DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL - XX. ÉVF. 29. SZÁM | 2019. JÚLIUS 25.

DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL

XX. ÉVF. 29. SZÁM | 2019. JÚLIUS 25.

HÍREK

Indul a műszaki képzések fejlesztése

A Műszaki Kar bővítésének, a Kémiai épület felújításának és az új járműipari laboratórium kialakításának előkészítését is tartalmazza a kormány 13 milliárd forintos oktatásfejlesztési csomagja, melynek részleteit a városházán ismertették. Évente 200 millió forintot fordíthatnak humánerőforrás-fejlesztésre is - mondta Szilvássy Zoltán rektor.

Pont Ott Party: izgalmas várakozás

Közösen várták a felvételizők a felsőoktatási ponthatárok kihirdetését a Debreceni Egyetem Hallgatói Önkormányzat hagyományos Pont Ott Party-ján, július 24-én. A pontvárás izgalmas óráiban a fiatalok több egyetemi vezetővel is beszélgethettek és óriáskivetítőn követték az eredményeket a Red&White Klubban.

Ha nyár, akkor is egyetem

Megkezdte hétfőn a 92. tanévét a Debreceni Nyári Egyetem. Idén 33 országból 160 külföldi hallgató érkezett, hogy elsajátítsa a magyart mint idegen nyelvet és ismerkedjen hazánk kultúrájával, történelmével. A rendezvény egyik partnere a Bölcsészettudományi Kar. Oktatói, hallgatói aktív részesei az oktatásnak és a szabadidős programoknak. A Nyári Egyetem augusztus 16-án zárja kapuit.

Idén is népszerű volt az Egyetem Tér

Ezreket vonzott a Campus Fesztiválon a DE „okos” fesztiválhelyszíne, ahol az érdeklődők szórakoztató formában ismerkedtek az oktató- és kutatómunkával. A nappali programok után a színpadi produkciókra is sokan voltak kíváncsiak. A Campus Fesztivál idén csúcsot döntött, Magyarország egyik legnagyobb nyári kulturális eseményére 114 ezren látogattak el.

"A rendezvény egyre izmosabb"

Négy ország 36 felsőoktatási intézményének csaknem ezer hallgatója versenyzett a 11. Campus Sportfesztiválon. A résztvevők kispályás labdarúgásban, strandröplabdában, 3X3-as kosárlabdában és tollaslabdában mérték össze tudásukat. Kispályás fociban, férfi kosárlabdában és női tollaslabdában is debreceni aranyérem született.


PROGRAMAJÁNLÓ

Rogovics Fehér Lajos fotókiállítása

"Táncos pillanatok" címmel Rogovics Fehér Lajos fotóiból látható kiállítás a Debreceni Egyetem Közművelődési Titkárság, Kulturális és Szervezési Iroda rendezésében szeptember 6-ig az Élettudományi Galériában (Élettudományi Központ Aula - Debrecen, Egyetem tér 1.).

Nyári tárlat az Elméleti Galériában

"Egy év Hortobágyon" címmel nyílt kiállítás Kotricz Tünde fotóiból a Debreceni Egyetem Közművelődési Titkárság, Kulturális és Szervezési Iroda rendezésében. A tárlat szeptember 6-ig látható az Elméleti Galériában (Debrecen, Nagyerdei krt. 98. – Klinikai Központ, Elméleti Tömb Aula).


VIDEÓ

FELHÍVÁSOK

yoUDay - az egyetem napja

Folytatva a hazai felsőoktatásban egyedülálló kezdeményezést, a Debreceni Egyetem idén is izgalmas tanévindításra készül. 2019. szeptember 18-án, szerdán negyedik alkalommal rendezzük meg a yoUDay tanévnyitó show-t, amelyen várhatóan 25 ezres közösséggel ünnepelhetjük az őszi tanévindítást. A belépés egyetemi dolgozóknak és vendégeiknek 3 900 Ft/fő helyett csak 800 Ft/fő. Minden dolgozó három további főt regisztrálhat kedvezményesen a rendezvényre. A jegyek a youday.hu weboldalon igényelhetők, illetve vásárolhatók meg és korlátozott számban állnak rendelkezésre. A programról részletek hamarosan.

Szünetel az áramszolgáltatás

A villamos főelosztó-, kapcsoló berendezések és transzformátor állomások karbantartási munkálatai miatt július 27-én, szombaton 8-14 óra között szünetel az áramszolgáltatás a Debreceni Egyetem Klinikai Központ II. telep, Auguszta Új Központi épületben. A kiemelt gyógyászati helyiségekben (intenzív, műtő), valamint a piros és zöld dugaszoló aljzatokban az áramellátás folyamatos lesz. Az áramszünet érinti az adathálózati gerinc eszközöket is, így ezen idő alatt a hálózati elérés és IP telefon szolgáltatás is szünetelni fog.

Nyári nyitvatartás a DEENK-ben

A Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtárának egységei július 15-től nyári nyitvatartás szerint várják az olvasókat. Bővebb információ. Augusztus 5-20-ig a könyvtár zárva tart. Ettől eltérően üzemel a Böszörményi úti campus és a Műszaki Könyvtár. Bővebb információ.

Ideiglenes korlátozások a Böszörményi úti campuson

A Debreceni Egyetem Böszörményi úti campusa ad otthont a Csillagpont Református Ifjúsági Találkozónak 2019. július 23–27. között, amelyre mintegy 4000 résztvevő várható. A rendezvény ideje alatt a campuson - biztonsági okok miatt - az Akadémia utca felőli kapu, valamint a Veres Péter Kollégiumnál lévő kiskapu is zárva lesz. A gyalogosan érkezők csak a Főépületnél lévő kapun, vagy a körforgalomnál (sorompó) tudnak a területre bejutni az Unipass (DEKA) kártyájuk felmutatásával. Azok a munkavállalók, akiknek éves bérletük van és autóval érkeznek, továbbra is behajthatnak a campusra a körforgalmon keresztül, de parkolni csak a kijelölt helyen - korlátozott számban - tudnak majd. Azok a munkatársak, vendégek, akik a Böszörményi úti campuson dolgozó kollégákhoz érkeznek, szükség esetén ideiglenes karszalagot kapnak a belépéshez. A változásokkal kapcsolatban bővebb információ a Rendezvénykoordinációs és Alumni Központtól kérhető.

Lezárják a Főépület nyugati kapuját

Felújítják a Debreceni Egyetem Főépületének nyugati kapuja melletti feljárót és rámpát. A munkálatok miatt július 22. és augusztus 11. között a bejáratot lezárják, így azt sem személy, sem teherforgalomra nem lehet majd használni.

Támogatás az esélyegyenlőség jegyében

Egyszeri, 100 ezer forintos illetménykiegészítésben részesíti a Rehabilitációs Szakigazgatási Szerv komplex bizottsági véleményével rendelkező megváltozott munkaképességű dolgozóit a Debreceni Egyetem. A juttatásra azok a megváltozott munkaképességű dolgozók jogosultak, akik hosszabb ideje az egyetem közalkalmazottai, és 2019. január 1-től vállalták fel tartós betegségüket. Az erről szóló hivatalos igazolást a Megváltozott Munkaképességűek Szolgáltató Központjába Bodnár Istvánné rehabilitációs foglalkoztatási referenshez kell eljuttatni (bodnar.istvanne@unideb.hu, telefon 73574). Bővebb információ.

Nyelvtanfolyamok a DExam-ban

A Debreceni Egyetem Idegennyelvi Központja 60 órás DExam angol alapozó B2 (középfok) és komplex nyelvvizsga felkészítő tanfolyamokat hirdet B2 (középfok) és C1 (felsőfok) szinteken augusztus 15-30. között. Az alapozó és középfokú tanfolyam díja 38.000 Ft, a felsőfokú tanfolyam költsége pedig 44.000 Ft. Jelentkezési határidő: 2019. augusztus 5. hétfő, 16 óra. Jelentkezni lehet a dexam.hu weboldalon, valamint személyesen az Idegennyelvi Központ recepcióján (Debrecen, Komlóssy út 56.). Telefon: (52) 532-740, (52) 512-900/23031 és 23131 belső mellék; email: dexam@unideb.hu


KÉPGALÉRIÁK

Több ezer látogató az Egyetem Téren, a Campus Fesztivál "okos" helyszínén

A Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekar hangversenye a Kölcsey Központban

Megnyílt a Nyári Egyetem - 33 országból érkeztek résztvevők

Megkezdte a felkészülést a DEAC jégkorong csapata


RÓLUNK ÍRTÁK

Stratégiai megállapodás az innovatív elektronikus fizetési megoldások terjedéséért a Debreceni Egyetemen (Magyar Nemzet)

A Debreceni Egyetem (DE) stratégiai partnerként részt vesz az elektronikus fizetési stratégia megalkotásában, az innovatív fizetési megoldások terjesztésében - erről az intézmény vezetői csütörtökön írtak alá együttműködési megállapodást az Elektronikus Fizetési Szolgáltatók Szövetsége (EFISZ) vezetőivel. Részletek.

Jövőnéző Extra: Mádi Borakadémia (FM90 Campus Rádió)

Az egyetemi polgárok számára is megnyílt a tavaly egyetemi tulajdonba került mádi Grossmann-ház. A Mádi Bor Akadémia létesítményei többféle célt szolgálnak: a Borsay-kastély a kutatás helyszíne, míg a Grossmann-házat az egyetemi közösségek és polgárok vehetik igénybe kedvező fizetési feltételekkel. Mád és a Debreceni Egyetem kapcsolatáról, a borvidéken zajló tudományos munkáról Győri Zoltán professzorral, a Táplálkozástudományi Intézet egyetemi tanárával beszélgettünk. Részletek.

Ha nyár, akkor is egyetem (Hajdupress.hu)

Megkezdte hétfőn 92. tanévét a Debreceni Nyári Egyetem, amelyre idén 33 országból 160 külföldi hallgató érkezett, hogy elsajátítsa a magyart mint idegen nyelvet és ismerkedjen hazánk kultúrájával, történelmével. Részletek.

Új ajtókat kap a Debreceni Egyetem főépülete (Debreceninap.hu)

Megújulnak a főépület eredeti, fából készült kapui. Elsőként a főbejárat hatalmas ajtóit újítják fel, emiatt most átmenetileg a háromból csak egyetlen kapu üzemel a szökőkút felől. Részletek.

Új tanév, új szezon - második idényére készül a DEAC jégkorongcsapata (Eurosport.hosszabbitas.hu)

A Debreceni Egyetem sportklubja, a DEAC jégkorongcsapatának tagjai július 22-én felmérésekkel kezdték el a felkészülést a 2019/20-as szezonra. David Musial vezetőedzővel a Debreceni Egyetem Sportdiagnosztikai, Életmód és Terápiás Központjában beszélgettünk az előző idény tapasztalatairól, új igazolásokról, valamint a következő szezonra támasztott célkitűzésekről. Részletek.


A Debreceni Egyetem Hírlevele XX. évf. 29. szám | 2019. JÚLIUS 25.

A hírlevelet a Debreceni Egyetem minden dolgozója megkapja. Amennyiben le szeretne róla iratkozni, kattintson ide. Lapzárta minden szerdán 12 órakor. Felelős kiadó: DE Rektori-Kancellári Kabinet Sajtóiroda.