DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL XX. ÉVF.10. SZÁM | 2019. MÁRCIUS 14.

DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL

XX. ÉVF. 10. SZÁM | 2019. MÁRCIUS 14.

HÍREK

Új szívkatéteres eljárás Debrecenben

Speciális katéteres szívműtétet végeztek március elején a Debreceni Egyetem Kardiológiai és Szívsebészeti Klinikáján. A legnehezebb katéteres beavatkozások közé sorolt mitrális billentyűplasztikát a vidéki központok közül elsőként itt hajtották végre - jelentették be csütörtökön a XXIV. Debreceni Kardiológiai Napokon.

Irány a nagyvilág!

"Erasmus-reggelivel" és tájékoztató előadásokkal népszerűsítette a hallgatók körében a külföldi tanulmányi és szakmai gyakorlati lehetőségeket az intézmény szinte valamennyi campusán az egyetem Nemzetközi Irodája. A hallgatók egy-egy képzési ciklusban 12 hónapot tölthetnek külföldön. A mobilitási program az oktatók számára is elérhető.

Táplálkozás - az egészség alapja

Tíz éve indult a táplálkozástudományi mesterképzés a Debreceni Egyetemen. Ebből az alkalomból rendezték meg március 9-én a Táplálkozástudományi Szakemberek I. Országos Találkozóját, ahol a táplálkozás és az egészség kapcsolatára vonatkozó új kutatási eredményeket és módszereket mutatták be.

Átalakító - az UniFit mentorprogramja

Ingyenes személyi edzés és életmód-tanácsadás három hónapon át - a Debreceni Egyetem öt szerencsés hallgatója vesz részt az UniFit első mentorprogramjában. Az Átalakítóra, melyet az egyetemi testnevelés órát felvett fiatalok között hirdetett meg az edzőközpont, több mint ötven hallgató jelentkezett.

Ifjú kamarazenészek Debrecenben

Idén először fafúvós-zongorás kamarazeneművekkel is nevezhettek hallgatói csoportok a tizenhatodik alkalommal meghirdetett Országos Dohnányi Ernő Kamarazene Találkozóra és Versenyre. Két nap alatt 15 produkcióval álltak színpadra öt hazai felsőoktatási intézmény növendékei a Zeneművészeti Karon.


PROGRAMAJÁNLÓ

Zenés Irodalmi Estek

"Szenvedélyem száz rózsája" címmel Piros Andrea költő és Pless Attila zongoraművész tart zenés-verses könyvbemutatót a Debreceni Egyetem Közművelődési Titkárság, Kulturális és Szervezési Iroda rendezésében március 14-én, csütörtökön 18 órától a Nagyerdei Víztoronyban.

Előadás az európai parlamenti választásokról

"Szavazni fogok" címmel szervez előadást a májusi európai parlamenti választásokról a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Karának Világgazdasági és Nemzetközi Kapcsolatok Intézete a Debreceni Europe Direct Irodával közösen március 18-án, hétfőn 14 órától a Böszörményi úti campus TVK épület, 104-es előadótermében (Debrecen, Böszörményi út 138.).

Djabe - Koncert surround hangzásban

Az Android együttes az Édentől keletre című lemezét mutatja be a Djabe vendégzenekaraként március 18-án, hétfőn 19 órától a Vojtina Bábszínházban (Debrecen, Kálvin tér 13.).

Műhelykonferencia

Inkluzív pedagógia - érzékenyítés - lemorzsolódás - prevenció" címmel rendez műhelykonferenciát a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar Nevelés- és Művelődéstudományi Intézete március 19-én, kedden 10 órától a Debreceni Egyetem Főépület 2/4-es termében (Debrecen, Egyetem tér 1.).

Richter Tudós Klub

"A XXI. század mentális csapdái a tudományban és a hivatás terén" témakörben elismert szakemberek tartanak előadást a Richter Tudós Klubban március 19-én, kedden 16 órai kezdettel a Debreceni Egyetem Élettudományi Központ nagyelőadójában (Debrecen, Egyetem tér 1.).

Nyílt tréning a DESZínházban

Játszani szerető érdeklődőket vár nyílt tréningjére a DESZínház március 19-én, kedden 18 órától a Debreceni Egyetem Főépület, DESZ-teremben (Debrecen, Egyetem tér 1. alagsor 31.), ugyanitt március 20-án, szerdán 18 órától "Bábuk" címmel mutatja be előadását a társulat.

A Global Threat to Democracy

Jennifer McCoy (Georgia State University, Atlanta, USA) tart angol nyelvű előadást a Debreceni Egyetem BTK Angol-Amerikai Intézet szervezésében Pernicious Polarization: A Global Threat to Democracy címmel március 20-án, szerdán 12 órától a Főépület, I. emelet studio 111-ben (Debrecen, Egyetem tér 1.).

Komparatisztikai Műhely

Fiatal irodalmárok tartanak fórumot a Magyar Irodalom- és Kultúratudományi Intézet Komparatisztikai Műhelyének programjában március 20-án, szerdán 14 órától a Debreceni Egyetem Főépület III/303. termében (Debrecen, Egyetem tér 1.).

Adatvédelem másképpen

A Debreceni Egyetem Kancellária Adatbiztonsági Központ adatvédelmi rendezvényt szervez "Adatvédelem másképpen" címmel az intézmény hallgatói számára március 20-án, szerdán 14 órai kezdettel a Lovardában (Debrecen, Kassai út 26.).

Haltani Konferencia

A legfrissebb kutatási eredményeket mutatják be és vitatják meg a DE MÉK Természetvédelmi Állattani és Vadgazdálkodási Tanszéke, valamint a Magyar Haltani Társaság által közösen szervezett XV. Magyar Haltani Konferencián, amely március 21-én, csütörtökön 9:45-kor kezdődik a Debreceni Egyetem Böszörményi úti campus B épület II. emelet, 4-es előadójában (Debrecen, Böszörményi út 138.).

Tréning a hatékony publikálásért

A publikálási hatékonyságot fejlesztő angol nyelvű tréninget szervez a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtára március 21-én, csütörtökön 10:30-tól a DE GTK Böszörményi úti campus, TVK épület tárgyalójában (Debrecen, Böszörményi út 138.). A programban az Emerald trénere tart angol nyelvű előadást a kiadó szolgáltatásairól és a tudományos publikálás folyamatáról. A részvétel ingyenes, azonban előzetes regisztrációhoz kötött, amelyet ide kattintva lehet megtenni.

Szociális munka világnap

Idén 5. alkalommal rendezi meg szakmai programját a szociális munka világnapja alkalmából a Debreceni Egyetem Egészségügyi Kar Szociális és Társadalomtudományi Intézet Szociális Munka Tanszéke március 21-én, csütörtökön 13:30-tól az Egészségügyi Kar C épület, Zilahi termében (Nyíregyháza, Sóstói út 2-4.).

Universitas-Debrecen hangversenysorozat

Erdélyi magyar zeneszerzők műveiből adnak koncertet a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar tanárai március 21-én, csütörtökön 19 órától a Liszt teremben (Debrecen, Nagyerdei krt. 82.).

Szenior Egyetem

"Sikerek és buktatók a farmakológiai kutatások és a gyógyszerfejlesztés során" címmel Pórszász Róbert, a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar Farmakológiai és Farmakoterápiai Intézet egyetemi docense tart előadást a Szenior Egyetemen március 22-én, pénteken 16 órától az Élettudományi Központ F015-016 termében (Debrecen, Egyetem tér 1.).


FELHÍVÁSOK

Részleges látogatási tilalom

A Debreceni Egyetem Kenézy Gyula Egyetemi Kórházban feloldották a látogatási tilalmat, a Klinikai Központban azonban több egységben - a transzplantációs, az onkohaematológiai, a szülészeti és intenzív osztályokon, a Gyermekgyógyászati Klinikán és a Tüdőgyógyászati Klinikán - továbbra is érvényben marad a részleges tilalom.


KÉPGALÉRIÁK

Táplálkozástudományi Szakemberek I. Országos Találkozója a Debreceni Egyetemen

Magyarul tanuló japán hallgatók látogatása a Bölcsészettudományi Karon

Öt tipp, hogy sikeres céget építs fel - Süvöltős László előadása a Karrieriskolában

XVI. Dohnányi Ernő Kamarazene Találkozó és Verseny a Zeneművészeti Karon


SPORT

Kosárlabda

Két meccset is játszik a következő napokban a DEAC férfi kosárlabdacsapata az NB I/A-ban. Az egyetemisták csütörtök este 18 órától az Atomerőmű csapatát fogadják az Oláh Gábor utcán, majd jövő szerdán 18 órától a ZTE otthonában pattogtatnak.

Jégkorong

A keddi és szerdai fővárosi vereséget követően szombaton és vasárnap folytatótik a Ferencváros elleni párharc az Erste Liga-elődöntőjében. A DEAC mindkét nap egyaránt 18:30-tól lép jégre a Fradi elleni harmadik és negyedik mérkőzésen a Debreceni Jégcsarnokban.

Futsal

A már NB II. alapszakasz-győztes hölgyek vasárnap 14 órától Békéscsabán lépnek pályára, míg az élvonal csoportkörében szereplő férfiak hétfőn 19 órakor a Dunaferrel játszanak a Dunaújvárosi Sportcsarnokban.

Röplabda

Két meccsen lép pályára a hosszú hétvégén a DEAC férfi röplabdacsapata is. Előbb csütörtökön 16:30-tól a Kecskemétet fogadja a csapat a DESOK-ban, majd vasárnap 19 órától a MAFC vendége lesz.
A női csapat vasárnap 17 órától az MVSC-MVSI együttesével mérkőzik meg a Klinikai Campus Tornacsarnokában.

Kézilabda

A listavezető Orosháza lesz a DEAC férfi kézilabdacsapatának ellenfele csütörtökön 19 órakor a DESOK-ban az NB I/B. 16. körében.

Labdarúgás

Idei második hazai meccsén a Sényőt fogadja a DEAC NB III-as labdarúgócsapata. A találkozó vasárnap 15 órától lesz az Egyetemi Sportközpontban. A megye I-ben szereplő DEAC II. szombaton 15 órakor Hajdúszoboszlót fogadja a Dóczy utcán, míg a DASE ugyanekkor Derecskére látogat.


RÓLUNK ÍRTÁK

Az egészség megőrzésében a táplálkozásnak van a legnagyobb szerepe (Magyar Nemzet)

Az egészség megőrzésében a táplálkozásnak van a legnagyobb szerepe, mint ahogy a táplálkozással összefüggő betegségek kialakulásában is - hangzott el az első országos táplálkozástudományi konferencián Debrecenben. Részletek.

Új szívkatéteres eljárás Debrecenben (Weborvos.hu)

Speciális katéteres szívműtétet végeztek a Debreceni Egyetem kardiológiáján. A mitrális billentyűplasztikát a vidéki központok közül elsőként Debrecenben hajtották végre - jelentették be a XXIV. Debreceni Kardiológiai Napok csütörtöki sajtótájékoztatóján. Részletek.

A munkajog útvesztőjében segít eligazodni a debreceni szakember (Dehir.hu)

"Jogesetek tengerében - aktuális munkajogi kérdések gyakorlati példákon keresztül" címmel Zaccaria Márton Leó, az Agrárjogi, Környezetjogi és Munkajogi nem önálló Tanszék adjunktusa tart előadást a Debreceni Egyetem tudományos ismeretterjesztő sorozatában. Részletek.

Dolmányosok Debrecenben (Szabad Föld)

Ha meghirdetnék a madarak okossági versenyét, a dolmányos - más néven szürke - varjú egészen biztosan dobogós helyen végezne. Nem mindenki díjazza azonban a teljesítményüket, a debreceniek többsége biztosan nem. Mit lehet tenni? - erre kerestük a választ. Részletek.

DEAC: egységes, modern arculat (Hajdupress.hu)

Egységes profilképpel jelennek meg márciustól a közösségi médiában a Debreceni Egyetem Atlétikai Club szakosztályai, és modernizálták a DEAC központi oldalát is. Az új arculattal a DEAC családi jellegét szeretnék erősíteni. Részletek.


A Debreceni Egyetem Hírlevele XX. évf. 10. szám | 2019. MÁRCIUS 14.

A hírlevelet a Debreceni Egyetem minden dolgozója megkapja. Amennyiben le szeretne róla iratkozni, kattintson ide. Lapzárta minden szerdán 12 órakor. Felelős kiadó: DE Rektori-Kancellári Kabinet Sajtóiroda.