DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL - XX. ÉVF. 37. SZÁM | 2019. szeptember 19.

DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL

XX. ÉVF. 37. SZÁM | 2019. szeptember 19.

HÍREK

Munkába állt a „TEKNŐS"

Átadták a sportolási és oktatási célokat is szolgáló Sportgazdasági-Menedzsment és Teniszközpontot a Böszörményi úti campuson. Az épületben négy teniszpályát, irodákat, öltözőket és egy közösségi teret alakítottak ki. Az emeleten két tanterem, a pálya felett egy száz férőhelyes lelátó épült, és a GTK Sportgazdasági és -menedzsment Tanszéke is itt kap helyet.

THE-rangsor: tartja helyét a DE

A magyar felsőoktatási intézmények között a harmadik helyen végzett a DE a Times Higher Education World University Rankings legfrissebb listáján. A szerda este nyilvánosságra hozott neves rangsorban a DE a 800-1000 kategóriában kapott helyet. Legtöbbet a nemzetköziség területén javított, a tavalyi 480-ról a 444. helyre került.

100 év ünnepe

Centenáriumi gálaesttel kezdte a szezont a DEAC pénteken, az egyetem Aulájában, ahol megemlékeztek az alapító elődökről is. Az ünnepségen Szabó Tünde sportért felelős államtitkár lenyűgözőnek nevezte azt a koncepciót, melynek köszönhetően 23 szakosztály 148 csapatának csaknem 2700 igazolt versenyzője kapcsolódik valamilyen formában a klubhoz.

Kínai kapcsolat

A Kínai (Fujian) - Magyar Gazdasági és Kereskedelmi Konferencián kapott plaketet az egyetem, mely szerint a Fujian Chuanzheng Communications College kínai intézménnyel működik együtt. A DE és Fujian tartomány többek között a járműipar, a gépgyártás, a biotechnológia, az orvostudomány és a kapcsolódó oktatási és kutatási területeken tervez közös munkát.

Méltó helyen az ódon üvegablakok

Kedden újraavatták Róth Miksa 1920-as évekből származó szecessziós üvegablakait. Az üvegfestő alkotásai a Reumatológiai Tanszék folyosójára kerültek, a régi sebészeti klinikán. Az ablakok eredetileg a klinika ravatalozójának díszei voltak, Szekanecz Zoltán tanszékvezető kezdeményezte áthelyezésüket.


PROGRAMAJÁNLÓ

XI. Kiss Árpád Emlékkonferencia

Idén is megrendezi közös szakmai tanácskozását a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kara és az MTA DAB Nevelés-, Művelődéstudományi és Pszichológiai Szakbizottsága szeptember 20-21-én a DAB Székházban (Debrecen, Thomas Mann u. 49.).

Ünnepi ülés a Néprajzi Tanszéken

A tanszék alapításának 70. évfordulója alkalmából ünnepi ülést tart a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar Néprajzi Tanszéke szeptember 20-án, pénteken 11 órai kezdettel a Főépület Aulájában (Debrecen, Egyetem tér 1.).

Lelki Egészségnap

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézet (DAEFI) kereteiben működő Egészségfejlesztési Iroda Lelki Egészségnapot tart szeptember 21-én, szombaton 10-16 óra között a FÓRUM Debrecen Bevásárlóközpontban (Debrecen, Csapó u. 30.). A rendezvényen szakorvosok, szakdolgozók, pszichológusok, mentálhigiénikusok, dietetikus, gyógytornász és védőnők várják az érdeklődőket.

Csinszka a DESZ 24-ben

Mészáros Ibolya: Csinszka című előadását láthatják felvételről az érdeklődők szeptember 22-én, vasárnap 19 órakor a DESZ 24-ben (Debrecen, Batthyány utca 24.).

Nyílt tréning a DESZínházban

Nyílt tréninget tart az érdeklődőknek a Debreceni Egyetemi Színházi Társulat szeptember 24-én, kedden 18 órától a Főépület DESZ-teremben (Debrecen, Egyetem tér 1. alagsor 31.).

Párkapcsolati szabadegyetem

A Debreceni Egyetem Mentálhigiénés és Esélyegyenlőség Központ, valamint a Három királyfi három királylány mozgalom közös szervezésében „Kapcsolatok az online térben” címmel Juhász Béla Szilárd online mentálhigiénés tanácsadó tart előadást szeptember 25-én, szerdán 16 órától a Debreceni Egyetem Főépület, Aud.max-ban (Debrecen, Egyetem tér 1.).

3D műtét a Science Caféban

„3D megoldások alkalmazása a mozgásszervi sebészetben” címmel Manó Sándor, a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar Ortopédiai Tanszék tudományos munkatársa tart előadást a Science Caféban szeptember 25-én, szerdán 17 órai kezdettel a Fórum Bevásárlóközpont Libri Könyvesboltjában (Debrecen, Csapó u. 30.).

Mentálhigiénés Filmklub

„A bűnös” című filmet láthatja a közönség a DEMEK Mentálhigiénés Filmklubjában szeptember 25-én, szerdán 17.30-tól a Debreceni Egyetem Főépület, Aud.max-ban (Debrecen, Egyetem tér 1.). A vetítést kötetlen beszélgetés követi Búzás-Katona Zsuzsa egészségpszichológussal.

Családi nap

Családi napot rendez a Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézet szeptember 27-én, pénteken 14-16 óra között a DMJV Család- és Gyermekjóléti Központjában (Debrecen, Thomas Mann u. 2/a.), ahol többek között terápiás kutya-bemutató, játékos mozgásterápiás foglalkozás és szülői fórum is várja az érdeklődőket.

Szívünk Napja

Szűrővizsgálatokkal, tanácsadással, sportrendezvényekkel és ételkóstolóval várja az érdeklődőket a „Szívünk Napján” a Debreceni Egyetem és a Magyar Kardiológusok Társasága szeptember 29-én, vasárnap 10 órától a Nagyerdei Stadionnál, a Nagyerdei Kultúrpark főbejáratával szemben.


VIDEÓ

FELHÍVÁSOK

Adatintenzív és Nyitott Tudomány Program

Nappali és levelező PhD-hallgatók jelentkezését várják az EFOP-3.6.1-16-2016-00022 „Debrecen Venture Catapult program” című projekt keretében megvalósuló programra. A kutatói utánpótlást és publikálást elősegítő kezdeményezés keretében 12 hónapos ösztöndíjprogramot hirdetnek 2019. november és 2020. október között, amelyre szeptember 27-ig lehet jelentkezni. Részletek az ösztöndíjprogramokról.

Szakkörök az Informatikai Karon

Az EFOP-3.4.4-16-2017-00023 - "Az MTMI szakokra való bekerülést elősegítő innovatív programok megvalósítása a Debreceni Egyetem vonzáskörzetében", valamint az EFOP-3.4.3-16-2016-00021 - "A Debreceni Egyetem fejlesztése a felsőfokú oktatás minőségének és hozzáférhetőségének együttes javítása érdekében" című projektek keretében hat szakkört indít a 2019/2020-as tanév első félévében az Informatikai Kar. A barkács (hardverprogramozás), a 3D modellezés, a nulladik évfolyam (előkészítő programozás), a matematika és az algoritmika (haladó programozás) szakkörökre középiskolások jelentkezését várják szeptember 25-ig. Részletek az ösztöndíjprogramokról.

Könyvtári hírek

A könyvtárban zajló átalakítási munkák miatt korlátozottan érhetők el a szolgáltatások az Élettudományi Könyvtárban, valamint a Bölcsészettudományi és Természettudományi Könyvtárban. Bővebb információ.

Kerékpártúra

Idén szeptember 20-án, pénteken rendezi a DEHÖK Környezetvédelmi Bizottság a II. Tour de Zelemér kerékpártúrát, amelyre várják az egyetemi polgárokat. Az útvonal: Böszörményi út - Józsa - zeleméri templomrom - majd vissza Debrecenbe. Gyülekező pénteken 8 órakor a Debreceni Egyetem Böszörményi úti campus főépülete előtt, indulás 8:20-kor. A részvétel regisztrációhoz kötött.

KLTE Baráti Kör bálja

Idén is megrendezi hagyományos bálját a Kossuth Lajos Tudományegyetem Baráti Köre október 12-én, szombaton 19 órai kezdettel a Debreceni Egyetem Főépületének Díszudvarán (Debrecen, Egyetem tér 1.). Bővebb információ, jegyigénylés.


KÉPGALÉRIÁK

Ascsillán Endre előadásával indult a MÜZLI őszi félévének első kurzusa

Közbeszerzési Szakértők Konferenciája a Debreceni Egyetemen

yoUDay - képekben a Debreceni Egyetem tanévnyitó stadionshow-ja

A Debreceni Egyetem kiváló sportolóit díjazták a Nagyerdei Stadionban


SPORT

Jégkorong

A nyáron alaposan megerősödött DAB vendége lesz a dupla sikerrel rajtoló DEAC a jégkorong Erste Ligában péntek este. A találkozó 18 órakor kezdődik a Dunaújvárosi Jégcsarnokban. Hétfőn aztán újabb idegenbeli meccs következik a Vasas otthonában szintén 18 órától. Utóbbi derbit az m4sport.hu élőben közvetíti.

Futsal

Megyei rangadót rendeznek hétvégén a női futsal NB I-ben. Az eddig hibátlan DEAC-os lányok a még nyeretlen Hajdúböszörményi TE otthonában lépnek pályára vasárnap 13:30-tól.

Floorball

Második élvonalbeli évadát kezdi a DEAC floorballcsapata szombaton a DESOK-ban. A fiúk a nyitányon az SZPK Komárom együttesét látják vendégül 14 órától.

Labdarúgás

A DEAC labdarúgói szombaton 19 órától az Aqvital Csákvárral csapnak össze a Magyar Kupában. A meccset a Nagyerdei Stadionban rendezik meg, az összecsapást az M4 Sport élőben közvetíti. A megyei első osztályban a DASE a Sárrétudvari vendége lesz szombaton 15 órától, míg a DEAC II. vasárnap ugyanebben az időpontban Nyíradonyban teszi tiszteletét.

Kézilabda

Hazai pályán is bemutatkozik a DEAC átalakult és megerősödött férfi kézilabdacsapata. Az egyetemi legénység a Szolnokot fogadja szombaton 18 órától a DESOK-ban, az NB II. második fordulójában.


RÓLUNK ÍRTÁK

Közös K+F alapot hoznak létre a hazai orvostudományi egyetemek és az ITM (Novekedes.hu)

A budapesti, a szegedi, a debreceni és a pécsi orvostudományi egyetemek, illetve az Innovációs és Technológiai Minisztérium részvételével megalakul az Egyetemi Klinikák Tanácsa - jelentette be Palkovics László tárcavezető. Részletek.

Brutális bulival nyitja a tanévet a Debreceni Egyetem (Origo.hu)

Még kaphatók jegyek Magyarország eddigi első és legnagyobb stadion show-jára. A Debreceni Egyetem tanévnyitója, a yoUDay, szeptember 18-án, szerdán a Nagyerdei Stadionban lézer- és tűzshow-val, koncertekkel, és parádés fellépőkkel hozza össze a hallgatói és dolgozói közösséget. Részletek.

Létesítmény: teniszközpontot adtak át Debrecenben (Nemzeti Sport)

Átadták pénteken a Sportgazdasági-menedzsment és teniszközpont épületét a Debreceni Egyetemen (DE), a 860 millió forintos beruházást a kormány több mint 260 millióval támogatta. Részletek.

A Debreceni Egyetem a harmadik legjobb magyar felsőoktatási intézmény (Dehir.hu)

A tavalyi ötödik helyről előrébb tudott lépni a magyar felsőoktatási intézmények között a Debreceni Egyetem a Times Higher Education World University Rankings legfrissebb listáján. Részletek.

Várják a jövő informatikus hallgatóit a Debreceni Egyetemen (Haon.hu)

A különböző témájú foglalkozásokon a pályaválasztás előtt álló fiatalok megismerkedhetnek az informatika tudományának alapjaival – közölte honlapján a Debreceni Egyetem. Részletek.


A Debreceni Egyetem Hírlevele XX. évf. 37. szám | 2019. SZEPTEMBER 19.

A hírlevelet a Debreceni Egyetem minden dolgozója megkapja. Amennyiben le szeretne róla iratkozni, kattintson ide. Lapzárta minden szerdán 12 órakor. Felelős kiadó: DE Rektori-Kancellári Kabinet Sajtóiroda.