DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL XX. ÉVF. 3. SZÁM | 2019. JANUÁR 24.

DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL

XX. ÉVF. 3. SZÁM | 2019. JANUÁR 24.

HÍREK

Gazdasági évindítás 2019

Gazdasági évindító partnertalálkozón mutatta be pénteken a Debreceni Egyetem tavalyi eredményeit és jövőbeni elképzeléseit Bács Zoltán. A kancellár az idei tervekről szólva elárulta, hogy a fő fókuszterület a műszaki képzés és az innovációs környezet fejlesztése, valamint az innovációs pénzügyi ökoszisztéma megteremtése lesz.

Konferencia a modern gazdálkodásról

A legújabb fejlesztéseket, technológiákat ismerhették meg a termelők csütörtökön a Böszörményi úti campuson rendezett Kukorica- és búzakonferencián, ahol több mint 250 gazdálkodó vett részt, és 16 szakmai előadás hangzott el. A cél, hogy a gazdálkodók tudásának bővítésével egyre hatékonyabb legyen a termelés.

Családközpontú szülészet

Az anya, a baba és az apa is pozitív élményekkel, pszichológiai szempontból is egészségesen hagyja el a kórházat - ez a célja a családközpontú szülészetnek Szeverényi Péter szülész-nőgyógyász, a szakterület úttörője szerint. A témáról tartott tudományos ülésen egykori kollégái, pályatársai, barátai és tisztelői köszöntötték a 70 éves szaktekintélyt.

Művészeti kutatás indul

Az általános iskolás tanulók kötelező tanórán kívüli művészeti tevékenységét és a művészeti rendezvényeken való részvétel lehetőségeit vizsgálja az egyetem zenepedagógiai kutatócsoportja a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával. Hazánkban ilyen jellegű, átfogó vizsgálat eddig még nem készült. A felmérést első körben az Észak-alföldi régióban végzik el.

A jótékonyság jegyében bálozták

 

Az idei Debrecen Város Bálján a Debreceni Karitatív Testület javára gyűjtöttek szombaton. Szilvássy Zoltán rektor köszöntőjében felidézte: a középkor óta szemtanúi vagyunk, hogy a debreceniek különösen fogékonyak arra, hogy szoros összefogással érjék el céljaikat. Ez jellemzi a város, a kamara és az egyetem kapcsolatát is.


PROGRAMAJÁNLÓ

Új Nemzeti Kiválóság Program Konferencia

Idén is megrendezi az intézményi Új Nemzeti Kiválóság Program Konferenciát január 28-án, hétfőn 13 órai kezdettel a Főépület tantermeiben (Debrecen, Egyetem tér 1.) a Tudományos Igazgatóság. A rendezvényen azok az ösztöndíjasok számolnak be eredményeikről, akik a 2018/2019-es tanévben támogatást nyertek el kutatásaikra.

Ünnepi referáló ülés

Megalakulásának 15. évfordulója alkalmából Ünnepi referáló ülést tart január 28-án, hétfőn 13 órától a Debreceni Egyetem Fogorvostudományi Kara a DE FOK Nagyelőadójában (Debrecen, Nagyerdei krt. 98.).

Pályaorientációs Nap

Szakmai fórummal egybekötött Pályaorientációs Napot rendez január 29-én, kedden 10 órától a Debreceni Egyetem Balásházy János Gyakorló Középiskolája és Kollégiuma (Debrecen, Mezőgazdász u. 1.).

Science Café

"Megérkezett a civilizáció a déli Csendes-óceán lakatlan szigeteire" címmel Radócz László, a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar Növényvédelmi Intézetének vezetője tart előadást a környezetszennyezés hatásairól január 30-án, szerdán 17 órától a Fórum Bevásárlóközpont Libri Könyvesboltjában (Debrecen, Csapó u. 30.).

Konzervatóriumi esték - olasz barokk muzsika

Girolamo Frescobaldi, Francesco Mancini, Dario Castello, Alessandro Scarlatti, Francesco Geminiani és Antonio Vivaldi műveiből összeállított válogatást hallhat a közönség Viha Levente, Kovács Zita - furulyák, Scholz Anna - barokk cselló, Konta Noémi - csembaló közreműködésével január 30-án, szerdán 19 órai kezdettel a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar Liszt termében (Debrecen, Nagyerdei krt. 82.).

Téli diplomaosztó ünnepségek

Folytatódnak a téli diplomaosztó ünnepségek a Debreceni Egyetemen. Február 1-én, pénteken 11 órától a Bölcsészettudományi Kar 150, 13 órától a Természettudományi és Technológiai Kar 80, 15 órakor pedig az Informatikai Kar 120 végzőse veheti át oklevelét a Főépület Díszudvarán (Debrecen, Egyetem tér 1.) rendezett eseményen. Az ünnepségeket élőben közvetíti a hirek.unideb.hu oldalon az egyetem Multimédia E-learning Technikai Központja.

Anyahajó Klub

"A szoptatásról: tények és tévhitek" címmel rendezi soron következő foglalkozását a Debreceni Egyetem Mentálhigiénés és Esélyegyenlőségi Központ Anyahajó Klubja, melynek vendége Kungler-Gorácz Orsolya laktációs szaktanácsadó, gyógyszerész lesz február 1-én, pénteken 17 órától a Böszörményi úti campus, Veres Péter Kollégium III. emelet 323. szobájában (Debrecen, Böszörményi út 140-142.). A programra január 31-én 12 óráig lehet regisztrálni a demek2@unideb.hu emailcímen.


VIDEÓ

KÉPGALÉRIÁK

Gazdasági évindító partnertalálkozó az Aulában

Kukorica- és búzakonferencia a Böszörményi úti campuson

Tudományos ülés Szeverényi Péter 70. születésnapja alkalmából

Kisgyermeknevelők V. Szimpóziuma a hajdúböszörményi karon


SPORT

Röplabda

Újra a DESOK-ban lép pályára a DEAC férfi röplabdacsapata az Extra Ligában. Az ellenfél ezúttal a FINO Kaposvár lesz szombaton 17 órától. Az NB II-ben szereplő lányok az MVSC-MVSI otthonában játszanak szombaton 17 órától.

Jégkorong

Nekivág a középszakasz küzdelmeinek a DEAC jégkorongcsapata az Erste Ligában. David Musial legénysége szombaton 17:30-tól a Csíkszereda, majd hétfőn 17:30-tól a Brassó otthonában lép jégre.

Kosárlabda

Ismét idegenben lép pályára a DEAC kosárlabdacsapata az NB I. A-ban. Bodnárék szombaton 18:30-kor a Serco-TF-Budapest otthonában játszanak.

Futsal

4-0-s előnyről várja a Magyar Kupa nyolcaddöntő visszavágóját a DEAC női futsalcsapata a Mezei-Vill ellen. A lányok vasárnap 18:30-kor fogadják a berettyóújfaluiakat a DESOK-ban.

Floorball

Az éllovas Phoenix Fireball otthonában gyűjtené tovább a bajnoki pontokat a DEAC floorballcsapata. A találkozó szombaton 18:30-kor kezdődik Törökbálinton.


RÓLUNK ÍRTÁK

A magyar vállalkozások képesek a 21. századi technológia használatára (Hirado.hu)

György László, a Debreceni Egyetem (DE) gazdasági évindító partnertalálkozóján A felsőoktatás szerepe az innovációban és a gazdaság fejlesztésében címmel tartott előadásában jelezte: a magyarországi vállalkozások 3 százaléka külföldi tulajdonú, s ezek adják a hozzáadott érték több mint 50 százalékát, vagyis háromszor termelékenyebbek, mint a hazai vállalatok. Részletek.

Gazdasági évindító a Debreceni Egyetemen (FM90 Campus Rádió)

Jelentős fejlesztési cél a közel 100 éves Egyetem téri Főépület korszerűsítése, amelyen még az eredeti, 1931-es külső vakolat van. A második ütemben az orvos- és gyógyszerésztudományi képzőhelyeket modernizálnák, illetve bővítenék, valamint az agrár- és élelmiszeripari képzések feltételeit is javítanák. Részletek.

Orvosképzés 21. századi módra, Debrecenben (Weborvos.hu)

Nemzetközi oktatási, klinikai és tudományos tapasztalatokkal rendelkező szaktekintélyektől sajátíthatják el a gyógyítást a Debreceni Egyetem leendő orvostanhallgatói. A hazai és nemzetközi elitbe tartozó, 100 éves fennállását tavaly ünneplő debreceni orvosképzés versenyképessége vitathatatlan. Az intézmény által kiadott diplomát számos országban, többek között az Amerikai Egyesült Államokban is elfogadják. Részletek.

Zenepedagógia kutatás indul az Észak-Alföld régióban (Magyar Idők)

Zenepedagógiai kutatást indít az Észak-Alföld régió általános iskoláiban a Debreceni Egyetem (DE) kutatócsoportja a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) támogatásával - jelentették be egy csütörtöki debreceni sajtótájékoztatón. Részletek.

Ezúttal is jótékonykodtak (Hajdú-bihari Napló)

Tizenhetedik alkalommal rendezték meg Debrecen Város Bálját január 19-én a Kölcsey Központban. Ötödik éve szervezi a debreceni önkormányzat a Debreceni Egyetemmel és a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamarával közösen az eseményt. Részletek.


A Debreceni Egyetem Hírlevele XX. évf. 3. szám | 2019. JANUÁR 24.

A hírlevelet a Debreceni Egyetem minden dolgozója megkapja. Amennyiben le szeretne róla iratkozni, kattintson ide. Lapzárta minden szerdán 12 órakor. Felelős kiadó: DE Rektori-Kancellári Kabinet Sajtóiroda.