DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL - XX. ÉVF. 50. SZÁM | 2019. DECEMBER 19.

DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL

XX. ÉVF. 50. SZÁM | 2019. DECEMBER 19.

HÍREK

Idén utoljára ülésezett a Szenátus

Az egyetemi testület idei utolsó ülésén szó volt az EIT Health egészségügyi innovációs hálózathoz való csatlakozásról és a 2020-as költségvetés irányelveiről is. Emellett az intézmény legjelentősebb kitüntetése, az uDEsia-díj adományozásáról is döntött csütörtökön a Szenátus.

Diehl Design díjátadó a Műszaki Karon

3D technikát alkalmazó tervezőversenyt hirdetett a Műszaki Kar alap- és mesterszakos hallgatóinak a kar stratégiai vállalati partnere, a Diehl Aviation Hungary Kft. A megmérettetés eredményhirdetését a céggel közösen kialakított 12 munkaállomásos Diehl Aviation Gépészeti Tervező Laboratóriumban tartották kedden.

Gáláztak a Zeneművészeti Karon

Harminchárom tehetséges fiatal zenész mutatta be vasárnap este a Zeneművészeti Kar Liszt termében, hogy mit tanult a könnyűzenei kurzus negyedik szemeszterében. A tehetséges zenészek elismerő okleveleket kaptak arról, hogy elvégezték a három hónapon át tartó könnyűzenei képzést.

Visszatekintés és köszönet

Az elmúlt egy évet értékelték az egyetem vezetői az intézmény hagyományos karácsonyi ünnepségén. Bács Zoltán kancellár a 2019-es változásokról és újdonságokról is említést tett. Szilvássy Zoltán rektor azt emelte ki, hogy az egyetem fejlődése folyamatos és nemzetközi láthatósága is nőtt a korábbi évekhez képest.

Viszlát 2019! Helló 2020!

Rekordszámú, több mint 18 ezer hír jelent meg az országos és a helyi sajtóban idén a Debreceni Egyetemről. A szerkesztőségek mintegy 300 sajtónyilvános eseményre kaptak meghívót, és az újságírók több mint 900 alkalommal keresték az intézményt. A Sajtóiroda munkatársai több mint 700 hírt, 870 fotógalériát és 120 videót publikáltak a hirek.unideb.hu portálon.


PROGRAMAJÁNLÓ

Szilveszter a SONUS-szal

Óévbúcsúztató koncerttel zárja az évet a SONUS Ütőhangszeres együttes december 31-én, kedden 18 órai kezdettel a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar Liszt termében (Debrecen, Nagyerdei krt. 82.). Jegyek vásárlására előzetesen a Kölcsey Központban van lehetőség, valamint a koncert napján a helyszínen 17:30-tól.


VIDEÓ

FELHÍVÁSOK

Változik a DEENK nyitvatartása

2019. december 23-tól 2020. január 2-ig a DEENK valamennyi könyvtára ünnepi nyitvatartás szerint üzemel. Bővebb információ.

Jótékonysági könyvgyűjtés

A Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtára idén már negyedik alkalommal szervezi meg Mikulástól Vízkeresztig tartó jótékonysági könyvgyűjtő akcióját december 6. és január 6. között. A gyűjtőpontok az eddigi évekhez hasonlóan a könyvtárakban lesznek, idén viszont új helyszín a DEENK Szolnok Campus Könyvtára. A részletekről bővebben a könyvtár weboldalán és az esemény Facebook-oldalán olvashat.


KÉPGALÉRIÁK

Ponomarev Aleksandr belarusz nagykövet látogatása a Debreceni Egyetemen

Gyires Béla Informatikai Nap az idén 15 éves Informatikai Karon

Tűzvédelmi bemutató és továbbképzés a Kémia épületnél

Takács Nikolas koncertje a Kancellária évzáró vacsoráján


SPORT

Kosárlabda

Szombaton 18 órakor a Körmend otthonában vendégszerepel a DEAC férfi kosárlabdacsapata az NB I-es bajnokság 11. fordulójában. Nehéz összecsapás vár Kovács Adrián együttesére, hiszen a második helyen álló hazaiak jó formában vannak, legutóbb a Falco 23 mérkőzés óta tartó veretlenségét szakították meg, miután otthon 13 ponttal nyertek a szombathelyiek ellen.

Jégkorong

A válogatott szünet után egy hét alatt két bajnoki mérkőzést is játszik a Debreceni Egyetem jégkorongcsapata. A hajdúságiak először az UTE vendégeként lépnek a jégre szerdán, majd négy nappal később az FTC otthonában harcolnak a pontokért; mindkét találkozót 18 órától rendezik.

Futsal

A sereghajtó Rubeola FC ellen lép parkettre a DEAC férfi futsalcsapata pénteken 18:45-től a Csömöri Sportcsarnokban. A két együttes szeptember 30-án, Debrecenben lejátszott mérkőzését a mieink nyerték meg, és ezúttal is jó eséllyel várhatjuk a találkozót.

Röplabda

A bajnokság utolsó mérkőzését játsszák idén férfi röplabdázóink, akik legutóbb fontos meccset nyertek meg Dunaújvárosban, és ezzel biztosították helyüket az Extraligában. Ezúttal a Magyar Utánpótlás Válogatott lesz az ellenfél szombaton 16 órakor, Kunhegyesen.


RÓLUNK ÍRTÁK

Új képzésekkel csábítja a felvételizőket a Debreceni Egyetem – videóval (Dehir.hu)

Szerkezet-építőmérnök, nemzetközi tanulmányok, járműmérnök, marketing, ének-zene tanár – új képzésekkel és új kisfilmmel csábítja a felvételizőket a Debreceni Egyetem. Részletek.

Fél év alatt öt MI Tudásközpontban indult el a munka (Szoljon.hu)

A MI Tudásközpontok az egyetemeken mesterséges intelligenciára épülő, nagy társadalmi hasznosságú alkalmazásokat fejlesztenek a legmodernebb Microsoft-technológiák felhasználásával. A Debreceni Egyetem Klinikai Központja a labordiagnosztikai eredmények nagy tömegű elemzésével vizsgálja a cukorbetegség megjósolható szövődményeit. Részletek.

A mesterséges intelligencia már itt van a magyar egészségügyben (Portfolio.hu)

Ónodi-Szűcs Zoltán, a Debreceni Egyetem egészségügyi koordinációért felelős kancellárhelyettese a tüdőszűrés mesterséges intelligenciával való támogatásáról beszélt, és az elmúlt két év munkájáról számolt be. Előadásában úgy vélekedett, hogy a mesterséges intelligencia megoldást jelent az előleletezés, a gépi annotálás és a térfogat elemzés során. A debreceni algoritmust és mesterséges intelligenciát 1500 pozitív eset alapján tanították be. Részletek.

A debreceni gyermekgyógyászati klinikára látogatott a köztársasági elnök felesége (Hír TV)

Herczegh Anita meglátogatta a klinika egyes osztályain fekvő gyermekeket, az intézmény megtekintése után pedig részt vett a klinika kápolnájában tartott ünnepségen. Ezt követően a sajtó képviselőinek elmondta, hogy Áder János államfő az elnöki keretből az idén adott 3 millió forintot kiegészítve további 3 millió forinttal támogatja a kórházat a szükséges eszközök beszerzésében. Részletek.

Két gyereknél máris jelzett az új debreceni szűrőrendszer (Civishir.hu)

Két debreceni nyolcadikosnál találták jelét olyan típusú szívritmuszavarral járó betegségnek, melyről korábban sem az iskolaorvos, sem a szülők nem tudtak és súlyos következményei is lehettek volna. Erről Papp Csaba, a Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézet igazgatója beszélt azzal összefüggően, hogy az önkormányzat és a Debreceni Egyetem új alapokra helyezte a debreceni óvodások és iskolások egészségügyi szűrővizsgálatait. Részletek.


A Debreceni Egyetem Hírlevele XX. évf. 50. szám | 2019. december 19.

A hírlevelet a Debreceni Egyetem minden dolgozója megkapja. Amennyiben le szeretne róla iratkozni, kattintson ide. Lapzárta minden szerdán 12 órakor. Felelõs kiadó: DE Rektori-Kancellári Kabinet Sajtóiroda.