DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL XX. ÉVF. 2. SZÁM | 2019. JANUÁR 17.

DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL

XX. ÉVF. 2. SZÁM | 2019. JANUÁR 17.

HÍREK

Világszínvonalú adomány

Újabb, mintegy 15 millió forint értékű adománnyal támogatja a Debreceni Egyetem műszaki és természettudományos képzéseit a National Instruments Hungary Kft. A LabVIEW Multisim szoftver segítségével olyan gyakorlati feladatokat végezhetnek a hallgatók, amelyek nélkülözhetetlenek a 21. század mérnökei számára.

Nyíltan a tudományos kutatásról

A DE Egyetemi és Nemzeti Könyvtára a konferencia történetében először adott otthont 34 ország csaknem 100 szakemberének részvételével az Open Access Infrastructure Research in Europe nemzetközi tanácskozásnak. A résztvevők megvitatták a tudományos kommunikáció lehetőségeit, az elért eredményeket és a terveket.

Az udvarlástól az utódgondozásig

Az ivari szerepek evolúciójának új kutatási irányai címmel tartották meg a II. Élvonal Konferenciát január 11-e és 13-a között a DAB Székházban. Székely Tamás etológus professzor vezetésével tavaly kezdődött a partimadarak szociális viselkedésével foglalkozó nemzetközi kutatás. A tanácskozásra a világ minden tájáról érkeztek kutatók.

Együttműködés az agrárképzésben

Az agrárszakképzés népszerűsítése a célja annak a megállapodásnak, amelyet az egyetem Balásházy János Gyakorló Középiskolája és a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat kötött. Az intézmény vállalta többek között pályaorientációs és tehetséggondozási program, valamint ösztöndíjrendszer létrehozását.

Sportünnep tudománnyal színesítve

Több mint kétezren sportoltak együtt január 12-én a Főnix Csarnokban rendezett FőnixFitten, ahol a mozgás mellett a tudomány is fontos szerepet kapott. Kelet-Magyarország legnagyobb fitneszrendezvényén sokan voltak kíváncsiak az egyetem sporttudományi előadásaira, és népszerűek voltak a SET Központ vizsgálatai is.


PROGRAMAJÁNLÓ

Téli diplomaosztó ünnepségek

Folytatódnak a téli diplomaosztó ünnepségek a Debreceni Egyetemen. A Természettudományi és Technológiai Kar 250 végzőse veheti át oklevelét a Főépület Díszudvarán (Debrecen, Egyetem tér 1.) január 18-án, pénteken 13 órakor kezdődő eseményen. Az ünnepséget élőben közvetíti a hirek.unideb.hu oldalon az egyetem Multimédia és E-learning Technikai Központja.

Szakmai szimpózium

"Az endokrinológia aktuális problémái" címmel idén is megrendezi hagyományos éves szakmai szimpóziumát január 18-án, pénteken 12 órai kezdettel a Debreceni Egyetem Belgyógyászati Intézet Endokrinológia Tanszéke, Anyagcsere Tanszéke, a Klinikai Farmakológiai Tanszék és az MTA Debreceni Bizottsága a DAB Székházban (Debrecen, Thomas Mann u. 49.).

DE Szenior Egyetem

"Mi értelme időskorban tanulni?" címmel Jászberényi József főiskolai tanár, a Milton Friedman Egyetem Folyamatos Tanulás Központjának vezetője tart előadást a Szenior Egyetemen január 18-án, pénteken 16 órától a Debreceni Egyetem Főépület Aud. Max. termében (Debrecen, Egyetem tér 1.).

XIII. Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét

A Debreceni Egyetem Egészségügyi Kar Védőnői Módszertani és Népegészségtani Tanszéke harmadik alkalommal csatlakozik január 21-27. között az Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét rendezvénysorozatához. A programok helyszíne Nyíregyházán a Korzó Bevásárlóközpont III. emelete.

Kisgyermeknevelők V. Szimpóziuma

"A pedagógus életpályamodell működése a gyakorlatban" címmel rendez szakmai szimpóziumot a Debreceni Egyetem Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Kara január 23-án, szerdán 9 órától a kar Konferenciatermében (Hajdúböszörmény, Désány I. u. 1-9.).


VIDEÓ

KÉPGALÉRIÁK

Adomány a versenyképes műszaki és természettudományos képzésekhez

Együtt a megye és az egyetem az agrárszakképzés népszerűsítéséért

Pályaorientációs nap a gimnazistáknak a Kossuth Gyakorlóban

Télen sem áll meg az élet a Debreceni Lovasakadémián


SPORT

Röplabda

Nekivág az Extraliga küzdelmeinek a DEAC férfi röplabdacsapata szombaton. Fodor Antal legénysége az első körben a Vegyész RC Kazincbarcika együttesét fogadja 18 órától a DESOK-ban.

A nőknél több mint egy hónap szünet után folytatódik a bajnokság. A Debreceni Egyetem NB II-es röpicsapata szombaton 15 órától a Szegedet látja vendégül szintén a DESOK-ban.

Kosárlabda

A Jászberény otthonában játssza soron következő bajnokiját a DEAC kosárcsapata az NB I. A-ban. A szombaton 18 órakor kezdődő találkozóra ingyenes szurkolói busz is indul Debrecenből.

Jégkorong

Utolsó két alapszakasz-meccsére készül a DEAC jégkorongcsapata. Az egyetemi együttes vasárnap 17 órától Dunaújvárosban vendégeskedik, míg hétfőn 18 órától a Gyergyói HK ellen búcsúzik az alapszakasztól.

Futsal

A Nyírgyulaj együttesét fogadja pénteken a DEAC NB I-es férfi futsalcsapata. A találkozó 18:30-kor kezdődik az egyetemi sportcsarnokban, a DESOK-ban.

A női együttes vasárnap Csömörre látogat, az NB II-es rangadó 19 órakor kezdődik.

Floorball

Hazai győzelmek után idegenben játszik hétvégén a DEAC floorballcsapata. Az élvonalban szépen helytálló srácok a Dunai Krokodilok otthonában lépnek pályára szombaton 14 órától.


RÓLUNK ÍRTÁK

Több mint 300 felsőoktatási fejlesztés valósul meg 280 milliárdos forrásból (Kormany.hu)

Több mint 300 felsőoktatási fejlesztési projekt valósul meg 33 intézményben, több mint 280 milliárd forint értékben - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) fejlesztéspolitikai kommunikáció összehangolásáért felelős miniszteri biztosa kedden Pécsett, a tárca által indított országos roadshow első állomásán. Részletek.

Lótenyésztő, lovassportszervező agrármérnök szak indul Debrecenben (Riderline.hu)

2019 szeptemberétől lótenyésztő, lovassportszervező agrármérnöki BSc képzést indít a Debreceni Egyetem. Az új szakot dr. Szabó Csaba egyetemi docens, szakvezető, nemzetközi 3-as szintű díjugrató bíró mutatja be a Riderline olvasóinak. Részletek.

Új dékán vezeti a debreceni fogorvosképzést (Weborvos.hu)

A harmadik évezred innovatív eljárásait és a legmodernebb fogászati eszközök használatát sajátíthatják el a leendő fogorvostan-hallgatók a Debreceni Egyetemen. A Fogorvostudományi Kar 10 féléves osztatlan mesterképzése világszínvonalú szaktudást nyújt - áll az egyetem honlapján. Részletek.

A lányokat is várják a Debreceni Egyetem Informatikai Karára (Dehir.hu)

Korszerű géptermekkel és kutatólaborokkal, valamint a legmodernebb multimédiás eszközökkel várja a felvételizőket az idén 15 éves Informatikai Kar. A tavaly megújult képzési programoknak kedvező a fogadtatása, egyre népszerűbbek az informatikai szakok a Debreceni Egyetemen. Részletek.

A fejben dől el a lényeg? Debrecenben kifejtik! (Civishir.hu)

A kimagasló sporteredmények mögött gyakran a tehetségen és fizikai állapoton túl a mentális felkészülés jelenti a siker zálogát - ezen a héten, az évadnyitó előadáson ezt a témát járja körül a Debreceni Egyetem tudományos sorozata, a Science Café. Részletek.


A Debreceni Egyetem Hírlevele XX. évf. 2. szám | 2019. JANUÁR 17.

A hírlevelet a Debreceni Egyetem minden dolgozója megkapja. Amennyiben le szeretne róla iratkozni, kattintson ide. Lapzárta minden szerdán 12 órakor. Felelős kiadó: DE Rektori-Kancellári Kabinet Sajtóiroda.