DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL - XX. ÉVF. 43. SZÁM | 2019. október 31.

DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL

XX. ÉVF. 43. SZÁM | 2019. október 31.

HÍREK

Amerikai rangsoron az egyetem

A magyar felsőoktatási intézmények között a második helyen végzett az egyetem a tengerentúli Best Global Universities listán. A DE a biológia és biokémia, kémia és orvostudomány területén teljesített kiemelkedően. Globálisan a 635., míg európai szinten a 284. helyezést érte el az 1599 intézményt vizsgáló rangsorban.

Elismerések október 23. alkalmából

Hatvani-díjjal tüntették ki a város október 23-ai ünnepi közgyűlésén Kiss Attilát, a Klinikai Központ belgyógyász-haematológus professzorát, valamint a DEKK Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézet Védőnői Szolgálatát. Asztalos József, a DE Kossuth Gyakorló testnevelő tanára pedig Hajós Alfréd-díjat vehetett át.

Szakmai workshop és együttműködés

A településmérnöki mesterképzés gyakorlati oktatásának támogatása a célja a Műszaki Kar és a Magyar Urbanisztikai Társaság (MUT) pénteken aláírt megállapodásának. Ennek keretében vendégelőadók tartanak szakmai előadásokat a hallgatóknak, a MUT mentorprogramot indít és részt vesz a szakdolgozati témavezetésben.

Közösen az informatikusképzésért

Az iparvállalatok oktatásban játszott szerepének növelése a cél – hangsúlyozta Hajdu András dékán a 21. Informatikai Szakmai Napok hétfői megnyitóján. A kétnapos eseményen mintegy 50 előadást hallhattak, és 26 vállalati partnerrel találkozhattak az érdeklődők a Kassai úti campuson.

Négyszeres boldogság

Néhány héten belül hazamehetnek a Szülészeti Klinikán október 24-én született négyes ikrek. A 3 lány és a kisfiú egyelőre inkubátorban van, de mindegyikük egészséges. A babák mesterséges megtermékenyítéssel fogantak, és a terhesség 32. hetében császármetszéssel segítették őket a világra. Legutóbb 2016-ban, azelőtt pedig 30 éve születtek négyes ikrek.


PROGRAMAJÁNLÓ

Megemlékezés

A Debreceni Egyetem az egyetemi lelkészségekkel együtt idén november 4-én, hétfőn 18 órától szervez közös gyertyagyújtást az Egyetemi templomban (Debrecen, Egyetem tér 1.), ahol az elmúlt egy évben elhunyt egyetemi dolgozókra és hallgatókra emlékezünk.

Emléktábla avatás

Koltay Klárára, a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár fájdalmasan korán elhunyt főigazgató-helyettesére emlékeznek faültetéssel, emléktábla avatással a DEENK munkatársai november 5-én, kedden 15 órakor a Főépület északkeleti sarkánál, az Egyetemi templom mögötti téren (Debrecen, Egyetem tér 1.).

Tudomány Napja a TTK-n

A Természettudományi és Technológiai Kar 70 éves jubileuma alkalmából, a Magyar Tudomány Ünnepéhez kapcsolódóan elindítja a „Tudomány Napja a TTK-n” rendezvényt, amelynek célja, hogy az oktatók, hallgatók átfogó képet kapjanak a TTK-n folyó tudományos munkáról. Bővebb információ.

Zongoraest

Fenyő Gusztáv (Skócia) zongoraestjén Beethoven műveit hallhatja a közönség november 5-én, kedden 19 órai kezdettel a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar Kamaratermében (Debrecen, Nagyerdei krt. 82.).

Állásbörze

Mintegy 80 kiállító vesz részt az egyetemi állásbörzén november 6-án, szerdán 9 órától a Főépületben. Az eseményen a több száz állásajánlat mellett karrier- és CV-tanácsadással várják az érdeklődőket. A hallgatók szakmai gyakorlati helyeket is találhatnak, próba-állásinterjún vehetnek részt, a grafológiai elemzés keretében pedig megtudhatják, milyen típusú munkára a leginkább alkalmasak.

Szakmai tanácskozás a DE GYGYK-n

A Tudomány Napja alkalmából Interdiszciplináris Konferenciát tart a Debreceni Egyetem Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Kara november 6-án, szerdán 15 órai kezdettel a kar földszinti előadójában (Hajdúböszörmény, Désány István utca 1-9.).

Párkapcsolati szabadegyetem

A Debreceni Egyetem Mentálhigiénés és Esélyegyenlőség Központ, valamint a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom közös szervezésében „Konfliktuskezelési stratégiák, a konfliktus átok, vagy áldás?” címmel Ujváry András, a mozgalom stratégiai tanácsadója tart előadást november 6-án, szerdán 16 órától a Főépület, Aud.Max-ban (Debrecen, Egyetem tér 1.).

Mentálhigiénés Filmklub

A „Black Mirror – Rögtön jövök” című filmet láthatja a közönség a DEMEK Mentálhigiénés Filmklubjában november 6-án, szerdán 17:30-tól a Debreceni Egyetem Főépület Aud.max-ban (Debrecen, Egyetem tér 1.). A vetítés után kötetlen beszélgetés Tóth Levente Péter klinikai szakpszichológussal.

Universitas Hangversenysorozat

Asya Fateyeva, Nobuya Sugawa, Arno Bornkamp – szaxofon és Mikano Koyanagi – zongora hangversenyével folytatódik az Universitas–Debrecen Hangversenysorozat november 6-án, szerdán 19 órától a Kodály teremben (Debrecen, Vár u.1.).

Az Ipar Napjai Debrecenben

A Műszaki Kar képzési és kutatási egységeit, valamint a város gazdaságfejlesztési terveit is megismerhetik az érdeklődők november 7-8-án a Debreceni Egyetem és a városi önkormányzat közös rendezvényén. A program részeként november 7-én, csütörtökön 9.30-kor a kar épületében (Debrecen, Ótemető u. 2-4.) átadják a BECKHOFF laboratóriumát is.

Adattudomány - ünnepi tudományos ülés

A Magyar Tudomány Ünnepe keretében a Debreceni Egyetem Informatikai Kara és a DAB Informatikai Bizottsága 2019. november 7-én, csütörtök 16 órától "Adattudomány" címmel ünnepi tudományos ülést tart. Bővebb információ.

Nemzetközi szimpózium

A "Reproductive strategies from genes to societies - Frontiers in animal and plant reproduction research" nemzetközi szimpózium nyilvános nyitó előadását tartják november 7-én 17 órától az Aulában. ( Prof. Ruth Mace, University College London: Evolution of families: Using behavioural ecology to understand cultural evolution in humans).

Karriertippek

„Karrier női és férfi szemmel – avagy lehet, hogy nem ugyanazt szeretnénk? Vagy mégis...?” címmel Borsos Eszter (Szent István Egyetem, Gazdasági és Társadalomtudományi Kar) tart előadást november 7-én, csütörtökön 16 órától a Debreceni Egyetem Főépület, Aud.Max-ban (Debrecen, Egyetem tér 1.) a HKSzK Hallgatói Karrierközpont szervezésében.


VIDEÓ

FELHÍVÁSOK

Tartós betegséggel élő dolgozók támogatása

Egyszeri, százezer forintos illetménykiegészítésben részesíti megváltozott munkaképességű dolgozóit az egyetem. A juttatásra az egyetem azon egészségkárosodással élő dolgozói jelentkezhetnek, akik közalkalmazotti jogviszony keretében alkalmazott munkavállalók és a munkaviszony létesítését követően felvállalják a betegségüket, rendelkeznek erről szóló hivatalos igazolással és azt eljuttatják a Megváltozott Munkaképességűek Szolgáltató Központjában Bodnár Istvánné rehabilitációs foglalkoztatási referenshez (bodnar.istvanne@unideb.hu, telefon 73574). Az érintettek az egyszeri béren kívüli juttatáson túl jogosultak lesznek évi 5 nap pótszabadságra is.

Év Honlapja szavazás

Négy kategóriában is lehet voksolni a Debreceni Egyetem weboldalaira a Magyar Marketing Szövetség által meghirdetett versenyen. Szavazzon az egyetem modern és funkcionális portáljaira, hogy az intézmény nyerje az Év Honlapja 2019 kitüntető címet! A weboldalakra a https://unideb.hu/hu/legyen-az-ev-honlapja-debreceni-egyeteme oldalra kattintva lehet szavazni 2019. november 8-ig. Az érvényes voksoláshoz Facebook-profil szükséges.

Könyvtári hírek

November 1-jén és 2-án a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtárnak valamennyi egysége zárva tart. Az Élettudományi Könyvtár november 9-én 9-14 óráig tart nyitva.

Fotópályázatot hirdet a Népegészségügyi Kar

A Magyar Tudomány Ünnepéhez kapcsolódóan a Debreceni Egyetem Népegészségügyi Kara fotópályázatot hirdet, amelynek témája: „A népegészségügy ezer arca". Jelenlegi és egykori egyetemi dolgozók, hallgatók jelentkezhetnek amatőr/profi képekkel az alábbi felbontás, méretezés szerint: digitális fényképezőgép és mobil készülék esetén is, a hosszabbik oldala minimum 2500 pixel legyen (ez hozzávetőlegesen az A/4 méret fektetett szélesség), JPG formátumban. A fotókat 2019. november 4-ig várják az nkfoto@sph.unideb.hu email címen. A beérkezett műveket 3 főből álló, szakmailag elismert zsűri értékeli majd, a legjobb alkotásokból pedig kiállítás nyílik. A tárlat megnyitójának időpontja 2019. november 27. szerda, 10 óra.

A Magyar Vidékért (Pro Regione) Alapítvány pályázata

A Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi, Bölcsészettudományi, Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai, Informatikai, Műszaki, Természettudományi és Technológiai, illetve Zeneművészeti Kar nappali tagozatos hallgatói részére írt ki pályázatot a 2019-es évre a Magyar Vidékért (Pro Regione) Alapítvány kuratóriuma. Az alapítvány egyösszegű (maximum 100.000 Ft.) támogatást nyújt a 2019-ben megjelent tudományos publikációk, illetve szellemi alkotások (műszaki/informatikai/zeneművészeti produktum) elismeréseként, valamint tudományos konferencián, versenyen, zenei eseményen történő eredményes részvételért. A pályázat részletes felhívása és a kitöltendő adatlap megtalálható a http://uni-pro.unideb.hu oldalon. A pályázati anyagok feltöltésére ugyanezen a felületen van lehetőség 2019. november 18. (hétfő) 12.00 óráig.

Richter Anna Díj

Idén második alkalommal hirdették meg a Richter Anna Díjat, melynek keretében 2019. november 24-ig lehet pályázni a következő kategóriákban a 4 millió forintos támogatás elnyeréséért: - Orvosnő, vagy az általa képviselt, maximum 5 fős csapat - Egészségügyi szakdolgozó nő, vagy az általa képviselt, maximum 5 fős csapat - Gyógyszerész nő, vagy általa képviselt, maximum 5 fős csapat - Pedagógus/tanár/kutató/hallgató nő, vagy az általa képviselt, maximum 5 fős csapat A pályázatok előválogatásában és kategóriánként egy díjazott kiválasztásában a Richter Anna Díj öttagú zsűrije aktív szerepet vállal, a nagyközönség pedig online szavazással dönthet az ötödik díj sorsáról. A pályázatok feltöltéséről, a legfontosabb információkról, hírekről a www.richterannadij.hu oldalon tájékozódhatnak az érdeklődők. Pályázati kiírás: https://richterannadij.hu/doc/RADII_evad_palyazatikiiras.pdf


KÉPGALÉRIÁK

Bioimaging Hálózat - modern műszerparkkal gazdagodott az egyetemi labor

A Debreceni Egyetem delegációja a Horizon Europe and beyond CARPE-konferencián

Ünnepi koszorúzás október 23-a alkalmából az Egyetemi templom előtt

Négyes ikrek születtek a DE KK Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján


SPORT

Jégkorong

Két Erste Liga találkozó vár a jégkorongozókra a hosszú hétvégén. A DEAC péntek este 18:30-tól az Újpest, míg vasárnap ugyanebben az időpontban a Corona Brasov együttesét fogadja a Debreceni Jégcsarnokban.

Kosárlabda

Pécsre látogat a DEAC férfi kosárlabdacsapata szombaton. A PVSK elleni, NB I/A-s találkozó 18:30-kor kezdődik a baranyai megyeszékhelyen.

Futsal

Magyar Kupa mérkőzésen lép pályára a DEAC női futsalcsapata szombaton. A lányok a Kalafa SE vendégeként vágnak neki a sorozatnak 15 órától a Fejér megyei Száron. A férficsapat a válogatott szünet után újabb bajnokinak néz elébe. Hétfőn 19 órától a nyolcadik helyezett Kecskemét vendége lesz.

Röplabda

A DEAC női csapata Nyíregyházán vizitál csütörtök este. A találkozó 19 órakor kezdődik a Bem József Általános Iskola termében. A férfi röplabdázók az élvonal B-csoportját vezető Pénzügyőr SE vendégei lesznek vasárnap 17 órától a fővárosban.

Floorball

Magyar Kupa meccseket játszanak a DEAC floorball együttesei szombaton a Böszörményi úti campus tornacsarnokában. A farmcsapat a Phoenix Wizards ellen debütál 13:30-kor, míg az élvonalban szereplő együttes a Dunaújvárosi Egyetem-RFT ellen lép pályára 16 órától. A tét mindkét alakulat számára a legjobb 8 közé jutás.

Labdarúgás

A kupabúcsú után újra a bajnokságban kell helytállnia a DEAC labdarúgócsapatának. Az együttes vasárnap 13:30-tól a Gyöngyös otthonában lép pályára az NB III. 13. fordulójában. A megye I-es csapatok egyaránt szombaton 13:30-kor kezdenek. A DASE Monostorpályiban, míg a DEAC II. Hajdúszoboszlón vizitál.


RÓLUNK ÍRTÁK

Újabb lista, 887. helyen a Debreceni Egyetem (Civishir.hu)

A magyar felsőoktatási intézmények között a második helyen végzett a Debreceni Egyetem (DE) a tengerentúli Best Global Universities listán. Globálisan a 635., míg európai szinten a 284. helyezést érte el a DE az 1599 felsőoktatási intézményt vizsgáló, US News által összeállított rangsorban. Részletek.

Nagy lendületet kaphat a térségi innováció (Haon.hu)

Budapesten és 5 vidéki egyetemi helyszínen, az Innovációs és Technológiai Minisztérium szakpolitikai támogatásával indítja el novemberben a Területi Innovációs Platformokat (TIP) bemutató országos programsorozatát a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal. Az eseménysorozat célja, hogy az egyetemi tudásbázisokra épülve olyan térségi szerveződések jöjjenek létre országszerte, amelyek egyszerre biztosítanak lehetőséget az innovációs szakpolitikai irányok közvetlen megismerésére, a helyi innovációs ökoszisztéma szereplői közötti együttműködések kialakítására, erősítésére és új szakmai alapok létrehozására. Részletek.

Egymásra találhatnak a cégek és az informatikus hallgatók a Debreceni Egyetemen – videóval (Debrecen TV)

Huszonhat vállalat mutatja be két napon át az általuk kínált munkalehetőségeket a 21. Informatikai Szakmai Napokon Debrecenben. A rendezvény célja, hogy a hallgatók és a cégek egymásra találjanak. Karriertanácsok, állásinterjúk és 50 szakmai előadás várja az érdeklődőket. A szakemberek szerint az informatika egyre népszerűbb, ami köszönhető a vonzó fizetéseknek és annak, hogy olyan szakterület, aminek biztos jövője van. Részletek.

Alternatív növényajánlat Karcagról (Magyarmezogazdasag.hu)

Az alternatív növények kínálta lehetőségekről tanácskoztak Karcagon. A Debreceni Egyetem Agrárkutató Intézetek és Tangazdaság Karcagi Kutatóintézetében helyi és meghívott szakemberek tárgyaltak olyan növényekről és lehetőségeikről, amelyekkel a szokásostól eltérő adottságú talajokon is eredményes lehet a növénytermesztés. Részletek.

Megszólalt a debreceni négyes ikrek boldog édesapja: így reagáltak, amikor megtudták a nagy hírt (Blikk)

Négyes ikreknek adott életet a Debreceni Egyetem Klinikai Központjában Nagyné Kozák Anita (26). A Békés megyei anyuka és a picik, Anita, Anna, Panna és Richárd is jól vannak, várhatóan pár héten belül elhagyhatják majd a kórházat. Az újdonsült édesapa, Nagy Richárd (33) izgatottan mesélt a Blikknek a babavárásról, s arról, hogyan élte meg a feleségével, amikor kiderült: a karácsonyt már hatan ünneplik majd. Részletek.


A Debreceni Egyetem Hírlevele XX. évf. 43. szám | 2019. OKTÓBER 31.

A hírlevelet a Debreceni Egyetem minden dolgozója megkapja. Amennyiben le szeretne róla iratkozni, kattintson ide. Lapzárta minden szerdán 12 órakor. Felelõs kiadó: DE Rektori-Kancellári Kabinet Sajtóiroda.