DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL - XX. ÉVF. 34. SZÁM | 2019. augusztus 29.

 

 

 

 

DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL

XX. ÉVF. 34. SZÁM | 2019. augusztus 29.

HÍREK

Élen a pótfelvételiben is!

Összesen 607 hallgatót vettek fel a pótfelvételi eljárásban az egyetemre, amely ezzel a legnépszerűbb hazai felsőoktatási intézmény lett a jelentkezők körében. A legtöbben a Gazdaságtudományi Karra kerültek be. Az általános felvételi eljárásban a Szolnokra felvettekkel együtt 7420-an jutottak be az egyetem magyar nyelvű képzéseire, ami 12 százalékos emelkedés az előző évhez képest.

Rektori interjú a Kossuth Rádióban

Az Egy övezet, egy út kínai kezdeményezéshez és a Via Carpatia logisztikai útvonalhoz kapcsolódó egyetemi gazdaságfejlesztési tevékenységről is beszélt Szilvássy Zoltán a rádióban. A rektor elmondta, az intézmény évek óta élen jár annak demonstrálásában, hogy a felsőoktatás az innovációs lehetőségek birtokában hogyan járulhat hozzá a gazdaság versenyképességéhez. A beszélgetés meghallgatható a Kossuth Rádió weboldalán (6:44-től).

Ösztöndíj az egyetem kiválóságainak

Összesen 292 millió forint ösztöndíjat nyertek az intézmény hallgatói, oktatói és kutatói az Új Nemzeti Kiválóság Program 2019/2020-as tanévre kiírt pályázatain. A 234 nyertes öt vagy tíz hónapon keresztül kap különböző összegű, 50.000-300.000 forint közötti ösztöndíjat. Ezen felül az egyetem további 117 millió forintnyi, a kutatások támogatására fordítható támogatásban részesül.

Világszínvonalú labor az egyetemen

A rákkutatásban is használható egyedülállóan modern műszerparkkal rendelkező labort mutattak be hétfőn. A GINOP-pályázatokból megvalósult, csaknem egymilliárd forint értékű fejlesztés révén világszínvonalú szolgáltató laborrá alakult és ezentúl Damjanovich Sándor nevét viseli.A labort a Magyar Biofizikai Társaság 27. Kongresszusához kapcsolódva nyitották meg.

"Világbajnokok az egyetemen"

Két számban, a női kajaknégyessel 500 méteren és egyéniben, 5000 méteren is világbajnok lett a szegedi, olimpiai kvalifikációs kajak-kenu vb-n Bodonyi Dóra, a DE Szolnok Campus hallgatója. A Fogorvostudományi Kar dékánja, Bágyi Kinga pedig az orvosok világbajnokságán szerzett aranyérmet női párosban az osztrák Bermoser oldalán, emellett egy-egy ezüst- és bronzérmet is nyert.


PROGRAMAJÁNLÓ

Egészségügyi Szakdolgozók Jubileumi Kongresszusa

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ és a Kenézy Gyula Egyetemi Kórház rendezi az Egészségügyi Szakdolgozók 50. Jubileumi Országos Kongresszusát augusztus 22-e és 24-e között a Debreceni Egyetem Aulájában (Egyetem tér 1.). Bővebb információ.

Biofizikusok kongresszusa

A Magyar Biofizikai Társaság és a DE ÁOK Biofizikai és Sejtbiológiai Intézet augusztus 26-a és 29-e között rendezi meg az MBFT XXVII. Kongresszusát az egyetem Élettudományi Központjában (Egyetem tér 1.). Az idei találkozó egyik kiemelt eseménye a Damjanovich Sándor Molekuláris Sejtanalitikai Szolgáltató Laboratórium bemutatása és ünnepélyes megnyitása (augusztus 26., hétfő 18:30). Program.

Gólyatábor 2019

Idén is megrendezi a felvett elsőévesek számára a gólyatábort a Debreceni Egyetem Hallgatói Önkormányzata. Augusztus 26-a és 30-a között az ÁJK, az ÁOK, az EK, a FOK, a GYGYK, a GYTK, az MK, az NK, a TTK és a ZK hallgatói ismerkednek az egyetemi élettel.

Jubileumi diplomaosztó a MÉK-en

Jubileumi diplomaosztón köszönti az 50, illetve 60 évvel ezelőtt végzett agrármérnököket a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kara augusztus 30-án, pénteken 10 órai kezdettel a Böszörményi úti campus, "B" épület Aulájában (Debrecen, Böszörményi út 138.). Az ünnepségen 69-en vesznek át arany-, 22-en pedig gyémántdiplomát.


VIDEÓ

PROGRAMOK

Tanévnyitó ünnepi szenátusi ülés

Esküt tesznek az elsőéves hallgatók, valamint díjakat, kitüntetéseket is átadnak szeptember 8-án, vasárnap 11 órától a Debreceni Egyetem tanévnyitó ünnepi szenátusi ülésén a Főnix Csarnokban (Debrecen, Kassai út 28.).

VIII. Magyar Tájökológiai Konferencia

Idén nyolcadik alkalommal rendezi meg szakmai konferenciáját a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kar Földtudományi Intézete az MTA DAB Földtudományi Szakbizottsággal és a Magyar Földrajzi Társasággal közösen augusztus 29-31. között Kisvárdán, a Bessenyei György Gimnázium Dísztermében (Kisvárda, Iskola tér 2.).

Gólyatábor

Idén is megrendezi szeptember 2-6. között a gólyatábort a leendő elsőéves hallgatók számára a Debreceni Egyetem. A programon ezen a héten a BTK, a GTK, az IK és a MÉK gólyái vesznek részt.


FELHÍVÁSOK

yoUDay - az egyetem napja

Folytatva a hazai felsőoktatásban egyedülálló kezdeményezést, a Debreceni Egyetem idén is izgalmas tanévindításra készül. 2019. szeptember 18-án, szerdán negyedik alkalommal rendezzük meg a yoUDay tanévnyitó show-t, amelyen várhatóan 25 ezres közösséggel ünnepelhetjük az őszi tanévindítást. A belépés egyetemi dolgozóknak és vendégeiknek 3 900 Ft/fő helyett csak 800 Ft/fő. Minden dolgozó három további főt regisztrálhat kedvezményesen a rendezvényre. A jegyek a youday.hu weboldalon igényelhetők, illetve vásárolhatók meg és korlátozott számban állnak rendelkezésre. Az idei programban fellép Rúzsa Magdi, Kowalsky meg a Vega, Follow the Flow, Korda Gyuri és Balázs Klári, Biga, Vastag Csaba, Nika, Dobrádi Ákos (TNT), Sári Éva és az Abrakazabra is. A stadionshow végét és a tanév elejét fergeteges lézershow-val ünnepeljük.

Változások a DExam vizsgarendszerben

Fontos változások és könnyítések léptek életbe a DExam vizsgarendszernél a szótárhasználatban és a felsőfokú nyelvvizsga egyes vizsgarészeiben 2019 júliusától, amelyekkel a vizsgázók a 2019. évi őszi vizsgaidőszakban találkoznak először. A következő vizsgaidőszakra szóbeli és írásbeli nyelvvizsgára felkészítő 30 órás intenzív tanfolyamok indulnak szeptember 12-én, jelentkezési határidő: 2019. szeptember 5. (csütörtök), 16 óra. Bővebb információ.

DEENK-hírek

Augusztus 21-én véget ért a nyári szünet a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtárában. Ez alól kivétel a Bölcsészettudományi és Természettudományi Könyvtár, a Műszaki Könyvtár és a Zeneművészeti Könyvtár, amelyek csak augusztus 26-ától fogadják újra az olvasókat. A könyvtári egységek szeptember 6-ig nyári nyitvatartási rend szerint üzemelnek. A szorgalmi időszakban érvényes nyitvatartás kezdete: szeptember 9. Bővebb információ.


KÉPGALÉRIÁK

Egy övezet, egy út - kínai delegáció látogatott az egyetemre

A Magyar Biofizikai Társaság 27. Kongresszusa az Élettudományi épületben

Szakmai tanácskozás a minősített élelmiszerlánc KFI-infrastruktúra fejlesztéséről

Sajtótájékoztató és helyszínbejárás a gólyatáborban


SPORT

Futsal

A Veszprém otthonában kezdi a 2019-2020-as pontvadászatot a DEAC NB I-es férfi futsalcsapata. A mérkőzés hétfő este 18:30-kor kezdődik a Március 15. utcai Sportcsarnokban.

Labdarúgás

Újabb hazai meccs vár a DEAC NB III-as labdarúgócsapatára. Kondás Elemér együttese a Hatvan legénységét fogadja vasárnap 17 órakor a Debreceni Egyetem Dóczy utcai Sportközpontjában. A megye I-es DEAC II. szombaton 17 órától a BUSE-t fogadja szintén a Dóczy utcán, míg a DASE vasárnap ugyanebben az időpontban Nyíradonyban vendégszerepel.


RÓLUNK ÍRTÁK

A rektor szerint jó lesz a kínaiakkal üzletelni (Haon.hu)

Interjút adott Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorának. Részletek.

Világszínvonalú sejtanalitikai labor a Debreceni Egyetemen (Weborvos.hu)

orszerű mikroszkópokkal és citométerekkel gazdagodott az elmúlt években az orvoskar Biofizikai és Sejtbiológiai Intézetének sejtanalitikai laborja. A GINOP-pályázatokból megvalósult, csaknem egymilliárd forint értékű fejlesztés révén világszínvonalú szolgáltató laborrá alakult és ezentúl Damjanovich Sándor nevét viseli- tudatta portálján az intézmény. Részletek.

Napfényes üvegépülettel várja a külföldi hallgatókat Debrecen (Magyarepitok.hu)

Az egyetem történetének egyik legjelentősebb fejlesztéssorozata részeként közel 4,9 milliárd forintból építenek több mint 4200 négyzetméteres új egyetemi központot a Dóczy utcában, már keresik a kivitelezőket is. A Ke-Víz és az Épít-Takarít korábban pedig már el is nyert egy fejlesztéscsomagot az intézmény több karának jelenleg is használt épületein. Részletek.

Szuper fotók a régi Debreceni Egyetemről: névváltozások és történetek (Eduline.hu)

Hogyan néztek ki a nagy egyetemek régen? Mi történt az épületekkel az elmúlt évtizedekben? Cikksorozatunkban utánajárunk, hogyan jöttek létre és változtak azok az épületek, amelyekben ma is egyetemi órák zajlanak. A 20. század elejétől, közepétől mutatunk Fortepan-fotókat a magyarországi egyetemekről: ez a Debreceni Egyetem története. Részletek.

2500 elsőéves szórakozhat együtt a debreceni gólyatáborban - videóval (Debrecen TV)

Megkezdődött az ország egyik legnagyobb és egyben legbiztonságosabb gólyatábora. A Debreceni Egyetemen két turnusban csaknem 2500 elsőéves hallgató ismerkedik meg a campuszokkal és a csoporttársakkal. Részletek.


A Debreceni Egyetem Hírlevele XX. évf. 34. szám | 2019. AUGUSZTUS 29.

A hírlevelet a Debreceni Egyetem minden dolgozója megkapja. Amennyiben le szeretne róla iratkozni, kattintson ide. Lapzárta minden szerdán 12 órakor. Felelős kiadó: DE Rektori-Kancellári Kabinet Sajtóiroda.