DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL - XX. ÉVF. 33. SZÁM | 2019. augusztus 22.

DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL

XX. ÉVF. 33. SZÁM | 2019. augusztus 22.

HÍREK

Kitüntetések az államalapítás ünnepén

Kiemelkedő színvonalú munkája elismeréseként az egyetem több szakembere is állami kitüntetést vehetett át augusztus 20-a alkalmából. Az elismeréseket Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere, Rétvári Bence, az EMMI parlamenti államtitkára és Nagy István agrárminiszter adta át pénteken Budapesten.

A legjobb 1000 egyetem között a DE

Megőrizve tavalyi helyét, ismét a legjobb ezer egyetem közé került a Sanghaj-rangsorként ismert Academic Ranking of World Universities világranglistán a DE. A kínai rangsort a tudományos eredmények és a publikációk száma alapján állítják össze. A lista elkészítéséhez több mint 1800 felsőoktatási intézményt vizsgáltak meg.

Anyatejgyűjtő a Szülészeti Klinikán

A Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikára költözött az Anyatejgyűjtő Állomás a Jerikó utcai Járóbetegközpontból, ugyanis a klinikán használják fel a begyűjtött anyatej nagy részét. Az állomás szervezetileg a DE KK Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézetéhez tartozik, a klinika szakmai kontrolljával.

Agrártudomány és gyakorlat egy helyen

Az egyetem élelmiszerkutatásai, új, saját nemesítésű növényfajtái, illetve középiskolai és felnőttképzése is szerepet kapott az augusztus 15-től 18-ig tartó Farmer Expon a Böszörményi úti campuson. A megnyitón a rektor kiemelte, hogy az intézmény három stratégiai ágazata közül az egyik a mezőgazdaság és élelmiszeripar.

Tehetséges diákok tábora

Elkezdődött a Sántha Kálmán Szakkollégium Nyári Tudományos Tábora. A programban 30 középiskolás vesz részt, akik az elméleti oktatás után, a gyakorlatban is megismerkedhetnek az egyetemen zajló legújabb élet- és orvostudományi kutatásokkal. A résztvevők az augusztus 31-ig tartó tábor végén beszámolnak tevékenységükről, tapasztalataikról.


PROGRAMAJÁNLÓ

Egészségügyi Szakdolgozók Jubileumi Kongresszusa

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ és a Kenézy Gyula Egyetemi Kórház rendezi az Egészségügyi Szakdolgozók 50. Jubileumi Országos Kongresszusát augusztus 22-e és 24-e között a Debreceni Egyetem Aulájában (Egyetem tér 1.). Bővebb információ.

Biofizikusok kongresszusa

A Magyar Biofizikai Társaság és a DE ÁOK Biofizikai és Sejtbiológiai Intézet augusztus 26-a és 29-e között rendezi meg az MBFT XXVII. Kongresszusát az egyetem Élettudományi épületében (Egyetem tér 1.). Az idei találkozó egyik kiemelt eseménye a Damjanovich Sándor Molekuláris Sejtanalitikai Szolgáltató Laboratórium bemutatása és ünnepélyes megnyitása (augusztus 26., hétfő 18:40). Program.

Gólyatábor 2019

Idén is megrendezi a felvett elsőévesek számára a gólyatábort a Debreceni Egyetem Hallgatói Önkormányzata. Augusztus 26-a és 30-a között az ÁJK, az ÁOK, az EK, a FOK, a GYGYK, a GYTK, az MK, az NK, a TTK és a ZK hallgatói ismerkednek az egyetemi élettel.


VIDEÓ

FELHÍVÁSOK

Fontos változások a DExam vizsgarendszerben

Fontos változások és könnyítések léptek életbe a DExam vizsgarendszernél a szótárhasználatban és a felsőfokú nyelvvizsga egyes vizsgarészeiben 2019 júliusától, amelyekkel a vizsgázók a 2019. évi őszi vizsgaidőszakban találkoznak először. A következő vizsgaidőszakra szóbeli és írásbeli nyelvvizsgára felkészítő 30 órás intenzív tanfolyamok indulnak szeptember 12-én, jelentkezési határidő: 2019. szeptember 5. (csütörtök), 16 óra. Bővebb információ.

yoUDay - az egyetem napja

Folytatva a hazai felsőoktatásban egyedülálló kezdeményezést, a Debreceni Egyetem idén is izgalmas tanévindításra készül. 2019. szeptember 18-án, szerdán negyedik alkalommal rendezzük meg a yoUDay tanévnyitó show-t, amelyen várhatóan 25 ezres közösséggel ünnepelhetjük az őszi tanévindítást. A belépés egyetemi dolgozóknak és vendégeiknek 3 900 Ft/fő helyett csak 800 Ft/fő. Minden dolgozó három további főt regisztrálhat kedvezményesen a rendezvényre. A jegyek a youday.hu weboldalon igényelhetők, illetve vásárolhatók meg és korlátozott számban állnak rendelkezésre. A programról részletek hamarosan.

Támogatás az esélyegyenlőség jegyében

Egyszeri, 100 ezer forintos illetménykiegészítésben részesíti a Rehabilitációs Szakigazgatási Szerv komplex bizottsági véleményével rendelkező megváltozott munkaképességű dolgozóit a Debreceni Egyetem. A juttatásra azok a megváltozott munkaképességű dolgozók jogosultak, akik hosszabb ideje az egyetem közalkalmazottai, és 2019. január 1-től vállalták fel tartós betegségüket. Az erről szóló hivatalos igazolást a Megváltozott Munkaképességűek Szolgáltató Központjába Bodnár Istvánné rehabilitációs foglalkoztatási referenshez kell eljuttatni (bodnar.istvanne@unideb.hu, telefon 73574). Bővebb információ.


KÉPGALÉRIÁK

A Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikára költözött az Anyatejgyűjtő Állomás

Tudomány és gyakorlat: Farmer Expó az egyetem Böszörményi úti campusán

Egyetemi polgárok a virágkarneváli kerékpáros felvonuláson

3D mapping - az idei karneválon is életre kelt a DE Főépülete


SPORT

Már kaphatók a DEAC-bérletek

Megkezdődött a 2019-2020-as szezonra szóló bérletek árusítása a DEAC Dóczy utcai Business Irodájában. A felnőtt bérletek sportágtól függően 5000 és 18.000 forint, míg a diák és nyugdíjas éves belépők 2500 és 9000 forint között válthatók meg, de vannak további kedvezmények is. Bővebb információ.

Futsal

A Veszprém otthonában kezdi a 2019-2020-as pontvadászatot a DEAC NB I-es férfi futsalcsapata. A mérkőzés hétfő este 18:30-kor kezdődik a Március 15. utcai Sportcsarnokban.

Labdarúgás

Újabb hazai meccs vár a DEAC NB III-as labdarúgócsapatára. Kondás Elemér együttese a Hatvan legénységét fogadja vasárnap 17 órakor a Debreceni Egyetem Dóczy utcai Sportközpontjában. A megye I-es DEAC II. szombaton 17 órától a BUSE-t fogadja szintén a Dóczy utcán, míg a DASE vasárnap ugyanebben az időpontban Nyíradonyban vendégszerepel.


RÓLUNK ÍRTÁK

A tudomány, a művészet, a művelődés, a sport jeleseit ismerték el - köztük hajdú-bihariakat is (Hajdú-bihari Napló)

Áder Jánosnak, Magyarország köztársasági elnökének megbízásából dr. Rétvári Bence államtitkár állami kitüntetéseket adott át pénteken, augusztus 20. alkalmából. Az elismertek között megyénkbeli kiválóságok is szerepeltek. Részletek.

Jövőnéző: betegadatokból végeznek klinikai kutatást Debrecenben (FM90 Campus Rádió)

MI, big data, cloud computing - a legkorszerűbb technológiákkal végez kutatásokat a Debreceni Egyetem Klinikai Központja a Felsőoktatási Intézményi Kiválóság Program Big Data tématerületén. Az új módszerek oktatása nemrég fejeződött be a Microsoft Magyarország Kft. közreműködésével. A témáról Emri Miklós, az Általános Orvostudományi Kar Orvosi Képalkotó Intézet Nukleáris Medicina nem önálló Tanszék tudományos munkatársa beszélt a Jövőnéző Extrában. Részletek.

Képek: különleges fényanimáció a Debreceni Egyetem főépületén (Eduline.hu)

Különleges, 3D-s fényanimációt vetített a Limelight Limelight Projection Mapping nemzetközi fényművészeti csoport a Debreceni Egyetem épületére a Fények éjszakái rendezvényen augusztus 17-én este. Részletek.

A Unibike is főszereplő volt a reggeli karneváli kétkerekű menetben - videóval (Debrecen TV)

A virágkarnevál a hagyományokhoz híven idén is kerékpáros felvonulással kezdődött. Ezen részt vettek a Debreceni Egyetem hallgatói, oktatói és dolgozói is. Részletek.

Huszonhat évesen felnőtt NB I-es vezetőedző lett Debrecenben. Mert megszállott! (Civishir.hu)

Merész húzásnak könyveltük el, amikor nyáron a Becsky István vezette DEAC-os menedzsment az alig 26 éves Kovács Adriánt nevezte ki a felnőtt élvonalbeli kosárlabdacsapat vezetőedzőjévé. A beszélgetésünkből azonban kiderül, hogy az életkor csak egy szám, egy vérprofival van dolgunk. Részletek.


A Debreceni Egyetem Hírlevele XX. évf. 33. szám | 2019. AUGUSZTUS 22.

A hírlevelet a Debreceni Egyetem minden dolgozója megkapja. Amennyiben le szeretne róla iratkozni, kattintson ide. Lapzárta minden szerdán 12 órakor. Felelős kiadó: DE Rektori-Kancellári Kabinet Sajtóiroda.