DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL - XX. ÉVF. 41. SZÁM | 2019. október 17.

DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL

XX. ÉVF. 41. SZÁM | 2019. október 17.

HÍREK

A top 50-ben a Debreceni Egyetem

A 37. helyre rangsorolta az egyemet a Quacquarelli Symonds kedden megjelent regionális, EECA-ranglistáján. A legjobb helyezést ezúttal is a nemzetközi hallgatók tekintetében érte el a DE. A 354 fejlődő európai és közép-ázsiai egyetemet értékelő regionális rangsort 10 indikátor figyelembevételével készítették el.

Élen a mérnöki képzésekben

A legjobb magyar felsőoktatási intézmények között van az egyetem a Times Higher Education legfrissebb tudományterületi ranglistáján. Az Engineering & Technology rangsorban az építő- és gépészmérnöktől a villamos- és vegyészmérnökig vizsgálták a különböző műszaki területeket. A DE – a BME-vel együtt – a 601-800-as kategóriában szerepel.

Kihelyezett tanszék a honvédelemért

Védelmi Innovációs és Modernizációs Kihelyezett Tanszék jön létre a Műszaki Karon. Erről kötött megállapodást az egyetem és a Magyar Honvédség Modernizációs Intézete. A honvédség az autonóm járművek fejlesztésében, a vezetési rendszerek hálózatosításában, a GPS-es lövegek kutatásában számít az intézményre mint tudásbázisra.

IK: kínai kettős diploma és adatlabor

Közös Big Data kutatólabort alapított a DE és a Guangxi University of Finance and Economics. A kutatóközpontot a kínai egyetem campusán tartott szeptember végi nemzetközi konferencián nyitották meg. A két intézmény kettős diplomát adó alapképzések indítását is tervezi informatikai és gazdasági területen.

Növényvédelemmel az emberiségért

Új károsítók, a precíziós növényvédelem és a technikai újítások kerültek előtérbe a Tiszántúli Növényvédelmi Fórumon. A Növényvédelmi Intézet az élelmezési világnaphoz kapcsolódva 24. alkalommal rendezte meg konferenciáját növényorvosok és növényvédő szakemberek részvételével.


PROGRAMAJÁNLÓ

Ókortudományi konferencia

"A polisz védelme a birodalom védelme – Az ókori görög és római katonai stratégia és a feliratok" címmel rendez nemzetközi kerekasztal-tanácskozást a Bölcsészettudományi Kar Klasszika filológiai és Ókortörténeti Tanszéke október 17-18-án az MTA Debreceni Akadémiai Bizottság Székházában (Debrecen, Thomas Mann u. 49.).

A kultúra higiéniája - konferencia

Idén első alkalommal a Debreceni Egyetem ad otthont "A kultúra higiéniája" című konferenciának, amelyet közösen rendez a Tolsztoj Társaság a Magyar-orosz Együttműködésért Egyesület és az egyetem Orosz Központja október 17-18-án az intézmény Orosz Központjában (Debrecen, Egyetem tér 1.).

II. Nemzetközi Historiográfiai Konferencia

Második alkalommal rendezi meg angol nyelvű nemzetközi szakmai találkozóját a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar Történelmi Intézete október 17-19-én a Főépület 316. termében (Debrecen, Egyetem tér 1.).

Szakmai tanácskozás

"Szakmaidentitás és burnout – A kiégés kezelése és a szakmai identitás megőrzésének lehetőségei az onkológián" címmel rendez szakmai tanácskozást a Magyar Pszichoonkológiai Társaság és a DE Klinikai Központ Onkológiai Klinikája október 18-19-én az MTA DAB Székházban (Debrecen, Thomas Mann u. 49.).

Élettudományi Galéria

Debreceni képzőművészek alkotásaiból rendez tárlatot a Debreceni Egyetem Közművelődési Titkárság, Kulturális és Szervezési Iroda. A megnyitó október 19-én, szombaton 15 órakor lesz az Élettudományi Galériában (Debrecen, Egyetem tér 1.). Kiállító művészek: Dóczy Alpár, Erdős Mária, Éles Bulcsú, Láng Eszter, Palotai Erzsébet, Pelei Katalin, Rácz Imre, Subicz István, Szász Zsuzsa, Tamus István, Toró József. A program része a Festészet Napja alkalmából rendezett 3+1 kiállításból álló sorozatnak. A kiállítás november 8-ig látható.

Elméleti Galéria

A Vámospércsi Művésztelep és Grafikai Műhely gyűjteményéből nyílik kiállítás a Debreceni Egyetem Közművelődési Titkárság, Kulturális és Szervezési Iroda rendezésében október 20-án, vasárnap 11 órakor az Elméleti Galériában (Debrecen, Nagyerdei krt. 98.). A rendezvény része a Festészet Napja alkalmából rendezett 3+1 kiállításból álló sorozatnak. A kiállítás megtekinthető november 8-ig.

DELAB előadások

"125 év 125 érdekesség a magyar futball történetéből" címmel Kozma Mihály, az MLSZ Futsal Bizottság elnöke tart előadást a "Labdarúgás elmélete és gyakorlata" szabadon választható kredittárgy első félévi előadássorozatában október 22-én, kedden 18 órától a Böszörményi úti campus, B épület, fszt. II. előadójában (Debrecen, Böszörményi u. 138.).

Nyílt tréning a DESZínházban

Nyílt tréninget tart a Debreceni Egyetemi Színházi Társulat. Az érdeklődőket október 22-én, kedden 18 órától várják a Főépület, alagsor 31-es DESZ-teremben (Debrecen, Egyetem tér 1.).

Zongoraest a ZK Kamaratermében

Fenyő Gusztáv zongoraestjén Beethoven szonátákat hallhat a zenekedvelő közönség október 22-én, kedden 19 órai kezdettel a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar Kamaratermében (Debrecen, Nagyerdei krt. 82.).

Karriertippek

"Protokoll és prezentáció" címmel Váró Kata Anna (DE Műszaki Kar) tart előadást a HKSzK Hallgatói Karrierközpont szervezésében október 24-én, csütörtökön 16 órától a Debreceni Egyetem Főépület, Aud.Max-ban (Debrecen, Egyetem tér 1.).


KÉPGALÉRIÁK

Iskola-egészségügyi ellátási központot alakított ki az egyetem és a város

Casey Ott, a GE Aviation gyárigazgatójának előadásával folytatódott a MÜZLI

Piros biotechnológia – áttörés a gyógyászatban - Bogsch Erik előadása

A digitális katona: ember-gép szimbiózisáról volt szó a Hatvani Szakkollégium kurzusán


FELHÍVÁSOK

Tartós betegséggel élő dolgozók támogatása

Egyszeri, százezer forintos illetménykiegészítésben részesíti megváltozott munkaképességű dolgozóit az egyetem. A juttatásra az egyetem azon egészségkárosodással élő dolgozói jelentkezhetnek, akik közalkalmazotti jogviszony keretében alkalmazott munkavállalók és a munkaviszony létesítését követően felvállalják a betegségüket, rendelkeznek erről szóló hivatalos igazolással és azt eljuttatják a Megváltozott Munkaképességűek Szolgáltató Központjában Bodnár Istvánné rehabilitációs foglalkoztatási referenshez (bodnar.istvanne@unideb.hu, telefon 73574). Az érintettek az egyszeri béren kívüli juttatáson túl jogosultak lesznek évi 5 nap pótszabadságra is.

Év Honlapja szavazás

Négy kategóriában is lehet voksolni a Debreceni Egyetem weboldalaira a Magyar Marketing Szövetség által meghirdetett versenyen. Szavazzon az egyetem modern és funkcionális portáljaira, hogy az intézmény nyerje az Év Honlapja 2019 kitüntetõ címet! A weboldalakra a https://unideb.hu/hu/legyen-az-ev-honlapja-debreceni-egyetemeoldalra kattintva lehet szavazni 2019. november 8-ig. Az érvényes voksoláshoz Facebook-profil szükséges.

Könyvtári hírek

A könyvtárban zajló átalakítási munkák miatt korlátozottan érhetők el a szolgáltatások az Élettudományi Könyvtárban, valamint a Bölcsészettudományi és Természettudományi Könyvtárban. Az átalakítási munkálatok miatt október 19-én, szombaton zárva tart a DEENK Élettudományi Könyvtára. Részletek

XI. Egyetemi Képzőművészeti Tárlat

Egykori és jelenlegi hallgatók, oktatók, egyetemi dolgozók alkotásait várja a szervező Kossuth Lajos Tudományegyetem Baráti Köre Egyesület a XI. Egyetemi Képzőművészeti Tárlatra, amelyet november 9-től láthatnak majd az érdeklődők az Élettudományi Galériában (Debrecen, Egyetem tér 1.). A jelentkezéseket a kltebaratikore@gmail.com címen várják október 30-ig. A jelentkezéssel együtt kérik elküldeni a mű címét, jellegét (festmény, fotó, szobor, stb), méretét és fényképét. A kiállításra nevezett műveket november 4-én, hétfőn 10-12 és 14-16 óra között, valamint november 5-én, kedden 12-16 óra között lehet leadni a Matematikai Épület M419 irodájában. A legértékesebb műveket szakmai zsűri díjazza.


SPORT

Jégkorong

Két hazai Erste Liga és egy idegenbeli Magyar Kupa meccs szerepel a jégkorongozók heti programjában. Péntek este 18:30-tól a Vasas, míg vasárnap ugyanebben az időpontban a Hokiklub Budapest lesz a DEAC vendége a Debreceni Jégcsarnokban. Az együttes utóbbi ellen vívhatja ki a továbbjutást a Magyar Kupában is. Az első találkozó jövő kedden 18 órakor kezdődik a Tüskecsarnokban.

Kosárlabda

Szolnokra látogat a DEAC férfi kosárlabdacsapata az NB I/A. negyedik fordulójában, péntek este. A mérkőzés 18 órakor kezdődik a Tiszaligeti Városi Sportcsarnokban.

Röplabda

Hosszú útra indul pénteken a DEAC férfi röplabdacsapata. Fodor Antal legénysége a FINO Kaposvár otthonában lép pályára 18 órától a honi élvonalban.

Labdarúgás

Ismét idegeneben játszik a DEAC NB III-as labdarúgócsapata. Az egyetemi együttes vasárnap 14 órától Egerben lép pályára. A megye I-ben szombaton 13:30-tól Sárrétudvari-DEAC II. és Hajdúsámson-DASE derbiket rendeznek.

Kézilabda

A Tiszavasvárival játszanak Pethőék a férfi kézilabda NB II. Észak-keleti csoportjának hétvégi fordulójában. Az eddig veretlen DEAC szombaton 18 órakor fogadja ellenfelét a DESOK-ban.


RÓLUNK ÍRTÁK

A Debreceni Egyetem már a BME-vel van egy szinten a mérnöki képzésekben (Dehir.hu)

A legjobb magyar felsőoktatási intézmények között van a Debreceni Egyetem a Times Higher Education legfrissebb tudományterületi ranglistáján. A Debreceni Egyetem – a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel együtt – a 601-800-as kategóriában szerepel az Engineering & Technology rangsorban. Részletek.

Középiskolai rangsor: idén ez az öt legjobb egyetemi gyakorlóiskola (Eduline.hu)

Idén is az Eötvös Loránd Tudományegyetem gimnáziumai vezetik a HVG gyakorlóiskolai rangsorát, az öt közé rajtuk kívül csak a Debreceni Egyetem gyakorlóiskolája fért be. Részletek.

Veszélyes észak-amerikai inváziós fűfaj terjed Magyarországon (Index.hu)

A kutatók 2017-ben mutatták ki először Magyarország mésztelen és meszes homokterületein az Észak-Amerikában őshonos homoki prérifű (Sporobolus cryptandrus) jelenlétét. A Magyar Tudományos Akadémia és a Debreceni Egyetem kutatói már akkor valószínűsítették, hogy a faj jelentősebb terjedési és megtelepedési kapacitással rendelkezik. Részletek.

Nyílt nap a debreceni reumatológián (Webbeteg.hu)

Az arthritis és a csontritkulás világnapjaihoz csatlakozva a Debreceni Egyetem szakemberei ingyenes betegfórumot tartanak október 19-én a Klinikai Központban. Az érdeklődők a megelőzésről, a terápiás eljárásokról és a helyes életmódról tájékozódhatnak. Részletek.

Irány a Debreceni Egyetem Botanikus kertje! (M2 - Én vagyok itt)

Különleges gyűjteménye nemcsak gyönyörű látványt nyújt, de növényfajok fennmaradását is szolgálja. Itt található az ország egyik legjelentősebb pozsgás gyűjteménye. (10:04-től) Részletek.


A Debreceni Egyetem Hírlevele XX. évf. 41. szám | 2019. OKTÓBER 17.

A hírlevelet a Debreceni Egyetem minden dolgozója megkapja. Amennyiben le szeretne róla iratkozni, kattintson ide. Lapzárta minden szerdán 12 órakor. Felelõs kiadó: DE Rektori-Kancellári Kabinet Sajtóiroda.