DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL XVIII. ÉVF. 7. SZÁM | 2017. FEBRUÁR 23.

DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL

XVIII. ÉVF. 7. SZÁM | 2017. FEBRUÁR 23.

HÍREK

Rektori pályázat bemutatója

Önfenntartó lehet a Debreceni Egyetem 2020-ra - mondta az intézmény vezetésére vonatkozó elképzeléseit ismertető fórumon Szilvássy Zoltán professzor, aki egyedüliként pályázott a rektori feladatok ellátására. A pályázatot a Szenátus véleményezi, és dönt a rektorjelölt személyéről. A rektor a megbízását a minisztertől kapja 2017. július 1. napjával.

Együtt a Ganzzal: ipar és innováció

A gépész- és villamosmérnök képzés, valamint az atomenergetika terén tervezett közös munkáról állapodott meg a Debreceni Egyetem a Ganz Engineering és Energetikai Gépgyártó Kft-vel. A nagy múltú iparvállalat a Láng Gépgyár egyedüálló hagyatékát is felajánlotta a Debreceni Egyetemnek.

Lépésről lépésre tervezni a jövőt

A gazdálkodásról, a felsőoktatási-ipari együttműködésekről, valamint a sport- és közösségfejlesztés terén elért eredményekről is nyilatkozott Bács Zoltán a Hajdú-bihari Naplónak. A kancellár kiemelte: a következő időszakban a minőségi mutatók javítása a cél a működés, az oktatási, ipari kapcsolatok és a tudomány területén.

H2020 infopont az egyetemen

Megkönnyíti a hozzájutást a közvetlen brüsszeli forrásokhoz a Debreceni Egyetem ügynöksége, az INNOVA Észak-Alföld Nonprofit Kft. A Horizont 2020 program csaknem 79 milliárd euró összköltségvetésű kiírásaira kutatók és kutatócsoportok is pályázhatnak. A Kassai úti campuson működő infopont minden segítséget megad számukra.

Egyetemi programok: együtt - egymásért

Idén is megrendezi az összetartozást erősítő nagyrendezvényeit a Debreceni Egyetem. Májusban tartják a családi napot, júniusban lesz a Dolgozói DErbi főzőversennyel, júliusban aktív résztvevőként jelenik meg az intézmény a Campus Fesztiválon, szeptemberben pedig újra lesz yoUDay, az egyetem napja a Nagyerdei Stadionban.


Programajánló

Debrecen üzen 2023-nak!

Elrajtol a Debrecen EKF 2023 pályázat! Egyedülálló kulturális csemegével vár mindenkit a MODEM, ahol időgépben üzenhetünk 2023 Debrecenének. A gyerekeket múzeumpedagógiai foglalkozás, a felnőtteket könyvsarok fogadja. Sztárvendég Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint. Február 23-án a MODEM rendkívüli, meghosszabbított nyitva tartás keretében 20 óráig várja az érdeklődőket.

InterTalent - tehetséggondozó konferencia

Nyolc szekcióban 3 intézmény 70 hallgatója tart előadást a Debreceni Egyetem InterTalent UNIDEB tehetséggondozó konferenciáján. A rendezvény megnyitóját február 24-én, pénteken 9 órától tartják a DAB Székházban (Debrecen, Thomas Mann u. 49.), ahol Csernoch László, az egyetem tudományos rektorhelyettese köszönti a résztvevőket.

Előadás Kossuth Lajosról

Reznák Erzsébet, a ceglédi Kossuth Múzeum igazgatója tart előadást "Kossuth Lajos közelről" címmel a KLTE Baráti Köre szervezésében február 23-án, csütörtökön 16 óra 15 perctől a Matematikai épület M426 termében.

Angol nyelvű nemzetközi műhelykonferencia

A Debreceni Egyetem Angol Nyelvészeti Tanszéke "2017 Debrecen Workshop on Pronouns" címmel rendez nemzetközi konferenciát február 24-25-én a Főépület Studio 111-es termében. Az eseményre a hazai előadók mellett Ausztriából, Belgiumból, az Egyesült Királyságból, Hollandiából, Lengyelországból, Németországból, Oroszországból és az USA-ból érkeznek vendégek. Bővebb információ.

Képzőművészeti kiállítás

"Kézen fogva" címmel nyílik kiállítás Péter Mózes, Péter Zsófi és Péter Panna alkotásaiból a Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma és Általános Iskolája Arany János téri feladatellátási helyén (Debrecen, Arany János tér 1.) február 24-én, pénteken 10 órától.

I. Debreceni Regionális Diabetes Hétvége

Első alkalommal rendez tudományos továbbképző ülést a Debreceni Akadémiai Bizottság Endokrin és Anyagcsere Munkabizottsága és a Debreceni Egyetem Belgyógyászati Intézet Anyagcsere Betegségek Tanszéke a DAB Székházban (Debrecen, Thomas Mann u. 49.). A tanácskozás február 25-én, szombaton 9 órakor kezdődik. Részletek.

Ritka Betegségek Világnapja

A ritka betegségek világnapja alkalmából első alkalommal szervez programot Debrecenben a RIROSZ, a Ritka és Veleszületett Rendellenességgel Élők Szövetsége. A rendezvény ebben az évben az egyetem Ritka Betegségek Szakértői Központja és a Debreceni Akadémiai Bizottság Genetikai és Ritka Betegségek Munkacsoportja közreműködésével valósul meg február 25-én, szombaton 10 órai kezdettel a Debreceni Egyetem Főépületében (Debrecen, Egyetem tér 1.). Részletes program.

Egy öleléssel kezdődött...

Froner Tünde alkotásaiból nyílik kiállítás "Egy öleléssel kezdődött..." címmel február 25-én, szombaton 15 órakor az Élettudományi Galériában (Debrecen, Egyetem tér 1.). Megnyitja Murányi Edina spirituális mentor, életvezetési tanácsadó, közreműködik a Jazz In The Shade zenekar.

Kínai ecsetvonások

A DOTE Elméleti Galériában (Debrecen, Nagyerdei krt. 98.) Petró Mátyás tusfestményeiből nyílik tárlat "Kínai ecsetvonások" címmel február 26-án, vasárnap 11 órakor. A rendezvény érdekessége, hogy a megnyitó ideje alatt a művész elkészít egy alkotást, amit a helyszínen ki is sorsolnak.

A Pszichológia Napja 2017

A pszichológia napja alkalmából workshopot rendez "Digitális Tanulás és Tanítás" címmel az MTA-DE Idegen Nyelvi Oktatás Kutatócsoport és a Magyar Pszichológiai Társaság február 27-én, hétfőn 9 órai kezdettel a DAB Székházban (Debrecen Thomas Mann u. 49.). Részletes program.

Konzervatóriumi Esték

A Weiner Ensemble hangversenyét hallgathatják meg a zenebarátok február 27-én, hétfőn 19 órai kezdettel a Zeneművészeti Kar Liszt termében. Az esten többek között Maurice Ravel és Weiner Leó művei csendülnek fel.

DEVIK - februári klubtalálkozó

Kedden tartja félévnyitó rendezvényét a DEVIK - Üzleti Innovációs Klub. A találkozón Zajdó Csaba, az INNONIC Group Zrt. ügyvezetője tart előadást, majd a félév első Startup versenyén három tehetséges hallgató mutathatja be innovatív vállalkozási ötletét február 28-án, kedden 18 órától a Kazánház Egyetemi Klubban (Böszörményi úti campus - Debrecen, Böszörményi út 138.).

Tudományos Diákköri Konferencia

Négy szekcióban vitatják meg a legfrissebb tudományos eredményeket az Egészségügyi Kar Tudományos Diákköri Konferenciáján február 28-án, kedden 9 órai kezdettel a kar Torony tetőtéri előadójában (Nyíregyháza Sóstói u. 2-4.).

Világjáró Klub: Kína

Folytatódik a Debreceni Egyetem Közművelődési Titkárság szervezésében a Világjáró Klub, amelyben ezúttal Nagy Attila előadásában Kínát ismerhetik meg az érdeklődők. Az előadás február 28-án, kedden 18 órakor kezdődik a Klinikai Központ Reumatológiai Tanszék (régi I-es Sebészeti Klinika) tantermében.


Világzenei Körkép

Enyedi Sándor gitárművész "Hungarian Folk Fingerstyle" címmel tart lemezbemutató koncertet a Debreceni Egyetem Közművelődési Titkárság, Kulturális és Szervezési Iroda rendezésében. A program február 23-án, csütörtökön 18 órakor kezdődik a Nagyerdei Víztorony rendezvénytermében.

Vígjáték a Lovardában

"Párterápia" címmel láthat két felvonásos vígjátékot a közönség február 23-án, csütörtökön 19 órától a Lovarda színpadán (Debrecen, Kassai út 26.).


Videók

Felhívások

Alakformáló tánctréning indul

Az alakformáló tánctréning segít a fittség megőrzésében, lehet valaki fiatal vagy idősebb, kezdő vagy profi, itt nem a tánctudás a lényeg, hanem a felszabadult mozgás. Az órán való részvételhez nincs szükség táncos múltra, vagy hosszú, bonyolult koreográfiák betanulására, de még csak táncpartnerre sem, a pozitív hozzáállás viszont ajánlott! Minden szerdán 21 órától várunk szeretettel minden érdeklődő és mozogni vágyó kedves kollégát a DESOK csarnokban! A részvétel DEKA kártya felmutatásával ingyenes! Az első óra március 8-án este 9-kor kezdődik a Sporttudományi Oktatóközpontban.

Richter Témapályázat – 2017

A Richter Gedeon Nyrt. kétfordulós pályázati felhívást tett közzé tudományos kutatási tevékenységek támogatására. A Debreceni Egyetemről pályázók munkáját megkönnyítendő a Kutatáshasznosítási és Technológiatranszfer Központ vállalja a pályázatok összegyűjtését, formai ellenőrzését, az egyetemi aláíratások intézését és a pályaművek határidőben történő benyújtását a Richter Gedeon Nyrt. felé. A pályázati szándékot 2017. március 9-ig kérik jelezni a TTI felé. Bővebb információ.

Családi jégkarnevál

Idén is megrendezi a hagyományos téli családi napot az egyetemi dolgozóknak és családtagjaiknak március 5-én, vasárnap 9.30 és 12.30 között a Jégcsarnokban a Debreceni Egyetem Mentálhigiénés és Esélyegyenlőségi Központja és a Lelkierő Egyesület. A programon való részvétel regisztrációhoz kötött, jelentkezni március 3., péntek reggel 8 óráig lehet. Bővebb információ.

Változik a nyitvatartás

Február 24-én, pénteken technikai okok miatt a megszokottnál hamarabb, már délután 4 órakor bezár a Bölcsészettudományi és Természettudományi Könyvtár, a Kenézy Élettudományi Könyvtár, illetve a Kassai úti Campus Könyvtára. Szombattól újra a megszokott nyitvatartás szerint várják az olvasókat.

Látogatási tilalom

Továbbra is érvényben marad a részleges látogatási tilalom a Debreceni Egyetem Klinikai Központ egyes részlegein. A korlátozás érinti a transzplantációs, az onkohaematológiai, a szülészeti és az intenzív osztályokat, valamint a Gyermekgyógyászati Klinikát. Az intézmény vezetése arra is felhívja a hozzátartozók és a látogatók figyelmét, hogy a légúti tünetekkel kezelt beteg hozzátartozóikat ebben az időszakban ne látogassák.


Képgalériák

Együttműködési keretmegállapodást kötött a
Debreceni Egyetem és a Ganz EEG Kft.

Magyaros vacsorával köszöntötték a külföldi
cserehallgatókat a Welcome Weeken

Szervátültetettek Sportnapja a Debreceni
Egyetem támogatásával

Buzánszky Jenő Labdarúgó Egyetemi Kupa
és Kozma Mihály Futsal Kupa a DESOK-ban


Sport

Kosárlabda

A DEAC Kamilla Gyógyfürdő csapata Hódmezővásárhelyre utazik a Vásárhelyi Kosársuli vendégeként. A mérkőzésre szombaton 18 órakor kerül sor a Hódtói Sportcsarnokban.

Vasárnap 11 órától a Kiss Lenke KS fogadja otthonában a DEAC női kosarasait Budapesten a Lónyai Református Gimnáziumban.

Labdarúgás

A Megye I-ben beindul a szezon: a DEAC szombaton hazai környezetben a Nagyhegyes ellen kezdi meg a bajnokságot 14 órától az egyetem Dóczy József utcai sporttelepén.

Futsal

A női futsalosok Miskolcra utaznak, őket a DVTK-Vénusz látja vendégül. A mérkőzés vasárnap 15 órakor kezdődik a Miskolci Városi Sportcsarnokban.

Városi összecsapás vár a DEAC férfi futsalosaira, akik a következő meccsüket a Debreceni Sportiskola alakulatával vívják meg hétfőn 19 órától a Hódos Imre Rendezvénycsarnokban.

 


Rólunk írták

Együttműködési megállapodást kötött a Debreceni Egyetem és a Ganz (Magyar Hírlap)

A műszaki képzés fejlesztésére együttműködési megállapodást kötött a Debreceni Egyetem (DE) a Ganz Engineering és Energetikai Gépgyártó Kft.-vel - tájékoztatta az egyetem az MTI-t kedden. Részletek.

Önfenntartó Debreceni Egyetemet vizionál Szilvássy Zoltán (Hajdú-bihari Napló)

Egyetem, mint gazdaságfejlesztési erő, latin a gimnáziumban, izmosabb műszaki kar és még egy debreceni operaház gondolata is feltűnik - a Hajdú-bihari Napló kivonatosan a rektori pályázatról. Részletek.

Idén elbontják a Kassai út csúfságát (Haon.hu)

Többek között a túl gyors növekedés veszélyéről, a diákok helyben maradásának fontosságáról és a kkv-k bevonásáról beszélgettünk dr. Bács Zoltánnal, a Debreceni Egyetem kancellárjával. Részletek.

Ez a debreceni egyetemista nagyszerűt alkotott (Civishir.hu)

Átadták az Ifjúsági Bolyai Pályázat elismeréseit szerdán Budapesten. Palkovics László oktatási államtitkár köszöntőjében kiemelte: az elismerés célja, hogy vonzóvá tegyék a tudományos, kutatói pályát már egész fiatal korban. Részletek.

Méltó környezetben rúgták a bőrt Debrecenben (Hajdupress.hu)

A Buzánszky Jenő Labdarúgó Egyetemi Kupa és a Kozma Mihály Futsal Kupa nagydöntőinek adott otthont a Debreceni Egyetem Sporttudományi Oktatóközpontja. A díjakat Dunai Antal olimpiai bajnok labdarúgó és ifjabb Buzánszky Jenő adta át. Részletek.


A Debreceni Egyetem Hírlevele XVIII. évf. 7. szám | 2017. FEBRUÁR 23.

A hírlevelet a Debreceni Egyetem minden dolgozója megkapja. Amennyiben le szeretne róla iratkozni, kattintson ide. Lapzárta minden szerdán 12 órakor. Felelős kiadó: DE Rektori-Kancellári Kabinet Sajtóiroda.