DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL XX. ÉVF. 38. SZÁM | 2019. szeptember 26.

DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL

XX. ÉVF. 38. SZÁM | 2019. szeptember 26.

HÍREK

Az új stratégiáról tárgyaltak

Az innovációról és az értéklánc-szemléletű gazdálkodásról volt szó a Multidiszciplináris Agrár- és Élelmiszeripari Kabinet keddi kihelyezett ülésén. A Parlamentben az egyetemi vezetők, a szaktárcák a pénzügyi és a gazdasági szféra képviselőivel egyeztettek az innovációs eredmények gyakorlati hasznosításának további lehetőségeiről.

BMW: tavasszal kezdődhet a gyárépítés

Az egyetem szerepvállalását méltatta Palkovics László a debreceni autógyár telekvásárlásárlásáról szóló szerződés keddi aláírásán. Az innovációs és technológiai miniszter a mérnökképzés fejlesztéséről szólva kiemelte: az a cél, hogy a debreceni legyen az ország egyik legjobb műszaki egyeteme, ahol évente 400-500 új mérnököt képeznek.

Tíz éve népszerűsítik az MTMI-pályát

A város, az egyetem, az Agóra és az NI Hungary Kft. közösen ünnepelte a vállalat tíz éves Mentor Programját csütörtökön. A rendezvényen az oktatók felelősségéről beszélt a műszaki innovációért és képzésfejlesztésért felelős rektorhelyettes, Ailer Piroska. A vállalat jutalmazta a kezdeményezésben tíz éve résztvevő iskolákat, többek között a DE Kossuth-gyakorlóját.

Tudományról könnyedén, közérthetően

Ismét megnyitja kapuit a nagyközönség előtt az egyetem szeptember 27-én, a Kutatók Éjszakáján. Idén az intézmény campusain, négy városban (Debrecen, Hajdúböszörmény, Nyíregyháza, Szolnok) több mint 150 különleges program várja az érdeklődőket. A rendezvényre a kutatokejszakaja.hu oldalon lehet jelentkezni.

Felejthetetlen közösségi élmény

Ismét bizonyította az egyetem összetartó közösségi erejét a yoUDay. Az intézmény idei tanévnyitó stadionshow-ja látványban, hangulatban és élményben is felülmúlta a korábbi rendezvényeket, 22 ezren ünnepelték együtt az új tanév kezdetét. Több mint ezren vettek részt a produkció szervezésében és lebonyolításában.


PROGRAMAJÁNLÓ

Szívünk Napja

Szűrővizsgálatokkal, tanácsadással, sportrendezvényekkel és ételkóstolóval várja az érdeklődőket a "Szívünk Napján" a Debreceni Egyetem és a Magyar Kardiológusok Társasága szeptember 29-én, vasárnap 10 órától a Nagyerdei Stadionnál, a Nagyerdei Kultúrpark főbejáratával szemben.

Családi nap

Családi napot rendez a Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézet szeptember 27-én, pénteken 14 és 16 óra között a DMJV Család- és Gyermekjóléti Központjában (Debrecen, Thomas Mann u. 2/a.), ahol többek között terápiáskutya-bemutató, játékos mozgásterápiás foglalkozás és szülői fórum is várja az érdeklődőket.

Élettudományi Galéria

"Tiszta szívvel" címmel Kocsis Csaba fotográfus alkotásaiból nyílik kiállítás a Debreceni Egyetem Közművelődési Titkárság, Kulturális és Szervezési Iroda rendezésében szeptember 28-án, szombaton 15 órakor az Élettudományi Galériában (Debrecen, Egyetem tér 1.). Megnyitja Potyók Tamás festőművész, közreműködik a Trio Consort vonóstrió.

Elméleti Galéria

"Visszatekintés - Debrecen" címmel Pellet Sándor orvos-festőművész alkotásaiból nyílik kiállítás a Debreceni Egyetem Közművelődési Titkárság, Kulturális és Szervezési Iroda rendezésében szeptember 29-én, vasárnap 11 órakor az Elméleti Galériában (Debrecen, Nagyerdei krt. 98.). Ünnepi köszöntőt mond Sipka Sándor egyetemi tanár, a tárlatot megnyitja Cs. Tóth János művészeti író. Közreműködik a Debreceni Egyetem Monteverdi Kórusa.

Konzervatóriumi esték

Közös koncerttel, a SONUS ütőegyüttessel és vendégeikkel nyitja az évadot a Konzervatóriumi esték és az Universitas-Debrecen hangversenysorozat szeptember 29-én, vasárnap 19 órakor a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar Liszt termében (Debrecen, Nagyerdei krt. 82.).

Párkapcsolati szabadegyetem

A Debreceni Egyetem Mentálhigiénés és Esélyegyenlőség Központ, valamint a Három királyfi három királylány mozgalom közös szervezésében "Konfliktusok helye, mennyisége és megoldásuk egy kapcsolatban" címmel Berényi Rita családterapeuta tart előadást október 2-án, szerdán 16 órai kezdettel a Debreceni Egyetem Főépület, Aud.max-ban (Debrecen, Egyetem tér 1.).

Műszaki Kamarakiállítás

"Virágom, világom" címmel Takács Mária képeiből nyílik kiállítás október 2-án, szerdán 16:30-kor a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár Műszaki Könyvtárában (Debrecen, Ótemető u. 2-4.).

Mentálhigiénés Filmklub

A "Mustang" című filmet láthatja a közönség a DEMEK Mentálhigiénés Filmklubjában október 2-án, szerdán 17:30-tól a Debreceni Egyetem Főépület Aud.max-ban (Debrecen, Egyetem tér 1.). A vetítés után kötetlen beszélgetés a Piros Pont kortárs segítőkkel.

70 éves a Temészettudományi és Technológiai Kar

A kar fennállásának 70. évfordulója alkalmából jubileumi ünnepséget rendez a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kara október 4-én, pénteken 11 órai kezdettel a Főépület Aulájában (Debrecen, Egyetem tér 1.). Bővebb információ.


VIDEÓK

FELHÍVÁSOK

Év Honlapja szavazás

Négy kategóriában is lehet voksolni a Debreceni Egyetem weboldalaira a Magyar Marketing Szövetség által meghirdetett versenyen. Szavazzon az egyetem modern és funkcionális portáljaira, hogy az intézmény nyerje az Év Honlapja 2019 kitüntető címet! A weboldalakra a https://unideb.hu/hu/legyen-az-ev-honlapja-debreceni-egyeteme oldalra kattintva lehet szavazni 2019. november 8-ig. Az érvényes voksoláshoz Facebook-profil szükséges.

Adatintenzív és Nyitott Tudomány Program

Nappali és levelező PhD-hallgatók jelentkezését várják az EFOP-3.6.1-16-2016-00022 "Debrecen Venture Catapult program" című projekt keretében megvalósuló programra. A kutatói utánpótlást és publikálást elősegítő kezdeményezés keretében 12 hónapos ösztöndíjprogramot hirdetnek 2019. november és 2020. október között, amelyre szeptember 27-ig lehet jelentkezni. Az ösztöndíjprogrammal kapcsolatos részletek elérhetők a https://bit.ly/2lCPDGT oldalon.

Könyvtári hírek

A könyvtárban zajló átalakítási munkák miatt korlátozottan érhetők el a szolgáltatások az Élettudományi Könyvtárban, valamint a Bölcsészettudományi és Természettudományi Könyvtárban. Bővebb információ.

KLTE Baráti Kör bálja

Idén is megrendezi hagyományos bálját a Kossuth Lajos Tudományegyetem Baráti Köre október 12-én, szombaton 19 órai kezdettel a Debreceni Egyetem Főépületének Díszudvarán (Debrecen, Egyetem tér 1.). Bővebb információ, jegyigénylés.


KÉPGALÉRIÁK

Honvédelmi nap az egyetemen, megállapodást írtak alá a minisztériummal

Egészséges finomságokkal készülnek a MÉK-en a Kutatók Éjszakájára

70 éves fennállását ünnepelte a Bölcsészettudományi Kar Néprajzi Tanszéke

Kossuth Lajosra emlékeztek az egyetem gyakorlóiskolájában


SPORT

Kosárlabda

DEAC - Kaposvár találkozóval veszi kezdetét a 2019-2020-as élvonalbeli kosárlabda idény szombaton. A nyitómeccs 19 órakor kezdődik az Oláh Gábor utcai sportcsarnokban.

Jégkorong

Kőkemény napoknak néz elébe a DEAC jégkorongcsapata. Az egyetemi legénység pénteken 18 órától az UTE, hétfőn ugyanekkor a Csíkszereda, míg szerdán 18:30-tól a címvédő Ferencváros együttesét fogadja a Debreceni Jégcsarnokban Erste Liga-találkozón.

Futsal

Három győzelemmel az élről várja a szombati folytatást a DEAC NB I-es női futsalcsapata. A lányok a közvetlen "üldöző" TFSE csapatát fogadják 19 órától a DESOK-ban. Újra pályára lépnek a férfiak is. Szentes-Bíróék a Rubeolával játszanak hétfőn 18:30-tól szintén a Dóczy utcai egyetemi sportcsarnokban.

Floorball

A sikeres, hazai rajt után idegenbeli találkozó következik. Törökbálinton, a Phoenix FSE Wizards vendégeként lép pályára szombaton 12:15-től a DEAC OB I-es floorballcsapata.

Labdarúgás

A Jászberényt látja vendégül Kondás Elemér együttese a labdarúgó NB III. 8. fordulójában. A harmadik helyen álló DEAC és az ötödik vendégcsapat meccse vasárnap 16 órakor kezdődik a Dóczy utcai Egyetemi Sportközpontban. A megyei első osztályban szombaton 15 órától DEAC II. - Derecske, míg vasárnap 15:00 órától DASE- Hajdúnánás derbit rendeznek. Mindkét találkozó a Böszörményi úti campus sportpályáján lesz.

Kézilabda

A DEAC kézilabdázóinak következő meccse szeptember 28-án, szombaton 16 órakor kezdődik. A fiúk akkor az egy-egy győzelemmel és vereséggel a 10. helyen állomásozó Kisvárda otthonában teszik tiszteletüket.


RÓLUNK ÍRTÁK

Összhangban a honvédelemért (Honvedelem.hu)

Együttműködési szerződés aláírásával erősítette meg a már eddig is példás összmunkát a Debreceni Egyetem és a Honvédelmi Minisztérium szeptember 24-én, kedden. A tárca részéről Szabó István honvédelmi államtitkár, az egyetem részéről pedig Pintér Ákos általános rektorhelyettes látták el kézjegyükkel az okiratot. Részletek.

Több mint százötven program a Debreceni Egyetemen a Kutatók éjszakáján (Magyar Nemzet)

Csernoch László, a DE tudományos rektorhelyettese elmondta: az egyetem valamennyi campusán, Debrecenben, Nyíregyházán, Szolnokon és Hajdúböszörményben is lesznek programok. Az ismeretterjesztő előadások mellett a kínálat nagy részét úgy állították össze, hogy a látogatók aktív közreműködés közben jussanak információhoz az egyes tudományterületekről. Részletek.

A jövő élelmiszer-kihívásaival is foglalkozik a Szenior Egyetem (Dehir.hu)

Az elsősorban az idősebb korosztálynak szánt előadás-sorozat sokszínű ismeretanyagot kínál az érdeklődőknek. Részletek.

A Debreceni Egyetem értékláncban gondolkodik (Civishir.hu)

Innováció és értéklánc-szemlétű gazdálkodás: ezekről is szó volt a Debreceni Egyetem Multidiszciplináris Agrár- és Élelmiszeripari Kabinet parlamenti, kihelyezett ülésén. Részletek.

Szórakoztató feladatok Kossuth emlékére (Hajdú-bihari Napló)

Színes programokkal emlékeztek névadójukra a Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziumának és Általános Iskolájának tanárai és diákjai; egy héten keresztül idézték fel a szabadságharc szellemi vezérének életútját. Részletek.


A Debreceni Egyetem Hírlevele XX. évf. 38. szám | 2019. SZEPTEMBER 26.

A hírlevelet a Debreceni Egyetem minden dolgozója megkapja. Amennyiben le szeretne róla iratkozni, kattintson ide. Lapzárta minden szerdán 12 órakor. Felelős kiadó: DE Rektori-Kancellári Kabinet Sajtóiroda.