DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL - XX. ÉVF. 35. SZÁM | 2019. szeptember 5.

DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL

XX. ÉVF. 35. SZÁM | 2019. szeptember 5.

HÍREK

Tanévnyitó ünnepi szenátusi ülés

Csaknem 30 ezer hallgató és 10 ezer egyetemi dolgozó számára kezdődik el a tanév az ünnepi szenátusi üléssel szeptember 8-án, vasárnap 11 órakor a Főnix Csarnokban. A tanévet Szilvássy Zoltán rektor nyitja meg, beszédet mond Kósa Lajos országgyűlési képviselő és Varga Mihály pénzügyminiszter, az elsőéveseket Debrecen polgármestere és a DEHÖK elnöke is köszönti.

Új professzorok az egyetemen

A DE tíz oktatójának adományozott egyetemi tanári címet a köztársasági elnök. Elek Balázs, Pribula László, Bácsi Attila, Bányász Tamás, Szántó Sándor Zoltán, Bácsné Bába Éva, Sándor János, Battistig Gábor Kornél, Kozma Gábor Ferenc és Török Péter példamutató oktatói és kutatói munkájuk elismeréseként kapták meg a címet.

Élen a tudáshasznosításban

Az egyetemen megvalósuló professzionális tudáshasznosítás példaértékű a hazai felsőoktatási intézmények számára - mondta az NKFIH elnöke a Tématerületi Kiválósági Programról tartott hétfői tájékoztatón. A DE inzulinrezisztenciához, járműiparhoz és űrkutatáshoz kapcsolódó tudományos tevékenységét idén kétmilliárd forinttal támogatja a hivatal.

Hallgatók jubileuma az agrárkaron

Több mint száz 50, illetve 60 évvel ezelőtt végzett mérnök vette át díszoklevelét pénteken a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Karon. A jubileumi diplomaosztón Bánáti Diána dékán felidézte, hogy 150 éves a debreceni agrárfelsőoktatás, ahol kiváló szakemberek generációi nevelkedtek.

Tanévkezdés a köznevelésben a DE-n

Az egyetem köznevelési intézményeiben több mint háromezren kezdték el a tanévet szeptember 2-án. A diákokat sok helyen megújult környezet várta. A Balásházy Zsálya közben lévő kollégiumát például több mint 180 millió forintból korszerűsítették, a Kossuth Gyakorló épületeiben 56 millió forintból végeztek felújítást.


PROGRAMAJÁNLÓ

Tudományos szimpózium

Idén 9. alkalommal rendezi meg tudományos szakmai tanácskozását a Debreceni Egyetem Idegtudományi Doktori Iskolája szeptember 6-án, pénteken 8:30-tól az Élettudományi épület F008-009-es termében (Debrecen, Egyetem tér 1.). A szimpóziumon bemutatkoznak és beszámolnak eddigi eredményeikről a Nemzeti Agykutatási Program 2. körében résztvevő egyetemi munkacsoportok.

Anyahajó Klub

Folytatódik a Debreceni Egyetem Mentálhigiénés és Esélyegyenlőségi Központja szervezésében az Anyahajó Klub szeptember 6-án, pénteken 17 órától a DE Böszörményi úti campus, Veres Péter Kollégium III. emelet 323. szobájában (Debrecen, Böszörményi út 140-142.). A nyári szünet utáni első alkalom témája: "Mindent a beszoktatásról". Vendég Nagy Angéla, a Debreceni Egyetem Óvodájának vezetője. A részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött! Regisztrálni szeptember 6-án, pénteken 12 óráig lehet a demek2@unideb.hu. email címen.

"Láthatatlan" szürreális képek

Halmi Zsolt képzőművész alkotásaiból nyílik kiállítás "Láthatatlan látható" címmel a Debreceni Egyetemen szeptember 7-én, szombaton 15 órakor az Élettudományi Galériában (Debrecen, Egyetem tér 1.). A tárlatot Marczin I. Bence filozófus, esztéta nyitja meg, közreműködik Mészáros Ádám gitáros. A kiállítás szeptember 27-ig várja a látogatókat.

Képzőművészeti kiállítás

Sárváriné Jaros Éva festőművész munkáiból rendez tárlatot a Debreceni Egyetem Közművelődési Titkárság Kulturális és Szervezési Iroda. A kiállítás szeptember 8-án, vasárnap 11 órakor nyílik az Elméleti Galériában (Debrecen, Nagyerdei krt. 98.). Megnyitja: Erdei Sándor költő, közreműködik: Soós Judit énekes, előadóművész. A bemutató szeptember 27-ig várja a látogatókat.

Építészeti tervkiállítás

A Debreceni Egyetem Műszaki Kar hallgatóinak építészeti, felújítási terveiből nyílik kiállítás a magyar értékek napja alkalmából szeptember 9-én, hétfőn 10 órakor a Nyíregyházi Törvényszéken (Nyíregyháza, Toldi u. 1.). Az elsőéves Építész MSc-hallgatók a 2018-as őszi félévben egy együttműködés keretében foglalkoztak a Nyíregyházi Törvényszék Toldi utcai épületének hosszútávú fejlesztési lehetőségeivel.

Bemutatkozó látogatás

Az Angol-Amerikai Intézet vendégeként a Debreceni Egyetemre látogat az új amerikai kulturális attasé, Lauren Perlaza, aki "Life of a US diplomat" címmel tart előadást szeptember 9-én, hétfőn 12 órai kezdettel a Főépület Karácsony Sándor termében (Debrecen, Egyetem tér 1.).

Nyílt tréning a DESzínházban

Nyílt tréninget tart az érdeklődőknek a Debreceni Egyetemi Színházi Társulat szeptember 10-én, kedden 18 órától a Főépület, alagsor 31-es DESZ-teremben (Debrecen, Egyetem tér 1.).


VIDEÓ

FELHÍVÁSOK

yoUDay - az egyetem napja

Folytatva a hazai felsőoktatásban egyedülálló kezdeményezést, a Debreceni Egyetem idén is izgalmas tanévindításra készül. 2019. szeptember 18-án, szerdán negyedik alkalommal rendezzük meg a yoUDay tanévnyitó show-t, amelyen várhatóan 25 ezres közösséggel ünnepelhetjük az őszi tanévindítást. A belépés egyetemi dolgozóknak és vendégeiknek 3 900 Ft/fő helyett csak 800 Ft/fő. Minden dolgozó három további főt regisztrálhat kedvezményesen a rendezvényre. A jegyek a youday.hu weboldalon igényelhetők, illetve vásárolhatók meg és korlátozott számban állnak rendelkezésre. Az idei programban fellép Rúzsa Magdi, a Kowalsky meg a Vega, a Follow the Flow, Korda György és Balázs Klári, Biga, Vastag Csaba, Nika, Dobrádi Ákos (TNT), Sári Éva és az Abrakazabra is. A stadionshow végét és a tanév elejét fergeteges lézershow-val ünnepeljük.

Őszi tanfolyamok a DExam-ban

Meghirdette nyelvtanfolyamait a DExam középfokú alapozó, felsőfokú alapozó és komplex vizsgafelkészítő szinteken. A szintfelmérés a DE Idegennyelvi Központ e-learning felületén teljesíthető. Jelentkezési határidő: 2019. szeptember 16. hétfő. Bővebb információ. Újdonság, hogy az őszi vizsgaidőszaktól újabb három helyen lehet DExam vizsgát tenni: Budapesten az Újpesti Könyves Kálmán Gimnáziumban, a Kovács Pál Baptista Gimnáziumban és Nyíregyházán a DE Egészségügyi Karán.

Kerékpártúra

Idén szeptember 20-án, pénteken rendezi a DEHÖK Környezetvédelmi Bizottság csapata a II. Tour de Zelemér kerékpártúrát, amelyre várják az egyetemi polgárokat. Az útvonal: Böszörményi út - Józsa - zeleméri templomrom - majd vissza Debrecenbe. A gyülekező pénteken 8 órakor a Debreceni Egyetem Böszörményi úti campus főépülete előtt, indulás 8:20-kor. A részvétel regisztrációhoz kötött.

Módosult az állatkísérletekről szóló rendelet

A Debreceni Egyetem Munkahelyi Állatjóléti Bizottsága (DE MÁB) tájékoztatása szerint, a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Földhivatali Főosztály HB/06-ÉLB/3490-2/2019 számú levél alapján módosult "Az állatkísérletekről szóló 40/2013. (II. 14.) Korm. rendelet", amelyről bővebb információ a a Felhívások között olvasható.


KÉPGALÉRIÁK

Sherzod Asadov üzbég nagykövettel találkozott Szilvássy Zoltán rektor

Tanévnyitó ünnepség a DE Balásházy János Gyakorlóiskolájában

Jubileumi diplomaosztó ünnepséget tartottak az egyetem agrárkarán

Tigrist fogadtak örökbe az állatkertben a DEAC jégkorongozói


SPORT

Futsal

Újabb hazai találkozóval folytatja a bajnoki küzdelmeket a DEAC férfi futsalcsapata. Tóthékhoz péntek este a szintén kiválóan kezdő Nyírgyulaj érkezik, a meccs 18:30-kor kezdődik a DESOK-ban. Nagy reményekkel vágnak neki az élvonalnak a DEAC női futsalosai a hétvégén. Az NB I-es szezonnyitó meccs a Tolna-Mözs otthonában lesz vasárnap 18:00 órától.

Labdarúgás

A BSE együttesét látja vendégül vasárnap 16 órától DEAC NB III-as labdarúgócsapata. A tabella második helyén álló, veretlen Kondás-legénység a Dóczy utcai Egyetemi Sportközpontban fogadja balassagyarmati ellenfelét. Itt lép pályára a megye I-ben a DEAC II is, amely szombaton 15:30-tól a Püspökladánnyal mérkőzik meg. A DASE ebben az időpontban Kabára látogat.

Jégkorong

Utolsó felkészülési mérkőzését játssza a szezonrajt előtt a DEAC jégkorongcsapata. David Musial legénysége a Schiller-Vasas HC-t fogadja hétfőn 18:30-tól a Debreceni Jégcsarnokban. A találkozóra díjtalan a belépés.


RÓLUNK ÍRTÁK

Kétmilliárdos apanázs a Debreceni Egyetemnek (Magyar Nemzet)

A járműipar, az űripari kutatások és a krónikus betegséget okozó inzulinrezisztenciához fűződő vizsgálatok támogatására kétmilliárd forint támogatást nyert el a Debreceni Egyetem a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innová­ciós Hivataltól (NKFIH), a Tématerületi kiválósági programból. Részletek.

Tíz új professzora van a Debreceni Egyetemnek (Civishir.hu)

A Debreceni Egyetem tíz oktatójának adományozott egyetemi tanári címet a köztársasági elnök példamutató oktatói munkájuk, valamint kiemelkedő tudományos és kutatói tevékenységük elismeréseként. Részletek.

Világszínvonalú labor az egyetemen (FM90 Campus Rádió)

A rákkutatásban is használható egyedülállóan modern műszerparkkal rendelkező labort mutattak be hétfőn a Debreceni Egyetemen. A csaknem egymilliárd forintból megújult sejtanalitikai szolgáltató labor Damjanovich Sándor, az egyetem egykori professzorának nevét viseli. Részletek.

Arany és gyémánt diplomákat adtak át Debrecenben (MagyarMezőgazdaság)

Ötven, illetve hatvan évvel ezelőtt végzett mérnököket köszöntött a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kara pénteken. Több mint százan vettek át díszoklevelet a jubileumi diplomaosztón. Részletek.

Angol nyelvvizsga stressz nélkül (Szon.hu)

Debrecenben 2007-ben akkreditálták a ­DExam vizsgarendszert, illetve hozták létre a vizsgaközpontot, és az itt kidolgozott, államilag elismert, általános egynyelvű angolnyelvvizsga-módszer már sokszorosan is bebizonyította, mennyire vizsgázóbarát. A kommunikatív, életszerű feladatokkal mérő, az egyéni érdeklődésnek is teret engedő módszert tegnap mutatták be az egészségügyi karon a helyi nyelvtanároknak és a megjelent érdeklődőknek, akik nemcsak a számonkérés formájával ismerkedhettek meg, de a korábbi gyakorlattól eltérő változtatásokról, módosításokról is hallhattak. Részletek.


A Debreceni Egyetem Hírlevele XX. évf. 35. szám | 2019. SZEPTEMBER 5.

A hírlevelet a Debreceni Egyetem minden dolgozója megkapja. Amennyiben le szeretne róla iratkozni, kattintson ide. Lapzárta minden szerdán 12 órakor. Felelős kiadó: DE Rektori-Kancellári Kabinet Sajtóiroda.