DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL XX. ÉVF. 46. SZÁM | 2019. NOVEMBER 21.

DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL

XX. ÉVF. 46. SZÁM | 2019. NOVEMBER 21.

HÍREK

Kinevezések az egyetemen

Újabb tíz egyetemi tanára van a Debreceni Egyetemnek. Elek Balázs, Pribula László, Bányász Tamás, Bácsi Attila, Szántó Sándor Zoltán, Bácsné Bába Éva, Sándor János, Battistig Gábor Kornél, Kozma Gábor Ferenc és Török Péter kedden professzori talárban vették át kinevezésüket Szilvássy Zoltán rektortól a tanácsteremben tartott ünnepségen.

Konfuciusz Intézet a DE-n

A kínai nyelv oktatása, a kínai kultúra népszerűsítése és megismertetése a legfőbb célja az egyetemen létrehozott Konfuciusz Intézetnek. A DE és a kínai Tiencsini Idegen Nyelvi Egyetem közötti kulturális és oktatási együttműködés eredményeként megalakult intézetet pénteken adták át. Az oktatás 40 diákkal szeptemberben kezdődött.

Újabb tematikus rangsorokban a DE

Javított helyezésén a Debreceni Egyetem a Times Higher Education tematikus rangsoraiban. Az intézmény a természettudományok területén lépett előre a tavalyi eredményéhez képest, már a top 800-ban van. Élettudományok és orvostudományok terén idén is a legjobb 600-ban kapott helyet a DE.

Miért jó debreceni diáknak lenni?

Újabb állomásához érkezett az egyetem beiskolázási programja. A DExpón szerdán és csütörtökön több mint hatezer középiskolás, leendő egyetemista ismerkedhetett meg az intézmény oktatási-, nyelvtanulási, tudományos, sport- és szabadidős kínálatával. A két nap alatt mind a 14 kar és számos egység bemutatkozott.

Sportlétesítményekért Emlékdíj

Rangos elismerésben részesült az egyetem. A Sportlétesítmények Magyarországi Szövetsége a sportlétesítmények fejlesztése terén végzett munkájáért adományozott kitüntetést az intézménynek. A díjat a szövetség szakmai találkozóján vette át Balogh László, a DE Sporttudományi Koordinációs Intézetének igazgatója.


PROGRAMAJÁNLÓ

Professzori Klub

Lente Gábor, a Debreceni Egyetem korábbi professzora tart ismeretterjesztő előadást a Professzori Klubban november 21-én, csütörtökön 17 órától a Periódusos rendszer évének alkalmából „Periódusos rendszer extrákkal" címmel a Tudományos Konferencia Központban (Kenézy Villa - Debrecen, Nagyerdei krt. 98.). A rendezvény moderátora Kövér Katalin akadémikus, a DE TTK Kémiai Intézet, Szervetlen és Analitikai Kémiai Tanszék egyetemi tanára.

Tudományos ülés

A Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából tudományos ülést rendez a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Karának Matematikai Intézete és a Debreceni Akadémiai Bizottság Matematikai Munkabizottsága november 21-én, csütörtökön 17:35-től az MTA DAB Székházban (Debrecen, Thomas Mann u. 49.).

Doktorandusz Konferencia

„Tehetségből fiatal kutató" – A kutatói életpályát támogató tevékenységek a felsőoktatásban címmel rendez doktorandusz konferenciát a DE Gazdaságtudományi Kar Ihrig Károly Gazdálkodás- és Szervezéstudományok Doktori Iskola november 22-én, pénteken 9 órától a Böszörményi úti campus TVK épületében (Debrecen, Böszörményi út 138.).

Emlékezés Görömbei Andrásra

Emlékülést tart egykori professzora, Görömbei András (1945-2013) irodalomtörténész, akadémikus tiszteletére a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar Magyar Irodalom- és Kultúratudományi Intézete november 22-én, pénteken 11 órai kezdettel az intézet könyvtárában (Debreceni Egyetem, Főépület, III. em.).

Hacki Tamás előadása

„A hangképzés zavarai” címmel Hacki Tamás tart előadást november 22-én, pénteken 13 órától a Debreceni Egyetem Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Karán az Új Kollégium Dísztermében (Hajdúböszörmény, Désány István u. 1-9.).

Tudományos előadások

Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kara és a Reumatológiai Tanszék tudományos előadásokat tart november 22-én, pénteken 13 órai kezdettel a Tudományos Konferencia Központban (Kenézy Villa - Debrecen, Nagyerdei krt. 98.).

Fiatal Kutatók Fóruma

„Fiatal Kutatók Fóruma” címmel rendez tudományos ülést a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar Belgyógyászati Intézete és a Klinikai Központ Belgyógyászati Klinikája a Magyar Tudomány Ünnepe programsorozat keretében november 22-én, pénteken 13 órától az MTA DAB Székházban (Debrecen, Thomas Mann u. 49.).

Hang-játék-zene

A Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar ének tanszékének gyakorló színháza „A magyar szabadságharc zenés útja Bécstől Budapestig” címmel Huszka Jenő: Mária főhadnagy című romantikus operettjének kosztümös változatát mutatja be november 22-én, pénteken 13:30 és 14:45 órai kezdettel a Főépület Aulájában (Debrecen, Egyetem tér 1.).

XI. TörDElő - tésztahíd építő verseny

Tizenegyedik alkalommal rendezi meg a Debreceni Egyetem Műszaki Karának Építőmérnöki Tanszéke a TörDElő tésztahíd építő versenyt november 22-én, pénteken 14 órai kezdettel a kar 3. emeleti előadójában (Debrecen, Ótemető u. 2-4.).

Sári 70 – Konferencia

A kultúra és felnőttképzés értékteremtő professzora tiszteletére rendez konferenciát a DAB Nevelés-, Művelődéstudományi és Pszichológiai Szakbizottság és a DE BTK Nevelés- és Művelődéstudományi Intézete november 26-án, kedden 10 órától az MTA DAB Székházban (Debrecen, Thomas Mann u. 49.).

Debrecen Award for Molecular Medicine 2019

Valina L. Dawson, a Johns Hopkins University, School of Medicine, USA professzora veheti át idén a „Debrecen Díj a Molekuláris Orvostudományért” elnevezésű nemzetközi elismerést. Az ünnepség november 26-án, kedden 11 órakor kezdődik a Debreceni Egyetem Főépület, Aulájában (Debrecen, Egyetem tér 1.).

Tankó Béla Emlékdíj

Idén Kövér Katalin akadémikus és Fülesdi Béla professzor veheti át a Tankó Béla Emlékdíjat. Az ünnepség november 26-án, kedden 17 órakor kezdődik az MTA DAB Székházban (Debrecen, Thomas Mann u. 49.).

DELAB előadások

Folytatódik a „Labdarúgás elmélete és gyakorlata" szabadon választható kredittárgy első félévi előadássorozata. November 26-án, kedden 18 órától „Labdarúgó nemzetközi események első kézből” címmel Hegyi Iván szakértő (Sport TV), kommunikációs igazgató (Vasas SC), szakíró tart előadást a DE Böszörményi úti campus, Agrártudományi Főépület, fszt. II. előadójában (Debrecen, Böszörményi u. 138.).

Konferencia a GYGYK-n

Nemzetiségi Óvodapedagógus Konferenciát rendez a Debreceni Egyetem Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Kara november 27-én, szerdán 9 órától a kar konferenciatermében (Hajdúböszörmény, Désány István u. 1-9.).

Fotókiállítás a Népegészségügyi Karon

A Magyar Tudományos Akadémia és a Debreceni Egyetem Népegészségügyi Kara szervezésében „A népegészségügy ezer arca” címmel nyílik fotókiállítás november 27-én, szerdán 10 órakor a Népegészségügyi Iskola földszintjén (Debrecen, Kassai út 26.).

Előadói konferencia és szakmai vita

„Innováció az oktatásban” címmel rendez előadói konferenciát és szakmai vitát az MTA tantárgy-pedagógiai kutatási program Bölcsészeti és Társadalomtudományi munkacsoportja november 27-én, szerdán 10 órától az MTA DAB Székház Bognár Rezső termében (Debrecen, Thomas Mann u. 49.).

Tudományos ülés a Népegészségügyi Karon

„A népegészségtan legújabb eredményeinek megismertetése” címmel rendez tudományos ülést a Magyar Tudomány Ünnepe programsorozat alkalmából a Debreceni Egyetem Népegészségügyi Kara november 27-én, szerdán 13 órától a Főépület Karácsony Sándor termében (Debrecen, Egyetem tér 1. II. emelet).

Hang-játék-zene

A Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar ének tanszékének gyakorló színháza „A magyar szabadságharc zenés útja Bécstől Budapestig” címmel Huszka Jenő: Mária főhadnagy című romantikus operettjének kosztümös változatát mutatja be november 27-én, szerdán 13:30 és 14:45 órai kezdettel a Főépület Aulájában (Debrecen, Egyetem tér 1.).

Párkapcsolati szabadegyetem

A Debreceni Egyetem Mentálhigiénés és Esélyegyenlőség Központ, valamint a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom közös szervezésében „Tévhitek a párkapcsolatokról” címmel Búzás-Katona Zsuzsa egészségpszichológus tart előadást november 27-én, szerdán 16 órai kezdettel a Főépület, Aud.Max-ban (Debrecen, Egyetem tér 1.).

„Család és Karrier" kurzus

A Három Királyfi Három Királylány Alapítvány, a Debreceni Református Hittudományi Egyetem és a Debreceni Egyetem „Család és Karrier" közös egyetemi kurzus keretében „Érzelmi karate: Sziszifusz néha sírva röhögne...” címmel Nagy Tamás tart előadást november 27-én, szerdán 16:15-től a Debreceni Református Hittudományi Egyetem Kölcsey Ferenc termében (Debrecen, Kálvin tér 16.).

KLTE Baráti Kör

„Kurucok és labancok. Nézeteltérések a 18. századi magyar történelem megítéléséről” címmel Barta János egyetemi tanár (Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar Történelmi Intézet) tart előadást november 27-én, szerdán 17 órától a Matematikai Épület M426 termében (Debrecen, Egyetem tér 1.).

Mentálhigiénés Filmklub

A „Teljesen idegenek” című filmet láthatja a közönség a DEMEK Mentálhigiénés Filmklubjában november 27-én, szerdán 17:30-tól a Debreceni Egyetem Főépület, Aud.max-ban (Debrecen, Egyetem tér 1.). A vetítés után kötetlen beszélgetés Gesztelyi Tamás mentálhigiénés szakemberrel.

Rising Stars

Tehetséges fiatal ökológusok és evolúcióbiológusok számára nyújt bemutatkozási lehetőséget a Fiatal Kutatók Akadémiája, a Debreceni Egyetem Juhász‐Nagy Pál Doktori Iskola és a Debreceni Akadémiai Bizottság november 28-án, csütörtökön 9 órai kezdettel az MTA DAB Székház Bognár Rezső termében (Debrecen Thomas Mann u. 49.).

KINCS konferencia

A Magyar Tudomány Ünnepe programsorozat keretében a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) és a Debreceni Egyetem konferenciát szervez november 28-án, csütörtökön 10 órától a Főépület Aulájában (Debrecen, Egyetem tér 1.). A rendezvény keretében avatják fel az egyetem KINCS irodáját.

Karriertippek

„Multi vagy startup karrier? - Bemutatkozik a Tungsram” címmel Erős Zita (Tungsram Group) tart előadást a HKSzK Hallgatói Karrierközpont szervezésében november 28-án, csütörtökön 16 órától a Debreceni Egyetem Főépület, Aud.Max-ban (Debrecen, Egyetem tér 1.).

AIDS világnapi koncert

A Debreceni Orvostanhallgatók Egyesülete a Magyar Orvosi Kamara Hajdú- Bihar Megyei Területi Szervezetének támogatásával idén is megszervezi az AIDS világnapi koncertet november 28-án, csütörtökön 19 órai kezdettel a Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakgimnázium és Zeneiskola Simonffy-termében (Debrecen, Vár u. 1.).

Előadás a DESzínházban

Az Alkalmi Társulat előadásában az Oswald és Zénaide című darabot láthatja a közönség november 28-án, csütörtökön 19 órai kezdettel a DESZ24-ben (Debrecen, Batthyány utca 24.).


VIDEÓ

FELHÍVÁSOK

Tartós betegséggel élő dolgozók támogatása

Egyszeri, százezer forintos illetménykiegészítésben részesíti megváltozott munkaképességű dolgozóit az egyetem. A juttatásra az egyetem azon egészségkárosodással élő dolgozói jelentkezhetnek, akik közalkalmazotti jogviszony keretében alkalmazott munkavállalók és a munkaviszony létesítését követően felvállalják a betegségüket, rendelkeznek erről szóló hivatalos igazolással és azt eljuttatják a Megváltozott Munkaképességűek Szolgáltató Központjában Bodnár Istvánné rehabilitációs foglalkoztatási referenshez (bodnar.istvanne@unideb.hu, telefon 73574). Az érintettek az egyszeri béren kívüli juttatáson túl jogosultak lesznek évi 5 nap pótszabadságra is.

Richter Anna Díj

Idén második alkalommal hirdették meg a Richter Anna Díjat. A 4 millió forintos támogatás elnyeréséért november 24-ig lehet pályázni a következő kategóriákban: orvosnő, vagy az általa képviselt, maximum 5 fős csapat, egészségügyi szakdolgozó nő, vagy az általa képviselt, maximum 5 fős csapat, gyógyszerésznő, vagy általa képviselt, maximum 5 fős csapat, pedagógus/tanár/kutató/hallgatónő, vagy az általa képviselt, maximum 5 fős csapat. A pályázatok előválogatásában és kategóriánként egy díjazott kiválasztásában a Richter Anna Díj öttagú zsűrije aktív szerepet vállal, a nagyközönség pedig online szavazással dönthet az ötödik díj sorsáról. A pályázatok feltöltéséről, a legfontosabb információkról, hírekről a www.richterannadij.hu oldalon tájékozódhatnak az érdeklődők. Pályázati kiírás: https://richterannadij.hu/doc/RADII_evad_palyazatikiiras.pdf


KÉPGALÉRIÁK

iTT Kutathatsz! Természettudományos és Mérnöki Fesztivál a TTK-n

III. Kézilabda Kapusedzői Konferencia a Sporttudományi Oktatóközpontban

Ünnepi ülés Lampé László 90., Borsos Antal 80. születésnapja alkalmából

A Hallgatói Önkormányzat és a Diákhitel Központ közös faültetése


SPORT

Kosárlabda

Az Alba Fehérvár otthonában pattogtatnak Polyákék a férfi kosárlabda NB I/A. hétvégi körében. A találkozó szombaton 14:30-kor kezdődik Székesfehérváron.

Jégkorong

Egy héttel a pikáns gyergyószentmiklósi „ütközet” után most a GYHK látogat Debrecenbe. A két együttes Erste Liga mérkőzése pénteken 18:30-kor kezdődik a Debreceni Jégcsarnokban. Hétfőn 18 órától aztán DAB-DEAC rangadó következik Dunaújvárosban, míg jövő szerdán ugyanerre a párharcra kerül sor 18:30-tól a cívisvárosban.

Futsal

Megyei derbi vár a DEAC férfi futsalosaira. A csapat pénteken 18:30-tól a bajnoki címvédő és listavezető Mezei-Vill FC otthonában, Berettyóújfaluban lép pályára. Rangadót játszik az éllovas női együttes, amely szombaton 19 órától a második helyezett Astra vendége lesz Üllőn.

Röplabda

Hazai pályán, a DESOK-ban fogadja a FINO Kaposvár csapatát a DEAC a férfi röplabda NB I-ben. A mérkőzés szombaton 16 órakor kezdődik. A lányok másnap 18 órakor a Hercules SE-t látják vendégül szintén az egyetemi sportcsarnokban.

Floorball

A Torpedo Justitia SC-t fogadják a Debreceni Egyetem floorballosai szombaton 13:00 órától a Böszörményi úti campus sportcsarnokában Salming OB I-es meccsen.

Labdarúgás

Putnokon vendégszerepel a DEAC a labdarúgó NB III. 16. fordulójában vasárnap 13:00 órától. A megye I-ben a DEAC II-nek Hosszúpályiban van „jelenése” szombaton, a kezdés szintén 13 óra.

Kézilabda

Idegenben játszik rangadót a DEAC NB II-es férfi kézilabdacsapata is. Bíró Imre listavezető legénysége szombaton 18 órakor az ezüstérmes helyen állomásozó Füzesabony vendége lesz.


RÓLUNK ÍRTÁK

Két napra bárki debreceni egyetemista lehet (Origo.hu)

Bárki, aki elmegy november 20-21-én, vagyis szerdán vagy csütörtökön a Debreceni Egyetem beiskolázási rendezvényére, a DExpora és készít egy képet a programon, amin látszik a karszalag, majd feltölti Instagramra a #DExpo2019 megjelöléssel, azok között egy 2020-as Campus bérletet sorsolnak ki. Nem mellesleg képbe kerül azzal, hogyan és milyen szakokra jelentkezhet jövőre a Debreceni Egyetemen, illetve, mik az elhelyezkedési lehetőségei diplomásként. A részletekről Horváth Dávid készített összefoglaló videót. Részletek.

Friss világrangsor: négy magyar egyetem orvosi képzései a legjobbak között (Eduline.hu)

A Semmelweis Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Debreceni Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem is bekerült a Times Higher Education 2020-as orvostudományi, fogorvostudományi és egészségtudományi képzéseket tartalmazó rangsorába. Részletek.

Megalakult a Területi Innovációs Platform a Debreceni Egyetemen (Európa Rádió)

A Debreceni Egyetemen is megalakult a Területi Innovációs Platform. A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal budapesti és 5 vidéki egyetemmel köt megállapodást, a debreceni intézmény a második a sorban. A cél, hogy az egyetemi tudásbázisokra épülve olyan térségi szerveződések jöjjenek létre országszerte, amelyek egyszerre biztosítanak lehetőséget az innovációs szakpolitikai irányok közvetlen megismerésére, a helyi innovációs szereplők közötti együttműködések kialakítására és új szakmai alapok létrehozására. Részletek.

Konfuciusz Intézetet adtak át a Debreceni Egyetemen – fotókkal, videóval (Debrecen TV)

A Debreceni Egyetem és a kínai Tiencsini Idegen Nyelvi Egyetem közötti kulturális és oktatási együttműködésének eredményeként megalakult Konfuciusz Intézetet pénteken adták át az egyetem központi épületében. Részletek.

Kézilabda: Grimsbö és Alilovic is a debreceni kapusedzői konferencián (Nemzeti Sport)

A Debreceni Egyetem Sporttudományi Intézetének szervezésében az MKSZ Nemzetközi Edzőképző Központ (NEK) együttműködésével a Debreceni Egyetem DESOK sportcsarnokában november 20-án kerül sor a III. Kézilabda Kapusedzői Konferenciára. Részletek.


A Debreceni Egyetem Hírlevele XX. évf. 46. szám | 2019. november 21.

A hírlevelet a Debreceni Egyetem minden dolgozója megkapja. Amennyiben le szeretne róla iratkozni, kattintson ide. Lapzárta minden szerdán 12 órakor. Felelõs kiadó: DE Rektori-Kancellári Kabinet Sajtóiroda.