DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL - XX. ÉVF. 30. SZÁM | 2019. AUGUSZTUS 1.

DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL

XX. ÉVF. 30. SZÁM | 2019. AUGUSZTUS 1.

HÍREK

Felvételi rekord Debrecenben

Az általános felvételi eljárásban 7420, a tavalyinál mintegy 12 százalékkal több elsőéves került be a DE magyar nyelvű képzéseire. A naptári évben összesen felvettek száma így eléri a tízezret, ami rekord az intézmény történetében. Pótfelvételire augusztus 7-ig lehet jelentkezni. A tanévnyitó ünnepséget szeptember 8-án, a yoUDay-t pedig 18-án rendezik.

Egyre több külföldi választja a DE-t

Továbbra is a Debreceni Egyetemen tanul a legtöbb külföldi diák, a magyarországi külföldi hallgatók csaknem ötöde. Ősszel több mint 2000 gólya kezdi el tanulmányait, így összesen 5800-an vesznek részt az angol nyelvű képzéseken. Az első évfolyamokon, illetve az előkészítő kurzusokon a tavalyinál 10 százalékkal több külföldi diák tanul majd.

14 kollégium várja a gólyákat

Az elsőéves hallgatók már jelentkezhetnek az intézmény négy városban található kollégiumaiba. Az egyetem 1460 férőhelyet tart fent a gólyáknak, akik a koli.unideb.hu honlapról kinyomtatott és szociális igazolásokkal ellátott pályázatukat postán küldhetik be augusztus 9-ig. A kérelmekről augusztus 15-én dönt a Kollégiumi Felvételi és Szociális Bizottság.

Az egyetem is karneválozik

Az egyetem idén is indul a Debreceni Virágkarnevál biciklis felvonulásán. A karneváli kerekezésre augusztus 8-ig lehet regisztrálni a regisztracio.unideb.hu oldalon. A karneváli menetben ebben az évben is lesz az intézmény közreműködésével készült virágkocsi. A Főépület pedig látványos "épületfestés" helyszíne lesz augusztus 17-én, 18-án és 19-én.

Sport, siker, sztori - könyv a DEAC-ról

Az egyesület, az egyetemi sport történetéről készül háromkötetes könyvsorozat. Az első, a klub megalakulását követő negyedszázadot átölelő rész szeptemberben jelenik meg. A kiadvány kapcsolódik a DEAC centenáriumi ünnepségsorozatához. A szerző Sándor Mihály sporttörténész, a Bölcsészettudományi Kar címzetes egyetemi docense.


PROGRAMAJÁNLÓ

Tudományos konferencia

"Hajdúnánás: Város és lakói - A hajdúk és a város története" címmel rendez közös tudományos konferenciát a település önkormányzata és a Debreceni Egyetem augusztus 2-án, pénteken 12:30-tól a Hajdúnánási Közös Önkormányzati Hivatal Dísztermében (Hajdúnánás, Köztársaság tér 1.).

Klasszikus gitárosok találkozója

A Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kara és a Canticum Novum Alapítvány idén is megrendezi a Klasszikus Gitárosok Debreceni Találkozóját augusztus 8- 17. között. A programok helyszíne a kar épülete (Debrecen, Nagyerdei krt. 82.).

Rogovics Fehér Lajos fotókiállítása

"Táncos pillanatok" címmel Rogovics Fehér Lajos fotóiból látható kiállítás a Debreceni Egyetem Közművelődési Titkárság, Kulturális és Szervezési Iroda rendezésében szeptember 6-ig az Élettudományi Galériában (Élettudományi Központ Aula - Debrecen, Egyetem tér 1.).

Nyári tárlat az Elméleti Galériában

"Egy év Hortobágyon" címmel nyílt kiállítás Kotricz Tünde fotóiból a Debreceni Egyetem Közművelődési Titkárság, Kulturális és Szervezési Iroda rendezésében. A tárlat szeptember 6-ig látható az Elméleti Galériában (Debrecen, Nagyerdei krt. 98. - Klinikai Központ, Elméleti Tömb Aula).


KÉPGALÉRIÁK

Kínai delegáció látogatása - fogadás a Rektori Tanácsteremben

Intelligens üzletfejlesztés - workshop hazai és romániai vállalkozóknak

Folklór est a Nyári Egyetemen - somogyi kanásztáncot, üvegest és csárdást tanultak

Első edzés - megkezdte a felkészülést a DEAC férfi futsalcsapata


VIDEÓ

SPORT

Labdarúgás

Idei első bajnokiját játssza a DEAC nyáron alaposan átalakult NB III-as labdarúgócsapata. Kondás Elemér és legénysége hazai pályán debütál vasárnap 17 órától. A vendég a tavalyi ötödik helyezett Putnok FC lesz a Dóczy utcai Egyetemi Sportközpontban.


FELHÍVÁSOK

Áramszünet!

A Nagyerdei Campus II. telep III. sz. Belgyógyászati Klinika, a mosoda és a lakópark transzformátor állomásai és villamos főelosztói, valamint az épületek villamos kapcsoló-berendezéseinek karbantartása miatt augusztus 3-án, szombaton 8-14 óra között, várhatóan 2 órás időtartamra szünetel az áramszolgáltatás. Az áramszünet érinti az adathálózati gerinc eszközöket is, így ez idő alatt a hálózat elérése, és IP telefonszolgáltatás is szünetelni fog.

Az áramszünet az alábbi épületeket érinti: Neurológiai Klinika, Szívsebészeti Központ, Belgyógyászati Intézet "C" épület, Kardiológiai Klinika, Rekreációs Központ, Agrárius Kft (kertészet), Családorvosi Tanszék, III. sz. Kollégium, DE Sporttudományi Koordinációs Intézet, Bükkvidéki Vendéglátó Zrt. Auguszta Patika, Nagyerdei Campus II. telepi Élelmiszer Bolt, Belgyógyászati Intézet "C" épület Regionális Immunológiai Laboratórium, Auguszta Hotel és Diákszálló, Miskolci Patyolat Zrt., Sebészeti Műtéttani Tanszék, Beszerzési Főosztály, Medipost Kft., Ali Baba Ételbár, Sebészeti Intézet, Vesetranszplantáció, Gyógyszertechnológiai Tanszék, Biztonságszervezési Osztály.

Szirénapróba a TEVA-ban

A polgári védelmi szirénák teljes üzempróbáját (420 másodperc) tartják 2019. augusztus 5-én, hétfőn 10 órakor a TEVA Gyógyszergyár Zrt. Pallagi úti székhelyén. A próba a szirénák jogszabályban előírt működőképességének ellenőrzése keretében történik.

yoUDay - az egyetem napja

Folytatva a hazai felsőoktatásban egyedülálló kezdeményezést, a Debreceni Egyetem idén is izgalmas tanévindításra készül. 2019. szeptember 18-án, szerdán negyedik alkalommal rendezzük meg a yoUDay tanévnyitó show-t, amelyen várhatóan 25 ezres közösséggel ünnepelhetjük az őszi tanévindítást. A belépés egyetemi dolgozóknak és vendégeiknek 3 900 Ft/fő helyett csak 800 Ft/fő. Minden dolgozó három további főt regisztrálhat kedvezményesen a rendezvényre. A jegyek a youday.hu weboldalon igényelhetők, illetve vásárolhatók meg és korlátozott számban állnak rendelkezésre. A programról részletek hamarosan.

Nyári nyitvatartás a DEENK-ben

A Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár augusztus 5-20-ig zárva tart. Ettől eltérően üzemel a Böszörményi úti campus és a Műszaki Könyvtár. Bővebb információ.

Lezárják a Főépület nyugati kapuját

Felújítják a Debreceni Egyetem Főépületének nyugati kapuja melletti feljárót és rámpát. A munkálatok miatt augusztus 11-ig a bejáratot lezárják, így azt sem személy, sem teherforgalomra nem lehet majd használni.

Támogatás az esélyegyenlőség jegyében

Egyszeri, 100 ezer forintos illetménykiegészítésben részesíti a Rehabilitációs Szakigazgatási Szerv komplex bizottsági véleményével rendelkező megváltozott munkaképességű dolgozóit a Debreceni Egyetem. A juttatásra azok a megváltozott munkaképességű dolgozók jogosultak, akik hosszabb ideje az egyetem közalkalmazottai, és 2019. január 1-től vállalták fel tartós betegségüket. Az erről szóló hivatalos igazolást a Megváltozott Munkaképességűek Szolgáltató Központjába Bodnár Istvánné rehabilitációs foglalkoztatási referenshez kell eljuttatni (bodnar.istvanne@unideb.hu, telefon 73574). Bővebb információ.

Nyelvtanfolyamok a DExam-ban

A Debreceni Egyetem Idegennyelvi Központja 60 órás DExam angol alapozó B2 (középfok) és komplex nyelvvizsga felkészítő tanfolyamokat hirdet B2 (középfok) és C1 (felsőfok) szinteken augusztus 15-30. között. Az alapozó és középfokú tanfolyam díja 38.000 Ft, a felsőfokú tanfolyam költsége pedig 44.000 Ft. Jelentkezési határidő: 2019. augusztus 5. hétfő, 16 óra. Jelentkezni lehet a dexam.hu weboldalon, valamint személyesen az Idegennyelvi Központ recepcióján (Debrecen, Komlóssy út 56.). Telefon: (52) 532-740, (52) 512-900/23031 és 23131 belső mellék; email: dexam@unideb.hu


RÓLUNK ÍRTÁK

A Debreceni Egyetemen a legtöbb elsőévest a gazdaságtudományi karra vették fel (Eduline.hu)

A Debreceni Egyetemen (DE) a tavalyihoz képest mintegy 12 százalékkal több, az általános felvételi eljárásban felvett 7420 elsőéves kezdheti meg tanulmányait a magyar nyelvű képzéseken szeptembertől. Részletek.

A Partiumi Keresztény Egyetem és a Debreceni Egyetem együttműködése modellértékű (Denagy.hu)

Az egyetemmé váláskor az volt a kulcsgondolat és terv, hogy Legyen Egyetem! Én viszont úgy gondoltam, hogy ez most már semmiképpen sem elég, eljött az idő a továbblépésre, a szemléletváltásra. Ezért egyre inkább arra helyeztük a hangsúlyt, hogy Egyetem legyen! – mondta a Partiumi Keresztény Egyetem alapításától napjainkig megtett útjáról Pálfi József rektor, akit a nagyváradi felsőoktatási intézmény jövőbeni lehetőségeiről, a Debreceni Egyetemmel való egyre szorosabb együttműködéséről, és rektori munkájának személyes indíttatásairól is kérdeztünk. Részletek.

A közelmúltban adták át hazánk legkorszerűbb agrometeorológiai mérőhelyét (Agroforum.hu)

A közelmúltban adták át Debrecenben azt az agrometeorológiai mérőhelyet, amelyet a rendezvényen Magyarország legkorszerűbb ilyen jellegű vizsgálati mérőhelyének neveztek. Miben más, több ez, mint az eddig használtak? Elsősorban ennek a kérdésnek a megválaszolása miatt kerestük fel a Debreceni Egyetem Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaság (AKIT) Agrometeorológiai és Agroökológiai Központjának (AAMK) vezetőjét, Dr. Dobos Attila Csabát, de ezeken túl sok minden egyébről is szó esett. Részletek.

Főként a fiatal nőket érinti az egyik leggyakoribb személyiségzavar (Haon.hu)

A borderline személyiségzavar az egyik leggyakoribb személyiségzavar, amely a népesség 1-2 százalékát érinti. A kórképet női túlsúly jellemzi, pszichiátriai-pszichoterápiás ellátásba főleg nők kerülnek. Sokszor már serdülőkorban számos jel utal az állapot fennállására, de a legnyilvánvalóbb tünetek fiatal felnőttkorban jelentkeznek - mondta el lapunknak dr. Kuritárné Szabó Ildikó, a Debreceni Egyetem Klinikai és Egészségpszichológiai Tanszékének vezetője. Részletek.

Bécsben zárta idei turnéját a Kodály Ifjúsági Világzenekar (Papageno.hu)

A Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kara idén immár tizenkilencedik alkalommal rendezte meg július 14-23. között az Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiáját. Az idén Európa több országa mellett, Ázsiából és Amerikából is voltak résztvevők összesen 20 országból. Közülük 12 országból a mesterkurzusokon való részvétel mellett sokan részt vettek a Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekar munkájában is. Részletek.


A Debreceni Egyetem Hírlevele XX. évf. 30. szám | 2019. AUGUSZTUS 1.

A hírlevelet a Debreceni Egyetem minden dolgozója megkapja. Amennyiben le szeretne róla iratkozni, kattintson ide. Lapzárta minden szerdán 12 órakor. Felelős kiadó: DE Rektori-Kancellári Kabinet Sajtóiroda.