DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL - XX. ÉVF. 42. SZÁM | 2019. október 24.

DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL

XX. ÉVF. 42. SZÁM | 2019. október 24.

HÍREK

RUR 2019 – újra a legjobbak között

Műszaki tudományterületen egyetlen magyar intézményként (576.), természettudományi területen pedig 45 helyet javítva (519.) szerepel az egyetem a Round University Ranking (RUR) 2019-es felsőoktatási világrangsorban. Az intézmény az oktatás kategóriában érte el a leglátványosabb eredményt, az előző évi 588-ról az 518. helyre lépett.

Az innováció szolgálatában

A Debreceni Egyetem élen jár a tudásvagyonnal való gazdálkodásban - mondta a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke a Területi Innovációs Platformról tartott hétfői budapesti tájékoztatón. Az eseményen Szilvássy Zoltán rektor mutatta be a DE egyedi innovációs rendszerét. A programsorozat debreceni rendezvényét november 13-án tartják az egyetemen.

Egyetemi oktató a városvezetésben

Puskás István, a BTK Olasz Tanszékének egyetemi docense kultúráért felelős alpolgármesterként dolgozik januártól. A kulturális szakember jó esélyt lát arra, hogy Debrecen közelebb kerüljön az európai kulturális hálózathoz, és célja az is, hogy a debrecenieknek minél pezsgőbb kulturális életet alakítsanak ki.

DE nyelvvizsga-projekt 2020

Ingyenes, nyelvvizsgára felkészítő angol tanfolyamokat indít leendő hallgatóinak az egyetem. Azoknak a résztvevőknek, akik eredményesen nyelvvizsgáznak, és a kijelölt szakokon a DE-n tanulnak tovább, nem kerül pénzbe a képzés. A programot ismertető konzultáción a tankerületek, a szakképzési centrumok vezetői és az egyházi iskolák fenntartóinak képviselői vettek részt.

A repülőgépek csúcstechnológiáiról

A repülőgépipar rohamos fejlődéséről, a legfejlettebb hajtóművekről és a GE Aviation karrierlehetőségeiről tartott előadást Casey Ott, a vállalat veresegyházi üzemének vezetője a Műszaki Karon. A szakember több mint száz mérnökhallgató, többek között a pilótaképzésben résztvevők számára mutatta be a repülőgépipar fejlődését.


PROGRAMAJÁNLÓ

Történelmi Klub

Zsoldos Ildikó, a Nyíregyházi Egyetem habilitált egyetemi docense tart előadást „Népképviselet Oroszországban? (az Állami Duma felállításához vezető események)” címmel a Történelmi Klub foglalkozásán október 24-én, csütörtökön 18 órától a Debreceni Egyetem Orosz Központjában (Debrecen, Dóczy József u. 5. IV. professzori villa).

Szakmai workshop és együttműködés

Szakmai találkozó keretében ír alá együttműködési megállapodást a Debreceni Egyetem Műszaki Kara és a Magyar Urbanisztikai Társaság október 25-én, pénteken a kar Tanácstermében (Debrecen, Ótemető u. 2-4.). A programban 10 órától angol nyelvű előadásokat tartanak az Urban Systems Engineering MSc képzésben résztvevő hallgatók számára és a workshop keretében rendezi 12:30-tól elnökségi ülését a Magyar Urbanisztikai Társaság.

Stroke Nap

Közös szakmai napot szervez a Debreceni Egyetem Orvosi Rehabilitáció és Fizikális Medicina Tanszéke, a Neurológiai Tanszék és a Családorvosi Tanszék október 26-án, szombaton 9 órai kezdettel a Stroke Nap alkalmából az Auguszta Tantermében (Debrecen, Móricz Zsigmond út 22.).

Vasárnapi muzsika

„Színes zongorahangok” címmel fiatal, zongora szakos tehetségek lépnek színpadra a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar és a Kölcsey Központ közös hangversenyén október 27-én, vasárnap 17 órai kezdettel a Kölcsey Központban (Debrecen, Hunyadi utca 1-3.). A koncerten többek között Franz Schubert, Bartók Béla, Liszt Ferenc, Johann Sebastian Bach és Frederic Chopin műveit hallhatja a közönség.

21. Informatikai Szakmai Napok

Két napon át kiállítók és szakmai előadások várják az érdeklődőket a Debreceni Egyetem Informatikai Karának Szakmai Napján, október 28-29-én a kar épületében (Debrecen, Kassai út 26.). A rendezvény megnyitója október 28-án, hétfőn 9 órakor kezdődik az F0 teremben.

DELAB előadások

Folytatódik a „Labdarúgás elmélete és gyakorlata" szabadon választható kredittárgy első félévi előadás-sorozata. Október 29-én, kedden 18 órától elsőként a „Magyar futball a világversenyeken” címmel Gelei József olimpiai bajnok, EB bronzérmes válogatott labdarúgó, majd a „Magyar labdarúgás útja és jövőképe” címmel Gelei Károly volt válogatott labdarúgó, FIFA- Match Agent manager, sportvezető, televíziós szakértő tart előadást a Debreceni Egyetem Böszörményi úti campus „A” épület fszt. II. előadójában (Debrecen, Böszörményi út 138.).

„Család és Karrier" kurzus

„Önismeret-párkapcsolat-család" címmel indít közös előadás-sorozatot a Három Királyfi Három Királylány Alapítvány, a Debreceni Református Hittudományi Egyetem és a Debreceni Egyetem a „Család és Karrier" egyetemi kurzus keretében. Október 30-án, szerdán 16:15-től „Sorsunkban élő múlt” címmel Orvos-Tóth Noémi tart előadást Debreceni Református Hittudományi Egyetem Kölcsey Ferenc termében (Debrecen, Kálvin tér 16.).

Science café

„Munkajog mozgásban – helyzetjelentés és prognózis a munkavállalói jogokról” címmel Zaccaria Márton Leó, a Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar Környezetjogi és Munkajogi Tanszék adjunktusa tart előadást a Science Caféban október 30-án, szerdán 17 órától a Fórum Bevásárlóközpont Libri Könyvesboltjában (Debrecen, Csapó u. 30.).

Koszorúzási ünnepség

Az intézmény egykori névadója, gróf Tisza István miniszterelnök halálának évfordulója alkalmából koszorúzási ünnepséget szervez a Debreceni Egyetem október 31-én, csütörtökön 9 órától a Főépület előtti téren álló Tisza-szobornál (Debrecen, Egyetem tér 1.).


VIDEÓ

FELHÍVÁSOK

Tartós betegséggel élő dolgozók támogatása

Egyszeri, százezer forintos illetménykiegészítésben részesíti megváltozott munkaképességű dolgozóit az egyetem. A juttatásra az egyetem azon egészségkárosodással élő dolgozói jelentkezhetnek, akik közalkalmazotti jogviszony keretében alkalmazott munkavállalók és a munkaviszony létesítését követően felvállalják a betegségüket, rendelkeznek erről szóló hivatalos igazolással és azt eljuttatják a Megváltozott Munkaképességűek Szolgáltató Központjában Bodnár Istvánné rehabilitációs foglalkoztatási referenshez (bodnar.istvanne@unideb.hu, telefon 73574). Az érintettek az egyszeri béren kívüli juttatáson túl jogosultak lesznek évi 5 nap pótszabadságra is.

Év Honlapja szavazás

Négy kategóriában is lehet voksolni a Debreceni Egyetem weboldalaira a Magyar Marketing Szövetség által meghirdetett versenyen. Szavazzon az egyetem modern és funkcionális portáljaira, hogy az intézmény nyerje az Év Honlapja 2019 kitüntető címet! A weboldalakra a https://unideb.hu/hu/legyen-az-ev-honlapja-debreceni-egyeteme oldalra kattintva lehet szavazni 2019. november 8-ig. Az érvényes voksoláshoz Facebook-profil szükséges.

Könyvtári hírek

A könyvtárban zajló átalakítási munkák miatt korlátozottan érhetők el a szolgáltatások az Élettudományi Könyvtárban, valamint a Bölcsészettudományi és Természettudományi Könyvtárban.Részletek

XI. Egyetemi Képzőművészeti Tárlat

Egykori és jelenlegi hallgatók, oktatók, egyetemi dolgozók alkotásait várja a Kossuth Lajos Tudományegyetem Baráti Köre Egyesület a XI. Egyetemi Képzőművészeti Tárlatra, amelyet november 9-től láthatnak majd az érdeklődők az Élettudományi Galériában (Debrecen, Egyetem tér 1.). A jelentkezéseket a kltebaratikore@gmail.com címen várják október 30-ig. A jelentkezéssel együtt kérik elküldeni a mű címét, jellegét (festmény, fotó, szobor, stb), méretét és fényképét. A kiállításra nevezett műveket november 4-én, hétfőn 10-12 és 14-16 óra között, valamint november 5-én, kedden 12-16 óra között lehet leadni a Matematikai Épület M419 irodájában. A legértékesebb műveket szakmai zsűri díjazza.

Fotópályázatot hirdet a Népegészségügyi Kar

A Magyar Tudomány Ünnepéhez kapcsolódóan a Debreceni Egyetem Népegészségügyi Kara fotópályázatot hirdet, amelynek témája: „A népegészségügy ezer arca". Jelenlegi és egykori egyetemi dolgozók, hallgatók jelentkezhetnek amatőr/profi képekkel az alábbi felbontás, méretezés szerint: digitális fényképezőgép és mobil készülék esetén is, a hosszabbik oldala minimum 2500 pixel legyen (ez hozzávetőlegesen az A/4 méret fektetett szélesség), JPG formátumban. A fotókat 2019. november 4-ig várják az nkfoto@sph.unideb.hu e-mail címen. A beérkezett műveket 3 főből álló, szakmailag elismert zsűri értékeli majd, a legjobb alkotásokból pedig kiállítás nyílik. A tárlat megnyitójának időpontja 2019. november 27. szerda, 10 óra.


KÉPGALÉRIÁK

Alternatív Nap – saját fajtákat és talajjavítási módszereket mutattak be az AKIT Karcagi Kutatóintézetében

Innováció és vállalkozó szellem – a Tungsram Csoport elnök-vezérigazgatója, Joerg Bauer tartott előadást

Jótékonyság a Kenézy-ben – szuperhősök képeivel dekoráltak két kórtermet a Fül-Orr-Gége Osztályon

Különleges mezben játszanak – csatlakoztak a mellrák elleni kampányhoz a DEAC jégkorongozói


SPORT

Kosárlabda

Az Atomerőmű SE csapatát fogadja a DEAC a férfi kosárlabda NB I/A-ban. A mérkőzés pénteken 18 órakor kezdődik, a helyszín az Oláh Gábor utcai sportcsarnok.

Jégkorong

A következő napokban sem unatkoznak majd a Debreceni Egyetem jégkorongozói. A csapat csütörtökön 18:30-tól a Debreceni Jégcsarnokban fogadja a Vasas-t Erste Liga-meccsen, majd hétfőn ugyanebben az időpontban a Fehérvári Titánok vendége lesz. Jövő szerdán aztán következik a KMH elleni Magyar Kupa-visszavágó 18:30-tól a Derék utcán.

Futsal

A tabella második helyén álló futsalos lányok a Gyulai Amazonokat fogadják az NB I 7. fordulójában. A meccs szombaton 19 órakor kezdődik a DESOK-ban.

Röplabda

Hazai pályán pattogtatnak a DEAC felnőtt röplabdacsapatai is. Vasárnap 14 órától a hölgyeké a DESOK, Kuszkó Zsolt tanítványai a Kispestet fogadják. 18 órától aztán a férfiak következnek, Fodor Antal legénysége a Szolnokkal játszik.

Floorball

A Böszörményi úti campus sportcsarnokába várja a floorball-szurkolókat vasárnap a DEAC. Láncziék az Ares HC együttesével játszanak 17 órától a Salming OB I. 6. fordulójában.

Labdarúgás

A listavezető Füzesgyarmatot fogadja a labdarúgó NB III-ban a DEAC. A keleti csoport 11. fordulójának rangadója vasárnap 13:30-kor kezdődik a Debreceni Egyetem Dóczy utcai Sportközpontjában. Jövő szerdán újabb kihívás vár a csapatra, a Magyar Kupa legjobb 64 együttese között DEAC – MTK Budapest találkozót rendeznek 12:30-tól, szintén a Dóczy utcán. A megyei I. osztályban a DEAC II szombaton 13:30-tól a Hajdúnánást fogadja a Böszörményi úti campus futballpályáján, míg a DASE ugyanebben az időpontban Hosszúpályiban méretteti meg magát.


RÓLUNK ÍRTÁK

Együttműködési megállapodás született a Debreceni Egyetem és a Magyar Honvédség Modernizációs Intézete között (Európa Rádió)

Védelmi Innovációs és Modernizációs Kihelyezett Tanszék létrehozásáról írt alá együttműködési megállapodást a Debreceni Egyetem és a Magyar Honvédség Modernizációs Intézete. Az új tanszék tevékenysége illeszkedik a Magyar Honvédség haderőfejlesztési törekvéseihez. Részletek.

Modern HIV-terápia és anonim HIV-szűrés a Kenézyben is (Weborvos.hu)

Debrecenben is a legkorszerűbb, államilag finanszírozott kezelést kapják a HIV-fertőzéssel élők a Kenézy kórház HIV-ambulanciáján Részletek.

Új pszichiátriai szárnnyal fejlesztik Debrecenben az ellátást (Magyarepitok.hu)

Javul a mentálhigiénés ellátás Hajdú-Bihar megyében: már keresik a kivitelezőt a Debreceni Egyetemhez (DE) tartozó Kenézy Gyula Kórház bővítéséhez, melynek során egy pszichiátriai szárnyat építenek fel. Részletek.

Az alternatív talajjavítási módszerek jelentős eredményeket hoznak (Agroinform.hu)

Saját nemesítésű alternatív növényfajtáit, valamint talajkondicionálási kutatásainak eredményeit mutatta be gazdálkodóknak a Debreceni Egyetem AKIT Karcagi Kutatóintézete csütörtökön. Részletek.

Ötven fát ültetnek majd el a Debreceni Egyetem környékén (Dehir.hu)

A felsőoktatási intézmények számára hirdetett játékot a Diákhitel Központ. A legtöbb szavazatot a Debreceni Egyetem kapta, így itt ötven fát ültetnek el a szervezők a hallgatókkal közösen. Részletek.


A Debreceni Egyetem Hírlevele XX. évf. 42. szám | 2019. OKTÓBER 24.

A hírlevelet a Debreceni Egyetem minden dolgozója megkapja. Amennyiben le szeretne róla iratkozni, kattintson ide. Lapzárta minden szerdán 12 órakor. Felelõs kiadó: DE Rektori-Kancellári Kabinet Sajtóiroda.