DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL XX. ÉVF. 1. SZÁM | 2019. JANUÁR 10.

DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL

XX. ÉVF. 1. SZÁM | 2019. JANUÁR 10.

HÍREK

Felvételi 2019

Mérnöktanár, kulturális mediáció, romológia, lótenyésztő, lovassport szervező és duális agrármérnöki képzés - a Debreceni Egyetem hazánkban az egyik legszélesebb oktatási kínálattal, 168 szakkal, köztük 5 új képzéssel várja a jelentkezőket. A felvételizőknek február 15-ig kell dönteniük arról, melyik egyetemen szeretnének továbbtanulni.

Óriási fejlődés a Sürgősségi Klinikán

Multifunkciós ágyak, komplex monitorrendszer, szívultrahang, digitális kapcsolat a mentőszolgálattal - tovább fejlődik a sürgősségi ellátás a Klinikai Központban. Az ország első Sürgősségi Klinikája átvette a nappali alapellátási ügyeletet, és egy Akut Alapellátó Egységet is létrehozott az intézmény.

Csillagokkal értékelt biztonság

Négycsillagos minősítést kapott a Kenézy Gyula Egyetemi Kórház Központi Radiológiai Diagnosztikai osztálya az ott alkalmazott sugárvédelmi megoldások alapján. Az intézmény speciális részlege az elismerést Magyarországon egyedüliként szerezte meg az állami szolgáltatók közül.

Intenzív ellátást segítő adomány

A biztonságos és pontos gyógyszeradagolást segítő perfúziós pumpákat adományozott a Klinikai Központ Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinikájának a HBZ Kft. A legsúlyosabb betegségek esetében az intézmény a legmagasabb progresszivitási szinten 2 millió lakos ellátásáért felel.

Uni-fitten kezdjük az évet

Idén először saját színpaddal várja a mozogni vágyókat az UNIFIT Kelet-Magyarország legnagyobb fitneszrendezvényén a Főnix Csarnokban. A Debreceni Egyetem szakemberei előadásokkal, a Sportdiagnosztikai, Életmód- és Terápiás Központ pedig ingyenes vizsgálatokkal készül a január 12-ei Főnix Fitt-re.


PROGRAMAJÁNLÓ

Téli diplomaosztó ünnepségek

Folytatódnak a téli diplomaosztó ünnepségek a Debreceni Egyetemen. Az Állam- és Jogtudományi Kar végzősei január 11-én, pénteken 10 órától, a Gazdaságtudományi Kar friss diplomásai pedig ugyanazon a napon, a 12 órakor kezdődő eseményen vehetik át oklevelüket a Főépület Díszudvarán (Debrecen, Egyetem tér 1.). Az ünnepségeket élőben közvetíti a hirek.unideb.hu oldalon az egyetem Multimédia és E-learning Technikai Központja.

II. ÉLVONAL Konferencia

Az ivari szerepek evolúciójának új kutatási irányai a központi témája annak a konferenciának, amelyet január 10-13. között rendez a Debreceni Egyetem az MTA DAB Székházban (Debrecen, Thomas Mann u. 49.). Részletek.

OpenAIRE

Idén - első alkalommal - a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtára rendezheti 34 ország csaknem 100 szakemberének részvételével az Open Access Infrastructure Research in Europe (OpenAIRE) nemzetközi tanácskozását január 15-17. között a DE Főépületében, valamint a könyvtár egységeiben. A program fő célja, hogy megvitassák a tudományos kommunikáció lehetőségeit.

Tudományos ülés

"Családközpontú szülészet megteremtése a Női Klinikán" címmel tudományos ülést rendez január 16-án, szerdán 14 órától Szeverényi Péter 70. születésnapja alkalmából a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kara és a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika a Kenézy Villában (Debrecen, Nagyerdei körút 98.).

Sportos Science Café

"Citius, Altius, Fortius, avagy sportpszichológia a gyakorlatban" címmel Kiss Brigitta, a Debreceni Egyetem Pszichológiai Intézetének pszichológus, sport-pszichodiagnoszta-jelöltje tart előadást a Science Café idei első rendezvényén január 16-án, szerdán 17 órától a megszokott helyszínen, a Fórum Bevásárlóközpont Libri Könyvesboltjában (Debrecen, Csapó u. 30.).

Búza és Kukoricakonferencia

A Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Karán tartja Búza- és Kukoricakonferenciáját a speciálisan a mezőgazdaságra tervezett online piactér, a magro.hu január 17-én 9:20-tól a Böszörményi úti campus "B" épület Aulájában. A tanácskozáson többféle szempontból vizsgálják a kukorica és a búza teljes termesztési ciklusát, a résztvevők teljes képet kapnak például a talaj-előkészítés, a tápanyagpótlás és a növényvédelem legmodernebb és leghatékonyabb lehetőségeiről. Részletek.


KÉPGALÉRIÁK

A SONUS Ütőhangszeres együttes szilveszteri műsora a ZK-n

Karácsonyi ének - a ZeneTheatrum musical-előadása a Főnix Csarnokban


SPORT

Jégkorong

A Brassó vendégeként lép pályára a DEAC jégkorongcsapata az Este Liga pénteki játéknapján. A harmadik debreceniek és a negyedik Corona párharca 17:30-kor kezdődik. Az erdélyi túra második állomása vasárnap lesz, amikor a DEAC a Gyergyószentmiklós otthonában meccsel szintén 17:30-tól.

Kosárlabda

Hazai pályán javíthatja ki a hétközi fiaskót a DEAC kosárcsapata. A Debreceni Egyetem NB I. A-s legénysége vasárnap 17 órától a közvetlen rivális Kecskemétet fogadja az Oláh Gábor utcai sportcsarnokban.

Futsal

Nagyüzem lesz a futsal szakosztálynál a következő napokban. A férfi csapat péntek este 19 órától a Dunaferr otthonában lép pályára a bajnokság 16. fordulójában, jövő hét szerdán pedig kupameccset vív szintén 19 órától a Haladás ellen a DESOK-ban.

Az NB II-es női együttest is láthatjuk hétvégén hazai pályán. Üvegesék a Békéscsabát fogadják vasárnap 17 órától a Dóczy utcai egyetemi sportcsarnokban.

Floorball

A Salming OB I-ben szereplő floorballozók szombaton 17 órakor lépnek újra pályára. A DEAC vendége az Ares HC lesz a Böszörményi úti campus sportcsarnokában.


RÓLUNK ÍRTÁK

A legszélesebb kínálat az egyetem 14 karán (Hajdú-bihari Napló)

Megkezdődött a jelentkezési időszak a 2019 szeptemberében induló felsőoktatási képzésekre. A felvételizőknek február 15-ig kell dönteniük arról, melyik egyetemen szeretnének továbbtanulni. Részletek.

Fejlődő sürgősségi ellátás a Klinikai Központban (FM90 Campus Rádió)

Rohamosan fejlődik a sürgősségi ellátás a Debreceni Egyetem Klinikai Központjában. Az ország első Sürgősségi Klinikája 2017 végén jött létre, azóta folyamatosan bővül a műszerpark, és egyre több jól képzett szakember látja el a betegeket mind a járó-, mind a fekvőbeteg részlegen. Ráadásul a Sürgősségi Klinika tavaly októbertől átvette a felnőtt háziorvosi ügyeletet is. Részletek.

Csillagokkal értékelt biztonság a radiológián (Weborvos.hu)

A Kenézy Kórház radiológiai részlege az elismerést Magyarországon egyedüliként szerezte meg az állami szolgáltatók között. Részletek.

Új agrárképzések Debrecenben (Magyarmezogazdasag.hu)

Új képzéseket indít és fejleszti oktatási-kutatási infrastruktúráját 2019-ben a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kara. Az intézmény ad otthont idén az Országos Tudományos Diákköri Konferencia Agrártudományi Szekciójának. Részletek.

FőnixFitt - Jön a harmadik! (Hajdupress.hu)

Idén először saját színpaddal várja a mozogni vágyókat az UNIFIT a sportparádén. A Debreceni Egyetem szakemberei előadásokkal, a Sportdiagnosztikai, Életmód- és Terápiás Központ pedig ingyenes vizsgálatokkal készül a januári fitnesz rendezvényre. Részletek.


A Debreceni Egyetem Hírlevele XX. évf. 1. szám | 2019. JANUÁR 10.

A hírlevelet a Debreceni Egyetem minden dolgozója megkapja. Amennyiben le szeretne róla iratkozni, kattintson ide. Lapzárta minden szerdán 12 órakor. Felelős kiadó: DE Rektori-Kancellári Kabinet Sajtóiroda.