DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL XX. ÉVF. 9. SZÁM | 2019. MÁRCIUS 7.

DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL

XX. ÉVF. 9. SZÁM | 2019. MÁRCIUS 7.

HÍREK

Biztonságosabbak lesznek a műtétek

Világszínvonalú műtői monitort fejlesztett ki egy svéd cég a Debreceni Egyetemmel és a Mayo Klinikával. A Senzime műszere pontosan jelzi, mikor képes a beteg újra önállóan lélegezni, így jelentősen növelhető a betegbiztonság. Magyarországon 3 ilyen monitort használnak, valamennyit a DE Klinikai Központban.

USA-delegáció az Egészségügyi Karon

Amerikai egyetemisták tanulmányozzák a magyarországi szociális és egészségügyi ellátást az Egészségügyi Karon. A University of Louisville Kent School of Social Work tizenöt fős delegációja a tanulmányút során megismeri a kar képzéseit, kutatásait és tehetséggondozói programjait.

Hangyák nevelik a különleges lepkéket

Az eddigi legátfogóbb elemzést készítették a fészekparazita lepkék gazdaszervezet-használatáról az egyetem kutatói. Tíz évig tartott a mintegy 40 tudós munkáját tartalmazó adatbázis összeállítása. Az eredmény más parazitafajok életmódjának megértéséhez is hozzájárulhat.

Fedezd fel az Arany Napokat!

Szavalóverseny és koszorúzás nyitotta pénteken azt a kéthetes programsorozatot, mellyel egykori névadója, Arany János előtt tiszteleg az egyetem gyakorlóiskolája. A magyar irodalom egyik legismertebb alakjának emlékére szervezett Arany János Napokon tantárgyi és műveltségi vetélkedők várják az iskola több mint hatszáz diákját.

Bronzos kosárlabdaünnep

Magyar Kupa-bronzérmes férfi kosárlabdacsapatát köszöntötte kedden a Debreceni Egyetem. A DEAC története során először jutott be a sorozat nyolcas döntőjébe, ott pedig meg sem állt a harmadik helyig. Bács Zoltán kancellár az ünnepségen azt mondta: a bronzdiadal kiemelkedő történelmi siker volt a klub és az egyetem életében is.


PROGRAMAJÁNLÓ

Universitas-Debrecen hangversenysorozat

Nőnapi hangversennyel várja a zenekedvelő közönséget a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar Fúvószenekara az Universitas-Debrecen hangversenysorozat soron következő estjén március 7-én, csütörtökön 19 órától a Liszt teremben (Debrecen, Nagyerdei krt. 82.).

Kamarazenei verseny

Tizenhatodik alkalommal rendezi meg az Országos Dohnányi Ernő Kamarazene Találkozót és Versenyt a zeneművészeti felsőoktatás intézményei számára a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar Kamarazene Kabinetje és a Conservatory Alapítvány március 8-9-én, a kar Liszt termében (Debrecen, Nagyerdei krt. 82.).

Szakmai találkozó

"Másodlagos és antropogén élőhelyek kutatása" címmel rendez workshopot a Debreceni Egyetem TTK Növénytani Tanszéke, a Juhász-Nagy Pál Doktori Iskola Botanika Doktori Programja és az MTA DAB Botanikai Munkabizottsága március 8-án, pénteken 9:45-től a DAB Székházban (Debrecen, Thomas Mann u. 49.).

Szenior Egyetem

"Klíma és történelem" címmel Pósán László, a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar Történelmi Intézetének egyetemi docense tart előadást a Szenior Egyetemen március 8-án, pénteken 16 órától a DE Élettudományi Központ F015-016 termében (Debrecen, Egyetem tér 1.).

Táplálkozástudományi konferencia

Első alkalommal rendezi meg az Országos Táplálkozástudományi Szakemberek Konferenciáját a Debreceni Egyetem Táplálkozástudományi Intézete, közösen az Általános Orvostudományi Kar táplálkozástudományi mesterszakos hallgatóival március 9-én, szombaton 10 órától a Böszörményi úti campus Színháztermében (Debrecen, Böszörményi út 138.).

Párkapcsolati szabadegyetem

A Debreceni Egyetem Mentálhigiénés és Esélyegyenlőség Központ, valamint a Három királyfi három királylány mozgalom közös szervezésében "Párkapcsolat és gyermekvállalás" címmel Ferenczi Beáta pszichológus családterapeuta tart előadást március 11-én, hétfőn 16 órától a Főépület Aud.Max-ban (Debrecen, Egyetem tér 1.).

Mentálhigiénés Filmklub

A "Csoda Krakkóban" című alkotást láthatja a közönség a DEMEK Mentálhigiénés Filmklubjában március 11-én, hétfőn 17:30-tól a Debreceni Egyetem Főépület, Aud. Max-ban (Debrecen, Egyetem tér 1.). A vetítés után beszélgetés a filmről Heller Zsolt folkesztétával.

Mobilitási Információs Napok

A mobilitási programok népszerűsítésére Információs Napokat szervez március 5-12. között több helyszínen a Debreceni Egyetem Nemzetközi Irodája. Március 12-én, kedden 9 órától Erasmus+ reggelivel várják az érdeklődőket a Kassai úti campus TEOK épületében.

Karrieriskola

"Vállalkozni kockázatos? - Öt tipp, hogy sikeres céget építs fel az egyetem után" címmel Süvöltős László tart előadást a HKSZK Hallgatói Karrierközpont szervezésében március 12-én, kedden 14 órától a Debreceni Egyetem Főépület, Aud. Max-ban (Debrecen, Egyetem tér 1.).

Lélekmelengető könyvtári koncert

A Zeneművészeti Kar hallgatói adnak koncertet a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtárban március 12-én, kedden 17 órától a Főépületben lévő könyvtár előterében (Debrecen, Egyetem tér 1.).

Világjáró Klub

Folytatódnak a Világjáró Klub programjai a Debreceni Egyetem Klinikai Központ, valamint a Közművelődési Titkárság és Szervezési Iroda rendezésében. Novák László "Mezoamerika" címmel tart előadást március 12-én, kedden 18 órai kezdettel a Belgyógyászati Intézet A épület ( I. sz. Belklinika) tantermében (Debrecen, Nagyerdei krt. 98.).

Felolvasóest a DESZínházban

"Deszgráfia" címmel tart felolvasóestet a DESZínház március 12-én, kedden 19 órától a Debreceni Egyetem Főépület DESZ-teremben (Debrecen, Egyetem tér 1. alagsor 31.).

Megemlékezés és koszorúzás

Az 1848-49-es emlékműnél tart ünnepi megemlékezést és koszorúzást a Dr. Kenézy Gyula Baráti Kör Civil Társaság március 13-án, szerdán 10 órai kezdettel a Hosszúpályiba vezető út 3-as kilométerkövénél.

Komparatisztikai Műhely

"Self-helpként olvasni. A műfaji körülhatárolás nehézségei az önsegítő kultúra szövegei esetében" címmel Molnár-Kovács Dorottya tart előadást a Magyar Irodalom- és Kultúratudományi Intézet Komparatisztikai Műhelyének programjában március 13-án, szerdán 14 órától a Debreceni Egyetem Főépület III/303. termében (Debrecen, Egyetem tér 1.).

Ünnepi megemlékezés

Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 171. évfordulója alkalmából ünnepi szenátusi ülést tart a Debreceni Egyetem március 14-én, csütörtök 10 órától a Főépület Aulájában (Debrecen, Egyetem tér 1.). Az ünnepség keretében díszdoktori és címzetes egyetemi tanári címeket, valamint munkahelyi kitüntetéseket adnak át.

Djabe - Koncert surround hangzásban

Az Android zenekar az Édentől keletre című lemezét mutatja be a Djabe vendégzenekaraként március 18-án, hétfőn 19 órától a Vojtina Bábszínházban (Debrecen Kálvin tér 13.).


FELHÍVÁSOK

Részleges látogatási tilalom

A Debreceni Egyetem Kenézy Gyula Egyetemi Kórházban feloldották a látogatási tilalmat, a Klinikai Központban azonban több egységben - a transzplantációs, az onkohaematológiai, a szülészeti és intenzív osztályokon, a Gyermekgyógyászati Klinikán és a Tüdőgyógyászati Klinikán - továbbra is érvényben marad a részleges tilalom.

Anyaságom története...

Szülés-élményt feldolgozó csoportot indít a Debreceni Egyetem Mentálhigiénés és Esélyegyenlőségi Központja. A 8 alkalmas foglalkozásra, amelynek első programját március 14-én, csütörtökön 16 órától tartják az Életpszichológia Tanácsadó Központban (Debrecen, Nap u. 5.), a demek2@unideb.hu email címen várják a jelentkezéseket a szervezők március 10-én, vasárnap 12 óráig.


KÉPGALÉRIÁK

A DEAC MK-bronzérmes kosárlabdázóit köszöntötték az egyetemi vezetők

Erasmus+ reggeli és Fulbright tájékoztató a Főépületben

Családi Jégkarnevált tarott a DEMEK a Debreceni Jégcsarnokban

Grünwald Béla zongoraestje a Steinway-hangversenysorozatban


SPORT

Jégkorong

Egyetlen sikerre van a bajnoki elődöntőtől a Debreceni Egyetem jégkorongcsapata. A DEAC a szerda esti hazai győzelemmel 3-2-es előnyről várja a pénteki, hatodik meccset, amelyet magyar idő szerint 17:30-tól rendeznek Gyergyószentmiklóson.

Kosárlabda

A bajnoki címvédő felett aratott felejthetetlen győzelem után ezúttal a Kaposvárral néznek szembe a DEAC kosárlabdázói. A találkozó szombaton 18 órakor kezdődik idegenben.

Futsal

Az egyetemi sportcsarnokban játszik a következő fordulóban az NB I-es férfi együttes. A Debreceni Egyetem legénysége az aranyvárományos Mezei-Vill-t látja vendégül péntek este 18:30-tól a csoportkörben. A DEAC listavezető női futsalosai pedig az utolsó helyezett Egert fogadják vasárnap 17 órától a DESOK-ban NB II-es találkozón.

Röplabda

A röplabdázók közül ezúttal a nőknek szurkolhatunk, akik szombaton 16 órától Szegeden vendégszerepelnek.

Kézilabda

Nehéz meccs előtt áll a DEAC férfi kézilabdacsapata az NB I/B-ben. Móruczék Békésen lépnek pályára szombaton 18 órától.

Floorball

A bajnoki elődöntő második meccsén fogadja a Phoenix Fireball csapatát a DEAC a Salming OB I-ben. A találkozó ezúttal a DESOK-ban lesz, és szombaton 17 órakor kezdődik.

Labdarúgás

Nyírbátorban lesz jelenése a DEAC NB III-as labdarúgócsapatának vasárnap. Sáfár László együttese 14:30-tól lép pályára. Ugyanebben az időpontban játszanak a megyei első osztályban érdekelt csapataink is. A DEAC II. Hosszúpályiban vendégszerepel, míg a DASE a HTE együttesét fogadja a Böszörményi úti campuson.


RÓLUNK ÍRTÁK

DE: továbbra is a nemzetközi elitben (Hajdupress.hu)

Az egészségiparhoz kapcsolódóan több képzési területen is a mezőny első harmadában végzett a Debreceni Egyetem a QS World University Rankings legfrissebb tematikus ranglistája alapján. A QS idén a világ 1222 felsőoktatási intézményét értékelte. Részletek.

Új műszer jelzi műtét közben, mikor képes a beteg újra önállóan lélegezni (Origo.hu)

A Debreceni Egyetem aneszteziológiai és intenzív terápiás klinikája, valamint az amerikai Mayo klinika közreműködésével a svéd Senzime cég olyan monitort fejlesztett ki, ami alkalmas az altatásos műtétek során használt izomlazítók hatásainak pontos megfigyelésére. Részletek.

Fantomok, szimulátorok az orvosképzés szolgálatában (Hajdú-bihari Napló)

Ki szeretne az első lenni egy olyan orvos kezében, aki még egyetlen öltést sem tett be soha? Persze ez nem fordulhat elő. De gondoljunk bele, egy seb összevarrásán kívül vajon hányféle orvosi beavatkozás létezhet? Utánajártunk, hogyan válnak az orvostanhallgatók biztos kezű gyógyítóvá. Részletek.

Amerikaiak vendégeskednek a nyíregyházi karon (Szabolcsihir.hu)

Amerikai egyetemisták tanulmányozzák a magyarországi szociális és egészségügyi ellátást a Debreceni Egyetem Egészségügyi Karán. A University of Louisville Kent School of Social Work 15 fős küldöttsége március 4-én a Nyíregyházán működő kar képzési kínálatával, tehetséggondozói és nemzetközi kutatási programjaival ismerkedett. Részletek.

Magyar Kupa-bronzérmes férfi kosárlabdacsapatát köszöntötte a Debreceni Egyetem (Dehir.hu)

- Kiemelkedő történelmi siker volt a győri bronzdiadal a klub és az egyetem életében is, amelyhez minden területen, a játékosok, edzők, valamint a szakosztály részéről is összetartó csapatmunka és nem utolsósorban nagyszerű játék kellett - jelentette ki Bács Zoltán kedden az Aulában, ahol a szakosztály kosárlabdázóit, szakmai- és háttérstábjának tagjait köszöntötték. Részletek.


A Debreceni Egyetem Hírlevele XX. évf. 9. szám | 2019. MÁRCIUS 7.

A hírlevelet a Debreceni Egyetem minden dolgozója megkapja. Amennyiben le szeretne róla iratkozni, kattintson ide. Lapzárta minden szerdán 12 órakor. Felelős kiadó: DE Rektori-Kancellári Kabinet Sajtóiroda.