DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL - XX. ÉVF. 45. SZÁM | 2019. november 14.

DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL

XX. ÉVF. 45. SZÁM | 2019. november 14.

HÍREK

Területi Innovációs Platform alakult

A Debreceni Egyetemen hozta létre új Területi Innovációs Platformját a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával. A megállapodást Szilvássy Zoltán rektor, Bács Zoltán kancellár és Sebők Katalin, az NKFIH elnökhelyettese írta alá szerdán.

Élen az élet- és orvostudományban

Élettudományok területén az első, míg orvostudományban a második lett az egyetem a hazai intézmények közül a Round University Ranking (RUR) hétfőn közzétett 2019-es tudományterületi rangsoraiban. Globálisan mindkét listán a top 350-be került a DE. A hazai intézmények közül csak a Semmelweis Egyetem szerepel még a listákon.

Együtt a minőségi tanárképzésért

Harminchét oktatási intézménnyel bővült a tanárszakos hallgatók gyakorlóhelyeinek listája. Az együttműködési megállapodást kedden írták alá a DE Tanárképzési Központ és a Debreceni Tankerületi Központ vezetői. A hallgatók az iskolákban hospitáláson, fél- és egyéves gyakorlaton vesznek majd részt.

A hatékonyabb termelésért

A precíziós mezőgazdasággal kapcsolatban a MÉK mellett öt kar részvételével végeznek kutatásokat a Felsőoktatási Intézményi Kiválósági Program keretében. Az eddigi eredményekről egy pénteki tanácskozáson számoltak be. A vízzel kapcsolatos tématerületi kutatásokan mintegy 50 oktató, kutató, valamint doktorandusz dolgozik.

Új mesterszak az Egészségügyi Karon

Egyedülálló angol nyelvű mesterképzést indít az Egészségügyi Kar 2020 szeptemberétől – jelentették be hétfőn a nyíregyházi campuson tartott sajtótájékoztatón. A szociális munka és szociális gazdaság elnevezésű szak hét európai egyetem együttműködésében valósul meg és közös diploma kiadásával zárul.


PROGRAMAJÁNLÓ

Konferencia a botanikai kutatásokról

„Botanikai kutatások Debrecenben: növények a környezet és a társadalom szolgálatában” címmel rendez konferenciát a Debreceni Egyetem 90 éves Növénytani Tanszéke november 15-én, pénteken 9 órától az MTA DAB Székházban (Debrecen, Thomas Mann u. 49.).

III. Debreceni HR Szimpózium és Szakmai Fórum

„INNOVATÍV HR – Kihívások a XXI. században” címmel rendez szimpóziumot és szakmai fórumot a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Kar, a Humán Szakemberek Országos Szövetsége, a Debreceni HR Klub és a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara november 15-én, pénteken 9:30-tól a Böszörményi úti campus TVK épületben (Debrecen, Böszörményi út 138.).

Konferencia a megújuló energiáról

A megújuló energiaforrások kutatásának újabb aspektusait ismerhetik meg az érdeklődők a november 15-én, pénteken 10 órakor kezdődő konferencián az MTA DAB Székházban (Debrecen, Thomas Mann u. 49.).

Zongoraest

Fenyő Gusztáv (Skócia) zongoraestjén Beethoven műveit hallhatja a közönség november 5-én, kedden 19 órai kezdettel a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar Kamaratermében (Debrecen, Nagyerdei krt. 82.).

Megnyitó ünnepség

A Debreceni Egyetem és a kínai Tiencsini Idegen Nyelvi Egyetem közötti kulturális és oktatási együttműködés eredményeként Konfuciusz Intézet alakul, amelynek ünnepélyes megnyitóját november 15-én, péntek 11 órától rendezi az intézmény a Főépület Aulájában (Debrecen, Egyetem tér 1.).

Anyahajó Klub

A Tudomány Napja alkalmából Interdiszciplináris Konferenciát tart a Debreceni Egyetem Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Kara november 6-án, szerdán 15 órai kezdettel a kar földszinti előadójában (Hajdúböszörmény, Désány István utca 1-9.).

Emléktábla Beck Mihály tiszteletére

A Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kara, Kémiai Intézete és annak tanszékei, valamint a Kossuth Egyetem Baráti Köre emléktáblát állít Beck Mihály professzor tiszteletére november 18-án, hétfőn 11 órakor a Kémiai épület előcsarnokában (Debrecen, Egyetem tér 1.).

Fizikusnapok 2019 - Értékteremtő tudomány

A Magyar Tudomány Ünnepe „Kutatóhelyek Tárt Kapukkal” programja keretében idén is megrendezi a fizikusnapokat az Atommagkutató Intézet november 18-21. között az Atomkiban (Debrecen, Bem tér 18/c, bejárat a Poroszlay út felől). A rendezvényen előadást tart Patkós András (Eötvös Loránd Tudományegyetem), Szarka László (Eötvös 100 Koordinációs Testület), Gergely Árpád László (Szegedi Tudományegyetem) és Angeli István (Debreceni Egyetem).

Tudományos szimpózium

A Biofizikai és Sejtbiológiai Intézet 50 éves fennállása alkalmából „A biofizika ötven éve Debrecenben” címmel tudományos szimpóziumot rendez a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kara a Biofizikai és Sejtbiológiai Intézet közreműködésével november 19-én, kedden 11 órai kezdettel a Kenézy Villában (Debrecen, Nagyerdei krt. 98.).

Ünnepi ülés

Lampé László professor emeritus 90., Borsos Antal professor emeritus 80. születésnapja alkalmából ünnepi ülést rendez november 19-én, kedden 15 órától az MTA DAB Székház Holló László termében (Debrecen, Thomas Mann u. 49.) a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kara, a DAB Orvostudományi Szakbizottsága, valamint a Szülészeti és Nőgyógyászati Intézet.

DELAB előadások

Folytatódik a „Labdarúgás elmélete és gyakorlata" szabadon választható kredittárgy első félévi előadás-sorozata. November 19-én, kedden 18 órától „A modern labdarúgó világbajnokságok története” címmel Sándor Mihály címzetes egyetemi docens, sporttörténész tart előadást a DE Böszörményi úti campus Főépület, fszt. II. előadójában (Debrecen, Böszörményi u. 138.).

Nyílt tréning a DESzínházban

Színjátszáshoz kedvet érző érdeklődőket vár nyílt tréningre a DESzínház társulata november 19-én, kedden 18 órától a Debreceni Egyetem Főépület, DESZ-teremben (Debrecen, Egyetem tér 1. alagsor 31.).

KULTopik a DESzínházban

A 100 éve elhunyt Ady Endre életét és művészetét idézik fel Bakota Árpád színművész, valamint a birds of a feather zenekar közreműködésével november 19-én, kedden 19 órától a DESZ24ben (Debrecen, Batthyány utca 24.).

DExpo

A Debreceni Egyetem idén is megrendezi nyílt napjait november 20., szerda 9 óra és november 21., csütörtök 15 óra között a Főépületben (Debrecen, Egyetem tér 1.), ahol az intézmény iránt érdeklődő középiskolásokat várják. A kétnapos program célja, hogy megmutassa a leendő egyetemistáknak, milyen lehetőségek várják őket a Debreceni Egyetemen, ha az intézményt választják továbbtanulásuk színhelyéül.

Magyar Tudomány Ünnepe

„Értékteremtő tudomány” címmel a Debreceni Egyetem Szolnok Campusa, valamint a Magyar Tudományos Akadémia Debreceni Területi Bizottságának Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Szakbizottsága idén is kapcsolódik a Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénysorozathoz. A program november 20-án, szerdán 10 órakor kezdődik a szolnoki campus 110. tanácstermében (Szolnok, Tiszaligeti sétány 14.).

III. Kézilabda Kapusedzői Konferencia

A Debreceni Egyetem Sporttudományi Intézete az MKSZ-Nemzetközi Edzőképző Központ együttműködésével idén is megrendezi kézilabda kapusedzői konferenciáját november 20-án, szerdán 10.30-tól a DESOK-ban.

A World Trade Center tragédiája

„The Afterlife of the Ruins of the World Trade Center” címmel László Munteán (Radboud University, Nijmegen) tart angol nyelvű előadást a Debreceni Egyetem Angol-Amerikai Intézet szervezésében november 20-án, szerdán 12 órától a DE Főépület, Studio 111-ben (Debrecen, Egyetem tér 1.).

iTT Kutathatsz!

Természettudományos és Mérnöki Fesztiválon mutatja be a továbbtanulás előtt álló diákoknak a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kara, hogy milyen érdekes témákkal foglalkozhatnak, illetve milyen karrierlehetőségek várnak rájuk a TTK-s diplomával. A program november 20-án, szerdán 12 órakor kezdődik az Élettudományi épület előterében (Debrecen, Egyetem tér 1.).

Antibiotikum Nap

Szakmai előadások hangzanak el a Debreceni Egyetem Orvosi Mikrobiológia Intézet Antibiotikum Napján november 20-án, szerdán 12 órától a Tudományos Konferencia Központban (Kenézy Villa - Debrecen, Nagyerdei krt. 98.).

Párkapcsolati szabadegyetem

A Debreceni Egyetem Mentálhigiénés és Esélyegyenlőség Központ, valamint a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom közös szervezésében „Vele megelégszem… vagy mégsem?” címmel Janovicz Andrea pszichológus tart előadást november 20-án, szerdán 16 órai kezdettel a Főépület, Aud.Max-ban (Debrecen, Egyetem tér 1.).

„Család és Karrier" kurzus

Balogh Klára „Nem veszekszünk, hanem fejlődünk” címmel tart előadást a „Család és Karrier" egyetemi kurzus keretében november 20-án, szerdán 16.15-től a Debreceni Református Hittudományi Egyetem Kölcsey Ferenc termében (Debrecen, Kálvin tér 16.) a Három Királyfi Három Királylány Alapítvány, a Debreceni Református Hittudományi Egyetem és a Debreceni Egyetem közös szervezésében.

Mentálhigiénés Filmklub

Az „Idétlen időkig” című filmet láthatja a közönség a DEMEK Mentálhigiénés Filmklubjában november 20-án, szerdán 17.30-tól a Debreceni Egyetem Főépület, Aud.max-ban (Debrecen, Egyetem tér 1.). A vetítés után kötetlen beszélgetés Szekeres András pszichológussal.

Nyíregyházi Gerontológiai Napok XII.

A Debreceni Egyetem Egészségügyi Kara nemzetközi tudományos konferenciát rendez november 21-én, csütörtökön 10 órai kezdettel a kar épületében (Nyíregyháza, Sóstói út 2-4.), ahol oktatók, kutatók mutatják be legújabb tudományos eredményeiket.

Professzori Klub

Lente Gábor, a Debreceni Egyetem korábbi professzora tart ismeretterjesztő előadást a Periódusos rendszer évének alkalmából „Periódusos rendszer extrákkal" címmel a Professzori Klub szervezésében november 21-én, csütörtökön 17 órától a Kenézy Villában (Debrecen, Nagyerdei krt. 98.). A rendezvény moderátora Kövér Katalin akadémikus, a DE TTK Kémiai Intézet, Szervetlen és Analitikai Kémiai Tanszék egyetemi tanára.

Emlékezés Görömbei Andrásra

Emlékülést tart egykori professzora, Görömbei András (1945-2013) irodalomtörténész, akadémikus tiszteletére november 22-én, pénteken 11 órai kezdettel a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar Magyar Irodalom- és Kultúratudományi Intézete a Főépület III. emelet 303-as könyvtárteremben (Debrecen, Egyetem tér 1.).

XI. TörDElő - tésztahídépítő verseny

Tizenegyedik alkalommal rendezi meg a Debreceni Egyetem Műszaki Karának Építőmérnöki Tanszéke a TörDElő tésztahídépítő versenyt november 22-én, pénteken 14 órai kezdettel a kar 3. emeleti előadójában (Debrecen, Ótemető u. 2-4.).


VIDEÓK

FELHÍVÁSOK

Tartós betegséggel élő dolgozók támogatása

Egyszeri, százezer forintos illetménykiegészítésben részesíti megváltozott munkaképességű dolgozóit az egyetem. A juttatásra az egyetem azon egészségkárosodással élő dolgozói jelentkezhetnek, akik közalkalmazotti jogviszony keretében alkalmazott munkavállalók és a munkaviszony létesítését követően felvállalják a betegségüket, rendelkeznek erről szóló hivatalos igazolással és azt eljuttatják a Megváltozott Munkaképességűek Szolgáltató Központjában Bodnár Istvánné rehabilitációs foglalkoztatási referenshez (bodnar.istvanne@unideb.hu, telefon 73574). Az érintettek az egyszeri béren kívüli juttatáson túl jogosultak lesznek évi 5 nap pótszabadságra is.

A Magyar Vidékért (Pro Regione) Alapítvány pályázata

A Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi, Bölcsészettudományi, Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai, Informatikai, Műszaki, Természettudományi és Technológiai, illetve Zeneművészeti Kar nappali tagozatos hallgatói részére írt ki pályázatot a 2019-es évre a Magyar Vidékért (Pro Regione) Alapítvány kuratóriuma. Az alapítvány egyösszegű (maximum 100.000 Ft.) támogatást nyújt a 2019-ben megjelent tudományos publikációk, illetve szellemi alkotások (műszaki/informatikai/zeneművészeti produktum) elismeréseként, valamint tudományos konferencián, versenyen, zenei eseményen történő eredményes részvételért. A pályázat részletes felhívása és a kitöltendő adatlap megtalálható a http://uni-pro.unideb.hu oldalon. A pályázati anyagok feltöltésére ugyanezen a felületen van lehetőség 2019. november 18. (hétfő) 12 óráig.

Richter Anna Díj

Idén második alkalommal hirdették meg a Richter Anna Díjat. A 4 millió forintos támogatás elnyeréséért november 24-ig lehet pályázni a következő kategóriákban: orvosnő, vagy az általa képviselt, maximum 5 fős csapat, egészségügyi szakdolgozó nő, vagy az általa képviselt, maximum 5 fős csapat, gyógyszerésznő, vagy általa képviselt, maximum 5 fős csapat, pedagógus/tanár/kutató/hallgatónő, vagy az általa képviselt, maximum 5 fős csapat. A pályázatok előválogatásában és kategóriánként egy díjazott kiválasztásában a Richter Anna Díj öttagú zsűrije aktív szerepet vállal, a nagyközönség pedig online szavazással dönthet az ötödik díj sorsáról. A pályázatok feltöltéséről, a legfontosabb információkról, hírekről a www.richterannadij.hu oldalon tájékozódhatnak az érdeklődők. Pályázati kiírás: https://richterannadij.hu/doc/RADII_evad_palyazatikiiras.pdf


KÉPGALÉRIÁK

Területi Innovációs Platform létrehozásáról állapodtak meg az egyetemen

Felsőoktatási Intézményi Kiválósági Program - vízzel kapcsolatos kutatások

Orosz kulturális verseny vendég zsűrivel az Orosz Központban

Reproductive strategies from genes to societies - nemzetközi szimpózium


SPORT

Labdarúgás

Városi rangadót rendeznek vasárnap 13 órától a Nagyerdei Stadionban. A DEAC a DVSC II-vel mérkőzik meg a labdarúgó NB III. 15. körében. Az egyetem megye I-es csapatai közül a DASE a Hajböszörményt fogadja szombaton 13 órától a Böszörményi úti campus pályáján, míg a DEAC II. ugyanakkor Hajdúsámsonba látogat.

Kosárlabda

A Kecskemét együttesét fogadja NB I/A-s bajnokin a DEAC férfi kosárlabdacsapata. A találkozó szombaton 18 órakor kezdődik az Oláh Gábor utcai Sportcsarnokban.

Jégkorong

Erdélyi túrán szerezhet újabb pontokat a DEAC jégkorongcsapata. A hokisok pénteken magyar idő szerint 17:30-tól a Gyergyói HK, majd vasárnap 16 órától a Corona Brasov csapatánál vendégeskednek. Jövő hét szerdán aztán hazai Magyar Kupa találkozó következik. A DEAC a szlovák Extraligás MAC Újbudát fogadja a negyeddöntő első meccsén, a Derék utcán.

Futsal

A Veszprémmel találkozik a DEAC a férfi futsal élvonal 10. fordulójában pénteken 18:30-tól a DESOK-ban.

Röplabda

Az NB II-es női röplabdacsapat a DVTK ellen lép pályára vasárnap 15 órától idegenben, míg az NB I-ben szereplő férfi együttes vasárnap 18 órától a MÁV Előre alakulatával méri össze tudását a DESOK-ban.

Floorball

Az Origo Mohicans ellen folytatja a bajnoki sorozatot a DEAC listavezető floorballcsapata szombaton 11:50-től Vácrátóton.

Kézilabda

A férfi kézilabdacsapat legközelebb péntek este 18:30-tól lép pályára. A megyei rivális HTE elleni találkozót kivételesen a Debreceni Egyetem Böszörményi úti campusának sportcsarnokában rendezik.

Amerikai futball

Debrecenben rendezik az U19-es amerikaifutball-bajnokság döntőjét, a Junior Bowlt. A házigazda DEAC Gladiators a rekordbajnok Budapest Wolves-szal méri össze tudását vasárnap 13 órától a Gyulai István Atlétikai Stadionban.


RÓLUNK ÍRTÁK

Újabb listán ért el jó pozíciókat a Debreceni Egyetem (Hajdú-bihari Napló)

Élettudományok területén az első, míg orvostudományban a második lett a Debreceni Egyetem a hazai intézmények közül a Round University Ranking (RUR) hétfőn nyilvánosságra hozott 2019-es tudományterületi rangsoraiban. Globálisan mindkét listán a top 350-be került a DE. Részletek.

Együttműködési megállapodást kötött a Debreceni Egyetem és a Tankerületi Központ – videóval (Debrecen TV)

Hosszú ideje dolgozik közösen az egyetem a tankerület intézményeivel. Néhány éve már kötöttek egy együttműködési megállapodást, de azóta a belső átalakulások miatt sok változás volt mindkét helyen. Most arról állapodtak meg, hogy a tankerület intézményei gyakorlóhelyeket biztosítanak az egyetem számára. Részletek.

Egyre komolyabb nemzetközi tényezővé válnak (Kelet-Magyarország)

Hét külföldi partneregyetem segítségével tovább bővíti az angol nyelvű fizetős kurzusainak számát a Debreceni Egyetem Egészségügyi Kara, derült ki azon a hétfői sajtótájékoztatón, ahol néhány külföldi vendégelőadó is bemutatkozott. Részletek.

Az ipari digitalizációs oktatást elősegítő program indul öt egyetemen (Jövőgyára.hu)

Öt évre szóló együttműködést írt alá öt hazai egyetemmel az S&T Consulting Hungary (S&T), melynek keretében piaci áron számítva több milliárd forint értékű ipari digitalizációs szoftver adománnyal és képzéssel támogatja az intézményeket. Részletek.

Az öngyógyításról és a hamis gyógyszerekről is szó lesz a Szenior Egyetemen (PharmaOnline)

Orvostudományi témával folytatódik a Debreceni Egyetem élethosszig tartó tanulást támogató speciális képzési programja. Részletek.


A Debreceni Egyetem Hírlevele XX. évf. 45. szám | 2019. NOVEMBER 14.

A hírlevelet a Debreceni Egyetem minden dolgozója megkapja. Amennyiben le szeretne róla iratkozni, kattintson ide. Lapzárta minden szerdán 12 órakor. Felelõs kiadó: DE Rektori-Kancellári Kabinet Sajtóiroda.