DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL XX. ÉVF. 8. SZÁM | 2019. FEBRUÁR 28.

DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL

XX. ÉVF. 8. SZÁM | 2019. FEBRUÁR 28.

HÍREK

QS - továbbra is a nemzetközi elitben

Több képzési területen is a mezőny első harmadában végzett az egyetem a QS World University Rankings legfrissebb tematikus ranglistáján. A világ 1222 felsőoktatási intézményét értékelték az akadémiai és a munkáltatói elismertség, az intézményhez köthető tudományos munkák idézési gyakorisága, valamint a bibliográfiai indikátor alapján.

Világszínvonalú PLC-labort avattak

Ipari körülmények között tanulhatják meg a programozható logikai vezérlők használatát a villamosmérnök szakos hallgatók. A több tízmillió forint értékű labor február 21-ei átadása kapcsán a régió iparvállalatainak képviselői a további együttműködési lehetőségekről egyeztettek a kari vezetőkkel.

Etikus kutatások

Milyen fontos szabályoknak kell megfelelni, hogy etikailag is elfogadható legyen egy kutatás? Ez volt a témája annak a csütörtöki kurzusnak, amelyet az Európai Molekuláris Biológiai Szervezet és a Debreceni Egyetem közösen szervezett a Kenézy Villában. Az előadások után a résztvevők konkrét eseteket is megvitathattak.

Csúnya írás? A kéztorna segít!

Egy végzős gyógytornász hallgató egyedülálló kéztornát dolgozott ki, amivel az íráskészség javítható. Horváth Ivett Szalóme kutatásával bekerült az ország első tudománykommunikációs mentorprogramja, a SCIndikátor idei döntőjébe, ahol többek között sugár- és tengerbiológus, valamint Mars-kutató versenytársakkal mérkőzik meg.

Fagottverseny - 15 év után újra

Keszler György, a 2 éve elhunyt fagottművész emléke előtt tisztelegve rendezett szombaton országos versenyt az egyetem Zeneművészeti Kara. Legutóbb 15 évvel ezelőtt volt hasonló megmérettetés a fúvós hangszer magyar felsőoktatási intézményekben tanuló növendékei számára.


PROGRAMAJÁNLÓ

Családorvosok tanácskoznak

A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Kar Családorvosi és Foglalkozás-egészségügyi Tanszéke szervezi a Családorvos Kutatók Országos Szervezete (CSAKOSZ) éves kongresszusát február 28 - március 2. között a Hotel Békében (Hajdúszoboszló, Mátyás király sétány 10.). A találkozó a magyar alapellátás és háziorvosi szakma legfontosabb tudományos rendezvénye a négy orvosképző egyetem tanszékei és a tudományos tevékenységben legaktívabb háziorvosok részvételével.

Komolyzenei koncert

A Steinway hangversenysorozatban Grünwald Béla ad koncertet február 28-án, csütörtökön 19 órai kezdettel a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar Liszt termében (Debrecen, Nagyerdei krt. 82.). Az esten Haydn, Mozart, Debussy és Muszorgszkij műveit hallhatja a közönség.

Arany János Napok

Kéthetes programsorozattal, szavalóversennyel, természettudományos vetélkedővel, koszorúzással tiszteleg korábbi névadója előtt március 1-14. között a Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma és Általános Iskola Arany János téri feladatellátási helye. A rendezvény a városi szavalóversennyel kezdődik március 1-én, pénteken 14 órakor az Újkerti Közösségi Házban (Debrecen, Jerikó u. 17-19.).

Anyahajó Klub

"Kötődés-nevelés, kötődő nevelés" címmel Bezgédi Emma gyermekklinikai szakpszichológus tart előadást az Anyahajó Klubban március 1-én, pénteken 17 órától a Mentálhigiénés és Esélyegyenlőségi Központban, a Veres Péter Kollégium III/323. szobájában (Debrecen, Böszörményi út 140-142.).

DESZínházi előadások

A Mirror Twin unplugged, a Berliose közös sírás, valamint a BetterThanEver megaszupermegindulás című produkciókat láthatja a közönség a DESZínház előadóestjén március 2-án, szombaton 20 órától a DESZ24-ben (Debrecen, Batthyány utca 24.).

Családi Jégkarnevál

Idén is megrendezi a hagyományos Családi Jégkarnevált a Családbarát Egyetem program keretében a Debreceni Egyetem Mentálhigiénés és Esélyegyenlőségi Központ a Lelkierő Egyesülettel közösen március 3-án, vasárnap 8:30-12:30 között a Debreceni Jégcsarnokban (Debrecen, Derék u. 33.). Regisztrálni március 1-én, pénteken 8 óráig lehet a https://portal.unideb.hu/hu/webform/jelentkezés-családi-jégkarneválra linken.

Külföldi vendégelőadók az egyetemen

Costa Rica-i vendégek tartanak tudományos előadást a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar Biofizikai és Sejtbiológiai Intézetének szervezésében március 4-én, hétfőn 8:30-tól az Élettudományi Központ F402-es szemináriumi termében (Debrecen, Egyetem tér 1.). Regisztrációs lehetőség a https://biophys.med.unideb.hu/hu/tudomanyos-eloadas-0#overlay=hu/node/704/grant címen.

Párkapcsolati szabadegyetem

A Debreceni Egyetem Mentálhigiénés és Esélyegyenlőség Központ, valamint a Három királyfi három királylány mozgalom közös szervezésében "A szexualitás együtt tart vagy elszakít" címmel Gesztelyi Tamás mentálhigiénés szakember tart előadást március 4-én, hétfőn 16 órától a Főépület Aud. Max-ban (Debrecen Egyetem tér 1.).

Mentálhigiénés filmklub

A "Viktória: A zürichi expressz" című svájci filmdrámát láthatja a közönség a DEMEK Mentálhigiénés filmklubjában március 4-én, hétfőn 17:30-tól a Főépület Aud. Max-ban (Debrecen, Egyetem tér 1.). A vetítés után beszélgetés a filmről Erdei Sándorral, a Hajdú-Bihar Megyei Gyermekvédelmi Igazgatóság vezetőjével.

Mobilitási Információs Napok

A mobilitási programok népszerűsítésére Információs Napokat szervez március 5-12. között több helyszínen a Debreceni Egyetem Nemzetközi Irodája. A rendezvénysorozat Erasmus+ reggelivel kezdődik március 5-én, kedden 9 órakor a Főépület I. emeleti kerengőjén, 12 órától a Fulbright programról tartanak előadást a Karácsony Sándor teremben, este 6 órától pedig a Főépület Aud.Max-ban lesz ismertető az Erasmus+ pályázati tudnivalóiról (Debrecen, Egyetem tér 1.). A rendezvény március 6-án, szerdán 9 órától ugyancsak Erasmus+ reggelivel folytatódik az Élettudományi Épület Aulájában, majd este 7-től az F003-004-es teremben tartanak előadást az Erasmus+ pályázati tudnivalóiról.

Komparatisztikai Műhely

"Biedermann és a gyújtogatók" címmel Adorján Beáta tart előadást a Magyar Irodalom- és Kultúratudományi Intézet Komparatisztikai Műhelyének programjában március 5-én, kedden 18 órától a Debreceni Egyetem Főépület fsz. 2/4. termében (Debrecen, Egyetem tér 1.).

DESZínházi előadás

"Presense Live Act" címmel mutatja be előadását a DESZínház március 6-án, szerdán 20 órai kezdettel a DESZ24-ben (Debrecen, Batthyány utca 24.).

Universitas - Debrecen hangversenysorozat

Nőnapi hangversennyel várja a zenekedvelő közönséget a Zeneművészeti Kar Fúvószenekara az Universitas-Debrecen hangversenysorozat soron következő estjén március 7-én, csütörtökön 19 órától a Liszt teremben (Debrecen, Nagyerdei krt. 82.).

Szenior Egyetem

"Klíma és történelem" címmel Pósán László, a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar Történelmi Intézetének egyetemi docense tart előadást a Szenior Egyetemen március 8-án, pénteken 16 órától a DE Élettudományi Központ F015-016 termében (Debrecen, Egyetem tér 1.).


FELHÍVÁSOK

Szünetel az internet szolgáltatás

Február 28-án, csütörtökön 21 órától várhatóan 22 óráig végzi a rendszer frissítését a T Systems. A leállással egy időben a Klinikai Központ területét ellátó Cisco C 6800 eszköz firmware karbantartását is elvégzi az UD InfoPark Kft. A munkálatok ideje alatt a teljes Klinikai Központ, valamint a hozzá kapcsolódó Kenézy Kórház internet szolgáltatása szünetel.

Kiterjesztett látogatási tilalom

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ transzplantációs, onkohaematológiai, szülészeti és intenzív osztályain, valamint a Gyermekgyógyászati Klinikán és a Tüdőgyógyászati Klinikán nem lehet látogatni január 25-től. A Debreceni Egyetem Kenézy Gyula Egyetemi Kórház valamennyi fekvőbeteg osztályán pedig továbbra is teljes látogatási tilalom van - ott a rendelkezés visszavonásig érvényes. Az intézmények kérik a hozzátartozók és a látogatók együttműködését és türelmét.

Anyaságom története...

Szülés-élményt feldolgozó csoportot indít a Debreceni Egyetem Mentálhigiénés és Esélyegyenlőségi Központja. A 8 alkalmas foglalkozásra, amelynek első alkalmát március 14-én, csütörtökön 16 órától tartják az Életpszichológia Tanácsadó Központban (Debrecen, Nap u. 5.), a demek2@unideb.hu email címen várják a jelentkezéseket a szervezők március 10-én, vasárnap 12 óráig.

Könyvtári nyitvatartás

Hosszabbított nyitvatartással várja az olvasókat szorgalmi időszakban az Élettudományi Könyvtár, amelynek szolgáltatásait hétfőtől péntekig 8-22, szombaton 9-18 óra között lehet igénybe venni. Az Élettudományi Könyvtár vasárnap zárva tart.

Nyílt tréning a DESZínházban

Színjátékhoz kedvet érző érdeklődőket vár nyílt tréningjére a DESZínház társulata március 5-én, kedden 18 órától a Debreceni Egyetem Főépület, DESZ-termében, az alagsor 31-ben (Debrecen, Egyetem tér 1.).


KÉPGALÉRIÁK

Pascale Andréani francia nagykövet és delegációjának látogatása

A Magyar Gasztroenterológiai Társaság Colon Szekciójának tudományos ülése

Mini állásbörzét tartottak a hallgatóknak a Műszaki Karon

A Buzánszky Jenő Labdarúgó Egyetemi Kupa és a Kozma Mihály Futsal Kupa díjátadója


SPORT

Jégkorong

Győzött a DEAC szerda este, így 1-1-ről folytatódik az Erste Liga negyeddöntős párharca a Gyergyószentmiklós ellen a hétvégén. Szombaton és vasárnap a székelyeknél csapnak össze a felek, a harmadik és negyedik meccset magyar idő szerint egyaránt 17:30-tól rendezik. A szerda esti találkozóval az is eldőlt, hogy biztosan lesz ötödik meccs is, ezt jövő hét szerdán 18 órától rendezik a Debreceni Jégcsarnokban.

Kosárlabda

A bajnoki címvédő Szolnok ellen folytatják az NB I/A-s küzdelmeket a DEAC kosárlabdázói. A találkozó szombaton 18 órakor kezdődik az Oláh Gábor utcai sportcsarnokban.

Futsal

A Szigetszentmiklós ellen lép pályára hétfőn, idegenben 20:30-kor a DEAC férfi futsalcsapata. Ez lesz a DEAC első meccse az NB I. idei rájátszásában. Az NB II-ben érdekelt női együttes a Nyírség NSC vendégeként lép pályára vasárnap 15 órától Újfehértón.

Röplabda

A FINO-Kaposvár vendégekét lép pályára hétvégén a DEAC az Extra Ligában. A mérkőzés 18:30-kor kezdődik pénteken.

Kézilabda

A KTE-Piroska Szörp csapatát fogadja a DEAC a férfi kézilabda NB I/B. keleti csoportjában. A tavaszi forduló harmadik meccse péntek este 19 órakor kezdődik a DESOK-ban.

Floorball

Kezdődik a rájátszás a floorballcsapat számára is. A fiúk a bajnoki elődöntőben a Phoenix Fireball együttesével csapnak össze, először szombaton 18:30-tól Törökbálinton.

Labdarúgás

Kezdődik a tavaszi szezon az NB III-as és megyei focibajnokságokban. A DEAC harmadosztályú csapata az első körben a Tiszaújvárost fogadja vasárnap 14:30-tól a Dóczy utcán. A megye I-ben a DEAC szombaton 14 órától a Monostorpályit látja vendégül, szintén az Egyetemi Sportközpontban, a DASE pedig 13 órától Sárrétudvariban vizitál.


RÓLUNK ÍRTÁK

Felmérik az észak-magyarországi romák egészségi állapotát (Index.hu)

Egyedülálló, több mint 420 ezer adatot tartalmazó adatbázist készítettek debreceni kutatók a lakosság, azon belül az északkelet-magyarországi romák egészségi állapotáról, írja az MTI a Debreceni Egyetem (DE) közleményére hivatkozva. Részletek.

Milyen következményei lehetnek a klímaváltozásnak a debreceni régióra? - a Debreceni Egyetem kutatója válaszolt (FM90 Campus Rádió)

A mérések kezdete óta feljegyezett melegrekordok közül a legtöbb a 2000 utáni évek többségére esik, miközben a hidegrekord közel 80 éves. Hogy milyen következményei lehetnek a klímaváltozásnak a világ, Magyarország és a debreceni régió szintjén, arról kérdeztük a Jövőnéző Extrában Szegedi Sándor egyetemi docenst, a Debreceni Egyetem Meteorológiai Tanszékének vezetőjét. Részletek.

Informatikus könyvtáros hallgatóktól vár segítséget a Debreceni Törvényszék (Dehir.hu)

Mostantól a Debreceni Törvényszékhez tartozó bíróságok könyvtáraiban is teljesíthetik szakmai gyakorlatukat a Debreceni Egyetem Informatikai Karának informatikus könyvtáros hallgatói. Részletek.

Népszerű az utazásorvostan a hallgatók között (Hajdú-bihari Napló)

A debreceni orvostanhallgatók között az utazásorvostan igen közkedvelt kurzus. Mátyus Lászlótól, a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Karának dékánjától megtudtuk, hogy az elmúlt tanévekben félévente 100-150 hallgató vette fel a kurzust. Részletek.

Debrecen Szent László-virágkocsival köszönti Ferenc pápát Csíksomlyón (Magyar Nemzet)

Szent László alakját szimbolizáló és ereklyéit bemutató virágkocsival köszönti Ferenc pápát Csíksomlyón Debrecen - közölték a szervezők pénteken a Református Kollégiumban tartott sajtótájékoztatón. Részletek.


A Debreceni Egyetem Hírlevele XX. évf. 8. szám | 2019. FEBRUÁR 28.

A hírlevelet a Debreceni Egyetem minden dolgozója megkapja. Amennyiben le szeretne róla iratkozni, kattintson ide. Lapzárta minden szerdán 12 órakor. Felelős kiadó: DE Rektori-Kancellári Kabinet Sajtóiroda.