DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL - XX. ÉVF. 36. SZÁM | 2019. szeptember 12.

DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL

XX. ÉVF. 36. SZÁM | 2019. szeptember 12.

HÍREK

Megkezdődött a 105. tanév

Esküt tettek az egyetem elsőéves hallgatói a tanévnyitó ünnepi szenátusi ülésen, vasárnap a Főnix Csarnokban. Idén több mint tízezer elsős kezdte meg tanulmányait az intézményben. A rendezvényen köszöntőt mondott Varga Mihály pénzügyminiszter, aki beszédében kiemelte, az egyetem az ország egyik legfontosabb felsőoktatási és tudományos erőközpontja. A tanévnyitó végén elismeréseket, díjakat adtak át.

Szolnoki delegáció az egyetemen

Gazdaságfejlesztési, valamint oktatási és kutatási együttműködési lehetőségekről egyeztetett Szilvássy Zoltán rektor és Szabó István, Szolnok alpolgármestere pénteken. A rektor a szolnoki együttműködés kapcsán kifejtette, hogy a megyeszékhely vasútgépészeti oktatásának revitalizálása fontos célkitűzés, amely jól illeszkedik az intézmény negyedik missziós tevékenységéhez.

Új eredmények az agykutatásban

A Nemzeti Agykutatási Program második szakaszában részt vevő három egyetemi munkacsoport számolt be a program félidejéig elért eredményeiről az intézmény Idegtudományi Doktori Iskolájának szeptember 6-ai szimpóziumán, az Élettudományi Központban. Mintegy 50-en vesznek részt a most futó vizsgálatokban, amelyek a neurobiológiai kutatások teljes spektrumát lefedik.

Új tanév Kisvárdán

Megkezdődött a tanév a Kisvárda Közösségi Felsőoktatási Képzési Központban is, ahol negyedik éve indít kihelyezett képzést a Gazdaságtudományi Kar, illetve a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar. A hallgatók turizmus-vendéglátás, vidékfejlesztési agrármérnök, mezőgazdasági mérnök, gazdálkodási és menedzsment szakokon tanulhatnak.

oDEon: új tér a színművészetnek

Nappal előadó, esténként színház lesz a Böszörményi úti campus színházterme. A megújuló helyszín az egyetem zenés színházának, az oDEon-ZeneTheatrumnak az új játszóhelye is egyben. A terem hivatalos megnyitója szeptember 25-én lesz, amikor a Scherer Péter, Mucsi Zoltán, Katona László nevével fémjelezett Nézőművészeti Kft. lép színpadra EztRád című darabjával.


PROGRAMAJÁNLÓ

Emléktábla-avatás és emlékülés

Idén 9. alkalommal rendezi meg tudományos szakmai tanácskozását a Debreceni Egyetem Idegtudományi Doktori Iskolája szeptember 6-án, pénteken 8:30-tól az Élettudományi épület F008-009-es termében (Debrecen, Egyetem tér 1.). A szimpóziumon bemutatkoznak és beszámolnak eddigi eredményeikről a Nemzeti Agykutatási Program 2. körében résztvevő egyetemi munkacsoportok.

Oktatási- és sportközpont avató

Sportgazdasági-Menedzsment és Teniszközpont kezdi meg működését a Debreceni Egyetemen. Az intézmény legújabb oktatási és sportlétesítményét szeptember 13-án, pénteken 16.30-kor avatják fel a város és az egyetem vezetői a Böszörményi úti campuson (Debrecen, Böszörményi út 138.).

Diplomaosztó ünnepség

Az Általános Orvostudományi Kar végzősei vehetik át diplomájukat a Debreceni Egyetem Főépületének Díszudvarán (Debrecen, Egyetem tér 1.) szeptember 14-én, szombaton 11 órakor kezdődő ünnepségen.

Róth Miksa ünnepség

Ünnepélyesen újraavatják az egykor Róth Miksa által készített szecessziós üvegablakokat az Általános Orvostudományi Kar, a Belgyo´gya´szati Inte´zet Reumatolo´giai Tansze´k e´s a Debreceni Egyetem Professzori Klub közös munkájának köszönhetően. Az ünnepség szeptember 16-án, hétfőn 15 órakor kezdődik a Belgyógyászati Intézet Reumatológiai Tanszékén (Debrecen Nagyerdei krt. 98.).Felolvasószínház

Felolvasószínház

Deszgráfia címmel felolvasóestet tart a DESzínház szeptember 17-én, kedden 19 órától a Debreceni Egyetem Főépület, DESZ-teremben (Debrecen, Egyetem tér 1. alagsor 31.).

Ünnepi ülés a Néprajzi Tanszéken

A tanszék alapításának 70. évfordulója alkalmából ünnepi ülést tart a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar Néprajzi Tanszéke szeptember 20-án, pénteken 11 órai kezdettel a Főépület Aulájában (Debrecen, Egyetem tér 1.).


VIDEÓ

FELHÍVÁSOK

yoUDay - az egyetem napja

Folytatva a hazai felsőoktatásban egyedülálló kezdeményezést, a Debreceni Egyetem idén is izgalmas tanévindításra készül. 2019. szeptember 18-án, szerdán negyedik alkalommal rendezzük meg a yoUDay tanévnyitó show-t, amelyen várhatóan 25 ezres közösséggel ünnepelhetjük az őszi tanévindítást. A belépés egyetemi dolgozóknak és vendégeiknek 3 900 Ft/fő helyett csak 800 Ft/fő. Minden dolgozó három további főt regisztrálhat kedvezményesen a rendezvényre. A jegyek a youday.hu weboldalon igényelhetők, illetve vásárolhatók meg és korlátozott számban állnak rendelkezésre. Az idei programban fellép Rúzsa Magdi, a Kowalsky meg a Vega, a Follow the Flow, Korda György és Balázs Klári, Biga, Vastag Csaba, Nika, Dobrádi Ákos (TNT), Sári Éva és az Abrakazabra is. A stadionshow végét és a tanév elejét fergeteges lézershow-val ünnepeljük.

Könyvtári hírek

A szorgalmi időszakban érvényes nyitvatartással várja olvasóit a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtársa. Bővebb információ. A könyvtárban zajló átalakítási munkák miatt korlátozottan érhetők el a szolgáltatások az Élettudományi Könyvtárban és a Bölcsészettudományi és Természettudományi Könyvtárban. Részletek.

KLTE Baráti Kör bálja

Idén is megrendezi hagyományos bálját a Kossuth Lajos Tudományegyetem Baráti Köre október 12-én, szombaton 19 órai kezdettel a Debreceni Egyetem Főépületének Díszudvarán (Debrecen, Egyetem tér 1.). Bővebb információ, jegyigénylés.

Őszi tanfolyamok a DExam-ban

Meghirdette nyelvtanfolyamait a DExam középfokú alapozó, felsőfokú alapozó és komplex vizsgafelkészítő szinteken. A szintfelmérés a DE Idegennyelvi Központ e-learning felületén teljesíthető. Jelentkezési határidő: 2019. szeptember 16. hétfő. Bővebb információ. Újdonság, hogy az őszi vizsgaidőszaktól újabb három helyen lehet DExam vizsgát tenni: Budapesten az Újpesti Könyves Kálmán Gimnáziumban, a Kovács Pál Baptista Gimnáziumban és Nyíregyházán a DE Egészségügyi Karán.

Kerékpártúra

Idén szeptember 20-án, pénteken rendezi a DEHÖK Környezetvédelmi Bizottság csapata a II. Tour de Zelemér kerékpártúrát, amelyre várják az egyetemi polgárokat. Az útvonal: Böszörményi út - Józsa - zeleméri templomrom - majd vissza Debrecenbe. A gyülekező pénteken 8 órakor a Debreceni Egyetem Böszörményi úti campus főépülete előtt, indulás 8:20-kor. A részvétel regisztrációhoz kötött.


KÉPGALÉRIÁK

Szolnokról és testvérvárosaiból érkezett delegációt fogadott Szilvássy Zoltán rektor

Kanadában turnézott a Debreceni Egyetemi Színház Vígkarma Társulata

Sajtótájékoztató három debreceni, köztük az Egyetemi templom felújításáról

Dr. Réthy Antal emlékére rendeztek háromnapos sakkversenyt az egyetemen


SPORT

Jégkorong

Első találkozóját játssza az Erste Liga új kiírásában a DEAC jégkorongcsapata vasárnap este 18:30-tól. Ságiék a Fehérvári Titánokat látják vendégül a szezonnyitón a Debreceni Jégcsarnokban. Másnap újabb meccs következik. A tavalyi negyeddöntős rivális, a GYHK látogat a cívisvárosba, ez a mérkőzés hétfőn 18:30-kor kezdődik.

Futsal

Dunaújvárosban próbál újabb bravúrt elérni a DEAC férfi futsalegyüttese. A Dunaferr-Debrecen NB I-es találkozó pénteken 19 órakor kezdődik. Hazai közönsége előtt is bemutatkozik az élvonalban a nagyszerűen rajtoló női együttes. A futsalos lányok szombaton 19 órától az Astra csapatát fogadják.

Labdarúgás

Már sorozatban a hatodik sikerét arathatja a DEAC NB III-as labdarúgócsapata hétvégén. Ehhez a Tiszaújvárost kellene legyőzni vasárnap 16 órától, idegenben. A megye I-ben a DEAC II. a Monostorpályit fogadja szombaton 15:30-tól a Dóczy utcán, a DASE pedig a Böszörményi úti Campuson játszik vasárnap szintén 15:30-as kezdéssel.

Kézilabda

Indul a szezon a DEAC férfi kézilabdázói számára. Bíró Imre legénysége szombaton 18 órakor, a Kazincbarcika vendégeként ugrik neki az NB II. Észak-keleti csoport küzdelmeinek. A cél visszajutni az NB I/B-be.

Kosárlabda

A Szolnoki Olaj csapatát fogadja edzőmérkőzésen a DEAC kosáregyüttese. A szurkolók számára díjtalan találkozó szombaton 17 órakor kezdődik az Oláh Gábor utcai Sportcsarnokban.


RÓLUNK ÍRTÁK

Képzési programokat mentorál a GE Magyarország a Debreceni Egyetemmel ( M1)

A közös kutatásról és képzésfejlesztésről kötött együttműködési megállapodást a Debreceni Egyetem és az egyik legnagyobb nemzetközi digitális iparvállalat magyarországi leánycége. A partnerség főbb területei a digitális medicina a mesterséges intelligencia a virtuális valóság, illetve a sport orvoslás lesznek. A műsor vendégei Szilvássy Zoltán, az egyetem rektora és Ascsillán Endre, a GE Magyarország alelnöke. Részletek.

Növelik a gazdaság teljesítményét az egyetemi kutatások (profitline.hu)

A magyar gazdaság érdeke, hogy az egyetemek tudományos, kutatási eredményei mielőbb hasznosuljanak, ezzel a gazdasági fejlődést és innovációt erősítsék - jelentette ki a pénzügyminiszter a Debreceni Egyetem (DE) tanévnyitó ünnepségén vasárnap. Részletek.

"Virtuális valóság" a Műszaki Karon (newtechnology.hu)

Különleges robotikai bemutatót láthattak az érdeklődők hétfőn a Főépület Rektori Tanácstermében, ahol Husi Géza, a Debreceni Egyetem Műszaki Karának dékánhelyettese, a Mechatronikai Tanszék vezetője kalauzolta a kibervilágba a helyi és az országos sajtó képviselőit. Részletek.

Centenáriumi születésnapját ünnepli idén a DEAC ( Debrecen Televízió)

A Debreceni Egyetem sportklubja megalakulása óta fontos szereplője a debreceni sportéletnek. Napjainkban 23 szakosztály csaknem 2700 igazolt versenyzője tartozik az egyesület kötelékébe. Az Esti Közelkép vendégei Bács Zoltán kancellár és Sándor Mihály sporttörténész voltak. Részletek.

Szecessziós üvegablakok a debreceni klinikán - Újraavatják Róth Miksa alkotásait (denagy.hu)

Méltó helyre kerülnek a legnevesebb magyar üvegfestő, Róth Miksa alkotásai a Debreceni Egyetem Klinikai Központban. Az 1920-as évekből származó üvegablakok eredetileg egy pincehelyiségben voltak, szeptember 16-án a Reumatológiai Tanszéken avatják újra őket. Az ünnepélyes újraavatáson Veress Dániel művészettörténész Nagyvárad közelében: a szecesszió Debrecenben címmel tart előadást. Részletek.


A Debreceni Egyetem Hírlevele XX. évf. 36. szám | 2019. SZEPTEMBER 12.

A hírlevelet a Debreceni Egyetem minden dolgozója megkapja. Amennyiben le szeretne róla iratkozni, kattintson ide. Lapzárta minden szerdán 12 órakor. Felelős kiadó: DE Rektori-Kancellári Kabinet Sajtóiroda.