DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL XX. ÉVF. 7. SZÁM | 2019. FEBRUÁR 21.

DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL

XX. ÉVF. 7. SZÁM | 2019. FEBRUÁR 21.

HÍREK

Az MI Koalíció tagja lett az egyetem

Csatlakozott a mesterséges intelligencia kutatásának és felhasználásának erősítését célzó Mesterséges Intelligencia Koalícióhoz az egyetem. Az intézmény többek között a technológia és biztonság, az adatipar és adatvagyon, valamint az oktatás és tudatosítás témakörében működő csoportok munkájába kapcsolódhat be.

Oktatás, informatika, pedagógia

Az oktatásban használt információs és kommunikációs technológiák álltak a középpontban a Bölcsészettudományi Kar Nevelés- és Művelődéstudományi Intézetének szakmai rendezvényén. Az Oktatás-Informatika-Pedagógia 2019 című konferenciát pénteken tartották a DAB Székházban.

Tavasszal is Szenior Egyetem

Drónok a hétköznapokban, mesterséges intelligencia, gyógyszerfejlesztés, klíma és történelem - tavasszal is érdekes témákkal várja a tudomány legfrissebb eredményei iránt érdeklődőket a Szenior Egyetem. A 6 előadásból álló ingyenes tavaszi kurzus február 22-én, pénteken 16 órakor kezdődik a DE Élettudományi épületének F015-F016 termében.

Hogy bírják a stresszt a gombák ?

Az aszpergillózis gombás fertőzés kórokozóinak viselkedését vizsgálta a Debreceni Egyetem kutatócsoportja. Arra keresték a választ, hogy a több mint 300 aspergilus-faj közül miért éppen az Aspergillus fumigatus okozza a legtöbb egészségügyi problémát. A meglepő eredményeket a mikológia egyik vezető folyóiratában publikálták.

Bravúrbronz

Története során először szerzett bronzérmet a Magyar Kupában a DEAC férfi kosárlabdacsapata. Az egyetemi legénység 21 pontos, 112-91-es győzelmet aratott szombaton a harmadik helyért játszott mérkőzésen a Jászberény ellen a Zsíros Tibor Férfi K&H Magyar Kupában. A csapat igazi örömjátékkal koronázta meg története első kupaszereplését Győrben.


PROGRAMAJÁNLÓ

Aktualitások a reumatológiában

Kötelező szintentartó tanfolyamot szervez "Aktualitások a reumatológiában" címmel a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar Reumatológiai Tanszéke, az Arthritis Alapítvány, a Magyar Reumatológusok Egyesülete Észak-Kelet Magyarországi Szekciója, a Debreceni Akadémiai Bizottság Reumatológiai, Traumatológiai és Ortopédiai Munkabizottsága és a Magyar Kísérletes és Klinikai Farmakológiai Társaság Immunológiai Szekciója február 20-23-án a Kölcsey Központban (Debrecen, Hunyadi János utca 1-3.).

Szenior Egyetem

"Drónok a hétköznapokban - korunk játéka, vagy nélkülözhetetlen munkaeszköz?" címmel Szabó Gergely, a DE Természettudományi Kar Természetföldrajzi és Geoinformatikai Tanszék adjunktusa tart előadást a Szenior Egyetemen február 22-én, pénteken 16 órától a Debreceni Egyetem Élettudományi Központ F015-016 termében(Debrecen, Egyetem tér 1.).

Keszler György Fagott Emlékverseny

A Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kara és a Conservatory Alapítvány országos "Keszler György Emlékversenyt" rendez a magyar felsőfokú zenei oktatási intézmények fagott szakos hallgatói részére február 22-23-án a Zeneművészeti Kar Liszt termében (Debrecen, Nagyerdei körút 82.).

Tudományos ülés

Idén is megrendezi szakmai továbbképző tanfolyamát és éves tudományos ülését a Magyar Gasztroenterológiai Társaság Colon Szekciója a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar Klinikai Központ Belgyógyászati Klinika Gasztroenterológiai Tanszék szervezésében február 22-23-án a Hotel Divinusban (Debrecen, Nagyerdei krt. 1.).

III. Debreceni Regionális Diabetes Hétvége

Szakmai továbbképző ülést tart az MTA DAB Endokrin és Anyagcsere Munkabizottsága február 23-án, szombaton 9 órai kezdettel a DAB székházban (Debrecen, Thomas Mann u. 49.).

HÁZAS-"PÁR-BAJ"

Házaspári vetélkedőt szervez Bálint nap alkalmából a Debreceni Egyetem Mentálhigiénés és Esélyegyenlőségi Központja február 24-én, vasárnap 15 órától a DEMEK székházában (Debrecen, Poroszlay út 97.).

Párkapcsolati szabadegyetem

A Debreceni Egyetem Mentálhigiénés és Esélyegyenlőség Központ, valamint a Három királyfi három királylány mozgalom közös szervezésében "Az online tér hatása a párkapcsolatokra" címmel Juhász Béla Szilárd online mentálhigiénés tanácsadó tart előadást február 25-én, hétfőn 16 órától a Főépület Aud. Max-ban (Debrecen Egyetem tér 1.).

Mentálhigiénés Filmklub

Az "Így jártam a mostohámmal" című filmet láthatja a közönség a DEMEK Mentálhigiénés Filmklubjában február 25-én, hétfőn 17:30-tól a Debreceni Egyetem Főépület, Aud. Max-ban (Debrecen, Egyetem tér 1.). A vetítés után beszélgetés Tóth Levente Péter klinikai szakpszichológussal.

Komparatisztikai Műhely

"Testvérmúzsák: költészet és szobrászat, petrarkizmus és platonizmus Michelangelo szobor-szonettjében" címmel Madarász Imre tart előadást a Magyar Irodalom- és Kultúratudományi Intézet Komparatisztikai Műhelyének programjában február 26-án, kedden 14 órai kezdettel a Debreceni Egyetem Főépület III/303. termében (Debrecen, Egyetem tér 1.).

Karrieriskola

"Figyelem, figyelem! - A multitasking mítosza" címmel Balajthy Dániel tart előadást a HKSZK Hallgatói Karrierközpont szervezésében február 26-án, kedden 14 órai kezdettel a Debreceni Egyetem Főépület, Aud. Max-ban (Debrecen, Egyetem tér 1.).

Világjáró Klub

Folytatódnak a Világjáró Klub programjai a Debreceni Egyetem Klinikai Központ, valamint a Közművelődési Titkárság és Szervezési Iroda rendezésében. Február 26-án, kedden 18 órától Makleit László "Arizónától Kaliforniáig" címmel tart előadást a Belgyógyászati Intézet "A" épület ( I. sz. Belklinika) tantermében (Debrecen, Nagyerdei krt. 98.).

Erasmus+ tájékoztató

Az Erasmus+ célállomásairól hallhatnak beszámolót, tájékoztatót az érdeklődők a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar Angol-Amerikai Intézet szervezésében február 27-én, szerdán 12 órától a Főépület Studió 111-ben (Debrecen, Egyetem tér 1.).

Komolyan a zenéről a Science Café-ban

"Most komolyan klasszikus?" címmel Váradi Judit tart előadást a Science Caféban a koncertpedagógia szerepéről a zenei ízlés formálásában február 27-én, szerdán 17 órától a Fórum Bevásárlóközpont Libri Könyvesboltjában (Debrecen, Csapó u. 30.).

Családorvosok tanácskoznak

A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Kar Családorvosi és Foglalkozás-egészségügyi Tanszéke szervezi a Családorvos Kutatók Országos Szervezete (CSAKOSZ) éves kongresszusát február 28 - március 2. között a Hotel Békében (Hajdúszoboszló, Mátyás király sétány 10.). A találkozó a magyar alapellátás és háziorvosi szakma legfontosabb tudományos rendezvénye a négy orvosképző egyetem tanszékei és a tudományos tevékenységben legaktívabb háziorvosok részvételével.

Komolyzenei koncert

A Steinway hangversenysorozatban Grünwald Béla ad koncertet február 28-án, csütörtökön 19 órai kezdettel a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar Liszt termében (Debrecen, Nagyerdei krt. 82.). Az esten Haydn, Mozart, Debussy és Muszorgszkij műveit hallhatja a közönség.

Anyahajó Klub

"Kötődés-nevelés, kötődő nevelés" címmel Bezgédi Emma gyermekklinikai szakpszichológus tart előadást az Anyahajó Klubban március 1-én, pénteken 17 órától a Mentálhigiénés és Esélyegyenlőségi Központban, a Veres Péter Kollégium III/323. szobájában (Debrecen, Böszörményi út 140-142.).

Családi Jégkarnevál

Idén is megrendezi a hagyományos Családi Jégkarnevált a Családbarát Egyetem program keretében a Debreceni Egyetem Mentálhigiénés és Esélyegyenlőségi Központ a Lelkierő Egyesülettel közösen március 3-án, vasárnap 8:30-12:30 között a Debreceni Jégcsarnokban (Debrecen, Derék u. 33.). Regisztrálni március 1-én, pénteken 8 óráig lehet a https://portal.unideb.hu/hu/webform/jelentkezés-családi-jégkarneválra linken.


VIDEÓ

FELHÍVÁSOK

Richter Témapályázat 2019

A Richter Gedeon Nyrt. kétfordulós pályázati felhívást tett közzé, már megkezdett és korai eredményeket is felmutatni képes tudományos kutatási tevékenység támogatására. Az előfordulóban a Kutatáshasznosítási és Technológiatranszfer Központ vállalja a pályázatok összegyűjtését, formai ellenőrzését, az egyetemi aláíratások intézését és a pályaművek határidőben történő benyújtását a Richter Gedeon Nyrt. felé. Bővebb információ.

Kiterjesztett látogatási tilalom

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ transzplantációs, onkohaematológiai, szülészeti és intenzív osztályain, valamint a Gyermekgyógyászati Klinikán és a Tüdőgyógyászati Klinikán nem lehet látogatni január 25-től. A Debreceni Egyetem Kenézy Gyula Egyetemi Kórház valamennyi fekvőbeteg osztályán pedig továbbra is teljes látogatási tilalom van - ott a rendelkezés visszavonásig érvényes. Az intézkedésekre azért volt szükség, mert a Hajdú- Bihar Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának tájékoztatása szerint a megyében folyamatosan emelkedik az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz forduló betegek aránya. Az intézmények kérik a hozzátartozók és a látogatók együttműködését és türelmét.

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS

Pályázatot írt ki az UNIVERSITAS ALAPÍTVÁNY a Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar, Bölcsészettudományi Kar, Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Kar, Informatikai Kar, Műszaki Kar, Természettudományi és Technológiai Kar és Zeneművészeti Kar nappali tagozatos hallgatói, fiatal oktatói és kutatói részére. A pályázatok benyújtásának határideje: 2019. február 25., hétfő 12 óra. Bővebb információ.

Könyvtári nyitvatartás

Hosszabbított nyitvatartással várja az olvasókat szorgalmi időszakban az Élettudományi Könyvtár, amelynek szolgáltatásait hétfőtől péntekig 8-22, szombaton 9-18 óra között lehet igénybe venni. Az Élettudományi Könyvtár vasárnap zárva tart.


KÉPGALÉRIÁK

Az Orvos- és egészségtudományi TDK konferencia zárórendezvénye

Oktatás-Informatika-Pedagógia 2019 Konferencia a DAB Székházban

Középiskolásokat tanítanak a biztonságos gyógyszerhasználatra a DE hallgatói

Táncház és magyaros vacsora az új külföldi hallgatóknak


SPORT

Jégkorong

A középszakasz utolsó két meccsére készül a DEAC az Erste Liga felsőházában. A hokisok csütörtök este 19 órától a Debreceni Jégcsarnokban, majd pénteken 18 órától Újpesten csapnak össze a lila-fehérekkel.

Futsal

A Magyar Kupa négyes döntőjében érdekelt a DEAC női futsalcsapata a hétvégén, Szigetszentmiklóson. Az egyetemi együttes szombaton 10:30-tól a Tolna-Mözs csapatával elődöntőzik, s ha nyer, vasárnap az aranyért játszhat.

Kézilabda

Algyőn lép pályára szombaton a DEAC férfi kézilabdacsapata a NB I/B. keleti csoportjában. A meccs 18 órakor kezdődik.

Röplabda

A Röpke SE vendégeként lép pályára szombaton 19 órától a DEAC női röplabdacsapata az NB II. keleti csoportjában. Az Extra Ligában érdekelt férfi együttes vasárnap 17 órától a bajnoki címre esélyes VRCK vendége lesz.


RÓLUNK ÍRTÁK

Neumann János Egyetem - Elkezdődhet a szolnoki kar kiválása (Hiros.hu)

Elkezdődhet a szolnoki kar kiválásának folyamata, február 14-én ugyanis a Neumann János Egyetem szenátusa is hozzájárult ehhez. A szenátus felhatalmazta a kecskeméti egyetem rektorát és kancellárját, hogy elkezdje az ezzel kapcsolatos tárgyalásokat - tájékoztatta szerkesztőségünket dr. Ailer Piroska, a Neumann János Egyetem rektora. Részletek.

A gyakorlatban sajátítják el a mérnöki munka fortélyait Tiszaújvárosban (Észak-Magyarország)

A MOL Petrolkémia Zrt. a régió egyik legnagyobb munkáltatójaként kiemelt figyelmet fordít a szakképzett munkaerő utánpótlására. Ezért döntött úgy vállalatunk, hogy tovább folytatja a tavaly elkezdett duális felsőfokú képzési programjait a Debreceni és a Miskolci Egyetemmel együttműködve - mondta el Zsinkó Tibor, a MOL Petrolkémia Zrt. vezérigazgatója abból az alkalomból, hogy a most kezdődő keresztféléves képzésen újabb nyolc miskolci és debreceni egyetemi hallgatóval kötöttek szerződést. Részletek.

Élmények és gyakorlati életből vett példák kellenek az iskolákban (Debreceninap.hu)

Élmények nyújtására, a diákok motiválására, közösségek építésére és a valóságból vett példák feldolgozására van szükség az iskolákban. Minderről az "Innováció és startupok az oktatásban és a nevelésben" című konferencián esett szó a Debreceni Egyetemen. Részletek.

Kérdezze meg a jövő gyógyszerészét! (Weborvos.hu)

Középiskolásokat tanítanak a biztonságos gyógyszerhasználatra a Debreceni Egyetem gyógyszerész szakos hallgatói. Részletek.

Töretlen az Aranycsapat népszerűsége - Buzánszky Kupa a Debreceni Egyetemen (FM90 Campus Rádió)

A magyarokat világszerte azonosítják az Aranycsapattal, hiszen az a teljesítmény, amit ők nyújtottak, nem mindennapi - erről beszélt az Aranycsapat Emlékév Testület elnöke. Lomnici Zoltán annak kapcsán volt az FM90 Campus Rádió vendége, hogy ma rendezik a Buzánszky Jenő Labdarúgó Egyetemi Kupa nagydöntőjét a Debreceni Egyetemen. Részletek.


A Debreceni Egyetem Hírlevele XX. évf. 7. szám | 2019. FEBRUÁR 21.

A hírlevelet a Debreceni Egyetem minden dolgozója megkapja. Amennyiben le szeretne róla iratkozni, kattintson ide. Lapzárta minden szerdán 12 órakor. Felelős kiadó: DE Rektori-Kancellári Kabinet Sajtóiroda.