DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL - XX. ÉVF. 31. SZÁM | 2019. AUGUSZTUS 8.

DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL

XX. ÉVF. 31. SZÁM | 2019. AUGUSZTUS 8.

HÍREK

Rangos helyezés a nemzetközi elitben

A legjobb 4%-ba rangsorolta a Debreceni Egyetemet a világszerte 20 ezer felsőoktatási intézmény teljesítményét vizsgáló Center for World University Rankings. A hétfőn nyilvánosságra hozott ranglistán a DE a 724. helyet szerezte meg. Az értékelés szerint az egyetem a tudományos munka terén teljesített kiemelkedően.

Településtörténet frissítve

Hajdúnánás történetét feldolgozó kiadvány készül az egyetem oktatóinak, kutatóinak közreműködésével és szerkesztésében. Az intézmény és a város kapcsolata csaknem évtizedes múltra tekint vissza. A kötet várhatóan egy év múlva jelenik meg magyarul és angolul. A könyvhöz kapcsolódó kutatásokat egy pénteki konferencián mutatták be Hajdúnánáson.

Intelligens üzletfejlesztés

Hazai és romániai vállalkozóknak ismertették a pénzügyi döntéshozatalban alkalmazható számítógépes intelligencia lehetőségeit a Böszörményi úti campuson. A workshopon a Nagyváradi Egyetem szakemberei is részt vettek. A közös projekt célja az együttműködés a vállalati pénzügyek területén végzett informatikai intelligencia kutatásokban.

Világot jelentő deszkákon

Az egyetem színjátszó társulata, a DESzínház képviseli hazánkat a Nemzetközi Amatőr Színházi Fesztiválon, augusztus 27. és szeptember 1. között a kanadai New Brunswick-ban. A társulat az Übü FC - the Final című előadással mutatkozik be. Az amatőr társulatok legrangosabb világjátékára, melyet évente más helyen rendeznek,12 fővel utazik a társulat.

Néphagyományok a nyári egyetemen

Töltött káposztát kóstoltak és hajdúsági pásztortáncot tanultak a külföldi diákok a Debreceni Nyári Egyetem folklór estjén. A résztvevők minden héten más tájegység ételét kóstolhatják meg, dalait és táncait sajátíthatják el. A hallgatók a magyar nyelv mellett a kultúrával, néphagyományokkal is megismerkednek az egyetemen.


PROGRAMAJÁNLÓ

Klasszikus gitárosok találkozója

A Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kara és a Canticum Novum Alapítvány idén is megrendezi a Klasszikus Gitárosok Debreceni Találkozóját augusztus 8- 17. között. A programok helyszíne a kar épülete (Debrecen, Nagyerdei krt. 82.). Bővebb információ.

Rogovics Fehér Lajos fotókiállítása

"Táncos pillanatok" címmel Rogovics Fehér Lajos fotóiból látható kiállítás a Debreceni Egyetem Közművelődési Titkárság, Kulturális és Szervezési Iroda rendezésében szeptember 6-ig az Élettudományi Galériában (Élettudományi Központ Aula - Debrecen, Egyetem tér 1.).

Nyári tárlat az Elméleti Galériában

"Egy év Hortobágyon" címmel nyílt kiállítás Kotricz Tünde fotóiból a Debreceni Egyetem Közművelődési Titkárság, Kulturális és Szervezési Iroda rendezésében. A tárlat szeptember 6-ig látható az Elméleti Galériában (Debrecen, Nagyerdei krt. 98. - Klinikai Központ, Elméleti Tömb Aula).


KÉPGALÉRIÁK

Népdaltanulás és táncház a Debreceni Nyári Egyetemen

Képes beszámoló a DEAC-Putnok labdarúgó mérkőzésről az NB III. nyitófordulójában


SPORT

Labdarúgás

Idegenben játssza második idei bajnokiját a DEAC NB III-as labdarúgócsapata. Bárányék a Tállya ellen lépnek pályára vasárnap 17 órától az Ibrányi Sportpályán. A hétvégén már nagyüzem lesz a megyei pontvadászatban is. A DEAC II. a Hosszúpályit fogadja szombaton 17 órától a Dóczy utcán, míg a DASE Püspökladányban kezdi a szezont ugyanebben az időpontban.

Jégkorong

A DEAC jégkorongcsapata a csehországi Ostravában készül a héten a szeptember 15-én rajtoló Erste Ligára. A Torax Kupa első meccsén a csapat alulmaradt a lengyel Katowicével szemben, szombatig pedig újabb három meccs vár a Musial-legénységre. Csütörtök délután 16 órától a Jastrzebie, pénteken 19:15-től a Poruba, míg szombaton 11:00 órától a Sumperk lesz a DEAC ellenfele.


FELHÍVÁSOK

yoUDay - az egyetem napja

Folytatva a hazai felsőoktatásban egyedülálló kezdeményezést, a Debreceni Egyetem idén is izgalmas tanévindításra készül. 2019. szeptember 18-án, szerdán negyedik alkalommal rendezzük meg a yoUDay tanévnyitó show-t, amelyen várhatóan 25 ezres közösséggel ünnepelhetjük az őszi tanévindítást. A belépés egyetemi dolgozóknak és vendégeiknek 3 900 Ft/fő helyett csak 800 Ft/fő. Minden dolgozó három további főt regisztrálhat kedvezményesen a rendezvényre. A jegyek a youday.hu weboldalon igényelhetők, illetve vásárolhatók meg és korlátozott számban állnak rendelkezésre. A programról részletek hamarosan.

Nyári nyitvatartás a DEENK-ben

A Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár augusztus 5-20-ig zárva tart. Bővebb információ.

Lezárják a Főépület nyugati kapuját

Felújítják a Debreceni Egyetem Főépületének nyugati kapuja melletti feljárót és rámpát. A munkálatok miatt augusztus 11-ig a bejáratot lezárják, így azt sem személy, sem teherforgalomra nem lehet majd használni.

Támogatás az esélyegyenlőség jegyében

Egyszeri, 100 ezer forintos illetménykiegészítésben részesíti a Rehabilitációs Szakigazgatási Szerv komplex bizottsági véleményével rendelkező megváltozott munkaképességű dolgozóit a Debreceni Egyetem. A juttatásra azok a megváltozott munkaképességű dolgozók jogosultak, akik hosszabb ideje az egyetem közalkalmazottai, és 2019. január 1-től vállalták fel tartós betegségüket. Az erről szóló hivatalos igazolást a Megváltozott Munkaképességűek Szolgáltató Központjába Bodnár Istvánné rehabilitációs foglalkoztatási referenshez kell eljuttatni (bodnar.istvanne@unideb.hu, telefon 73574). Bővebb információ.


RÓLUNK ÍRTÁK

Már a Debreceni Egyetemhez tartozik a szolnoki campus (Szoljon.hu)

Ismét nagy változás formálta a megyeszékhely felsőoktatási intézményének életét. Az év eleje óta tartó előkészítések eredményeként augusztus elsejével létrejött a Debreceni Egyetem Szolnok Campus. Részletek.

A nemzetközi elitben a Debreceni Egyetem (Civishir.hu)

A legjobb 4 százalékba rangsorolta a Debreceni Egyetemet a világszerte 20 ezer felsőoktatási intézmény teljesítményét vizsgáló Center for World University Rankings. A CWUR augusztus 5-én nyilvánosságra hozott nemzetközi ranglistáján az intézmény a 724. helyet szerezte meg. Részletek.

Szakmai együttműködés a Debreceni Törvényszék Könyvtárának rendezésében (Hajdupress.hu)

Az Országos Bírósági Könyvtári Rendszer fejlesztése érdekében elkezdődött a Debreceni Törvényszék és a Debreceni Járásbíróság könyvtári állományának revíziója. A tényleges selejtezést a Debreceni Törvényszék munkatársai, valamint - a korábban megkötött együttműködési megállapodás alapján - a Debreceni Egyetem informatikus könyvtáros hallgatói fogják elvégezni. Részletek.

Az intelligens üzletfejlesztésről értekeztek (Hajdú-bihari Napló)

Hazai és romániai vállalkozóknak mutatták be a pénzügyi döntéshozatalban alkalmazható számítógépes intelligencia lehetőségeit kedden, a Debreceni Egyetemen. A Böszörményi úti campuson tartott workshopon a Nagyváradi Egyetem szakemberei is részt vettek. Részletek.

Magyarországgal ismerkednek a debreceni nyári egyetem hallgatói (Magyar Nemzet)

Már egy hete tart a debreceni nyári egyetem - hazánk legrégebben, 1937 óta működő ilyen intézménye - 92. kurzusa. Ezen harminchárom ország százhatvan hallgatója vesz részt. Közülük legtöbben valamilyen szláv, nagyrészt orosz anyanyelvű diákok, szám szerint ötvenöten. A második csoport az angolszász országokból érkezett harminc nyári egyetemista. Tizennyolc diák német anyanyelvű, tizenheten Ázsiából jöttek - vannak közöttük magyar anyanyelvűek és idegen ajkúak is. A legidősebb hallgató 78, a legfiatalabb 15 éves. Részletek.


A Debreceni Egyetem Hírlevele XX. évf. 31. szám | 2019. AUGUSZTUS 8.

A hírlevelet a Debreceni Egyetem minden dolgozója megkapja. Amennyiben le szeretne róla iratkozni, kattintson ide. Lapzárta minden szerdán 12 órakor. Felelős kiadó: DE Rektori-Kancellári Kabinet Sajtóiroda.