DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL XX. ÉVF. 4. SZÁM | 2019. JANUÁR 31.

DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL

XX. ÉVF. 4. SZÁM | 2019. JANUÁR 31.

HÍREK

Szenátus: stratégiai célok

Az intézményt körülvevő innovációs ökoszisztémáról és pénzügyi hátterének megteremtéséhez szükséges lépésekről is szó volt a Debreceni Egyetem Szenátusának januári ülésén. A testület egyéb határozatok mellett két új klinikai egység: az Állcsont- és Szájsebészeti Klinika, valamint a Sportegészségügyi Klinika létrehozását is támogatta.

Kilencmilliárdos egyetemi fejlesztés

A Debreceni Egyetem történetének egyik legjelentősebb infrastrukturális fejlesztése valósul meg 2020-ig az intézményben. A projekt keretében tervezett korszerűsítések a gyakorlati és szakmai képzés megújítását szolgálják. Az intézmény szinte minden karát érintő beruházásokat hétfőn ismertették.

Pallagról indultak

Életem legjobb befektetése volt, hogy a Balásházyban tanultam - jelentette ki Nagy István agrárminiszter a Debreceni Egyetem pallagi gyakorlóiskolájának keddi pályaorientációs napján. A politikus több tucat sikeres üzletemberrel, oktatóval, kutatóval, illetve kiváló sportolóval együtt mutatta be, hogyan építette fel karrierjét, és milyen alapot adott ehhez alma matere.

Jubilált a FOK

Hazai és európai szinten is modellértékű a Debreceni Egyetem fogorvosképzése - hangzott el a Fogorvostudományi Kar alapításának 15. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen. A hétfői eseményen emlékplaketteket adtak át azoknak, akik hozzájárultak a kar alapításához. A fogorvos szak jelenlegi 700 hallgatójával a Debreceni Egyetem egyik legnépszerűbb képzése.

Digitális mérföldkő a betegellátásban

A betegek gyors és hatékony tájékoztatását segíti a Debreceni Egyetem Klinikai Központjának új internetes oldala, melyet pénteken sajtótájékoztató keretében mutattak be. Az okostelefonon is elérhető weblapon szakrendelés-, orvoskereső és e-térkép könnyíti meg a klinikák szolgáltatásai, helyszínei közötti eligazodást.


PROGRAMAJÁNLÓ

Téli diplomaosztó ünnepségek

Folytatódnak a téli diplomaosztó ünnepségek a Debreceni Egyetemen. Február 1-én, pénteken 11 órától a Bölcsészettudományi Kar 150, 13 órától a Természettudományi és Technológiai Kar 80, 15 órakor pedig az Informatikai Kar 120 végzőse veheti át oklevelét a Főépület Díszudvarán (Debrecen, Egyetem tér 1.) rendezett eseményen. Az Egészségügyi Kar 100 végzősének diplomaosztóját február 7-én, csütörtökön 10 órától tartják a kar Zilahi-termében (Nyíregyháza, Sóstói út 2-4.). Az ünnepségeket élőben közvetíti a hirek.unideb.hu oldalon az egyetem Multimédia E-learning Technikai Központja.

Anyahajó Klub

"A szoptatásról: tények és tévhitek" címmel rendezi soron következő foglalkozását a Debreceni Egyetem Mentálhigiénés és Esélyegyenlőségi Központ Anyahajó Klubja, melynek vendége Kungler-Gorácz Orsolya laktációs szaktanácsadó, gyógyszerész lesz február 1-én, pénteken 17 órától a Böszörményi úti campus, Veres Péter Kollégium III. emelet 323. szobájában (Debrecen, Böszörményi út 140-142.).

Nyelvi workshop

"Korpuszok, nyelvtechnológiai eszközök és kísérletes módszerek a bölcsészet- és társadalomtudományokban" címmel rendez szakmai tanácskozást az MTA Nyelvtudományi Intézete, az MTA DAB Irodalom- és Nyelvtudományi Szakbizottság Nyelvtudományi Munkabizottsága és a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kara február 7-én, csütörtökön 9 órai kezdettel az MTA Debreceni Akadémiai Bizottság Csokonai termében (Debrecen, Thomas Mann u. 49.).

Konzervatóriumi esték

A Debreceni Régi Zene Együttes ad hangversenyt február 7-én, csütörtökön 19 órai kezdettel a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar Liszt termében (Debrecen, Nagyerdei krt. 82.).


VIDEÓ

FELHÍVÁSOK

Kiterjesztett látogatási tilalom

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ transzplantációs, onkohaematológiai, szülészeti és intenzív osztályain, valamint a Gyermekgyógyászati Klinikán és a Tüdőgyógyászati Klinikán nem lehet látogatni január 25-től. A Debreceni Egyetem Kenézy Gyula Egyetemi Kórház valamennyi fekvőbeteg osztályán pedig továbbra is teljes látogatási tilalom van - ott a rendelkezés visszavonásig érvényes. Az intézkedésekre azért volt szükség, mert a Hajdú- Bihar Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának tájékoztatása szerint a megyében folyamatosan emelkedik az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz forduló betegek aránya. Az intézmények kérik a hozzátartozók és a látogatók együttműködését és türelmét.

Részleges leállás a LAN és WiFi hálózatban

A hálózati közműfejlesztés részeként cserélik az Auguszta csomópont hálózati eszközeit. A munkálatokat február 2-án, szombaton 12-15 óra között végzik el az UD InfoPark Kft. munkatársai. Az eszközcsere ideje alatt több épület és szervezeti egység hálózatait (LAN és WiFi) érinteni a leállás. Az érintett épületek és szervezeti egységek listája.

DExam Félév 2019. Tavasz

Alap-, közép- és felsőfokú alapozó, valamint komplex vizsgafelkészítő tanfolyamokat hirdet a Debreceni Egyetem nyelvvizsgaközpontja, a DExam azok számára, akik nyugodt tempóban, hétről-hétre készülve szeretnek nyelvet tanulni. Bővebb információ.

HÁZAS-"PÁR-BAJ"

Házaspári vetélkedőt szervez Bálint nap alkalmából 2019. február 24., vasárnap 15 órától a Debreceni Egyetem Mentálhigiénés és Esélyegyenlőségi Központja azon házasok számára, akik közül legalább az egyikük a Debreceni Egyetem dolgozója. A jelentkezéseket (a házaspár tagjainak neve és mobilszáma megadásával) a demek2@unideb.hu email címen várják a szervezők. Jelentkezési határidő: 2019. február 8., péntek 12 óra . Bővebb információ.


KÉPGALÉRIÁK

Pályorientációs Nap a DE Balásházy János Gyakorlójában

Kilencmilliárdos egyetemfejlesztési programot mutattak be

Konzervatóriumi Esték: olasz barokk muzsika Frescobalditól Vivaldiig

Adományátadás a Leukémiás Gyermekekért Alapítvány részére a gyermekklinikán


SPORT

Jégkorong

Két hazai bajnokival folytatja a felsőházi küzdelmeket a DEAC Erste Ligás jégkorongcsapata. Az egyetemi együttes csütörtökön 19 órától a Csíkszereda, majd vasárnap 18:30-tól a Corona Brasov csapatát fogadja a Debreceni Jégcsarnokban.

Kosárlabda

Szintén hazai pályán láthatjuk a DEAC NB I. A-s kosárlabdacsapatát is. Az idegenbeli rossz szériájukat legutóbb megtörő Ivosevék a Szegedet látják vendégül csütörtökön 18 órától az Oláh Gábor utcán.

Röplabda

Kecskeméten folytatja az Extra Liga küzdelmeit a DEAC röplabdacsapata, amely szombaton 18 órától vendégszerepel a hírös városban.

Futsal

A Magyar Kupából dupla diadallal kiejtett Mezei-Vill FC-t fogadják a DEAC futsalos lányai, ezúttal NB II-es bajnokin. A listavezető debreceniek vasárnap 17 órától lépnek pályára a berettyóújfaluiak ellen a DESOK-ban. A férfi csapat szerdán 18:15-től kupavisszavágót vív a Haladás otthonában.


RÓLUNK ÍRTÁK

Kilencmilliárdos fejlesztés kezdődött a Debreceni Egyetemen (Hirado.hu)

Infrastruktúra-fejlesztés kezdődött a Debreceni Egyetem campusain - közölte az intézmény kancellárja hétfőn, az egyetem központi épületében tartott projektindító rendezvényen. Bács Zoltán egyetemi tanár elmondta: a Debreceni Egyetem felsőoktatási infrastruktúra-fejlesztése a gyakorlati és szakmai képzés megújítása érdekében című projektjük 6,225 milliárd forint támogatást nyert el az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program pályázatán. Az Európai Regionális Fejlesztési Alap és a magyar költségvetés társfinanszírozásában 2020 márciusáig megvalósuló fejlesztések kilenc egyetemi kar mellett a klinikai központot és az egyetemi könyvtárat érintik - tette hozzá. Részletek.

Nagy István: Aki nagy kalandot akar, az agráriumban keressen (Magyar Hírlap)

Az agrárminiszter szerint "aki nagy kalandot akar, aki szélesre akarja nyitni az ismeretek tárházát, az az agráriumban kereskedjen". Nagy István kedden a Debreceni Egyetem (DE) Balásházy János Gyakorló Középiskolája és Kollégiuma pályaorientációs napján azt mondta, hogy az ágazatot érintő kihívásokra a 21. században nincs kizárólag "agrárválasz". Részletek.

Szolnoknak is jut a debreceni BMW-ből (Civishir.hu)

Stratégiai partnerségi megállapodást írt alá a Debreceni Egyetem és Szolnok önkormányzata január 30-án. Az együttműködés célja a térség gazdaságfejlesztésének támogatása kiemelten az oktatás és innováció területén. A szolnoki gazdálkodási kar a Debreceni Egyetem campusaként folytatná. Részletek.

Infogazdag a Klinikai Központ új honlapja (FM90 Campus Rádió)

Megújult a Debreceni Egyetem Klinikai Központjának weboldala. A fejlesztés célja a betegek gyors és hatékony tájékoztatása. Az okostelefonon is elérhető weblapon szakrendelés-, orvoskereső és e-térkép könnyíti meg a klinikák szolgáltatásai, helyszínei közötti eligazodást. Részletek.

A magyarok majdnem fele küzd magas vérnyomással (Hvg.hu)

Első alkalommal ismertetik széles szakmai közönség előtt a Magyar Hypertonia Társaság napokban megjelent új ajánlásait a magas vérnyomás kezelésére szombaton Debrecenben, a 16. alkalommal megrendezett országos hipertónia napon - mondta a tudományos tanácskozás elnöke az MTI-nek a helyszínen. Páll Dénes professzor, a Debreceni Egyetem (DE) Aulájában megtartott, Hipertónia, diabétesz, kardiológia - korszerű gyógyszeres kezelés című tanácskozás kapcsán elmondta: a magas vérnyomás és társbetegségei, a cukor- és szívbetegségek, illetve az érelmeszesedéssel kapcsolatos megbetegedések kezelésének legújabb lehetőségeit ismertetik a szakemberek abban a reményben, hogy a résztvevő háziorvosok, belgyógyászok, gyógyszerészek "holnaptól kicsit másként, finomabbra hangoltan végzik a munkájukat". Részletek.


A Debreceni Egyetem Hírlevele XX. évf. 4. szám | 2019. JANUÁR 31.

A hírlevelet a Debreceni Egyetem minden dolgozója megkapja. Amennyiben le szeretne róla iratkozni, kattintson ide. Lapzárta minden szerdán 12 órakor. Felelős kiadó: DE Rektori-Kancellári Kabinet Sajtóiroda.