DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL XVIII. ÉVF. 8. SZÁM | 2017. MÁRCIUS 2.

DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL

XVIII. ÉVF. 8. SZÁM | 2017. MÁRCIUS 2.

HÍREK

A Szenátus döntött: folytassa Szilvássy!

A Szenátus február 23-ai ülésén elsöprő szavazati aránnyal 61 igen, 2 nem, 3 tartózkodás mellett javasolta az intézmény jelenlegi vezetőjét újból a rektori székbe július 1-től kezdődően mintegy 5 évre, 2020 tavaszáig. Ha a fenntartó is támogatja, akkor Szilvássy Zoltán lesz a leghosszabb ideig regnáló rektora a Debreceni Egyetemnek.

Fontos döntések: egyetemi kórház, költségvetés

A Debreceni Egyetem modernkori történetének legnagyobb kutatás-fejlesztési projektje indult el 2017. január elsejével - jelentette be Szilvássy Zoltán rektor a szenátusi ülés folytatásán. A tanácskozáson a Kenézy-integráció folytatásáról, a műszaki képzések fejlesztéséről és az idei költségvetésről is szó volt.

Egyedülálló egészségipari FIEK

A világjárványok és a kórházi fertőzések problémakörére is egyedülálló magyar megoldást hozhat a Debreceni Egyetem, a Richter Nyrt. és a Fluart Kft. közös projektje, mely Magyarországon az egyetlen, az egészségipar területén megvalósuló Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ kialakítását jelenti.

Élen a ritka betegségek kezelésében

A Debreceni Egyetem Ritka Betegségek Szakértői Központjának tevékenységéről, az új diagnosztikai eljárásokról és a vizsgálatokat segítő nemzetközi referenciahálózat létrehozásáról is szó volt a ritka betegségek világnapja alkalmából rendezett találkozón a Debreceni Egyetemen.

Csúcstechnika az öregedéskutatásban

Hamarosan a legmodernebb technológiával felszerelt Molekuláris Gerontológiai Kutató Laboratóriumban kereshetik a "fiatalság titkát" az Egészségügyi Kar kutatói. Az ország egyetlen Gerontológia Tanszékén többek között azt vizsgálják, mely tényezők lassítják, vagy éppen gyorsítják az öregedés folyamatát.


Programajánló

Kanada 150 Symposium

Az Angol-Amerikai Intézet Kanadisztikai Kutatóközpontja szimpóziumot rendez a kanadai konföderáció fennállásának 150. évfordulója alkalmából. Az eseményt megtiszteli jelenlétével Kanada magyarországi nagykövete, Isabelle Poupart is. Az érdeklődők a jog, irodalom, történelem, művészettörténet területéről hallhatnak előadásokat március 3-án, pénteken 11 órától a Debreceni Egyetem Főépület Stúdió 111. termében (Debrecen, Egyetem tér 1.).

Mozgásban a vese egészségéért

Egész napos programsorozatot szervez a vese világnap alkalmából a Debreceni Egyetem Nephrológiai Tanszék - FMC Extracorporalis Szervpótló Centrum és a Vesebetegek Debreceni és Hajdú-Bihar Megyei Egyesülete. Március 5-én, vasárnap 9 órakor gyalogtúra indul a Kossuth térről a Klinikai Központba, ahol 10 órától az In Vitro Diagnosztikai Tömbben lakossági fórumon kaphatnak választ kérdéseikre az érdeklődők.

Párkapcsolati szabadegyetem

A Debreceni Egyetem Mentálhigiénés és Esélyegyenlőség Központ, valamint a Három királyfi három királylány mozgalom közös szervezésében "Szerelem-elméletek" címmel Szalai Tamás Dömötör pszichológus, családterapeuta tart előadást március 7-én, kedden 16 órától a Debreceni Egyetem Főépületének X. termében (Debrecen Egyetem tér 1.).

"Váratlan szépség" címmel Berényi András klinikai szakpszichológus tart előadást a mentálhigiénés filmklubban. A rendezvény március 8-án, szerdán 18 órakor kezdődik az Aud. Max-ban (Debrecen, Egyetem tér 1.).

Könyvbemutató

Kovács Klára "Értékteremtő testnevelés. Tanulmányok a testnevelés és sportolás szerepéről a Kárpát-medencei fiatalok életében" című kötetét ismerhetik meg az érdeklődők a szerző könyvének bemutatóján és az azt követő kerekasztal-beszélgetésen. A találkozó március 8-án, szerdán 14 órakor kezdődik a Debreceni Egyetem Főépület 7/8-as termében.

Universitas-Debrecen Hangversenysorozat

Nőnapi hangversennyel köszönti a hölgyeket a Zeneművészeti Kar Fúvószenekara március 8-án, szerdán 19 órától a Liszt teremben (Debrecen, Nagyerdei krt. 82.).

Science and Cake

Az Informatikai Kar Tudományos Diákköre szervezésében ebben a félévben a hallgatók ismét részt vehetnek a Science & Cake elnevezésű előadás-sorozaton, ahol a kötelező tananyagon felüli ismereteket szerezhetnek. Idén első alkalommal Csernoch Mária: Sprego hibakezelés és Balla Tibor: Microservice architektúrák című előadásait hallhatják az érdeklődők március 9-én, csütörtökön 16 órától az Informatikai Kar F01-es termében.

Színházi előadás a Lovardában

"Ma estére szabad a kecó" címmel Kiss Ramóna, Gesztesi Károly és Hujber Ferenc főszereplésével láthat két felvonásos bulvár burleszket március 9-én, csütörtökön este 7 órától a Lovardában a közönség.

Erasmus+ roadshow

Egésznapos rendezvénnyel ünnepli Európa legnagyobb felsőoktatási hallgatói csereprogramja, az Erasmus 30 éves évfordulóját a Debreceni Egyetem és a Tempus Közalapítvány. Az érdeklődőket előadások, standok várják március 7-én, kedden 10.30 – 15.00 között a Debreceni Egyetem Főépületében (Debrecen, Egyetem tér 1.).


Videók

Felhívások

Műszaki karbantartás

Karbantartási munkálatokat végeznek március 5-én, vasárnap az egyetemi optikai gerinchálózaton, emiatt reggel 8 órától 12 óráig szünetelni fog az internet- és telefonszolgáltatás a Kassai úti és a Vámospércsi úti campusokon, valamint a Műszaki Kar Ótemető utcai épületében.

Alakformáló tánctréning indul

Az alakformáló tánctréning segít a fittség megőrzésében, lehet valaki fiatal vagy idősebb, kezdő vagy profi, itt nem a tánctudás a lényeg, hanem a felszabadult mozgás. Az órán való részvételhez nincs szükség táncos múltra, vagy hosszú, bonyolult koreográfiák betanulására, de még csak táncpartnerre sem, a pozitív hozzáállás viszont ajánlott! Minden szerdán 21 órától várunk szeretettel minden érdeklődő és mozogni vágyó kedves kollégát a DESOK csarnokban! A részvétel DEKA kártya felmutatásával ingyenes! Az első óra március 8-án este 9-kor kezdődik a Sporttudományi Oktatóközpontban.

Richter Témapályázat – 2017

A Richter Gedeon Nyrt. kétfordulós pályázati felhívást tett közzé tudományos kutatási tevékenységek támogatására. A Debreceni Egyetemről pályázók munkáját megkönnyítendő a Kutatáshasznosítási és Technológiatranszfer Központ vállalja a pályázatok összegyűjtését, formai ellenőrzését, az egyetemi aláíratások intézését és a pályaművek határidőben történő benyújtását a Richter Gedeon Nyrt. felé. A pályázati szándékot 2017. március 9-ig kérik jelezni a TTI felé. Bővebb információ.

Családi jégkarnevál

Idén is megrendezi a hagyományos téli családi napot az egyetemi dolgozóknak és családtagjaiknak március 5-én, vasárnap 9.30 és 12.30 között a Jégcsarnokban a Debreceni Egyetem Mentálhigiénés és Esélyegyenlőségi Központja és a Lelkierő Egyesület. A programon való részvétel regisztrációhoz kötött, jelentkezni március 3., péntek reggel 8 óráig lehet. Bővebb információ.

Látogatási tilalom

Továbbra is érvényben van a részleges látogatási tilalom a Debreceni Egyetem Klinikai Központ egyes részlegein. A korlátozás érinti a transzplantációs, az onkohaematológiai, a szülészeti és az intenzív osztályokat, valamint a Gyermekgyógyászati Klinikát. Az intézmény vezetése arra is felhívja a hozzátartozók és a látogatók figyelmét, hogy a légúti tünetekkel kezelt beteg hozzátartozóikat ebben az időszakban ne látogassák.

Ösztöndíj tehetségek támogatására

Idén is meghirdeti a Debreceni Egyetem Hallgatói Kapcsolatok és Szolgáltatások Központja a művészeti és sportösztöndíjakat a tehetségek támogatására. A juttatást egy félévre lehet elnyerni. A beadási határidő: 2017. március 10. (péntek) 12 óra. Részletek.

Ujvári János diplomadíj - pályázat

Az alap- és mesterképzésben résztvevők szellemitulajdon-védelmi tudásának bővítése érdekében a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala végzős egyetemistáknak hirdet pályázatot. A Debreceni Egyetem hallgatói számára a Technológiatranszfer Központ konzultációs lehetőséget biztosít a témaválasztás és a pályázat összeállítása során, különös tekintettel a szellemitulajdon-védelmi kérdésekre. A pályázati szándék regisztrálásának határideje 2017. március 10. Bővebb információ.

Kedvezményes jegyek a DVSC - Diósgyőr NB I-es labdarúgó mérkőzésre!

A Debreceni Egyetem és a DVSC Futballszervező Zrt. közötti megállapodás értelmében az egyetemi polgárok kedvezményes jegyekre jogosultak a március 4-én 15.30-kor kezdődő DVSC – Diósgyőri VTK NB I-es labdarúgó mérkőzésre! Az egyetemi szektorba az eredetileg 2.000 Ft-ba kerülő jegyeket 50%-os kedvezménnyel lehet megvásárolni. A kedvezmény előzetes regisztrációhoz kötött, melyet a sportreg.unideb.hu oldalon tudnak megtenni március 3-án, 23.59-ig. A jegyeket a Nagyerdei Stadion jegypénztáraiban tudják átvenni 11.30-13.30 között a DEKa kártya bemutatásával!

Kedvezményes jegyek a Jégkorong liga elődöntőire!

Debrecen jégkorong csapata hatalmas küzdelmek után bejutott a MOL Liga legjobb négy csapata közé. Az elődöntőben a MAC Budapest csapata lesz az ellenfél a négy győzelemig tartó összecsapásokon, melyeket az egyetemi polgárok DEKa kártya felmutatásával előzetes regisztráció nélkül 50% kedvezménnyel tekinthetnek meg!
Az elődöntő mérkőzései: március 2. (csütörtök) 18 óra Debreceni HK–MAC Budapest, március 4. (szombat) 19 óra MAC Budapest–Debreceni HK.


Képgalériák

Rektorválasztó szenátusi ülés a Debreceni
Egyetem Aulájában

Ritka betegségek világnapja - orvos-beteg
találkozó az egyetemen

Fáklyás felvonulással búcsúztak az
egyetemtől a jogászhallgatók

"Kézen fogva" - képzőművészeti kiállítás
az egyetem gyakorló iskolájában


Sport

Labdarúgás

A DEAC férfi labdarúgó csapata Polgáron játssza következő mérkőzését a megyei első osztályú bajnokságban március 4-én, szombaton. Az összecsapás kezdési időpontja 14:30.

Ugyanebben az időpontban, szombaton 14:30-kor lép pályára a klub másik, első osztályban érdekelt labdarúgó alakulata, a DASE is. Dér István tanítványai Derecskén vendégszerepelnek.

Röplabda

A DEAC NB I-es férfi röplabdázói itthon folytatják a bajnoki küzdelmeket: a MAFC BME gárdája ellen március 5-én, vasárnap 17 órakor játszanak a Sporttudományi Oktatóközpontban.

Kosárlabda

Az MTK Budapest alakulatát fogadja a DEAC női kosárlabda csapata március 5-én, vasárnap 16 órától. A meccset az Oláh Gábor utcai csarnokban rendezik.

A DEAC Kamilla Gyógyfürdő férfi kosarasai is hazai pályán játszanak legközelebb, a Tiszaújvárosi Phoenix KK lesz az ellenfél március 6-án, hétfőn 17:30-kor.

Kézilabda

A DEAC férfi kézilabdázói a Kazincbarcikai KSE együttesét látják vendégül a hétvégén. A találkozó március 5-én, vasárnap 18 órakor kezdődik a Kecskeméti János csarnokban.


Rólunk írták

Elsöprő szavazati aránnyal választották újra a debreceni rektort (Origo.hu)

Több piaci bevételt, önfenntartó egyetemet és egy 15., az állatorvosi kar alapítását tűzte ki célul. Ha a fenntartó is támogatja, akkor Szilvássy Zoltán lesz a leghosszabb időn át regnáló rektora a Debreceni Egyetemnek. Részletek.

Egyetemi kórházzá alakul a debreceni Kenézy (Magyar Idők)

A Debreceni Egyetem kezdeményezi a Kenézy Gyula Kórház és Rendelőintézet egyetemi kórházzá alakítását. A szenátus csütörtöki döntéséről az egyetem sajtóirodája tájékoztatta az MTI-t. Részletek.

Sárkánybőrűséggel vagy tengervérűséggel is találkozni a rendelőkben (M1 - Ma reggel)

Sárkánybőrűség, tengervérűség, korai öregedés. Egyebek mellett ilyen különleges megbetegedésekre hívják fel a figyelmet Debrecenben, a ritka betegségek világnapján. Magyarországon 600 ezren szenvednek különleges betegségekben. Részletek.

Bernadett soha nem az ötösért tanult, Árpád nem fogadja el a középszerűséget (Hajdú-bihari Napló)

Gyermekkoruktól kezdve érdeklődtek az iránt, amit fiatal felnőttként az életútjuknak választottak. Interjú Aradi Bernadett és Szöőr Árpád kitüntetéses doktorokkal. Részletek.

Bienerth Gusztáv szemléletváltást sürget az úszásban (Debreceninap.hu)

Az edzőképzési programba is bekapcsolná a Debreceni Egyetem Sportdiagnosztikai, Életmód és Terápiás Központját a Magyar Úszó Szövetség új elnöke. Részletek.


A Debreceni Egyetem Hírlevele XVIII. évf. 8. szám | 2017. MÁRCIUS 2.

A hírlevelet a Debreceni Egyetem minden dolgozója megkapja. Amennyiben le szeretne róla iratkozni, kattintson ide. Lapzárta minden szerdán 12 órakor.
Felelős kiadó: DE Rektori-Kancellári Kabinet Sajtóiroda.