DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL - XX. ÉVF. 44. SZÁM | 2019. NOVEMBER 7.

DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL

XX. ÉVF. 44. SZÁM | 2019. NOVEMBER 7.

HÍREK

Szenátusi döntések

Az MIT-val történő együttműködésről és a Multidiszciplináris Egészségipari Kompetenciaközpontról is szó volt a Szenátus október 29-ei ülésén. A tagok egyetemi tanári pályázat rangsorolásáról, valamint professor emeritusi címek adományozásáról döntöttek. A testület az oktatási ügyek között több szak indítását is támogatta.

Társadalomtudomány: a top 400-ban

A világ legjobbjai között vannak a DE társadalomtudományi képzései. Az intézmény először került fel a Times Higher Education legfrissebb tudományterületi rangsorára, melyen a legjobb hazai felsőoktatási intézményként – holtversenyben a Budapesti Corvinus Egyetemmel – a 301-400-as kategóriában végzett.

Világszínvonalú műszerfejlesztés

Közép-Európában egyedülálló műszerparkkal gazdagodott a DE. A 885 millió forintos pályázati forrásból beszerzett eszközök például a rákkutatásban segítenek. A Biofizikai és Sejtbiológiai Intézetben elhelyezett műszereket közvetlenül 10-12 kutatócsoport használja, de az egyetem teljes kutatói közösségét segíthetik.

Egészségügyi kitüntetések

Kiemelkedő szakmai tevékenységük elismeréseként Miniszteri Elismerő Oklevéllel tüntették ki a DE Kenézy Gyula Egyetemi Kórház három munkatársát. A kitüntetést Pap Zoltán Domokos ortopéd baleseti sebész, Molnárné Mile Emma, a traumatológiai- és kézsebészeti osztály osztályvezető főnővére és Petró Gizella belgyógyász főorvos vehette át a Pesti Vigadóban.

Nyílt napok a DE gyakorlóiban

Új képzéssekkel, minőségi oktatással, tehetséggondozó programokkal diákbarát környezetben várják a jelentkezőket az egyetem közép- és általános iskolái, melyek keddtől az érdeklődők előtt is megnyitották kapuikat. A kompetenciamérések eredményei alapján az itt tanulók jóval az országos átlag fölött teljesítenek.


PROGRAMAJÁNLÓ

Adattudomány - ünnepi tudományos ülés

A Magyar Tudomány Ünnepe keretében a Debreceni Egyetem Informatikai Kara és a DAB Informatikai Bizottsága november 7-én, csütörtökön 16 órától "Adattudomány" címmel ünnepi tudományos ülést tart az MTA DAB Székház Bognár Rezső termében (Debrecen, Thomas Mann 49.). Bővebb információ.

Karriertippek

"Karrier női és férfi szemmel – avagy lehet, hogy nem ugyanazt szeretnénk? Vagy mégis...?" címmel Borsos Eszter (Szent István Egyetem, Gazdasági és Társadalomtudományi Kar) tart előadást november 7-én, csütörtökön 16 órától a Debreceni Egyetem Főépület, Aud.Max-ban (Debrecen, Egyetem tér 1.) a HKSzK Hallgatói Karrierközpont szervezésében.

Nemzetközi szimpózium

A „Reproductive strategies from genes to societies - Frontiers in animal and plant reproduction research" nemzetközi szimpózium nyilvános nyitó előadását november 7-én 17 órától tartják az Aulában. ( Prof. Ruth Mace, University College London: Evolution of families: Using behavioural ecology to understand cultural evolution in humans).

Tématerületi projektmegnyitó

Tanácskozáson ismertetik a szakemberek a "Felsőoktatási Intézményi Kiválósági Program- 4. Vízzel kapcsolatos kutatások" tématerület projektet november 8-án, pénteken 10:30-tól a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar Főépület, Nagytanácstermében (Debrecen, Böszörményi út 138.).

XI. Egyetemi Képzőművészeti Tárlat

Egyetemi hallgatók, dolgozók alkotásaiból rendez tárlatot a KLTE Baráti Köre. A kiállítás megnyitója november 9-én, szombaton 15 órától lesz az Élettudományi Galériában (Debrecen, Egyetem tér 1.). A kiállítást megnyitja Komiszár János festőművész. Közreműködik a Debreceni Egyetem Monteverdi Kórusa, Takács Ildikó és Pazár István vezényletével.

Jótékonysági kiállítás

A szentpéterszegi Burai Alkotóház létrehozására Burai István festő- és grafikusművész szellemi hagyatékából nyílik kiállítás november 10-én, vasárnap 11 órakor az Elméleti Galériában (Debrecen, Nagyerdei krt. 98.). Megnyitja Vitéz Ferenc művészeti író, költő, a Debreceni Református Hittudományi Egyetem docense, közreműködik Hernyák Marcell - jazz zongora és Sipos Gyula – szaxofon, valamint a Debreceni Hajdú Táncegyüttes. A kiállítás megtekinthető: november 29-ig.

Duális fórum a GTK-n

"Duális képzések fejlesztése a Debreceni Egyetemen" címmel rendez fórumot a Gazdaságtudományi Kar november 11-én, hétfőn 16 órai kezdettel a GTK TVK épület 104. előadójában (Debrecen, Böszörményi út 138.).

Zöld Börze

A Debreceni Egyetem Hallgatói Önkormányzatának Környezetvédelmi Bizottsága kilencedik alkalommal rendezi meg a Zöld Börzét november 12-én, kedden 10 órától a Böszörményi úti campus, DE MÉK Aulában (Debrecen, Böszörményi út 138.). A program célja, hogy felhívja a hallgatók figyelmét a mindennapi környezetvédelem, természetvédelem, az egészséges életmód, illetve a tudatos fogyasztói magatartás fontosságára.

DELAB előadások

A "Labdarúgás elmélete és gyakorlata" szabadon választható kredittárgy keretében "Futballstílusok, futball filozófiák" címmel Kozma Mihály, az MLSZ Futsal Bizottság elnöke tart előadást november 12-én, kedden 18 órától a Böszörményi úti campus, Agrártudományi Főépület, fszt. II. előadójában (Debrecen, Böszörményi u. 138.).

Hang-játék-zene

A Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar ének tanszékének gyakorló színháza "A magyar szabadságharc zenés útja Bécstől Budapestig" címmel Huszka Jenő: Mária főhadnagy című romantikus operettjének kosztümös változatát mutatja be. Az előadások november 13-án, szerdán 13:30 és 14:45 órakor kezdődnek a Főépület Aulájában (Debrecen, Egyetem tér 1.).

Párkapcsolati szabadegyetem

A Debreceni Egyetem Mentálhigiénés és Esélyegyenlőség Központ, valamint a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom közös szervezésében "Hűség…" címmel Törő András egyetemi lelkész tart előadást november 13-án, szerdán 16 órai kezdettel a Főépület Aud.Max-ban (Debrecen, Egyetem tér 1.).

"Család és Karrier" kurzus

A "Család és Karrier" egyetemi kurzus keretében "Vertikális kötéltánc" címmel Mézes Zsolt tart előadást a Három Királyfi Három Királylány Alapítvány, a Debreceni Református Hittudományi Egyetem és a Debreceni Egyetem közös szervezésében november 13-án, szerdán 16.15-től a Debreceni Református Hittudományi Egyetem Kölcsey Ferenc termében (Debrecen, Kálvin tér 16.).

Science Café

"A méhnyakrák és a Human Papilloma vírus (HPV) története az őskortól a védőoltásig" címmel Kovács Ilona, a Debreceni Egyetem Kenézy Gyula Egyetemi Kórház Patológiai Osztály osztályvezető főorvosa tart előadást november 13-án, szerdán 17 órától a Fórum Bevásárlóközpont Libri Könyvesboltjában (Debrecen, Csapó u. 30.).

Mentálhigiénés Filmklub

A "Jób lázadása" című filmet láthatja a közönség a DEMEK Mentálhigiénés Filmklubjában november 13-án, szerdán 17:30-tól a Debreceni Egyetem Főépület, Aud.max-ban (Debrecen, Egyetem tér 1.). A vetítés után kötetlen beszélgetés Heller Zsolt folkesztéta, esszéistával.

Régizenei hangversenysorozat

"Barokk montázs" címmel tartja alakuló koncertjét a Debreceni Régizene Együttes november 13-án, szerdán 19 órától a Debreceni Egyetem Főépület Aulájában (Debrecen, Egyetem tér 1.), ahol a zenekar tagjainak legkedvesebb darabjaiból hallgathat válogatást a közönség.

Nemzetközi Interdiszciplináris Konferencia az EK-n

"Értékteremtő tudomány" címmel Nemzetközi Interdiszciplináris Konferenciát rendez a Debreceni Egyetem Egészségügyi Kar Egészségszociológiai Tudományos Koordinációs Központja november 14-én, csütörtökön 10 órától a Megyeháza Bessenyei Nagytermében (Nyíregyháza, Hősök tere 5.).

Adatvédelmi Tisztviselői Konferencia

Első alkalommal szervez kihelyezett szakmai tanácskozást az adatvédelemmel kapcsolatos ismeretek átadására a Debreceni Egyetem Kancellária Adatvédelmi Központja november 14-15-én a Borsay-kastélyban (Mád, Rákóczi u. 37.).

Tudományos konferencia

"A Horthy-rendszer születése" címmel rendez tudományos konferenciát a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar Történelmi Intézete november 14-én, csütörtökön 11 órai kezdettel a Főépület XII. termében (Debrecen, Egyetem tér 1.).

Karriertippek

"Kellemeset a hasznossal – hogyan lehet élmény a munka?" címmel Héder-Rima Mária (DE, GTK) tart előadást a HKSzK Hallgatói Karrierközpont szervezésében november 14-én, csütörtökön 16 órától a Debreceni Egyetem Főépület, Aud.Max-ban (Debrecen, Egyetem tér 1.).


VIDEÓ

FELHÍVÁSOK

Tartós betegséggel élő dolgozók támogatása

Egyszeri, százezer forintos illetménykiegészítésben részesíti megváltozott munkaképességű dolgozóit az egyetem. A juttatásra az egyetem azon egészségkárosodással élő dolgozói jelentkezhetnek, akik közalkalmazotti jogviszony keretében alkalmazott munkavállalók és a munkaviszony létesítését követően felvállalják a betegségüket, rendelkeznek erről szóló hivatalos igazolással és azt eljuttatják a Megváltozott Munkaképességűek Szolgáltató Központjában Bodnár Istvánné rehabilitációs foglalkoztatási referenshez (bodnar.istvanne@unideb.hu, telefon 73574). Az érintettek az egyszeri béren kívüli juttatáson túl jogosultak lesznek évi 5 nap pótszabadságra is.

Év Honlapja szavazás

Négy kategóriában is lehet voksolni a Debreceni Egyetem weboldalaira a Magyar Marketing Szövetség által meghirdetett versenyen. Szavazzon az egyetem modern és funkcionális portáljaira, hogy az intézmény nyerje az Év Honlapja 2019 kitüntető címet! A weboldalakra a https://unideb.hu/hu/legyen-az-ev-honlapja-debreceni-egyeteme oldalra kattintva lehet szavazni 2019. november 8-ig. Az érvényes voksoláshoz Facebook-profil szükséges.

A Magyar Vidékért (Pro Regione) Alapítvány pályázata

A Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi, Bölcsészettudományi, Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai, Informatikai, Műszaki, Természettudományi és Technológiai, illetve Zeneművészeti Kar nappali tagozatos hallgatói részére írt ki pályázatot a 2019-es évre a Magyar Vidékért (Pro Regione) Alapítvány kuratóriuma. Az alapítvány egyösszegű (maximum 100.000 Ft.) támogatást nyújt a 2019-ben megjelent tudományos publikációk, illetve szellemi alkotások (műszaki/informatikai/zeneművészeti produktum) elismeréseként, valamint tudományos konferencián, versenyen, zenei eseményen történő eredményes részvételért. A pályázat részletes felhívása és a kitöltendő adatlap megtalálható a http://uni-pro.unideb.hu oldalon. A pályázati anyagok feltöltésére ugyanezen a felületen van lehetőség 2019. november 18. (hétfő) 12.00 óráig.

Richter Anna Díj

Idén második alkalommal hirdették meg a Richter Anna Díjat, melynek keretében 2019. november 24-ig lehet pályázni a következő kategóriákban a 4 millió forintos támogatás elnyeréséért: - Orvosnő, vagy az általa képviselt, maximum 5 fős csapat - Egészségügyi szakdolgozó nő, vagy az általa képviselt, maximum 5 fős csapat - Gyógyszerész nő, vagy általa képviselt, maximum 5 fős csapat - Pedagógus/tanár/kutató/hallgató nő, vagy az általa képviselt, maximum 5 fős csapat A pályázatok előválogatásában és kategóriánként egy díjazott kiválasztásában a Richter Anna Díj öttagú zsűrije aktív szerepet vállal, a nagyközönség pedig online szavazással dönthet az ötödik díj sorsáról. A pályázatok feltöltéséről, a legfontosabb információkról, hírekről a www.richterannadij.hu oldalon tájékozódhatnak az érdeklődők. Pályázati kiírás: https://richterannadij.hu/doc/RADII_evad_palyazatikiiras.pdf


KÉPGALÉRIÁK

A tudomány napja a Természettudományi és Technológiai Karon

Állásbörze és karriernap az egyetem ipari partnereievel a Díszudvaron

Koszorúzással egybekötött megemlékezés a korábbi testnevelő tanárok emlékére

Hősök a hőskorban II. - Kozma Mihály előadása


SPORT

Kosárlabda

Szegeden lép pályára a DEAC kosárlabdacsapata pénteken. Az NB I/A. 7. fordulójának mérkőzése 18 órakor kezdődik.

Futsal

Az NB I-ben listavezető futsalos lányok szombaton 19 órától a negyedik Tolna-Mözs csapatát fogadják a DESOK-ban. Szintén hazai pályán játszanak a férfiak is, Tóthék hétfő este 18:30-kor a második helyen álló Haladást látják vendégül az egyetemi sportcsarnokban.

Röplabda

A Dunaferr elleni, hazai derbivel folytatja az élvonalbeli küzdelmeket a Debreceni Egyetem férfi röplabdacsapata. A meccs szombaton 16 órakor kezdődik a DESOK-ban. A lányok a BVSC-Zugló együttesét fogadják vasárnap 14 órától ugyanott.

Jégkorong

A válogatott szünet után rögtön rangadó vár a jégkorongcsapatra. A legénység kedden 18 órától Újpesten vendégszerepel az Erste Ligában.

Labdarúgás

A DVTK II-vel mérkőzik meg a DEAC a labdarúgó NB III. hétvégi fordulójában, vasárnap 13:30-tól. A meccset a Dóczy utcai Egyetemi Sportközpontban rendezik. A megyei első osztályban a DEAC II. a Vámospércset fogadja szombaton 13:30-tól a Böszörményi úti campus sportpályáján. A DASE ugyanebben az időpontban Berettyóújfaluban játszik.

Kézilabda

Az utolsó előtti helyen álló Túrkeve csapatánál vendégeskednek a DEAC kézilabdázói szombaton. A mérkőzés 18 órakor kezdődik.


RÓLUNK ÍRTÁK

A Debreceni Egyetem először került fel a Times Higher Education társadalomtudományi rangsorára (Magyar Nemzet)

A Debreceni Egyetem először került fel a brit Times Higher Education (THE) társadalomtudományi felsőoktatási rangsorára – közölte szerdán az egyetem sajtóirodája az MTI-vel. Közleményük szerint a 2020-as szakterületi rangsor alapján a 720 felsőoktatási intézmény között a DE a 301-400. helyen szerepel. Részletek.

Új műszerekkel veszik fel a harcot a mellrák ellen a Debreceni Egyetemen (Dehir.hu)

Orvosbiológiai kutatásokra használható műszereket vásároltak pályázati forrásból a Debreceni Egyetem. A fejlesztésnek köszönhetően egy Közép-Európában egyedülálló műszerpark jött létre, segítségével a sejtekben fontos szerepet játszó molekulák vizsgálatát tudják elvégezni. Részletek.

Az NI Nyitott Laboratóriuma fontos láncszem a tudományos kutatásokban! (Növekedés.hu)

A fizikai célok eléréséhez elengedhetetlen a szenzorok alapos tesztelése, és a CERN projektjében való részvétel számos kutatócsoport álma, egy igazi minőségi jelző az ipar számára is. Dr. Ujvári Balázs, a Debreceni Egyetem (DE) Természettudományi és Technológia Kar Fizikai Intézetének adjunktusa vezetésével az egyetem CMS csoportja egy olyan ígéretes projektbe fogott, amellyel ez az álom is valóra válhat. Részletek.

Sztárjainak komoly kedvezményt ad a Debreceni Egyetem (Civishir.hu)

Az egykori sportszakemberekről sem feledkeznek meg az intézményben. Berki Krisztián, Liu Shaoang, Tóvizi Petra, Kozák Luca és még 18 kiváló hallgató került be idén a Debreceni Egyetem élsportolókat segítő mentorprogramjába. A sportcsillagok mellett egykori sportszakembereiről sem feledkezett meg az intézmény - írja az unideb.hu. Részletek.

Nemes ügy Debrecenből: lehet segíteni! (Hajdupress.hu)

Elérhető a link, mostantól lehet licitálni a Debreceni Egyetem jégkorongozóinak októberben használt exkluzív, rózsaszín mezeire. A DEAC a Ewing-szarkómával küzdő Szilágyi Ivett gyógyulását szeretné támogatni a mezekből befolyó összeggel.Elérhető a link, mostantól lehet licitálni a Debreceni Egyetem jégkorongozóinak októberben használt exkluzív, rózsaszín mezeire. A DEAC a Ewing-szarkómával küzdő Szilágyi Ivett gyógyulását szeretné támogatni a mezekből befolyó összeggel. Részletek.


A Debreceni Egyetem Hírlevele XX. évf. 44. szám | 2019. NOVEMBER 7.

A hírlevelet a Debreceni Egyetem minden dolgozója megkapja. Amennyiben le szeretne róla iratkozni, kattintson ide. Lapzárta minden szerdán 12 órakor. Felelõs kiadó: DE Rektori-Kancellári Kabinet Sajtóiroda.