DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL - XX. ÉVF. 32. SZÁM | 2019. AUGUSZTUS 15.

DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL

XX. ÉVF. 32. SZÁM | 2019. AUGUSZTUS 15.

HÍREK

Világújdonság a hallásjavításban

Siketen vagy súlyos nagyothallással született gyermekek hallását adja vissza az az új típusú belsőfül-implantátum, melyet hazánkban elsőként az egyetemen ültettek be két gyermek fülébe kedden. A beavatkozást a DEKK szakemberei a Varsói Orvosi Egyetem professzorával közösen hajtották végre.

Életmentés a harctéren

Hogyan lássa el sérült bajtársát egy katona a harctéren, gázálarcban, vagy éjjellátó használatával? Az Általános Orvostudományi Kar Sürgősségi Orvostan Tanszék szakmai felügyeletével erre készítették fel a Magyar Honvédség 24. Bornemissza Gergely Felderítő Ezred katonáit a július végi komplex tréningen, az Interaktív Orvosi Gyakorlati Központban.

Új lehetőségek az analitikában

A legkorszerűbb laboratóriumi technológiákat ismerhetik meg a hallgatók a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar és a Wessling Hungary Kft. együttműködése révén. A közös munka mikrobiológiai, analitikai és genomikai kutatásokra is kiterjed majd.

Adatbányászat a kémiában

Extrém komplex összetételű szerves minták vizsgálatára fejlesztettek ki új matematikai módszert korszerű adatbányászati eszközök felhasználásával a TTK vegyészei. Az új technológia polimerkémiában, anyagtudományban és analitikai kémiában is univerzálisan alkalmazható. A módszerről az Analytical Chemistry folyóiratban jelentek meg cikkek.

Néphagyományok a nyári egyetemen

2016 után újra a Főépület homlokzatán lesz a 3D épületvetítés a virágkarneváli program részeként augusztus 17-től-19-ig este 9 és éjfél között. A szervezők azt kérik, hogy az érintett tantermek, irodák világítását kapcsolják le és a monitorokat is kapcsolják ki. Emellett az ablakoknál, ahol megoldható, húzzák be a függönyt, engedjék le a reluxát.


PROGRAMAJÁNLÓ

Klasszikus gitárosok találkozója

A Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kara és a Canticum Novum Alapítvány idén is megrendezi a Klasszikus Gitárosok Debreceni Találkozóját augusztus 8- 17. között. A programok helyszíne a kar épülete (Debrecen, Nagyerdei krt. 82.). Bővebb információ.

Farmer Expo

A Debreceni Egyetem Böszörményi úti campusa ad otthont augusztus 15. és 18. között a XXVIII. Farmer Expo Nemzetközi mezőgazdasági és élelmiszeripari szakkiállításnak (Debrecen, Böszörményi út 138.). Részletes program.

Egészségügyi Szakdolgozók 50. Jubileumi Országos Kongresszusa

A szakmai fejlődésre és tapasztalatcserére ad alkalmat az országos szakdolgozói továbbképzés, amelyet a Debreceni Egyetem Klinikai Központ és a Kenézy Gyula Egyetemi Kórház szervezésében augusztus 22. és 24. között tartanak a Debreceni Egyetem Főépületének Aulájában (Debrecen, Egyetem tér 1.). Bővebb információ.

Karneváli "épületfestés"

A Debreceni Virágkarnevál részeként idén – 2016 után újra – a Debreceni Egyetem Főépületének homlokzatán lesz látványos 3D „épületfestés”, amelyet augusztus 17-én, 18-án és 19-én este 21-24 óra között láthatnak az érdeklődők (Debrecen, Egyetem tér 1.).

Rogovics Fehér Lajos fotókiállítása

"Táncos pillanatok" címmel Rogovics Fehér Lajos fotóiból látható kiállítás a Debreceni Egyetem Közművelődési Titkárság, Kulturális és Szervezési Iroda rendezésében szeptember 6-ig az Élettudományi Galériában (Élettudományi Központ Aula - Debrecen, Egyetem tér 1.).

Nyári tárlat az Elméleti Galériában

"Egy év Hortobágyon" címmel nyílt kiállítás Kotricz Tünde fotóiból a Debreceni Egyetem Közművelődési Titkárság, Kulturális és Szervezési Iroda rendezésében. A tárlat szeptember 6-ig látható az Elméleti Galériában (Debrecen, Nagyerdei krt. 98. - Klinikai Központ, Elméleti Tömb Aula).


KÉPGALÉRIÁK

Innovatív belsőfül-implantátumot ültettek be a DEKK Fül-Orr-Gégészeti Klinikáján

Harctéri sérültellátó tréning az MH 24. Bornemissza Gergely Felderítő Ezred katonáinak

Együttműködési megállapodás aláírása a Wessling Hungary Kft.-vel az agrárkaron

Klasszikus gitárosok debreceni találkozója a Zeneművészeti Karon


SPORT

Labdarúgás

Az Ózdot fogadja a DEAC NB III-as labdarúgócsapata a hétvégén. A harmadik forduló találkozója vasárnap 17 órakor kezdődik a Debreceni Egyetem Dóczy utcai Sportközpontjában. Ugyanebben az időpontban házirangadót játszik két megyés alakulatunk, a DASE és a DEAC II. Ez a derbi a Böszörményi úti campus sportpályáján lesz.


VIDEÓK

FELHÍVÁSOK

Fontos változások a DExam vizsgarendszerben

Fontos változások és könnyítések léptek életbe a DExam vizsgarendszernél a szótárhasználatban és a felsőfokú nyelvvizsga egyes vizsgarészeiben 2019 júliusától, amelyekkel a vizsgázók a 2019. évi őszi vizsgaidőszakban találkoznak először. A következő vizsgaidőszakra szóbeli és írásbeli nyelvvizsgára felkészítő 30 órás intenzív tanfolyamok indulnak szeptember 12-én, jelentkezési határidő: 2019. szeptember 2. (hétfő), 16 óra. Bővebb információ.

Lezárták a Főépület nyugati kapuját

Felújítják a Debreceni Egyetem Főépületének nyugati kapuja melletti feljárót és rámpát. A munkálatok miatt a bejárat továbbra is le van zárva, így azt sem személy, sem teherforgalomra nem lehet használni.

yoUDay - az egyetem napja

Folytatva a hazai felsőoktatásban egyedülálló kezdeményezést, a Debreceni Egyetem idén is izgalmas tanévindításra készül. 2019. szeptember 18-án, szerdán negyedik alkalommal rendezzük meg a yoUDay tanévnyitó show-t, amelyen várhatóan 25 ezres közösséggel ünnepelhetjük az őszi tanévindítást. A belépés egyetemi dolgozóknak és vendégeiknek 3 900 Ft/fő helyett csak 800 Ft/fő. Minden dolgozó három további főt regisztrálhat kedvezményesen a rendezvényre. A jegyek a youday.hu weboldalon igényelhetők, illetve vásárolhatók meg és korlátozott számban állnak rendelkezésre. A programról részletek hamarosan.

Nyári nyitvatartás a DEENK-ben

A Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár augusztus 5-20-ig zárva tart. Bővebb információ.

Támogatás az esélyegyenlőség jegyében

Egyszeri, 100 ezer forintos illetménykiegészítésben részesíti a Rehabilitációs Szakigazgatási Szerv komplex bizottsági véleményével rendelkező megváltozott munkaképességű dolgozóit a Debreceni Egyetem. A juttatásra azok a megváltozott munkaképességű dolgozók jogosultak, akik hosszabb ideje az egyetem közalkalmazottai, és 2019. január 1-től vállalták fel tartós betegségüket. Az erről szóló hivatalos igazolást a Megváltozott Munkaképességűek Szolgáltató Központjába Bodnár Istvánné rehabilitációs foglalkoztatási referenshez kell eljuttatni (bodnar.istvanne@unideb.hu, telefon 73574). Bővebb információ.


RÓLUNK ÍRTÁK

Világújdonságnak számító hallásjavító implantátumot kapott két kisgyerek Debrecenben (M1 - Híradó)

Magyarországon elsőként a Debreceni Egyetemen (DE) ültették be két kisgyerek belső fülébe azt a világújdonságnak számító hallásjavító implantátumot, amely akár zajos környezetben is elősegíti a hatékony beszédértést - jelentették be az egyetem klinikai központjának (DEKK) keddi sajtótájékoztatóján. Részletek.

Újabb komoly cégnél szerezhetnek gyakorlatot a debreceni egyetemisták (Civishir.hu)

A legkorszerűbb laboratóriumi eszközöket és módszereket ismerhetik meg a Debreceni Egyetem mérnök hallgatói az Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar, valamint a Wessling Hungary Kft. új együttműködése révén. Részletek.

Harctéri sérültellátó tréninget tartottak a DE szakemberei (Weborvos.hu)

A Magyar Honvédség 24. Bornemissza Gergely Felderítő Ezred tíz kiválasztott katonája vett részt a július végén tartott komplex tréningen, amely a DE Általános Orvostudományi Kar Sürgősségi Orvostan Tanszék szakmai felügyeletével valósult meg. A felderítők különleges szimulációs eszközök segítségével, kifejezetten harctérre adaptálva nyertek betekintést a sürgősségi ellátás elméleti és gyakorlati alapjaiba - számolt be a rendezvényről az egyetem portálja. Részletek.

Erdélyi gazdákat is várnak a Farmerexpóra (Magyar Nemzet)

Idén a szokásosnál korábban, augusztus 15. és 18. között rendezik meg a máskor 20-án záruló debreceni Farmerexpót. A négynapos kiállítást az idén is a Debreceni Egyetem Böszörményi úti campusán, 17 ezer négyzetméteren rendezik meg, 300 kiállító részvételével. Az idei Farmerexpó szakmai előadásainak fő témája az ökológiai fenntarthatóság és a vízgazdálkodás lesz. Részletek.

Újabb színházi helyszínnel gazdagodik Debrecen (Szinhaz.org)

Felújítják az Agrár mintegy 300 férőhelyes mozitermét a Böszörményi úti Campus területén, az új szezon szeptemberben indul - írja a dehir.hu. "Musical színházunk, a ZeneTheatrum ez évtől együttműködik az egyetemmel, így Odeon-ZeneTheatrum néven folytatjuk a munkásságunkat, mint a Debreceni Egyetem zenés színháza" - újságolta Végh Veronika, a Páholy és a ZeneTheatrum háziasszonya és menedzsere. Részletek.


A Debreceni Egyetem Hírlevele XX. évf. 32. szám | 2019. AUGUSZTUS 15.

A hírlevelet a Debreceni Egyetem minden dolgozója megkapja. Amennyiben le szeretne róla iratkozni, kattintson ide. Lapzárta minden szerdán 12 órakor. Felelős kiadó: DE Rektori-Kancellári Kabinet Sajtóiroda.