éve alakult, és első Erste Liga szezonjában egészen az elődöntőig menetelt.


PROGRAMAJÁNLÓ

Konzervatóriumi esték

A Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar tanárai adnak koncertet március 28-án, csütörtökön 19 órától a Liszt teremben (Debrecen, Nagyerdei krt. 82.). Az esten Ravel, Gershwin, Chopin és Rossini műveiből hallhat ízelítőt a közönség.

Ünnepélyes díjátadó

A Debreceni Egyetem Szenátusa University of Debrecen Science Impact Award díjat adományoz Arieh Warshel Nobel-díjas tudósnak, az amerikai Dél-Kaliforniai Egyetem professzorának. A díjátadó március 29-én, pénteken 10 órakor kezdődik a Főépület Aulájában (Debrecen, Egyetem tér 1.).

Anyahajó Klub

"A határok nem csak korlátoznak, de védenek is" címmel Balogh Mária kiképző családterapeuta lesz az Anyahajó Klub vendége március 29-én, pénteken 17 órától a Debreceni Egyetem Mentálhigiénés és Esélyegyenlőségi Központ székházában (Debrecen, Poroszlay út 97.).

Klasszikus Gitárzenekarok Debreceni Fesztiválja

Idén már 11. alkalommal rendezi meg a Klasszikus Gitárzenekarok Debreceni Fesztiválját az egyetem Zeneművészeti Kara április 5-6. között a Liszt teremben (Debrecen, Nagyerdei krt. 82.). Tervezett program.

Szenior Egyetem

"A mesterséges intelligencia" címmel Kovács Béla Lóránt, a DE BTK Kommunikáció és Médiatudományi Tanszék adjunktusa, a Méliusz Juhász Péter Könyvtár igazgatója tart előadást a Szenior Egyetemen április 5-én, pénteken 16 órai kezdettel az Élettudományi Központ F015-016 termében (Debrecen, Egyetem tér 1.).

A Földrajz Éjszakája 2019

A Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kar Földtudományi Intézete is csatlakozik "A Földrajz Éjszakája 2019" című nemzetközi rendezvénysorozathoz, amelyen érdekes előadásokkal és látványos bemutatóval várják a földrajz iránt érdeklődőket április 5-én, pénteken 17 órától a Földtudományi Intézetben (Debrecen, Egyetem tér 1.). Részletes program.


VIDEÓK

FELHÍVÁSOK

Megszűnt a látogatási tilalom

A Debreceni Egyetem Klinikai Központjában március 22-től megszűnt az influenza miatt elrendelt látogatási tilalom. A korlátozást a Kenézy Kórházban már korábban feloldották.

UniPass kedvezmény az egész család számára

Április 1-től egyedülálló módon már nem csak az UniPass kártyák tulajdonosai, hanem családtagjaik is részesülhetnek az UniFit Fitness & Gym Center különböző kedvezményeiből, elérhetővé téve ezzel a család minden tagja számára az egészséges életmódhoz szükséges mozgásformák sokaságát, az egyetemhez közeli igényes környezetben, mégis elérhető árakon. Az UniFit több mint 2600 négyzetméteres területtel, a városban az egyik legmodernebb felszereléssel és gépparkkal, boulder teremmel, fallabda pályával, 14 különböző csoportos órával és wellness részleggel várja a látogatókat. Bővebb információ.

Elektronikus kiadvány nyelvvizsgára készülőknek

Megjelent a DExam Vizsgaközpont DExam mintafeladatok Alapfok (B1) című kiadványa, amely elektronikus formában tartalmazza két szóbeli és két írásbeli DExam vizsga teljes feladatsorát megoldókulccsal és mintamegoldásokkal. A vizsgára készülők megoldhatják a feladatokat egyrészt a vizsgaközpont interaktív e-learning felületén, másrészt letölthetik azt pdf-formátumban. A kiadvány megrendelhető emailben a DExam Vizsgaközpont ügyfélszolgálatától a dexam@unideb.hu címen. Bővebb információ.


KÉPGALÉRIÁK

Lengyel napot rendeztek a Bölcsészettudományi Karon

ESD-védelemmel ellátott munkaállomásokat adtak át a Fizikai Intézetben

India nagyköveti delegációjának látogatása az egyetemen

Ünnepi vacsora a DEAC jégkorongcsapatának az Aulában


SPORT

Amerikai foci

Hazai közönség előtt is bemutatkozik az idén már a DEAC színeiben versenyző debreceni amerikaifoci-csapat. A Gladiators a Nyíregyháza Tigers csapatát fogadja keleti rangadón vasárnap 15 órától a Böszörményi út campus sportpályáján.

Kosárlabda

PVSK-DEAC meccset rendeznek a férfi kosárlabda élvonal alapszakaszának 26. fordulójában. A mérkőzés 18 órakor kezdődik vasárnap.

Floorball

A magyar bajnoki bronzéremért lép pályára a hétvégén a DEAC floorballcsapata. A két győztes meccsig tartó párharc első találkozója vasárnap 19 órakor kezdődik a Dunai Krokodilok ellen Érden.

Futsal

A DEAC női futsalcsapatának egyetlen mérkőzése van már csak az alapszakaszból, amelyet vasárnap 17:30-tól vív Berettyóújfaluban az MVFC ellen. Az élvonal csoportkörében szereplő férfi együttes a Rubeola Csömör csapatát látja vendégül kedden 18:45-től a DESOK-ban.

Röplabda

Az Extra Liga negyeddöntőjében lép pályára hétvégén a DEAC férfi röplabdacsapata. A csapat a Kecskeméti RC ellen vív két győzelemig tartó párharcot. Az első találkozó pénteken 19 órakor lesz idegenben, míg a második vasárnap 20 órától a Böszörményi úti campus sportcsarnokában. A női együttes szombaton 18 órától a debreceni Eötvös csapatát fogadja a Klinikai campus tornacsarnokában.

Kézilabda

Megyei rangadót rendeznek vasárnap este a férfi kézilabda NB I/B-ben. A DEAC a Balmazújvárost fogadja 18 órától a DESOK csarnokban.

Labdarúgás

A DEAC vasárnap 15:30-tól a Füzesgyarmattal mérkőzik meg az NB III-as labdarúgó bajnokság 21. körében a Dóczy utcán. A megyében a DEAC II. a Hajdúnánást fogadja szombaton 15 órától szintén az Egyetemi Sportközpontban.


RÓLUNK ÍRTÁK

Megkezdődtek a MÜZLI kurzusai (Hajdú-bihari Napló)

A kockázatvállalás és eltökéltség hasznáról, valamint az iparvállalatok piaci sikereinek kulcselemeiről is hallhattak a Debreceni Egyetem hallgatói a Mérnöki és Üzletfejlesztési Innovációs Intézet (MÜZLI) első óráin. Részletek.

Egyre élénkebbek a magyar-lengyel felsőoktatási együttműködések (Haon.hu)

A magyar és a lengyel állam a két ország felsőoktatási intézményei közötti kapcsolatok erősítésére például közösen létrehozott egy alapítványt, melyet évente 1-1 millió euróval finanszíroznak. Ennek keretében egyebek mellett kutatásokat, vendégtanárok meghívását, tanulmányi kirándulásokat és a másik ország nyelvének elsajátítását támogatják. Részletek.

Melegedő vizek, invazív fajok - a halak is menekülnek (Agrarszektor.hu)

A természetes vizek szennyezettsége vagy kiszáradása, sőt még egyes madarak is veszélyeztetik hazánk őshonos halait. A klímaváltozás miatt az alföldi fajok a hegyvidékre vándorolnak, Hajdú-Bihar megye termálvizeiben viszont új közösséget találtak a Debreceni Egyetem kutatói. Részletek.

A gyógyszerfejlesztés buktatóiról a Senior Egyetemen (Weborvos.hu)

A gyógyszerek előállításának fejlődéséről, az első gyógyszergyárak alapításáról, a biológiai- és egyénre szabott terápiáról, valamint gyógyszerfejlesztés hazai folyamatától is tájékozódhattak a résztvevők a Szenior Egyetem pénteki kurzusán Pórszász Róbert, a Debreceni Egyetem docense vezetésével. Részletek.

Szociális Munka Világnapja (Kölcsey TV)

Az emberi kapcsolatok fontosságát hangsúlyozták csütörtökön, a Debreceni Egyetem nyíregyházi Egészségügyi Karán. A Szociális Munka Világnapja alkalmából rendezett eseményen mások mellett generációk közti kerekasztal beszélgetés, előadások és kreatív foglalkozások várták az érdeklődőket. Részletek.


A Debreceni Egyetem Hírlevele XX. évf. 12. szám | 2019. MÁRCIUS 28.

A hírlevelet a Debreceni Egyetem minden dolgozója megkapja. Amennyiben le szeretne róla iratkozni, kattintson ide. Lapzárta minden szerdán 12 órakor. Felelős kiadó: DE Rektori-Kancellári Kabinet Sajtóiroda.