DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL XX. ÉVF. 49. SZÁM | 2019. DECEMBER 12.

DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL

XX. ÉVF. 49. SZÁM | 2019. DECEMBER 12.

HÍREK

Egészségipari innováció élvonalában

Európai innovációs csúcsszervezet tagja lett az egyetem. Az Európai Innovációs és Technológiai Intézet egészségügyi részlege, az EIT Health a DE kiemelkedő egészségipari innovációs törekvését ismerte el ezzel. Az együttműködésről hétfőn egyeztettek Brüsszelben, ahol Szilvássy Zoltán rektor beszámolt az eddigi munkáról.

Zöld út a járműipari fejlesztéseknek

Megjelent a kormányrendelet, kezdődhet a DE járműipari képzéseihez kapcsolódó beruházások előkészítése. Megújul a Műszaki Kar és a TTK épülete, illetve egy új járműipari laboratóriumot is kialakítanak. A fejlesztés a 35 milliárd forintos kormányzati támogatásból megvalósuló debreceni járműipari program része.

Egyetemi tudással a mádi borászatért

Új kutatólaboratóriumot adtak át múlt héten a Mádi Bor Akadémián. Az egyetemi kutatóhelyen a legmodernebb analitikai eszközök segítségével vizsgálják a szakemberek a térség borainak élettani hatásait. A 250 millió forint értékű eszközbeszerzést állami támogatásból finanszírozta az intézmény.

Huszadik évét ünnepelte a Lovarda

Négyezer rendezvény, kétmillió látogató - jubileumi rendezvényen idézték fel az intézmény két évtizedes sikertörténetét. A pénteki eseményen Bács Zoltán kancellár hangsúlyozta, a Lovarda nem csak egy szabadidős centrum, hanem értelmiségi közéleti központá vált. A jubileumra korszerűsítették az épületet, a hangtechnikát és a vizesblokkokat.

Sportnappal indul az újév

Egészségtudatos programokkal várja az egyetem február 15-én a FőnixFittre látogatókat. Az Unifit, a DE fitneszközpontja saját színpaddal és számos mozgásformával készül a sportparádéra, ahol az intézmény sporttudományi hátterét is bemutatják. A rendezvénnyel az egészséges életmód és a sport fontosságára hívják fel a figyelmet a szervezők.


PROGRAMAJÁNLÓ

Adventi kézműves kiállítás

A KLTE Baráti Kör szervezésében Borbély Györgyné alkotásaiból nyílik kézműves kiállítás „Karácsonyi mesék” címmel december 12-én, csütörtökön 17 órakor a Debreceni Egyetem Főépület III. emeleti kerengőjén (Debrecen, Egyetem tér 1.).

Könyvbemutató

„Amerikai jazznapló” címmel mutatja be új kötetét Turi Gábor december 12-én, csütörtökön 17 órától az Amerikai Kuckóban (Méliusz Juhász Péter Könyvtár, Debrecen, Bem tér 19/D). A könyvet Glant Tibor, a Debreceni Egyetem Észak-amerikai Tanszékének docense ismerteti. A szerzővel Retkes Attila zenetörténész, a Gramofon Könyvek főszerkesztője beszélget.

Téli diplomaosztó ünnepség - MÉK

A Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Karának 250 végzőse veheti át diplomáját december 13-án, pénteken 10 órakor a Főépület Díszudvarán rendezett ünnepségen (Debrecen, Egyetem tér 1.). Az eseményt élőben közvetíti a hirek.unideb.hu oldalon az egyetem Multimédia E-learning Technikai Központja.

Szenior Egyetem

„Amerikai foci és Coca-Cola mikulás? - Év végi ünnepek és szokások Amerikában” címmel Venkovits Balázs, a DE BTK Angol-Amerikai Intézet adjunktusa tart előadást a Szenior Egyetemen december 13-án, pénteken 16 órától a Debreceni Egyetem Élettudományi épület F015-016 termében (Debrecen, Egyetem tér 1.). A Szenior Egyetem „A Debreceni Egyetem fejlesztése a felsőfokú oktatás minőségének és hozzáférhetőségének együttes javítása érdekében” című, EFOP-3.4.3-16-2016-00021 azonosítószámú projekt keretében valósul meg.

Adventi délután

A Leukémiás Gyermekekért Alapítvány adventi rendezvényén ünnepi műsorral és ajándékkal várják a vendégeket december 13-án, pénteken 16 órától a Debreceni Egyetem Kenézy Villájában (Debrecen, Nagyerdei krt. 98.).

DELAB előadások

„A modern labdarúgó világbajnokságok története IV.” címmel Sándor Mihály c. egyetemi docens, tudományos főmunkatárs, sporttörténész, újságíró, szakíró tart előadást a „Labdarúgás elmélete és gyakorlata" szabadon választható kurzus keretében december 17-én, kedden 18 órai kezdettel a Böszörményi úti campus Főépület, fszt. II. előadójában (Debrecen, Böszörményi u. 138.).


VIDEÓ

FELHÍVÁSOK

Változik a DEENK nyitvatartása

A vizsgaidőszakra tekintettel az Élettudományi Könyvtár a hét valamennyi napján várja az olvasókat. Szombatonként éjfélig, vasárnaponként pedig 20 óráig tart nyitva. December 14-ig az Élettudományi Könyvtár és a Kassai úti campus Könyvtára a megszokott szombati nyitvatartás szerint látogatható. A többi könyvtár zárva tart. Részletek
2019. december 23-tól 2020. január 2-ig a DEENK valamennyi könyvtára ünnepi nyitvatartás szerint üzemel. Bővebb információ.

Jótékonysági könyvgyűjtés

A Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtára idén már negyedik alkalommal szervezi meg Mikulástól Vízkeresztig tartó jótékonysági könyvgyűjtő akcióját december 6. és január 6. között. A gyűjtőpontok az eddigi évekhez hasonlóan a könyvtárakban lesznek, idén viszont új helyszín a DEENK Szolnok Campus Könyvtára. A részletekről bővebben a könyvtár weboldalán és az esemény Facebook-oldalán olvashat.


KÉPGALÉRIÁK

Emléktábla a szívsebészeti aneszteziológia úttörője, Aranyosi János tiszteletére

Ünnepi ülés a Bölcsészettudományi Karon a Tudomány Ünnepe alkalmából

Regionális Programozói Csapatverseny az Informatikai Karon

Mikulás-ünnepség az egyetemi polgárok gyermekeinek az Aulában


SPORT

Kosárlabda

A címvédő Falco elleni mérkőzés után egy papíron könnyebb ellenfél vár a DEAC férfi kosárlabdacsapatára, ugyanis a sereghajtó Jászberényi KSE érkezik Debrecenbe. A két gárda szombaton 18 órakor mérkőzik meg egymással az Oláh Gábor utcai Sportcsarnokban.

Futsal

A Dunaferrt látja vendégül a DEAC férfi futsalcsapata az NB I 13. fordulójában. A vendégek csak egy ponttal vannak lemaradva a Debreceni Egyetem gárdájától, így nagy küzdelem várható a találkozón, amit pénteken 18:30-tól rendeznek a DESOK csarnokban. Két nappal később lánycsapatunkért szoríthatunk a TFSE ellen, erre a mérkőzésre Budapesten, a Vasas Sportcsarnokban kerül sor.

Röplabda

Szintén a Dunaferrel csapnak össze férfi röplabdázóink az NB I B csoportjában. Amennyiben csapatunk sikerrel veszi a Dunaújvárosi Városi Sportcsarnokban vasárnap délután fél öttől rendezendő mérkőzést, fellép a képzeletbeli dobogó harmadik fokára. Az NB II-ben szereplő női együttesünk a Gödöllőt fogadja vasárnap 14 órától a DESOK-ban.


RÓLUNK ÍRTÁK

Megkezdődik a 35 milliárd forintos debreceni oktatásfejlesztés (Magyar Nemzet)

A kormány 35 milliárd forinttal támogatja a munkahelyteremtő beruházásokkal összefüggő oktatásfejlesztést Debrecenben, az előkészítést lehetővé tevő kormányhatározat pénteken megjelent a Magyar Közlönyben. A döntés értelmében szakképző intézmények, egyetemi létesítmények újulnak meg, a megyeszékhelyen létrejön egy német nyelvű általános iskola és gimnázium is – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) az MTI-vel pénteken. Részletek.

Indulhat a járműmérnöki alapszak a Debreceni Egyetemen (Autopro.hu)

A Magyar Akkreditációs Bizottság (MAB) legutóbbi ülésén megszavazta, hogy a Debreceni Egyetem elindítsa a járműmérnöki (járműgyártás; gépjármű specializáció) alapszakot, derül ki a MAB honlapjáról. A testület egyhangúlag, ellenszavazat nélkül támogatta a szakindítási szándékot. Részletek.

Átadták a Debreceni Egyetem új kutatólaboratóriumát Mádon (M1 - Ma délután)

A mádi bor egészségre gyakorolt hatását kutatják a Debreceni Egyetem mádi kutatóhelyének új laboratóriumában. 14:26:52 (00:05:08) Részletek.

Eddig így még nem készült gyógyszer (Hazipatika.com)

A tíz innovatív gyógyszerfejlesztési irány egyike a 3D nyomtatás, amely a személyre szabott gyógyszerkezelésben jelenthet áttörést a jövőben - közölte Bácskay Ildikó, a Debreceni Egyetem (DE) gyógyszer-technológiai tanszékének docense. Részletek.

Nyílt napon ismerkedhettek a diákok a Debreceni Egyetem agrár képzéseivel – videóval (Debrecen TV)

Nyílt napon ismerkedtek a régió középiskolásai a Debreceni Egyetem agrár képzéseivel. A Mezőgazdasági-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar játékos feladatokkal és szakmai tájékoztatóval várta a végzősöket. Bánáti Diána dékán elmondta, egyre nagyobb az érdeklődés a szakok iránt, idén ugyanis 8 százalékkal több elsőéves kezdte meg tanulmányait a karon, mint tavaly. Részletek.


A Debreceni Egyetem Hírlevele XX. évf. 49. szám | 2019. december 12.

A hírlevelet a Debreceni Egyetem minden dolgozója megkapja. Amennyiben le szeretne róla iratkozni, kattintson ide. Lapzárta minden szerdán 12 órakor. Felelõs kiadó: DE Rektori-Kancellári Kabinet Sajtóiroda.