DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL - XX. ÉVF. 28. SZÁM | 2019. JÚLIUS 18.

DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL

XX. ÉVF. 28. SZÁM | 2019. JÚLIUS 18.

HÍREK

Új perspektíva a magyarságkutatásban

Néprajzi, történelmi, archeogenetikai és vallástörténeti témákban kezd közös kutatásokba az egyetem és a Magyarságkutató Intézet. Szilvássy Zoltán rektor és Horváth-Lugossy Gábor főigazgató kedden írta alá a közös kutatásokról, tanulmánykötetekről, valamint szakmai rendezvények szervezéséről szóló megállapodást.

Kihelyezett mérnökképzés Erdélyben

Gépészmérnök és vidékfejlesztési agrármérnöki alapszakokon, illetve szakirányú továbbképzési szakokon indít kihelyezett képzést az intézmény a Partiumi Keresztény Egyetemen. A képzés támogatásáról az Erdélyi Magyar Műszaki Tudományos Társasággal kötött megállapodást a DE.

Megválasztották a KAT elnökét

Ismét Szöőr Árpád az egyetem Közalkalmazotti Tanácsának (KAT) elnöke. A Biofizikai és Sejtbiológiai Intézet tanársegédjét a szervezet július 4-ei ülésén választották újra, megbízatása 5 évre szól. A régi-új elnök fontos feladatának tartja a KAT közreműködését az új kollektív szerződés létrehozásában.

Mád: tudomány és élményturizmus

Az egyetemi polgárok számára is megnyílt a tavaly egyetemi tulajdonba került mádi Grossmann-ház. A Mádi Bor Akadémia létesítményei többféle célt szolgálnak: a Borsay-kastély a kutatás helyszíne, míg a Grossmann-ház szálláshelyként működik, melyet az intézmény munkatársai és közösségei kedvezményes áron vehetnek igénybe.

Campus: nyitva az Egyetem Tér

Elefántfogkrém, fittségi teszt, mikrobiológiai vizsgálat, fesztiválesküvő és könyvszelfi is várja az érdeklődőket a Campus Fesztivál bejáratánál, az Egyetem Téren. Az "okos" fesztiválhelyszín szerda délután nyílt meg. Az intézmény 200 polgára 30 standnál várja a tudomány iránt érdeklődőket.


PROGRAMAJÁNLÓ

Zenés esték a Nagyerdőn

Ingyenes hangversenyeket adnak az Ifjú Zeneművészek Nyári Akadémiája keretében mesterkurzusokat tartó professzorok július 21-ig a Zeneművészeti Karon. A koncertsorozat időpontjai.

Nyári Egyetem

Ünnepélyes megnyitóval kezdődik július 22-én, hétfőn 14 órakor a Debreceni Egyetem Főépületének Aulájában (Debrecen, Egyetem tér 1.) a Nyári Egyetem 92. tanéve. Idén 32 ország több mint 150 külföldi diákja érkezik Debrecenbe, hogy elsajátítsa a magyart mint idegen nyelvet és ismerkedjen hazánk kultúrájával, történelmével.

A Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekar hangversenye

Hagyományosan az Ifjúsági Világzenekar koncertjével ér véget az Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiája. A Kölcsey Központ Nagytermében (Debrecen, Hunyadi utca 1-3.) július 23-án, kedden 19 órai kezdettel Alekszandr Borogyin: Igor herceg - Poloveci táncok, valamint Bartók Béla: Román népi táncok, Kodály Zoltán: Galántai táncok és Robert Schumann: 3. Rajnai szimfónia op. 97. című művét hallhatja a közönség. Vezényel: Bolyky Zoltán és Vásáry Tamás.

Pont Ott Parti 2019

A Debreceni Egyetem Hallgatói Önkormányzata Pont Ott Partit tart július 24-én, szerdán 18órától a Debrecen Red and White Klubban (Debrecen, Nagyerdei park 12., Nagyerdei Stadion), ahol a leendő elsőéves hallgatók idén is együtt várhatják az eredményeket az országos ponthúzáson. Bővebb információ.


VIDEÓ

FELHÍVÁSOK

yoUDay - az egyetem napja

Folytatva a hazai felsőoktatásban egyedülálló kezdeményezést, a Debreceni Egyetem idén is izgalmas tanévindításra készül. 2019. szeptember 18-án, szerdán negyedik alkalommal rendezzük meg a yoUDay tanévnyitó show-t, amelyen várhatóan 25 ezres közösséggel ünnepelhetjük az őszi tanévindítást. A belépés egyetemi dolgozóknak és vendégeiknek 3 900 Ft/fő helyett csak 800 Ft/fő. Minden dolgozó három további főt regisztrálhat kedvezményesen a rendezvényre. A jegyek a youday.hu weboldalon igényelhetők, illetve vásárolhatók meg és korlátozott számban állnak rendelkezésre. A programról részletek hamarosan.

Nyári nyitvatartás a DEENK-ben

A Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtárának egységei július 15-től nyári nyitvatartás szerint várják az olvasókat. Bővebb információ. Augusztus 5-20-ig a könyvtár zárva tart. Ettől eltérően üzemel a Böszörményi úti campus és a Műszaki Könyvtár. Bővebb információ.

Ideiglenes korlátozások a Böszörményi úti campuson

A Debreceni Egyetem Böszörményi úti campusa ad otthont a Csillagpont Református Ifjúsági Találkozónak 2019. július 23–27. között, amelyre mintegy 4000 résztvevő várható. A rendezvény ideje alatt a campuson - biztonsági okok miatt - az Akadémia utca felőli kapu, valamint a Veres Péter Kollégiumnál lévő kiskapu is zárva lesz. A gyalogosan érkezők csak a Főépületnél lévő kapun, vagy a körforgalomnál (sorompó) tudnak a területre bejutni az Unipass (DEKA) kártyájuk felmutatásával. Azok a munkavállalók, akiknek éves bérletük van és autóval érkeznek, továbbra is behajthatnak a campusra a körforgalmon keresztül, de parkolni csak a kijelölt helyen - korlátozott számban - tudnak majd. Azok a munkatársak, vendégek, akik a Böszörményi úti campuson dolgozó kollégákhoz érkeznek, szükség esetén ideiglenes karszalagot kapnak a belépéshez. A változásokkal kapcsolatban bővebb információ a Rendezvénykoordinációs és Alumni Központtól kérhető.

Lezárják a Főépület nyugati kapuját

Felújítják a Debreceni Egyetem Főépületének nyugati kapuja melletti feljárót és rámpát. A munkálatok miatt július 22. és augusztus 11. között a bejáratot lezárják, így azt sem személy, sem teherforgalomra nem lehet majd használni.

Támogatás az esélyegyenlőség jegyében

Egyszeri, 100 ezer forintos illetménykiegészítésben részesíti a Rehabilitációs Szakigazgatási Szerv komplex bizottsági véleményével rendelkező megváltozott munkaképességű dolgozóit a Debreceni Egyetem. A juttatásra azok a megváltozott munkaképességű dolgozók jogosultak, akik hosszabb ideje az egyetem közalkalmazottai, és 2019. január 1-től vállalták fel tartós betegségüket. Az erről szóló hivatalos igazolást a Megváltozott Munkaképességűek Szolgáltató Központjába Bodnár Istvánné rehabilitációs foglalkoztatási referenshez kell eljuttatni (bodnar.istvanne@unideb.hu, telefon 73574). Bővebb információ.

Nyelvtanfolyamok a DExam-ban

A Debreceni Egyetem Idegennyelvi Központja 60 órás DExam angol alapozó B2 (középfok) és komplex nyelvvizsga felkészítő tanfolyamokat hirdet B2 (középfok) és C1 (felsőfok) szinteken augusztus 15-30. között. Az alapozó és középfokú tanfolyam díja 38.000 Ft, a felsőfokú tanfolyam költsége pedig 44.000 Ft. Jelentkezési határidő: 2019. augusztus 5. hétfő, 16 óra. Jelentkezni lehet a dexam.hu weboldalon, valamint személyesen az Idegennyelvi Központ recepcióján (Debrecen, Komlóssy út 56.). Telefon: (52) 532-740, (52) 512-900/23031 és 23131 belső mellék; email: dexam@unideb.hu


KÉPGALÉRIÁK

Megnyitotta kapuit az Egyetem Tér a Campus Fesztiválon

Jól halad a Teniszközpont építése a Böszörményi úti campuson

Átadták a legjobbaknak járó díjakat a Campus Sportfesztiválon

Az Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiájának nyitóhangversenye


RÓLUNK ÍRTÁK

Együttműködik a Debreceni Egyetem a Magyarságkutató Intézettel - videóval (Debrecen TV)

A magyar történelem és identitás meghatározó emlékeinek megismerése érdekében indítanak közös kutatási és szakmai programokat. Részletek.

Százmilliós kísérleti üvegház épül a Böszörményi úton (Civishir.hu)

Nettó 107 milliós költséggel kísérleti üvegházat épít a Debreceni Egyetem a Böszörményi úti campuson, a kivitelező a debreceni B-Ép Profi Kft. lesz. Az európai uniós forrásból megvalósítandó mintegy 250 négyzetméter alapterületű üvegházzal alapvetően a lucerna alapú fehérjetermékek előállítását, feldolgozását célzó kutatást erősítenék. Részletek.

Jövőnéző Extra: császármetszés-természetes szülés, dúlák (FM90 Campus Rádió)

Tavaly a császármetszések aránya országosan meghaladta a 42 százalékot, a debreceni szülészeti klinikán ez 40 százalék volt, de idén májusban már csak 35 százalék. Ezen a számadaton szeretne csökkenteni Póka Róbert professzor, a DE KK Szülészeti és Nőúgyógyászati Klinika igazgatója. Hogy miért fontos csökkenteni a császármetszések számát, a Jövőnézőből az is kiderült. Részletek.

Fiatal zenészek fejleszthetik magukat Debrecenben - videóval (Dehir.hu)

Frissesség és lendület - ezt hozzák a fiatalok a komolyzenébe Vásáry Tamás Kossuth-díjas zongoraművész szerint. A 19. Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiáján húsz nemzet mintegy kétszáz fiatal tehetsége vesz részt, ahol közös próbákon és egyéni mesterkurzusokon fejleszthetik zenei tudásukat. Részletek.

Frankfurt után irány Hawaii (Kelet-Magyarország)

Varga Zoltán sikere a triatlon-kontinensbajnokságon. A közelmúltban Frankfurt adott otthont a hosszútávú triatlon Európa-bajnokságnak, amely az októberi, hawaii Ironman világbajnokság kvalifikációs versenye volt. Ezen remek eredményt ért el Varga Zoltán, a nyíregyházi ViniBike KSE versenyzője. A Debreceni Egyetem biofizikusa korosztályában (50–54 évesek) az első tíz helyezett szerzett jogot a világbajnoki indulásra. Részletek.


A Debreceni Egyetem Hírlevele XX. évf. 28. szám | 2019. JÚLIUS 18.

A hírlevelet a Debreceni Egyetem minden dolgozója megkapja. Amennyiben le szeretne róla iratkozni, kattintson ide. Lapzárta minden szerdán 12 órakor. Felelős kiadó: DE Rektori-Kancellári Kabinet Sajtóiroda.