DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL XX. ÉVF.11. SZÁM | 2019. MÁRCIUS 21.

DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL

XX. ÉVF. 11. SZÁM | 2019. MÁRCIUS 21.

HÍREK

A hősök emlékezete

Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 171. évfordulója alkalmából tartottak ünnepi szenátusi ülést március 14-én az egyetemen. A rendezvényen vette át díszdoktori címét Matolcsy György, a jegybank elnöke, átadták a címzetes egyetemi tanári kinevezéseket, a Kiváló Dolgozó és a Rektori Elismerő Okleveleket is.

Állami elismerés egyetemi oktatóknak

A nemzeti ünnep alkalmából az egyetem négy professzora és egy adjunktusa kapott állami kitüntetést: Illés Árpád és Urbancsek Hilda a Klinikai Központból, Dobos István a Bölcsészettudományi Karról, Bálint Péter a Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Karról és Mohos Nagy Éva a Zeneművészeti Karról.

Kínai kapcsolat

Kínai befektetők érdeklődnek az intézmény kutatásfejlesztési programjai iránt. Steve Guo, a Morgen Star Group vezérigazgatója hétfőn Szilvássy Zoltán rektorral és Bács Zoltán kancellárral egyeztetett a befektetési lehetőségekről. A kínai partner elsősorban az intézmény egészségipari K+F-hez kapcsolódó teljesítményéről és a képzésekről tájékozódott.

Értelem és érzelem a kutatásban

A tudomány világát befolyásoló emberi tényezőkre és a karrierépítés során felmerülő mentális csapdákra fókuszált a Richter Tudós Klub keddi rendezvénye. A magyar gyógyszeripari óriás vezetői gyárlátogatásra is meghívták a hallgatókat. A nagymúltú gyógyszergyár az egyetem kiemelt partnere.

Dobogós DEAC

Magyar bajnoki bronzérmes lett az újonc egyetemi jégkorongcsapat. A DEAC az aranyvárományos Ferencváros ellen, vasárnap, az elődöntőben fejezte be az idei küzdelmeket az Erste Ligában. A csapat és a szurkolók is egymásra találtak, a szezonban többször zsúfoltságig megteltek a Derék utcai lelátók.


PROGRAMAJÁNLÓ

Világzenei Körkép

Szabó Krisztián gitáros "Improvizációs looper" gitárestjét hallhatják az érdeklődők a Debreceni Egyetem Közművelődési Titkárság, Kulturális és Szervezési Iroda rendezésében március 21-én, csütörtökön 18 órától a Nagyerdei Víztoronyban.

Universitas-Debrecen hangversenysorozat

Erdélyi magyar zeneszerzők műveiből adnak koncertet a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar tanárai március 21-én, csütörtökön 19 órától a Liszt teremben (Debrecen, Nagyerdei krt. 82.).

Iliász-olvasás

Homérosz Iliászából hangzanak el részletek a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar Magyar Irodalom- és Kultúratudományi Intézet programján március 22-én, pénteken 15:30-tól az intézet könyvtárában (Debrecen, Egyetem tér 1. III. 303.). A programmal a szervezők a lyoni École Normale Supérieure kezdeményezéséhez (Festival Européen Latin Grec 2019) és a Színház- és Filmművészeti Egyetem felolvasásához csatlakoznak.

Szenior Egyetem

"Sikerek és buktatók a farmakológiai kutatások és a gyógyszerfejlesztés során" címmel Pórszász Róbert, a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar Farmakológiai és Farmakoterápiai Intézet egyetemi docense tart előadást a Szenior Egyetemen március 22-én, pénteken 16 órától az Élettudományi Központ F015-016 termében (Debrecen, Egyetem tér 1.).

Élettudományi Galéria

"Megtartó" címmel Erdős Mária Éva festőművész alkotásaiból nyílik kiállítás a Debreceni Egyetem Közművelődési Titkárság, Kulturális és Szervezési Iroda rendezésében március 23-án, szombaton 15 órakor az Élettudományi Galériában (Debrecen, Egyetem tér 1.). Megnyitja Süli-Zakar Szabolcs képzőművész. A kiállítás megtekinthető április 12-ig.

Kiállítás az Elméleti Galériában

A szentendrei Skarupka Szabó Christina viaszfestő és Skarupka István festő alkotásaiból nyílik kiállítás a Debreceni Egyetem Közművelődési Titkárság, Kulturális és Szervezési Iroda rendezésében március 24-én, vasárnap 11 órakor az Elméleti Galériában (Debrecen, Nagyerdei krt. 98.). Megnyitja Magyar Evelin újságíró, közreműködik Kozma Dávid zongoraművész. A kiállítás megtekinthető április 12-ig.

Párkapcsolati szabadegyetem

A Debreceni Egyetem Mentálhigiénés és Esélyegyenlőség Központ szervezésében "Apa (is) csak egy van - apaszerepek változása" címmel Vigh József, a Három királyfi három királylány mozgalom ügyvezetője tart előadást a Párkapcsolati szabadegyetemen március 25-én, hétfőn 16 órától a Főépület Aud. Max-ban (Debrecen, Egyetem tér 1.).

Mentálhigiénés Filmklub

A "Virágvölgy" című magyar filmdrámát láthatja a közönség a Mentálhigiénés Filmklub soron következő előadásán március 25-én, hétfőn 17:30-tól a Főépület Aud. Max-ban (Debrecen, Egyetem tér 1.). A film után beszélgetés Kiss József szociális munkás, kulturális antropológussal.

Felsőoktatási rangsor napok

Háromnapos konferenciát rendez a Debreceni Egyetem a Nemzetközi Oktatást Koordináló Központ közreműködésével március 26-28. között a Kenézy villában (Debrecen, Nagyerdei krt. 98.). A rendezvényen - többek között - a Times Higher Education (THE) és a QS (Quacquarelli Symonds) nemzetközi felsőoktatási rangsorokat készítő szervezetek képviselői is előadást tartanak.

Karrieriskola

"A sikeres állásinterjú" címmel Hüse-Szabó Edit tart előadást a HKSZK Hallgatói Karrierközpont szervezésében március 26-án, kedden 14 órától a Debreceni Egyetem Főépület, Aud. Max.-ban (Debrecen, Egyetem tér 1.).

Lélekmelengető könyvtári koncert

A Zeneművészeti Kar hallgatói adnak koncertet március 26-án, kedden 17 órai kezdettel a Debreceni Egyetem Főépület könyvtárának előcsarnokában (Debrecen, Egyetem tér 1.). A műsorban - többek között - Johann Sebastian Bach és Kodály Zoltán művei is felcsendülnek.

Világjáró Klub

Folytatódnak a Világjáró Klub programjai a Debreceni Egyetem Klinikai Központ, valamint a Közművelődési Titkárság és Szervezési Iroda rendezésében. F. Tóth Lelle "New York" címmel tart előadást március 26-án, kedden 18 órától a Belgyógyászati Intézet A épület ( I. sz. Belklinika) tantermében (Debrecen, Nagyerdei krt. 98.).

KINCS a Debreceni Egyetemen

Megalakul a Debreceni Egyetemen a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) Neveléstudományi Kutatóközpontja. Az erről szóló együttműködési megállapodást a "Tudomány a családbarát szemlélet formálásában" című konferencia keretében írják alá a partnerek a Főépület Aulájában (Debrecen, Egyetem tér 1.) március 27-én, szerdán 10 órától.

Komparatisztikai Műhely

"Politikum és társadalmi aktivizmus a kortárs brit fotóművészetben" címmel Moise Gabriella tart előadást a Magyar Irodalom- és Kultúratudományi Intézet Komparatisztikai Műhelyének programjában március 27-én, szerdán 14 órai kezdettel a Debreceni Egyetem Főépület III/303. termében (Debrecen, Egyetem tér 1.).

Konzervatóriumi esték

A Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar tanárai adnak koncertet március 28-án, csütörtökön 19 órától a Liszt teremben (Debrecen, Nagyerdei krt. 82.). Az esten Ravel, Gershwin, Chopin és Rossini műveiből hallhat ízelítőt a közönség.

Ünnepélyes díjátadó

A Debreceni Egyetem Szenátusa University of Debrecen Science Impact Award díjat adományoz Arieh Warshel Nobel-díjas tudósnak, az egyesült államokbeli Dél-Kaliforniai Egyetem professzorának. A díjátadó március 29-én, pénteken 10 órakor kezdődik a Főépület Aulájában (Debrecen, Egyetem tér 1.).

Anyahajó Klub

"A határok nem csak korlátoznak, de védenek is" címmel Balogh Mária kiképző családterapeuta lesz az Anyahajó Klub vendége március 29-én, pénteken 17 órától a Debreceni Egyetem Mentálhigiénés és Esélyegyenlőségi Központ székházában (Debrecen, Poroszlay út 97.).


FELHÍVÁSOK

Részleges látogatási tilalom

A Debreceni Egyetem Kenézy Gyula Egyetemi Kórházban feloldották a látogatási tilalmat, a Klinikai Központban azonban több egységben - a transzplantációs, az onkohaematológiai, a szülészeti és intenzív osztályokon, a Gyermekgyógyászati Klinikán és a Tüdőgyógyászati Klinikán - továbbra is érvényben marad a részleges tilalom.

Szünetel az internet-szolgáltatás

Az UD Infopark munkatársai március 22-én, pénteken 15 és 19 óra között végzik az elméleti csomópont hálózati eszközeinek cseréjét, így ebben az időszakban szünetel a szolgáltatás az alábbi épületek és szervezeti egységek vezetékes és vezeték nélküli hálózataiban.

Elméleti tömb épületében: KLK, Biosystem, Biopharmácia Tanszék, Gyógyszertechnológiai Tanszék, Gyógyszerhatástani Tanszék, MMKI, Vegytani Intézet, Élettani Intézet, Biokémiai Intézet, UD-Genomed Kft., Egészségügyi Menedzsment és Minőségirányítási Tanszék, Neuroptahológia labor, Laboratóriumi Medicina Intézet, REOF Kft. városi WIFI hálózat épületre kapcsolódó részei.

In vitro épületében: Laboratóriumi Medicina Intézet, Orvosi Mikrobiológiai Intézet, Klinikai Genomikai Központ, csőposta rendszer.

Elméleti négyszögben: Pathológiai Intézet, Igazságügyi Orvostani Intézet, Pathológiai Intézet Cytopatológia épület, Kórházhigiénés Osztály, tanári villák.


KÉPGALÉRIÁK

Az oroszországi Privolzhsky Orvostudományi Egyetem delegációjának látogatása

Richter Tudósklub: A XXI. század mentális csapdái a tudományban és a hivatás terén

Adatvédelemről másképpen a Tankcsapdával a Lovardában

Konferencia a BTK-n: Inkluzív pedagógia - érzékenyítés - lemorzsolódás prevenció


SPORT

Kosárlabda

A Sopront fogadja az alapszakasz utolsó hazai mérkőzésén a DEAC kosárcsapata. A találkozó szombaton 17 órakor kezdődik az Oláh Gábor utcai sportcsarnokban.

Futsal

Hétközi meccsen lépnek pályára a DEAC futsalos lányai. Horváthék csütörtökön 19:30-tól a Rubeola Csömör csapatát fogadják a DESOK-ban.

Röplabda

Utolsó találkozójára készül a DEAC férfi röplabdacsapata az Extra Liga alapszakaszában. Fodor Antal tanítványai a Pénzügyőrt fogadják szombaton 18 órától a DESOK-ban.

Kézilabda

A második helyezett PLER otthonába látogat szombaton a DEAC férfi kézilabdacsapata. Az NB I/B-s mérkőzés 18 órakor kezdődik a fővárosban.

Labdarúgás

Ezúttal szombaton lépnek pályára a DEAC NB III-as labdarúgói. A csapat Gyöngyösre látogat, a meccs 15 órakor kezdődik a Kömlei Károly Sporttelepen. A megyei első osztályban egyetemi házirangadót rendeznek a hétvégén. A DASE és a DEAC egymás ellen játszik vasárnap 15 órától a Böszörményi úti campus sportpályáján.

Amerikai foci

Kezdődik a DEAC Gladiators amerikai foci csapatának első szezonja. A fiúk szombaton 17 órától a Budapest Titans otthonában vágnak neki a küzdelemsorozatnak.


RÓLUNK ÍRTÁK

Matolcsy György a Debreceni Egyetem díszdoktora lett (Magyar Nemzet)

Matolcsy György a Debreceni Egyetem (DE) díszdoktora lett, a jegybankelnök csütörtökön az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 171. évfordulója alkalmából rendezett ünnepi egyetemi szenátusi ülésen vette át a doctor honoris causa kitüntetést. Részletek.

Szilvássy Zoltán: a magyarok legfontosabb ünnepe a forradalom napja (Hajdú-bihari Napló)

Ünnepi szenátusi ülést tartott a Debreceni Egyetem március 15-e, az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 171. évfordulója alkalmából. Részletek.

Világszínvonalú a magyar számviteli képzés (Kormany.hu)

A kormány az adócsökkentések mellett a könyvelői szakma és a számviteli képzés folyamatos fejlesztésével is segíti a vállalkozásokat - hangsúlyozta Varga Mihály a Budapesti Corvinus Egyetemen tartott Bosnyák János Nemzeti Emlékverseny eredményhirdetésén. A többfordulós megmérettetésre a Kárpát-medence 13 felsőoktatási intézményéből 42 csapat, mintegy 150 hallgató jelentkezett. Az első helyen a Debreceni Egyetem csapata végzett, a második és harmadik a Budapesti Corvinus Egyetem hallgatóiból álló csapat lett. Részletek.

Szolnok jövőjéről beszélt Szalay Ferenc (iszolnok.hu)

A megyeszékhely meghatározó cégeinek vezetői, a helyi közélet, kulturális élet fontos szereplői, intézményi, hivatali vezetők, önkormányzati képviselők előtt számolt be Szolnok fejlesztési elképzeléseiről, stratégiai céljairól. Az előadás után kérdésként a Debreceni Egyetem terveiről érdeklődött a hallgatóság. A fórumra Szolnokra érkező debreceni rektor, Szilvássy Zoltán több mint biztató választ adott. Részletek.

Elismerés az amerikai professzornak (Hajdupress.hu)

Címzetes egyetemi tanár címet adományozott a Debreceni Egyetem Szenátusa Fred Robert Davidnek, a dél-karolinai Francis Marion Egyetem professzorának. Részletek.


A Debreceni Egyetem Hírlevele XX. évf. 11. szám | 2019. MÁRCIUS 21.

A hírlevelet a Debreceni Egyetem minden dolgozója megkapja. Amennyiben le szeretne róla iratkozni, kattintson ide. Lapzárta minden szerdán 12 órakor. Felelős kiadó: DE Rektori-Kancellári Kabinet Sajtóiroda.