DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL XX. ÉVF. 6. SZÁM | 2019. FEBRUÁR 14.

DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL

XX. ÉVF. 6. SZÁM | 2019. FEBRUÁR 14.

HÍREK

Stratégiai egyezség a mérnökképzésért

Vállalatspecifikus modulok oktatását és a kutatás-fejlesztés támogatását is magában foglaló együttműködési megállapodást kötött a Debreceni Egyetem és a német technológiai cég, a Continental. A szerződést Szilvássy Zoltán rektor és Lukas Juranek ügyvezető igazgató írta alá pénteken.

Innovatív felsőoktatás

Az egyetemi K+F kutatások további erősítését, a felsőoktatás megújítását, és a három pillérre épülő Horizont Program hatékonyabb kihasználását szorgalmazta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a pénteki üzleti-befektetői fórumon. A tárcavezető az egyetemközpontú innovációs ökoszisztémák létrehozásának szükségéről is beszélt.

Új módszertan a népegészségügyben

Komplex adatbázist készítettek az egyetem kutatói a magyar, illetve azon belül az észak-kelet-magyarországi roma lakosság egészségi állapotáról. A munkacsoportok a Népegészségügyi Kar irányításával azonosítják a betegségekre hajlamosító tényezőket, és mérséklésükre népegészségügyi cselekvési tervet határoznak meg.

Tanítsunk Magyarországért!

Az egyetem is csatlakozott az országos "Tanítsunk Magyarországért" mentorprogramhoz, amely 2019 szeptemberében kezdődik négy megye, köztük Hajdú-Bihar 50 általános iskolájában. A hallgatók mentorokként segítik a hátrányos helyzetű fiatalokat. A megállapodást hétfőn írták alá az egyetem és az Innovációs és Technológiai Minisztérium képviselői.

Blogger ajánlja a DE-t!

Rekordkattintást ért el a Debreceni Egyetem a videa.hu legnépszerűbb felsőoktatási szakokat bemutató sorozatában. Több mint 1,4 millióan nézték meg a videókat, melyeket Horváth Dávid felsőoktatási témákra szakosodott blogger készített. Egyik videójában 13+1 okot sorol, hogy miért is érdemes "DEbrecenistának" lenni.


PROGRAMAJÁNLÓ

TDK konferencia

Az orvos- és egészségtudományi képzésben részt vevő magyar és külföldi hallgatók három napon át négy helyszínen, 28 tagozatban, 316 előadásban számolnak be kutatómunkájuk eredményeiről február 13-15. között a Debreceni Egyetem Klinikai Központjában (Debrecen, Nagyerdei krt. 98.).

Universitas-Debrecen hangversenysorozat

"Szerenádot adunk Önnek" címmel az Anima Musicae Kamarazenekar hangversenyét hallhatják az érdeklődők február 14-én, csütörtökön 19 órai kezdettel a Debreceni Egyetem Főépületének Aulájában (Debrecen, Egyetem tér 1.).

Oktatás-Informatika-Pedagógia Konferencia 2019

Az oktatásban használt információs és kommunikációs technológiák állnak a középpontban a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar Nevelés- és Művelődéstudományi Intézetének szakmai rendezvényén, amelyet február 15-én, pénteken 10:30-tól rendeznek a DAB Székházban (Debrecen, Thomas Mann u. 49.).

Párkapcsolati szabadegyetem

A Debreceni Egyetem Mentálhigiénés és Esélyegyenlőség Központ, valamint a Három királyfi három királylány mozgalom közös szervezésében "A párkapcsolat mint flow élmény" címmel Berényi András pszichológus, családterapeuta tart előadást február 18-án, hétfőn 16 órától a Debreceni Egyetem Főépület, Aud.max-ban (Debrecen Egyetem tér 1.).

Elméleti Galéria

A "28 nap" című amerikai filmdrámát láthatják az érdeklődők a Mentálhigiénés Filmklub soron következő előadásán a Debreceni Egyetem Mentálhigiénés és Esélyegyenlőségi Központja szervezésében február 18-án, hétfőn 17:30-tól a Debreceni Egyetem Főépület, Aud.Max-ban (Debrecen, Egyetem tér 1.).

Szakmai fórum

Regionális szakmai fórumsorozat kezdődik a talajproblémákról "A talajtípusra szabott gazdálkodásról" címmel február 19-én, kedden 9 órától az Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaság Nyíregyházi Kutatóintézetében (Nyíregyháza, Westsik Vilmos utca 4-6.).

Nyílt tréning a DESZínházban

Játszani szerető érdeklődőket vár nyílt tréningjére február 19-én, kedden 18 órától a DESZínház társulata a DESZ-teremben (Főépület, alagsor 31. Debrecen, Egyetem tér 1.).

Előadás az Aranycsapatról

Az "Aranycsapat Emlékév" tiszteletére előadást rendez február 19-én, kedden 18 órai kezdettel a Debreceni Egyetem a Buzánszky Jenő Labdarúgó Egyetemi Kupa programjaihoz kapcsolódva a Böszörményi úti campus, "B" épület fszt. II. nagyelőadójában (Debrecen, Böszörményi út 138.). Előadó: Kozma Mihály, az MLSZ Futsal Bizottság elnöke, az MLSZ sportágfejlesztési igazgatója, futsal-szakágvezető. A programot Lomnici Zoltán, az Aranycsapat Emlékév Testület elnökének előadása zárja.

Buzánszky Kupa

A Debreceni Egyetem közreműködésével idén is megrendezik a Kozma Mihály Futsal Kupa és a Buzánszky Jenő Labdarúgó Egyetemi Kupa nagydöntőit február 20-án, szerdán 12:30-tól a Sporttudományi Oktatóközpontban (Debrecen, Egyetem tér 1.).

Kiállítás a DEENK-ben

A Magyar Széppróza Napja alkalmából közös kiállítást rendez a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtára és a Kós Károly Művészeti Szakgimnázium és Kollégium. A február 20-án, szerdán 14 órakor a DEENK előcsarnokában (Debrecen, Egyetem tér 1.) nyíló kiállítás a gimnázium diákjai által olvasott magyar próza ihletésére készített képzőművészeti alkotásokat mutatja be. A megnyitón zenés és verses előadással közreműködnek a Kós Károly Művészeti Szakgimnázium és a Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakgimnázium és Zeneiskola tanulói.

Aktualitások a reumatológiában

Kötelező szintentartó tanfolyamot szervez "Aktualitások a reumatológiában" címmel a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar Reumatológiai Tanszéke, az Arthritis Alapítvány, a Magyar Reumatológusok Egyesülete Észak-Kelet Magyarországi Szekciója, a Debreceni Akadémiai Bizottság Reumatológiai, Traumatológiai és Ortopédiai Munkabizottsága és a Magyar Kísérletes és Klinikai Farmakológiai Társaság Immunológiai Szekciója február 20-23-án a Kölcsey Központban (Debrecen, Hunyadi János utca 1-3.).

Konzervatóriumi esték

H. Purcell: Dido és Aeneas című zeneművének bemutatójával folytatódik a Konzervatóriumi esték programsorozata február 20-án, szerdán 19 órai kezdettel a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar Liszt termében (Debrecen, Nagyerdei krt. 82.). Közreműködik a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar Ének Tanszéke, a Canticum Novum kamarakórus és a Zeneművészeti Kar Szimfonikus Zenekara.

Szakmai workshop

"Research Integrity" címmel rendez szakmai workshopot a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar Biokémiai és Molekuláris Biológiai Intézete február 21-én, csütörtökön 8:30-től a Kenézy Villában (Debrecen, Nagyerdei krt. 98.).

Keszler György Fagott Emlékverseny

A Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kara és a Conservatory Alapítvány országos "Keszler György Emlékversenyt" rendez a magyar felsőfokú zenei oktatási intézmények fagott szakos hallgatói részére február 22-23-án a Zeneművészeti Kar Liszt termében (Debrecen, Nagyerdei körút 82.).

Tudományos ülés

Idén is megrendezi szakmai továbbképző tanfolyamát és éves tudományos ülését a Magyar Gasztroenterológiai Társaság Colon Szekciója a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar Klinikai Központ Belgyógyászati Klinika Gasztroenterológiai Tanszék szervezésében február 22-23-án a Hotel Divinusban (Debrecen, Nagyerdei krt. 1.).


VIDEÓ

FELHÍVÁSOK

Kiterjesztett látogatási tilalom

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ transzplantációs, onkohaematológiai, szülészeti és intenzív osztályain, valamint a Gyermekgyógyászati Klinikán és a Tüdőgyógyászati Klinikán nem lehet látogatni január 25-től. A Debreceni Egyetem Kenézy Gyula Egyetemi Kórház valamennyi fekvőbeteg osztályán pedig továbbra is teljes látogatási tilalom van - ott a rendelkezés visszavonásig érvényes. Az intézkedésekre azért volt szükség, mert a Hajdú- Bihar Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának tájékoztatása szerint a megyében folyamatosan emelkedik az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz forduló betegek aránya. Az intézmények kérik a hozzátartozók és a látogatók együttműködését és türelmét.

Ideiglenes leállás a hálózati egységek cseréje miatt

Pályázati forrásból megvalósuló fejlesztésnek köszönhetően február 15-én, pénteken 16 és 20 óra között kicserélik, majd tesztelik az Egyetem téri Főépület hálózati eszközeit. A munkálatok alatt részleges leállásokra kell számítani a Főépületben működő szervezeti egységek hálózati (LAN és WiFi) elérésében.

HÁZAS-"PÁR-BAJ"

Házaspári vetélkedőt szervez Bálint nap alkalmából február 24-én, vasárnap 15 órától a Debreceni Egyetem Mentálhigiénés és Esélyegyenlőségi Központja a DEMEK-ben (Debrecen, Poroszlay út 97.). A jelentkezéseket a demek2@unideb.hu email címen február 15-én, pénteken 12 óráig várják a szervezők. Bővebb információ.

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS

Pályázatot írt ki az UNIVERSITAS ALAPÍTVÁNY a Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar, Bölcsészettudományi Kar, Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Kar, Informatikai Kar, Műszaki Kar, Természettudományi és Technológiai Kar és Zeneművészeti Kar nappali tagozatos hallgatói, fiatal oktatói és kutatói részére. A pályázatok benyújtásának határideje: 2019. február 25., hétfő 12 óra. Bővebb információ.


KÉPGALÉRIÁK

Palkovics László tartott előadást az egyetemi üzleti-befektetői fórumon

Együttműködési megállapodást írt alá az egyetem és a Continental

Hallják meg az égiek kívánságainkat! - figyelemfelhívó akció a betegek világnapján

DEbate - angol nyelvű vitaverseny a Bölcsészettudományi Karon


SPORT

Jégkorong

A Ferencváros elleni rangadóval folytatja a középszakasz felsőházi küzdelmeit a DEAC a jégkorong Erste Ligában. A Debreceni Egyetem jeges alakulata csütörtök este 19 órától fogadja a zöld-fehéreket a Derék utcán. Hétfőn a Pesterzsébeti Jégcsarnokban is összecsapnak a felek. A 20 órakor kezdődő találkozót az M4 Sport televízió élőben közvetíti.

Kosárlabda

A Zsíros Tibor Férfi K&H Magyar Kupa nyolccsapatos döntőjére készül a DEAC. Az egyetemi legénység ellenfele a negyeddöntőben a ZTE lesz csütörtök este 20:30-tól a győri Audi Arénában.

Futsal

A második helyezett Szolnokot fogadja a listavezető DEAC női futsalcsapata a NB II. keleti csoportjának rangadóján. A találkozó csütörtök este 19:30-kor kezdődik a DESOK-ban.

Kézilabda

Két hónapnyi bajnoki szünet után jön a tavaszi rajt a férfi kézilabda NB I/B. keleti csoportjában. A DEAC a nyitányon a Nyíregyházát fogadja pénteken 19 órától a DESOK-ban.

Röplabda

A hatodik helyen álló Kispest lesz a nyolcadik DEAC vendége a női röplabda NB II. keleti csoportjában szombaton 18 órától, a Debreceni Egyetem Klinikai Campus tornacsarnokában.


RÓLUNK ÍRTÁK

800 milliárdos fejlesztési csomagot jelentett be Palkovics László a Debreceni Egyetemen (Mandiner.hu)

A magyar kormány 2030-ig mintegy 700-800 milliárd forint forrást biztosít debreceni fejlesztésekre - jelentette be az innovációs és technológiai miniszter pénteken a Debreceni Egyetemen. Részletek.

Fejlesztik a debreceni műszaki képzést (Magyar Nemzet)

Jelentős források jutnak a debreceni műszaki képzés továbbfejlesztésére - jelentette be tegnap az innovációs és technológiai miniszter a Debreceni Egyetemen az intézmény és a Continental Powertrain Hungary Kft. stratégiai együttműködési megállapodásának aláírásakor. Palkovics László (képünkön) megjegyezte, hogy az erről szóló előterjesztés két héten belül a kormány elé kerül. Részletek.

Hadat üzent a leggyakoribb betegségeknek a Debreceni Egyetem - videóval (Debrecen TV)

Hiánypótló átfogó népegészségügyi kutatást indított két éve a Debreceni Egyetem. A leggyakoribb betegségek kockázati tényezőit térképezik fel a magyar lakosság körében. Visszaszorításukra egy cselekvési tervet is meghatároznak. Részletek.

Megkezdődött az egyetemi mentorprogram (Magyar Hírlap)

Egyetemisták segítik szeptembertől négy megyében a hátrányos helyzetű általános iskolásokat, hogy megvalósíthassák tanulási, elhelyezkedési elképzeléseiket. A "Tanítsunk Magyarországért" egyetemi mentorprogram hétfői debreceni megnyitóján György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára a felkészítési kurzusra jelentkező mintegy háromszáz hallgató előtt a program indítását indokolva két tapasztalatot említett. Részletek.

13+1 ok, amiért érdemes a Debreceni Egyetemre járni (Origo.hu)

Kapkodnak a végzett hallgatóikért, új cégek települnek a régióba, világszínvonalú kutatási infrastruktúrát építettek ki, és egész éven át tartó kulturált bulizás jellemzi a debrecenista életet. Részletek.


A Debreceni Egyetem Hírlevele XX. évf. 6. szám | 2019. FEBRUÁR 14.

A hírlevelet a Debreceni Egyetem minden dolgozója megkapja. Amennyiben le szeretne róla iratkozni, kattintson ide. Lapzárta minden szerdán 12 órakor. Felelős kiadó: DE Rektori-Kancellári Kabinet Sajtóiroda.