DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL - XX. ÉVF. 39. SZÁM | 2019. október 3.

DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL

XX. ÉVF. 39. SZÁM | 2019. október 3.

HÍREK

Világelsőkkel partnerségben

A Debreceni Egyetem és a GE Healthcare budapesti központja kapott lehetőséget Magyarországon, hogy részt vegyen a világ vezető műszaki egyeteme, a Massachusetts Institute of Technology egyedülálló Catalyst módszertanának európai meghonosításában és alkalmazásában. Az MIT egy képzési központot is létrehoz Debrecenben.

A tanév első Szenátusa

Új rektorhelyettest választottak, tudományos főigazgatói megbízást adtak át, valamint új klinikák létrehozásáról szavaztak az egyetem Szenátusának szeptember 26-i ülésén. Változott több kar működési rendje és intézményi egység elnevezése, továbbá szabályzatokat is módosítottak a Szolnok Campus integrációja miatt.

Hetven éve a tudomány szolgálatában

Neves kutatók, szakemberek előadásaival és tudományos műhelyeinek seregszemléjével ünnepli fennállásának hetvenedik évfordulóját a Természettudományi és Technológiai Kar. Az évfordulós programsorozat október 4-én, pénteken jubileumi ünnepséggel veszi kezdetét a Főépület Aulájában.

Szívbarát életmódra buzdítottak

Kerékpározással, szűrésekkel, tanácsadással hívták fel a figyelmet a megelőzés fontosságára a Szívünk napján. A látogatók a stadionban található egyetemi sportkomplexumokat, az UniFit-et és a SET-et is ingyen próbálhatták ki. A Magyar Kardiológusok Társasága és a DE rendezvényén több mint ezren vettek részt.

yoUDay - a rendezvények "doktora"

Monumentális show, elementáris fény- és hangtechnika, páratlan közönség, profi szervező csapat - nem fukarkodtak a dicsérettel a yoUDay sztárfellépői. Az egyedülálló tanévnyitó számukra is felejthetetlen marad. A szervezők már kitűzték a 2020-as yoUDay időpontját: jövőre szeptember 16-án találkozunk a Nagyerdei Stadionban.


PROGRAMAJÁNLÓ

Felolvasószínház

"Deszgráfia" címmel felolvasószínházi estre várja az érdeklődőket a DESzínház társulata október 7-én, hétfőn 19 órától a Debreceni Egyetem Főépület, alagsor 31. DESZ-teremben (Debrecen, Egyetem tér 1.).

Építészeti kiállítás a Műszaki Karon

"Finding hudec - az építész, ahogy a mai sanghajiak látják" címmel nyílik kiállítás a Hajdú-Bihar Megyei Építész Kamara szervezésében október 8-án, kedden 15 órakor a Műszaki Kar aulájában (Debrecen, Ótemető utca 2-4.).

Fogászati szűrőnap

Idén is megrendezi a Debreceni Egyetem Fogorvostudományi Kara hagyományos októberi szűrőnapját. A vizsgálatokra október 8-án, kedden 17-19 óra között várják az érdeklődőket a kar épületében (Debrecen, Nagyerdei krt. 98.).

A "Labdarúgás elmélete és gyakorlata" kurzus

"Puskásék, Buzánszkyék helye a magyar kultúrtörténetben" címmel Szöllősi György főszerkesztő (FourFourTwo és Nemzeti Sport), a Magyar Sportújságíró Szövetség elnöke, szakíró, a magyar futballhagyomány és a Puskás-ügyek nagykövete tart előadást október 8-án, kedden 18 órától a Debreceni Egyetem Böszörményi úti campus Főépület, fszt. II. előadójában (Debrecen, Böszörményi u. 138.).

Párkapcsolati szabadegyetem

A Debreceni Egyetem Mentálhigiénés és Esélyegyenlőség Központ, valamint a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom közös szervezésében "Mivel lehet tartósítani a párkapcsolatunkat?" címmel Berényi András pszichológus családterapeuta tart előadást október 9-én, szerdán 16 órai kezdettel a Debreceni Egyetem Főépület, Aud.Max-ban (Debrecen, Egyetem tér 1.).

"Család és Karrier" kurzus

"Önismeret-párkapcsolat-család" címmel indít közös előadás-sorozatot a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom, a Debreceni Református Hittudományi Egyetem és a Debreceni Egyetem a "Család és Karrier" egyetemi kurzus keretében. Elsőként október 9-én, szerdán 16.15-től Kathyné Mogyoróssy Anita tart előadást "Lelki bölcső" címmel a Debreceni Református Hittudományi Egyetem Kölcsey Ferenc termében (Debrecen, Kálvin tér 16.).

Mentálhigiénés Filmklub

A "28 nap" című filmet láthatja a közönség a DEMEK Mentálhigiénés Filmklubjában október 9-én, szerdán 17:30-tól a Debreceni Egyetem Főépület Aud.Max-ban (Debrecen, Egyetem tér 1.). A vetítés után kötetlen beszélgetés Berényi András pszichológus családterapeutával.

Universitas Hangversenysorozat

Szigeti Quartet és Gulyás Márta zongorahangversenyével kezdődik az Universitas Hangversenysorozat október 10-én, csütörtökön 19 órától a Debreceni Egyetem Főépület, Aulájában (Debrecen, Egyetem tér 1.).


VIDEÓ

FELHÍVÁSOK

Év Honlapja szavazás

Négy kategóriában is lehet voksolni a Debreceni Egyetem weboldalaira a Magyar Marketing Szövetség által meghirdetett versenyen. Szavazzon az egyetem modern és funkcionális portáljaira, hogy az intézmény nyerje az Év Honlapja 2019 kitüntető címet! A weboldalakra a https://unideb.hu/hu/legyen-az-ev-honlapja-debreceni-egyetemeoldalra kattintva lehet szavazni 2019. november 8-ig. Az érvényes voksoláshoz Facebook-profil szükséges.

Autogén tréning, relaxációs tanfolyam a DEMEK-ben

A Mentálhigiénés és Esélyegyenlőségi Központ ingyenes autogén tréninget és relaxációs tanfolyamot szervez a Debreceni Egyetem dolgozói számára csütörtökönként 17:00-18:30 óráig, összesen 12 alkalommal. A jelentkezéseket 2019. október 7-ig a demek2@unideb.hu e-mail címre várják mobilszám és email cím megadásával. A korlátozott létszám miatt a jelentkezéseket a beérkezés sorrendjében tudják elfogadni. Bővebb információ.

Könyvtári hírek

A könyvtárban zajló átalakítási munkák miatt korlátozottan érhetők el a szolgáltatások az Élettudományi Könyvtárban, valamint a Bölcsészettudományi és Természettudományi Könyvtárban. Bővebb információ.


KÉPGALÉRIÁK

Az új tanévben először ülésezett az egyetem Szenátusa

Kutatók Éjszakája - a Debreceni Egyetem idén is csatlakozott a rendezvényhez

A Konzervatóriumi Esték és az Universitas- Debrecen és évadnyitó hangversenye

Szezonnyitó sajtótájékoztatót tartottak a DEAC kosarasainál


SPORT

Röplabda

Első bajnokiját játssza az új szezonban a DEAC NB I-es férfi röplabdacsapata. Fodor Antal együttese a Pénzügyőr SE ellen debütál, hazai pályán, a DESOK-ban. A meccs szombaton 17 órakor kezdődik.

Kosárlabda

A sikeres szezonrajt után tovább gyűjtheti a pontokat a Kovács Adrián vezette kosárcsapat. A fiúk pénteken 18 órától az újonc OSE-Lions otthonában, Oroszlányban vizitálnak.

Jégkorong

Erdélyi túra vár a hétvégén a DEAC Erste Ligás jégkorongcsapatára. Ságiék pénteken magyar idő szerint 17:30-tól a Corona Brasov, míg vasárnap ugyanebben az időpontban a Sport Club Csíkszereda vendégei lesznek.

Futsal

A FTC-hez látogat péntek este a DEAC NB I-es férfi futsalcsapata. Szentes-Bíróék 19:30-kor kezdenek a zöld-fehérek Népligeti Sportcentrumában. Vendégként lép pályára hétvégén a szintén élvonalbeli női együttes. A lányok az Agenta Girls Szekszárd FC ellen lépnek pályára vasárnap 18 órától.

Floorball

Szombaton ismét hazai környezetben lép pályára a Debreceni Egyetem élvonalbeli floorballcsapata. A fiúk az IBK Cartoon Heroes legénységét látják vendégül a Böszörményi úti campus tornacsarnokában 16 órától.

Labdarúgás

A DEAC NB III-as labdarúgócsapata vasárnap 14:30-tól a Cegléd otthonában lép pályára. A megyei első osztályban szombaton 14 órától Kaba-DEAC II, illetve 17:30-tól Hajdúszoboszló-DASE találkozókat rendeznek.

Kézilabda

A hétvégén hazai környezetben folytathatja idei veretlenségi sorozatát a DEAC férfi kézilabdacsapata. Illésék vasárnap 18 órától a nyírbátori NYBSC együttesét fogadják a DESOK csarnokban.


RÓLUNK ÍRTÁK

Magyarországra érkezett a legnevesebb amerikai egyetem (Portfolio.hu)

Hamarosan útnak indul a bostoni székhelyű Massachusetts Institute of Technology MIT Catalyst nevű programja Európában, melynek célja, hogy paradigmaváltást hozzon a kutatás megközelítésében, a jövő kutatóinak képzésében. Az egyik legnevesebb amerikai egyetem szakemberei által kidolgozott platformban Magyarországról a Debreceni Egyetem és a GE Healthcare kap stratégiai szerepet. Részletek.

Sokat köszönhetnek a cukorbetegek a Debreceni Egyetemnek (Növekedés.hu)

Kétmilliárd forintos állami támogatást kapott a Debreceni Egyetem, amelyet az innovatív űripari kutatásokhoz, valamint az inzulin rezisztenciához fűződő vizsgálatokhoz és a járműiparhoz kapcsolódó kutatás-fejlesztéshez használhatnak fel. Például egy BMW-motorblokk akár húsz százalékkal is olcsóbb lehet, amennyiben a nálunk kifejlesztett tartós anyagból állítják elő a kopó-forgó alkatrészeit - mondta a Növekedés.hu-nak adott interjúban Szilvássy Zoltán, az intézmény rektora. Részletek.

Különleges gyűjteménnyel büszkélkedhet a Debreceni Egyetem botanikus kertje (M1 - Kék bolygó))

A Diószegi Sámuel és Fazekas Mihály által 1807-ben megálmodott, a Debreceni Református Kollégium botanikai oktatását szolgáló füvészkert megszűnése után, 1928-ban alapították az egyetemi botanikus kertet. Részletek.

Tetris Challenge: kipakolták cuccaikat a debreceni geográfusok (Dehir.hu)

A Debreceni Egyetem Természetföldrajzi és Geoinformatikai Tanszékének munkatársai is teljesítették a Tetris Challenge kihívást. Részletek.

Libabőr: Nélküled a Debreceni Egyetem is sokkal kevesebb lenne (Civishir.hu)

Az Ismerős Arcok zenekar Nélküled című dalát együtt énekelte a szeptember 18-i yoUDay-en, a Debreceni Egyetem immár hagyományos tanévnyitó show-ján a Nagyerdei Stadion közönsége. Részletek.


A Debreceni Egyetem Hírlevele XX. évf. 39. szám | 2019. OKTÓBER 3.

A hírlevelet a Debreceni Egyetem minden dolgozója megkapja. Amennyiben le szeretne róla iratkozni, kattintson ide. Lapzárta minden szerdán 12 órakor. Felelős kiadó: DE Rektori-Kancellári Kabinet Sajtóiroda.