DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL - XX. ÉVF. 27. SZÁM | 2019. JÚLIUS 11.

DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL

XX. ÉVF. 27. SZÁM | 2019. JÚLIUS 11.

HÍREK

Európa legjobbjai közt az oktatásban

Az egyetem elsőként került fel, és rögtön dobogós lett a hazai intézmények között a Times Higher Education oktatási kiválóság alapján készített Europe Teaching Rankings listáján. A DE a legtöbb pontot az „elkötelezettség” kategóriában kapta, amely a hallgatók ajánlásait, oktatásba történő bevonását és munkaerőpiaci helyzetüket is értékeli.

Új dékán a debreceni agrárkaron

Az élelmiszertudomány nemzetközileg elismert professzora, Bánáti Diána vezeti július 1-jétől a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kart. Bánáti Diána a debreceni felsőfokú agrárképzés 150 éves történetének első női vezetője, megbízatása 3 évre szól.

Új dékán az Informatikai Kar élén

Adattudományi képzések indítása, a jármű- és egészségiparhoz kapcsolódó informatikai kutatások ösztönzése, szolgáltató jellegének erősítése, a minőségi alapkutatás támogatása és a mesterképzések vonzerejének növelése is az új kari vezető tervei között szerepel. Hajdu András július elsejével vette át az Informatikai Kar irányítását.

Világító molekulákat fedeztek fel

A rákdiagnosztikában, a sejtbiológiában és az analitikában is hasznosíthatják azokat a speciális fluoreszcens vegyületeket, amelyeket a TTK Alkalmazott Kémiai Tanszékének szakemberei fejlesztettek ki. A kutatáshoz kapcsolódóan több publikáció is született, amelyek neves nemzetközi szaklapokban jelentek meg.

MinDEn, ami egyetem - a Campuson is

Több mint 1200 négyzetméteren 30 tudományos stand és 40 színpadi program várja a résztvevőket a Campus Fesztivál "okos" fesztiválhelyszínén, az Egyetem Téren július 17-és 21-e között. "Fesztiválújoncként" ott lesz a DEAC, a Sporttudományi Koordinációs Intézet fizikai állapotfelméréssel, a Biomechanikai Laboratórium pedig 3D-s eszközbemutatóval készül.


PROGRAMAJÁNLÓ

Zenés esték a Nagyerdőn

Ingyenes hangversenyeket adnak az Ifjú Zeneművészek Nyári Akadémiája keretében mesterkurzusokat tartó professzorok 2019. július 14-e és 21-e között a Zeneművészeti Karon. A nyitóest július 14-én, vasárnap 19 órakor kezdődik a Liszt teremben (Debrecen, Nagyerdei krt. 82.), a műsorban közreműködnek: Bátori Éva - ének, Káip Róbert - harsona, Szabó István - ütőhangszerek, Demény Balázs, Selmeczi György, Richter Edit - zongora. A koncertsorozat tovább időpontjai.


VIDEÓ

FELHÍVÁSOK

yoUDay - az egyetem napja

Folytatva a hazai felsőoktatásban egyedülálló kezdeményezést, a Debreceni Egyetem idén is izgalmas tanévindításra készül. 2019. szeptember 18-án, szerdán negyedik alkalommal rendezzük meg a yoUDay tanévnyitó show-t, amelyen várhatóan 25 ezres közösséggel ünnepelhetjük az őszi tanévindítást. A belépés egyetemi dolgozóknak és vendégeiknek 3 900 Ft/fő helyett csak 800 Ft/fő. Minden dolgozó három további főt regisztrálhat kedvezményesen a rendezvényre. A jegyek a youday.hu weboldalon igényelhetők, illetve vásárolhatók meg és korlátozott számban állnak rendelkezésre. A programról részletek hamarosan.

Nyári nyitva tartás a DEENK-ben

A Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtárának egységei július 15-től nyári nyitva tartás szerint várják az olvasókat. Bővebb információ. Augusztus 5-20-ig a könyvtár zárva tart. Ettől eltérően üzemel a Böszörményi úti campus és a Műszaki Könyvtár. Bővebb információ.

Ideiglenes korlátozások a Böszörményi úti campuson

A Debreceni Egyetem Böszörményi úti campusa ad otthont a Csillagpont Református Ifjúsági Találkozónak 2019. július 23–27. között, amelyre mintegy 4000 résztvevő várható. A rendezvény ideje alatt a campuson - biztonsági okok miatt - az Akadémia utca felőli kapu, valamint a Veres Péter Kollégiumnál lévő kiskapu is zárva lesz. A gyalogosan érkezők csak a Főépületnél lévő kapun, vagy a körforgalomnál (sorompó) tudnak a területre bejutni az Unipass (DEKA) kártyájuk felmutatásával. Azok a munkavállalók, akiknek éves bérletük van és autóval érkeznek, továbbra is behajthatnak a campusra a körforgalmon keresztül, de parkolni csak a kijelölt helyen - korlátozott számban - tudnak majd. Azok a munkatársak, vendégek, akik a Böszörményi úti campuson dolgozó kollégákhoz érkeznek, szükség esetén ideiglenes karszalagot kapnak a belépéshez. A változásokkal kapcsolatban bővebb információ a Rendezvénykoordinációs és Alumni Központtól kérhető.

Támogatás az esélyegyenlőség jegyében

Egyszeri, 100 ezer forintos illetménykiegészítésben részesíti a Rehabilitációs Szakigazgatási Szerv komplex bizottsági véleményével rendelkező megváltozott munkaképességű dolgozóit a Debreceni Egyetem. A juttatásra azok a megváltozott munkaképességű dolgozók jogosultak, akik hosszabb ideje az egyetem közalkalmazottai, és 2019. január 1-től vállalták fel tartós betegségüket. Az erről szóló hivatalos igazolást a Megváltozott Munkaképességűek Szolgáltató Központjába Bodnár Istvánné rehabilitációs foglalkoztatási referenshez kell eljuttatni (bodnar.istvanne@unideb.hu, telefon 73574). Bővebb információ.

Lezárják a Főépület nyugati kapuját

Felújítják a Debreceni Egyetem Főépületének nyugati kapuja melletti feljárót és rámpát. A munkálatok miatt július 22. és augusztus 11. között a bejáratot lezárják, így azt sem személy, sem teherforgalomra nem lehet majd használni.

Nyelvtanfolyamok a DExam-ban

A Debreceni Egyetem Idegennyelvi Központja 60 órás DExam angol alapozó B2 (középfok) és komplex nyelvvizsga felkészítő tanfolyamokat hirdet B2 (középfok) és C1 (felsőfok) szinteken augusztus 15-30. között. Az alapozó és középfokú tanfolyam díja 38.000 Ft, a felsőfokú tanfolyam költsége pedig 44.000 Ft. Jelentkezési határidő: 2019. augusztus 5. hétfő, 16 óra. Jelentkezni lehet a dexam.hu weboldalon, valamint személyesen az Idegennyelvi Központ recepcióján (Debrecen, Komlóssy út 56.). Telefon: (52) 532-740, (52) 512-900/23031 és 23131 belső mellék; email: dexam@unideb.hu


KÉPGALÉRIÁK

Virtuális ablak az Onkoradiológiai Klinika sugárterápiás részlegén

Tanítsunk Magyarországért program nyári tábora a DEAC sporttelepén

A lengyelországi SGGW egyetem delegációjának látogatása

Az ÁJK, a FOK, az MK és a TTK ünnepségeivel zárultak a nyári diplomaosztók


RÓLUNK ÍRTÁK

Európa legjobbjai között van a Debreceni Egyetem (Dehir.hu)

Elsőként került fel, és rögtön dobogós lett a hazai intézmények között a Debreceni Egyetem a Times Higher Education oktatási kiválóság alapján készített Europe Teaching Rankings 2019 listáján. A rangsor 18 európai ország 258 felsőoktatási intézményét vizsgálta. Részletek.

Új kari vezetők a Debreceni Egyetemen (Hajdú-bihari Napló)

Az Informatikai és a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar élére is új dékánt neveztek ki. Részletek.

Csúcs! Világító molekulát találtak Debrecenben (Civishir.hu)

A rákdiagnosztikában, a sejtbiológiában és az analitikában is hasznosíthatják azokat a speciális fluoreszcens vegyületeket, amelyeket a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kar Alkalmazott Kémiai Tanszékének kutatói fejlesztettek ki. Részletek.

Fény a teljes elszigeteltségben (Webbeteg.hu)

Valósághű virtuális ablakok teszik elviselhetőbbé a bezártságot a Debreceni Egyetem Onkoradiológiai Klinika sugárterápiás részlegének két ólomfalú kórtermében. Az izotópos terápiát kapó pajzsmirigydaganatos betegek napokat töltenek a sugárvédő falak között. Részletek.

Záróvizsga után a szökőkútba: van, ahol így ünnepelnek a végzős egyetemisták (Eduline.hu)

Több magyar egyetemen hagyomány a sikeres záróvizsgát szökőkútba ugrással ünnepelni. Ez a különös szokás jelen van többek között a miskolci, a szegedi és a debreceni egyetemen is. Részletek.


A Debreceni Egyetem Hírlevele XX. évf. 27. szám | 2019. JÚLIUS 11.

A hírlevelet a Debreceni Egyetem minden dolgozója megkapja. Amennyiben le szeretne róla iratkozni, kattintson ide. Lapzárta minden szerdán 12 órakor. Felelős kiadó: DE Rektori-Kancellári Kabinet Sajtóiroda.