DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL - XX. ÉVF. 24. SZÁM | 2019. JÚNIUS 20.

DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL

XX. ÉVF. 24. SZÁM | 2019. JÚNIUS 20.

HÍREK

Milliárdok a műszaki képzés fejlesztésére

Csaknem 20 milliárd forinttal támogatja a kormány az egyetem műszaki képzéseinek fejlesztését - jelentette be Palkovics László miniszter június 14-én. A tervek szerint 2020 szeptemberében már elkezdődhet a járműmérnöki képzés, amely kiterjed az autóipari-, a vasúti- és a repülőmérnöki képzésre, de elindítják az űrkutatási programot is.

Ismét a legjobbak között!

A Debreceni Egyetem a külföldi hallgatók számát tekintve továbbra is az első a hazai intézmények között - nyilvánosságra hozták a QS nemzetközi felsőoktatási rangsorát. A vizsgált 2018-as évben a 14 karon tanuló, több mint 100 országból érkező külföldi diákok száma meghaladta az 5000-et. A világ legjobb 1001 egyetemének rangsorában a DE megőrizte 601-650. helyét.

Kiemelkedő műszerfejlesztés a TTK-n

Magyarországon egyedülálló szerkezetvizsgáló és analitikai műszerközpontot alakítottak ki a TTK Kémiai Intézetében. A nagyműszerek értéke meghaladja a 780 millió forintot. Az új központban világszínvonalú kémiai, biológiai, gyógyszer-, élelmiszer- és környezettudományi kutatásokat végezhetnek a szakemberek.

Megválasztották az új tagokat

Hamarosan megtartja alakuló ülését az egyetem új összetételű Közalkalmazotti Tanácsa. A 13 tagot titkos szavazással választották meg. A szavazásra jogosultak több mint a fele, 4506 dolgozó adta le voksát. Az új testületi tagok megbízatása öt évre szól, közülük választják meg a testület elnökét a tanács alakuló ülésén.

Nagyszabású jubileumra készül a DEAC

Megalakulásának 100. évfordulóját kéthetes programsorozattal ünnepli a Debreceni Egyetem Atlétikai Club. A szeptember 5-én kezdődő rendezvények része lesz egy sporttörténeti kiállítás, a teniszközpont-átadó, egy jubileumi gála, több sportviadal és egy alkotói pályázat, valamint készül egy könyv is.


PROGRAMAJÁNLÓ

Szemészeti kongresszus

A Magyar Szemészeti Szakdolgozók Egyesülete 12. alkalommal rendezi meg kongresszusát június 20-22. között a Kölcsey Központban (Debrecen, Hunyadi utca 1-3.). Az eseményen előadások hangzanak el az ápolás, a diagnosztika és a műtéti ellátás területeiről, emellett a résztvevők szakmai kiállítás keretében ismerkedhetnek a legújabb műszerekkel, műtéti segédanyagokkal és gyógyszerekkel.

Diplomaosztó ünnepség

Hétvégén folytatódnak a Debreceni Egyetem diplomaosztó ünnepségei: a Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Kar végzősei június 21-én, pénteken 10 órától, a Gazdaságtudományi Kar végzősei ugyancsak pénteken 13 és 16 órától, a Gyógyszerésztudományi Kar végzősei pedig a június 22-én, szombaton 10 órakor kezdődő ünnepségen vehetik át diplomájukat a Főépület Díszudvarán (Debrecen, Egyetem tér 1.). A diplomaosztókat a hirek.unideb.hu-n és a UD Live Stream YouTube-csatornán élőben közvetítik.

Múzeumok Éjszakája

"Forradalmárok, utazók, kivándorlók - Magyarok Amerikában" címmel nyílik időszaki kiállítás a Református Kollégiumban (Debrecen, Kálvin tér 16.), ahol a Múzeumok Éjszakáján, június 22-én, szombaton 19, 20 és 21 órától magyar és angol nyelvű tárlatvezetést tart Venkovits Balázs, a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar Angol-Amerikai Intézetének adjunktusa, a kiállítás kurátora.

Hallgatói kiállítás Nagyváradon

A Debreceni Egyetem Műszaki Kar Építészmérnöki Tanszék hallgatói a 2018/2019-es tanévben nagyváradi helyszínekre készítették féléves tervezési feladataikat, diplomaterveiket. Az évfolyamok mintegy ötven hallgatójának munkái a 7. Szent László Napok keretében tekinthetőek meg a nagyváradi Zsinagógában június 26-tól. A megnyitó időpontja: június 25., kedd 17 óra.

V. Debreceni Nyári Egyetemi Színházi Esték

Somogyi Tibor: Bábuk című estjét láthatja a közönség a Debreceni Nyári Egyetemi Színházi Esték keretében június 25-én, kedden 19 órai kezdettel a Debreceni Egyetemen, a Főépület alagsor 31-es DESZ-teremben (Debrecen, Egyetem tér 1.)

Holokauszt emlékkiállítás

A Debreceni Egyetemre érkezik Hosszú Gyula, az "Utak a holokauszthoz, történetek a holokausztról" című kötet szerzőjének vándorkiállítása, amelyet 2019. június 26-án, szerdán 14 és 16 óra között láthatnak az érdeklődők a Főépület III. emeleti kerengőjén (Debrecen, Egyetem tér 1.). A programhoz kapcsolódva a Debreceni Egyetem Történelmi Intézete a Raoul Wallenberg Egyesülettel együttműködve az eseményen megemlékezést tart a debreceni és a környékbeli zsidóság 1944. június végi deportálásáról.

Szakmai tanácskozás

"Egészségmagatartás, élelmiszer-fogyasztás és tudatos táplálkozás. Merre tovább?" címmel tart szakmai rendezvényt a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Kar Marketing és Kereskedelem Intézete június 27-én, csütörtökön 10 órai kezdettel a Böszörményi úti campus "A" épület nagy tanácstermében (Debrecen, Böszörményi út 138.). Az eseményen 70. születésnapja alkalmából méltatják Lehota József professzor munkásságát.


VIDEÓ

FELHÍVÁSOK

Idén is Egyetem tér a Campus Fesztiválon

A Debreceni Egyetem 2019-ben is színes, változatos programkínálattal kívánja megtölteni az Egyetem Teret a Campus Fesztiválon július 17-20. között, standokon bemutatva az intézmény sokszínűségét. Oktatók, kutatók, hallgatók jelentkezését várják a szervezők június 22-ig, a http://regisztracio.unideb.hu/campus_egyetemter_program oldalon található pályázati adatlap kitöltésével. A szakmai bírálóbizottság június 29-ig értesíti azokat, akik megjelenésére számítanak a Campus Fesztiválon. Előnyt élveznek, akik a rendezvény teljes ideje alatt kínálnak programot. Bővebb információ a tudig@unideb.hu és a rendezveny@unideb.hu email címeken kérhető.

Apák Napja az egyetemen

A Debreceni Egyetem első alkalommal szervez programokat Apák Napja alkalmából június 28-án, pénteken 14-18 óra között a Böszörményi úti campus Kazánházában, ahol többek között foci kupa, sorversenyek, apa-fia játékok, kreatív foglalkozások és még uzsonna is várja a résztvevőket a rendező Mentálhigiénés és Esélyegyenlőségi Központ jóvoltából. A programra június 25-én, kedden 12 óráig várják a jelentkezéseket a https://portal.unideb.hu/hu/webform/ap%C3%A1k-napjaoldalon. A rendezvény a "Gondoskodó egyetem - családbarát intézkedések a Debreceni Egyetemen" című CSP-CSBM-18-0082 azonosítószámú projekt keretében valósul meg. A programot az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatja.

Támogatás az esélyegyenlőség jegyében

Egyszeri, 100 ezer forintos illetménykiegészítésben részesíti a Rehabilitációs Szakigazgatási Szerv komplex bizottsági véleményével rendelkező megváltozott munkaképességű dolgozóit a Debreceni Egyetem. A juttatásra azok a megváltozott munkaképességű dolgozók jogosultak, akik hosszabb ideje az egyetem közalkalmazottai, és 2019. január 1-től vállalták fel tartós betegségüket. Az erről szóló hivatalos igazolást a Megváltozott Munkaképességűek Szolgáltató Központjába Bodnár Istvánné rehabilitációs foglalkoztatási referenshez kell eljuttatni (bodnar.istvanne@unideb.hu, telefon 73574). Bővebb információ.

Nyelvtanfolyamok a DExam-ban

A Debreceni Egyetem Idegennyelvi Központja 60 órás DExam angol alapozó B2 (középfok) és komplex nyelvvizsga felkészítő tanfolyamokat hirdet B2 (középfok) és C1 (felsőfok) szinteken augusztus 15-30. között. Az alapozó és középfokú tanfolyam díja 38.000 Ft, a felsőfokú tanfolyam költsége pedig 44.000 Ft. Jelentkezési határidő: 2019. augusztus 5. hétfő, 16 óra. Jelentkezni lehet a dexam.hu weboldalon, valamint személyesen az Idegennyelvi Központ recepcióján (Debrecen, Komlóssy út 56.). Telefon: (52) 532-740, (52) 512-900/23031 és 23131 belső mellék; email: dexam@unideb.hu

Elérhető a DEENK tudományos videótára

Próbahozzáférés keretében június 26-ig elérhetővé válik a Journal of Visualized Experiments (JoVE) tudományos videótár a Debreceni Egyetemen. A JoVE jelenleg több mint 7000 videóval demonstrált, lektorált cikket tartalmaz. A videókban bemutatott kísérleti módszereket szöveges leírás is kíséri. A kipróbálás hozzáférhető a http://www.jove.com/ . linken. Az adatbázis közvetlenül elérhető bármely egyetemi számítógépről, illetve a könyvtárba beiratkozott egyetemi polgárok számára otthoni eléréssel a https://lib.unideb.hu/node/388 oldalon.


KÉPGALÉRIÁK

Konferencia az Informatikai Karon az életlenhalmaz-elmélet újdonságairól

International Symposium on Metal Complexes 2019 nemzetközi konferencia

Új Nemzeti Kiválóság Program: konferencián mutatkoztak be a jövő kutatói

A Shanghai Institute of Technology kínai delegáció fogadása


SPORT

Amerikai futball

Szombaton 15 órától játssza a szezon utolsó meccsét a DEAC Gladiators amerikaifutball-csapat. Az egyetemi együttes a Budapest Cowbells II-t fogadja a Böszörményi úti campus sportpályáján.


RÓLUNK ÍRTÁK

Továbbra is a Debreceni Egyetemen tanul a legtöbb külföldi hallgató (Dehir.hu)

A Debreceni Egyetem a külföldi hallgatók számát tekintve továbbra is az első a hazai intézmények között - nyilvánosságra hozták a QS nemzetközi felsőoktatási rangsorát. Részletek.

Palkovics László: A kormány 35 milliárddal támogatja a debreceni oktatásfejlesztést (Magyar Nemzet)

A kormány 35 milliárd forinttal támogatja a debreceni járműipari beruházásokkal összefüggő oktatásfejlesztést, az erről szóló előterjesztés a jövő héten kerül kormány elé - jelentette be az innovációs és technológiai miniszter pénteken a városházán sajtótájékoztatón. Részletek.

Mérföldkő a debreceni egyetemi kar műszerfejlesztésében (Civishir.hu)

- Világviszonylatban is kiemelkedő teljesítményű és érzékenységű a három nagyberendezés, melyek beszerzésével hazánkban páratlan szerkezetvizsgáló és analitikai műszerközpont jött létre a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Karán - jelentette ki Kéki Sándor a műszerfejlesztési projekt június 19-i sajtótájékoztatóján. Részletek.

Rangos konferenciának ad otthont a Debreceni Egyetem (Haon.hu)

Az adatbányászattól az orvosi képfeldolgozásig az informatikai tudományok számos területén alkalmazott életlenhalmaz-elmélet témájában tartanak nemzetközi tanácskozást a Debreceni Egyetem Informatikai Karán. A rangos vándorkonferenciát először rendezik hazánkban. Részletek.

Először kapta zeneművész az Országos Tudományos Diákköri Tanács Prezentációs Díját (Papageno.hu)

Lengyel Erik, a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának mesterdiplomás, klasszikus ütőhangszeres művész hallgatója kapta idén a XXXIV. OTDK Művészet és Művészettudományi Szekciójának Prezentációs Díját. Részletek.


A Debreceni Egyetem Hírlevele XX. évf. 24. szám | 2019. JÚNIUS 20.

A hírlevelet a Debreceni Egyetem minden dolgozója megkapja. Amennyiben le szeretne róla iratkozni, kattintson ide. Lapzárta minden szerdán 12 órakor. Felelős kiadó: DE Rektori-Kancellári Kabinet Sajtóiroda.