DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL XX. ÉVF. 5. SZÁM | 2019. FEBRUÁR 7.

DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL

XX. ÉVF. 5. SZÁM | 2019. FEBRUÁR 7.

HÍREK

Összefogás a régió gazdaságáért

Stratégiai partnerségi megállapodást írt alá a Debreceni Egyetem és Szolnok önkormányzata január 30-án. Az együttműködés célja a térség gazdaságfejlesztésének támogatása, kiemelten az oktatás és innováció területén. A tervek szerint a szolnoki gazdálkodási kar a Debreceni Egyetem campusaként folytatja a munkát.

MÜZLI - A legjobbaktól tanulhatnak

A hazai és nemzetközi üzleti élet kiválóságai adják át ipari tapasztalataikat a hallgatóknak februártól. A Mérnöki és Üzletfejlesztési Innovációs Intézet (MÜZLI) első kurzusai az idei tanév második félévében indulnak. A kapcsolódó nagyvállalatok gyakorlati képzési helyeket biztosítanak a Debreceni Egyetemen tanuló fiataloknak.

Miért pont iDE?

A Debreceni Egyetem idén öt új képzéssel bővítette kínálatát, így 71 alap- és 84 mesterszakkal, valamint 6 osztatlan képzéssel várja a jelentkezőket. - A következő években többmilliárd forintot fordítunk a képzéseink minőségi, illetve infrastrukturális hátterének fejlesztésére - mondta el Bartha Elek rektorhelyettes a felvételiről tartott sajtótájékoztatón.

"Taní-tani" - nem középiskolás fokon

Igazi sikertörténet az intézmény életében az új típusú, osztatlan tanárképzés. Az indulás óta eltelt öt év alatt megduplázódott a hallgatók száma. A legnépszerűbb szak a történelem, amelyet az angol- és testnevelőtanár képzés követ. Az osztatlan tanárképzés a korábbi kétciklusút váltotta.

Duális képzés az Egészségügyi Karon

Tanulás, munka, ösztöndíj és fizetés - ezt nyújtja az új duális képzés, amelyet az Egészségügyi Kar indít szeptembertől szociális munka alapszakon. Az ország különböző pontjain található 10 gyakorlati helyre összesen 12 hallgatót várnak - hangzott el a képzést bemutató sajtótájékoztatón csütörtökön a nyíregyházi campuson.


PROGRAMAJÁNLÓ

Téli diplomaosztó ünnepségek

Véget érnek a téli diplomaosztó ünnepségek a Debreceni Egyetemen. Február 8-án, pénteken 10 órától a Műszaki Kar 275 végzőse veheti át oklevelét a Főépület Díszudvarán (Debrecen, Egyetem tér 1.) rendezett eseményen. Az ünnepséget élőben közvetíti a hirek.unideb.hu oldalon az egyetem Multimédia és E-learning Technikai Központja.

DEbate - angol nyelvű vitaverseny

Idén negyedik alkalommal rendezi meg február 8-án, pénteken 9:30-tól a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar Angol-Amerikai Intézete angol nyelvű vitaversenyét középiskolások számára. A döntőbe jutott 10 csapat a Mars kutatásáról és a bolygó élhetőségéről vitázik majd a Főépület Stúdió 111-ben (Debrecen, Egyetem tér 1.).

Üzleti-Befektetői Fórum

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium, Debrecen városa és a Debreceni Egyetem Üzleti-Befektetői Fórumot rendez február 8-án, pénteken 14 órától a termelésben és szolgáltatásban, műszaki, informatikai és egyéb területen tevékenykedő hazai és külföldi tulajdonú vállalatok számára a Debreceni Egyetem Főépület Aulájában (Debrecen, Egyetem tér 1.).

14. Allergológiai ülés

"Gyakori kérdések, új adatok az atópiás ekzema terén" címmel rendezi idei szakmai tanácskozását február 8-án, pénteken 14 órától a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar Bőrgyógyászati Allergológiai Tanszéke, az MTA DAB Immunológiai Munkabizottsága és a Magyar Allergológiai és Klinikai Immunológiai Társaság az MTA DAB Székházban (Debrecen, Thomas Mann u. 49.).

Élettudományi Galéria

"Víziók" címmel Barta Szilárd festőművész alkotásaiból nyílik kiállítás a Debreceni Egyetem Közművelődési Titkárság, Kulturális és Szervezési Iroda szervezésében február 9-én, szombaton 15 órakor az Élettudományi Galériában (Debrecen, Egyetem tér 1.).

Elméleti Galéria

Berényi László japán tusfestő mester alkotásaiból nyílik kiállítás a Debreceni Egyetem Közművelődési Titkárság Kulturális és Szervezési Iroda rendezésében február 10-én, vasárnap 11 órakor az Elméleti Galériában (Debrecen, Nagyerdei krt. 98.).

Tanítsunk Magyarországért!

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium munkatársai ismertetik február 11-én, hétfőn 15:45-től a Debreceni Egyetem hallgatóival a "Tanítsunk Magyarországért!" mentorprogram részleteit a Főépület Aulájában (Debrecen, Egyetem tér 1.).

Szakmai tanácskozás a BTK-n

"Innováció és startupok az oktatásban és a nevelésben" címmel rendez szakmai konferenciát február 12-én, kedden 10 órától a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar Nevelés- és Művelődéstudományi Intézete a Főépület 2/4-es termében (Debrecen, Egyetem tér 1.).

TDK-konferencia

Az orvos- és egészségtudományi képzésben résztvevő magyar és külföldi hallgatók három napon át négy helyszínen, 28 tagozatban, 316 előadásban számolnak be kutatómunkájuk eredményeiről február 13-15. között a Debreceni Egyetem Klinikai Központjában (Debrecen, Nagyerdei krt. 98.).

Virtuális kirándulás a Science Caféban

Horvátország legrégebben alapított sziget-városába kalauzolja az érdeklődőket a Science Café soron következő rendezvénye, amelyben Rácz Anett és Zilizi Gergő tart előadást "Vis comes true" címmel február 13-án, szerdán 17 órától a Fórum Bevásárlóközpont Libri Könyvesboltjában (Debrecen, Csapó u. 30.).

Felolvasóest a DESZínházban

"Deszgráfia" címmel tart felolvasóestet a DESZínház társulata február 13-án, szerdán 19 órától a Debreceni Egyetem Főépület, DESZ-teremben (Debrecen, Egyetem tér 1. alagsor 31.).

Universitas - Debrecen hangversenysorozat

"Szerenádot adunk Önnek" címmel az Anima Musicae Kamarazenekar hangversenyét hallhatják az érdeklődők február 14-én, csütörtökön 19 órai kezdettel a Debreceni Egyetem Főépület Aulájában (Debrecen, Egyetem tér 1.).


FELHÍVÁSOK

Kiterjesztett látogatási tilalom

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ transzplantációs, onkohaematológiai, szülészeti és intenzív osztályain, valamint a Gyermekgyógyászati Klinikán és a Tüdőgyógyászati Klinikán nem lehet látogatni január 25-től. A Debreceni Egyetem Kenézy Gyula Egyetemi Kórház valamennyi fekvőbeteg osztályán pedig továbbra is teljes látogatási tilalom van - ott a rendelkezés visszavonásig érvényes. Az intézkedésekre azért volt szükség, mert a Hajdú- Bihar Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának tájékoztatása szerint a megyében folyamatosan emelkedik az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz forduló betegek aránya. Az intézmények kérik a hozzátartozók és a látogatók együttműködését és türelmét.

HÁZAS-"PÁR-BAJ"

Házaspári vetélkedőt szervez Bálint nap alkalmából február 24-én, vasárnap 15 órától a Debreceni Egyetem Mentálhigiénés és Esélyegyenlőségi Központja a DEMEK-ben (Debrecen, Poroszlay út 97.). A jelentkezéseket a demek2@unideb.hu email címen február 15-én, pénteken 12 óráig várják a szervezők. Bővebb információ.

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS

Pályázatot írt ki az UNIVERSITAS ALAPÍTVÁNY a Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar, Bölcsészettudományi Kar, Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Kar, Informatikai Kar, Műszaki Kar, Természettudományi és Technológiai Kar és Zeneművészeti Kar nappali tagozatos hallgatói, fiatal oktatói és kutatói részére. A pályázatok benyújtásának határideje: 2019. február 25., hétfő 12 óra. Bővebb információ.


KÉPGALÉRIÁK

Tájékoztató a DE képzéseiről a hamarosan lezáruló felvételi jelentkezési határidő kapcsán

A Bölcsészettudományi Kar diplomaosztó ünnepsége

Sajtótájékoztató az Egészségügyi Kar duális képzéséről

Pénzügyi Tudatosság Diákfórum a Gazdaságtudományi Karon


SPORT

Kosárlabda

A Falco otthonában lép pályára pénteken 18 órától a DEAC kosárlabdacsapata az NB I A-ban. A találkozót élőben közvetíti az M4 Sport csatorna.

Röplabda

Két meccse is lesz a következő napokban az Extra Ligában szereplő férfi kosárcsapatnak. A Debreceni Egyetem sportolói előbb szombaton 18 órakor a MAFC-BME együttesét fogadják a DESOK-ban, majd szerdán 20 órától a Pénzügyőr vendégei lesznek a fővárosban.

A női csapat városi rangadót játszik szombaton 15 órától. Az ellenfél az DSZC-Eötvös DSE együttese lesz a Beregszászi Pál Szakközépiskolában.

Futsal

Az alapszakaszban már biztosan ötödik férfi futsalcsapat hétfő este 20:30-tól Szigetszentmiklóson vizitál.

Floorball

Két nap alatt két bajnokit is megvív a DEAC floorballcsapata a Salming OB I-ben. A fiúk péntek este 19:30-tól a Phoenix Fireball együtteséhez látogatnak, majd szombaton 17 órától a Dunai Krokodilokat fogadják a Böszörményi úti campus tornacsarnokában.


RÓLUNK ÍRTÁK

Új üzleti képzés a Debreceni Egyetemen (Mmonline.hu)

A hazai és nemzetközi üzleti élet kiválóságai adják át ipari tapasztalataikat a Debreceni Egyetem hallgatóinak. A Mérnöki és Üzletfejlesztési Innovációs Intézet (MÜZLI) első kurzusai a 2018/19-es tanév második félévében indulnak. Részletek.

Egyre népszerűbb az osztatlan tanárképzés (Civishir.hu)

Az indulás óta eltelt öt év alatt megduplázódott a hallgatók száma a Debreceni Egyetem új típusú, osztatlan tanárképzésében. A képzés a korábbi kétciklusú, úgynevezett "bolognai rendszert" váltotta fel 2013-ban. Részletek.

Az ekétől az 5G technológiáig (Hajdú-bihari Napló)

Megváltozott időjárási körülmények között, egyre szélsőségesebb helyzetekben kell egyre fogyó termőterülettel és egyre fogyó vízkészlet mellett a növekvő népesség számára megfelelő mennyiségű és minőségű élelmiszert és ivóvizet előállítani, és biztosítani nap mint nap - ez az agrárium kihívása napjainkban Nagy István agrárminiszter szerint. A miniszter a napokban a Balásházy-középiskola meghívására érkezett Pallagra; egykor ő is az ottani padokat koptatta, tablóját az igazgatói irodánál meg is nézhettük. Szívesen fogadta a diákok érdeklődését, de a Napló kérdéseire is örömmel válaszolt. Még egy almametszéssel kapcsolatos előadást is végighallgatott, s utána meg is jegyezte, ez már nem biztos, hogy menne neki. Részletek.

Krízis, mentorálás, tréning - többfunkciós szoba a Debreceni Egyetem PIC centrumában (FM90 Campus Rádió)

Egy új, többfunkciós szobát alakítottak ki a Debreceni Gyermekklinikán található Koraszülött Intenzív Centrumban. A helyiség a Koraszülöttekért Országos Egyesület és magán adományok segítségével valósulhatott meg, amely nagy segítséget nyújt a koraszülöttek családtagjainak mentorálásában. Magyarországon minden 10. csecsemő idő előtt jön világra. Ellátásukban a debreceni központ európai viszonylatban is az élvonalba tartozik. Az új szoba felhasználási lehetőségit Kovács Tamás, a koraszülött intenzív osztály vezetője ismertette az FM 90 Campus Rádiónak. Részletek.

Megizzasztották Berki Krisztiánt a Debreceni Egyetemen (Dehir.hu)

Hiába neveztek el róla tornaelemet, hiába az olimpiai bajnoki cím, a mikroökonómia tanár még tőle is tud nehezet kérdezni. Részletek.


A Debreceni Egyetem Hírlevele XX. évf. 5. szám | 2019. FEBRUÁR 7.

A hírlevelet a Debreceni Egyetem minden dolgozója megkapja. Amennyiben le szeretne róla iratkozni, kattintson ide. Lapzárta minden szerdán 12 órakor. Felelős kiadó: DE Rektori-Kancellári Kabinet Sajtóiroda.