DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL XVIII. ÉVF. 6. SZÁM | 2017. FEBRUÁR 16.

 

DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL

XVIII. ÉVF. 6. SZÁM | 2017. FEBRUÁR 16.

HÍREK

A jubiláló forint az egyetemen

A Debreceni Egyetem élen járhat a hazai közgazdasági képzés megújításában a Magyar Nemzeti Bankkal való együttműködés révén - mondta Bács Zoltán kancellár a forint 70 éves történetét bemutató kiállítás megnyitóján. Az ösztöndíjprogram és a közös tárlat mellett tavasszal további együttműködést tervez a két intézmény.

Indul a félév

A február 20-ig tartó regisztrációs héttel csaknem 28 ezer diák, köztük 4321 külföldi hallgató számára kezdődik meg a 2016/2017-es tanév II. szemesztere a Debreceni Egyetemen. A szorgalmi időszak a végzősöknek május 12-ig, a többi hallgatónak május 26-ig tart. A februárban induló keresztféléves képzéseken 381 új hallgató kezdi meg tanulmányait.

Ukrán vendégek az egyetemen

Közös kutatócsoportok felállításáról és nemzetközi tudományos konferencia szervezésről is egyeztetett az ukrán National Medical University küldöttsége a Debreceni Egyetemen tett látogatása során. A delegáció tagjai hétfőn és kedden az egyetem oktatási kínálatával és a doktori képzés nyújtotta lehetőségekkel is megismerkedtek.

Fiatal kutatókat díjaztak

A Debreceni Egyetem két fiatal kutatója vett át Akadémiai Ifjúsági Díjat. Kavecsánszki Máté a "Tánc és közösség. A társastáncok és a paraszti tánckultúra kapcsolatának elmélete bihari kutatások alapján" című pályamunkájáért, míg Szőke Melinda a garamszentbenedeki apátság alapítólevelének nyelvtörténeti vizsgálatáért kapta az elismerést.

Húszéves szülési rekord dőlt meg

Két évtizede nem volt annyi szülés az egyetem Klinikai Központjában, mint 2016-ban, amikor 3024 anyuka hozta világra gyermekét a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikán. A háborítatlan szülést támogató intézményben fontos cél a császármetszések számának csökkentése, és dúlák is segíthetik a babák világra jövetelét.


Programajánló

Fórum rektori pályázat bemutatására

A rektori pályázatot ismerhetik meg az érdeklődők a február 16-án, csütörtökön 15 órakor kezdődő fórumon a Főépület Aulájában. A pályázat az egyetem fejlesztésére, vezetésére vonatkozó elképzeléseket is tartalmazó részei elérhetők az unideb.hu oldal "AZ EGYETEMRŐL / REKTORVÁLASZTÁS" menüpontja alatt.

70 éves a forint - vándorkiállítás

A nemzeti fizetőeszköz kibocsátásának 70. évfordulója alkalmából nyílt vándorkiállítás a Magyar Nemzeti Bank rendezésében a Debreceni Egyetemen. A tárlat március 19-ig várja a látogatókat hétfőtől szombatig, 8 és 18 óra között a Főépület 3. emeletén.

Universitas-Debrecen Hangversenysorozat

A Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának művészei adnak hangversenyt február 16-án, csütörtökön 19 órától a Liszt teremben. A koncerten Karl Stamitz, Felix Mendelssohn-Bartholdy és César Franck egy-egy műve csendül fel.

Allergológiai tanácskozás

"Kelet-Magyarországon is elérhető új diagnosztikai lehetőségek allergológiai és autoimmun betegségekben" címmel rendez szakmai tanácskozást az egyetem Bőrgyógyászati Allergológiai Tanszéke és a DAB Immunológiai Munkabizottsága február 17-én, pénteken 14 órától a DAB Székházban (Debrecen Thomas Mann u. 49.). Bővebb információ.

Szervátültetettek kvalifikációs versenye

A Magyar Szervátültetettek Szövetsége Debrecenben tartja február 18-19-én soron következő kvalifikációs versenysorozatát a 2017. június 25 - július 2. között Malagán rendezendő Szervátültetettek XXI. Világjátékára. Részletek.

Patológiai konferencia

"Fötális és neonatális patológia" címmel rendezi továbbképzését a Debreceni Egyetem Patológiai Intézete február 21-én, kedden 15 órától a Kenézy Villában. Bővebb információ.

Konzervatóriumi Esték

Pólya Irén (Franciaország) zongoraestjét hallhatják az érdeklődők február 21-én, kedden 19 órai kezdettel a Zeneművészeti Kar Liszt termében. A programban közreműködik: Váradi Judit.


Zenés Irodalmi Estek

Bob Dylan irodalmi Nobel-díjas költő, előadóművész szerzeményeiből magyar nyelvű válogatást hallhat a közönség Burzán János, Huba Mihály, Rózsa Sándor és Böszörményi Kovács Zsolt előadásában február 16-án, csütörtökön 18 órától a Nagyerdei Víztorony rendezvénytermében.

Koncertek a Víztoronyban

A Middlemist Red és a Deep Glaze február 17-én játszik, a Kistehén zenekar pedig február 24-én lép föl a Nagyerdei Víztoronyban. Mindkét koncert este 8 órakor kezdődik.

Vígjáték a Lovardában

Párterápia címmel láthat kétfelvonásos vígjátékot a közönség február 23-án, csütörtökön 19 órától a Lovarda színpadán (Debrecen, Kassai út 26.).


Felhívások

Kedvezményes jegyek a Loki-Fradi focimeccsre

A Debreceni Egyetem és a DVSC Futballszervező Zrt. közötti megállapodás értelmében az egyetemi polgárok kedvezményes jegyekre jogosultak a 2017. február 18-án 18 órakor rendezendő DVSC – Ferencvárosi TC NB I-es labdarúgó mérkőzésre. Az egyetemi szektorba, az eredetileg 2000 forintba kerülő jegyeket 50%-os kedvezménnyel tudják megvásárolni. A kedvezmény előzetes regisztrációhoz kötött, melyet a http://sportreg.unideb.hu oldalon tudnak megtenni február 18-án, 9 óráig. A jegyeket a Nagyerdei Stadion jegypénztáraiban lehet átvenni 11.30 és 15.30 között a DEKa kártya bemutatásával.

Változik a nyitvatartás

Újra a megszokott időpontban látogatható a Kenézy Élettudományi Könyvtár: hétköznap este 8-ig, szombaton pedig délután 2-ig tart nyitva. Módosul február 13-tól, hétfőtől a Műszaki Könyvtár nyitvatartása. Hétfőtől csütörtökig 8-tól 17 óráig, pénteken 8 és 14 óra között várják az olvasókat.

Látogatási tilalom

Továbbra is érvényben marad a részleges látogatási tilalom a Debreceni Egyetem Klinikai Központ egyes részlegein. A korlátozás érinti a transzplantációs, az onkohaematológiai, a szülészeti és az intenzív osztályokat, valamint a Gyermekgyógyászati Klinikát. Az intézmény vezetése arra is felhívja a hozzátartozók és a látogatók figyelmét, hogy a légúti tünetekkel kezelt beteg hozzátartozóikat ebben az időszakban ne látogassák.


Képgalériák

70 éves a forint - vándorkiállítás mutatja be
a fizetőeszköz történetét

Ukrán delegáció látogatása a Debreceni
Egyetemen

DEbate - angol nyelvű vitaverseny
középiskolások részvételével

"Hallják meg az égiek kívánságainkat" - lufik
repültek fel a betegek világnapján


Sport

Kosárlabda

A DEAC Kamilla Gyógyfürdő csapata a Calle Pubfood Békés vendégeként lép pályára pénteken 18 órától a Molnár Miklós Sportcsarnokban.

Hazai pályán játszanak a női kosarasok, akikhez vasárnap 18 órakor az Aluinvent DVTK Miskolc U23 érkezik.

Futsal

Megyén belüli összecsapásra készül a DEAC női futsalcsapata, szombaton 14 órától a Hajdúböszörményi TE I. csapatát látják vendégül.

A férfi futsalosok a Mag-Log Team CFT Gödöllőt várják a DESOK-ban, a találkozó hétfőn 18 órától kezdődik.


Rólunk írták

Egyedül maradt a versenypályán Szilvássy rektor (Hajdú-bihari Napló)

A jelenlegi vezetőn, dr. Szilvássy Zoltánon kívül senki sem pályázta meg a Debreceni Egyetem rektori székét; a december közepén kiírt pályázati határidő január 20-án lejárt. A 49 oldalas rektori pályázatot - amelyet a Hajdú Online-on is elolvashatnak - az egyetemi Szenátus áprilisban véleményezi, és többségi szavazással dönt a rektorjelölt személyéről. Részletek.

Elsőként a debreceni elektromos kukásautó kapott zöld rendszámot Európában - videóval (Debrecen TV)

Csendes, takarékos, környezetkímélő a debreceni elektromos meghajtású kukásautó. A zöld jármű akár 130 kilométert is képes megtenni egyetlen akkufeltöltéssel. Bartha István két éve kezdte a Debreceni Egyetemen ennek az elektromos hajtásláncnak a fejlesztését, ma már egy külön kutatás-fejlesztési laborban dolgozik a találmány tökéletesítésén. Részletek.

Ájurvéda kurzus indul a Debreceni Egyetemen (Eduline.hu)

A megbetegedések mélyebb okairól, a hagyományos fitoterápiáról és a gyógyítás holisztikusabb megközelítéséről tart bevezető kurzust a Debreceni Egyetem Ájurvéda Tanszékének vendégprofesszora - áll az egyetem közleményében. Részletek.

Lila lufikkal a daganatos gyerekekért (Hír TV)

Különleges villámcsődületet tartottak délelőtt a Debreceni Egyetem Klinikai Központjában. Kétszáz lila léggömböt engedtek fel óvodások, gyógyult és gyógyuló kis betegek a gyermekonkológia előtt. Részletek.

Élen a sporttudományokban a Debreceni Egyetem! (FM90 Campus Rádió)

A testnevelő tanári mesterszak például 10 szakpárban választható, 4+1 és 5+1 éves képzésekben, de Magyarországon egyedülálló a sportközgazdász mesterszak is. Emellé nagyszabású, sporttal kapcsolatos fejlesztések társulnak, erről Balogh László, a Sporttudományi Koordinációs Intézet igazgatója beszélt az FM90 Campus Rádióban. Részletek.


A Debreceni Egyetem Hírlevele XVIII. évf. 6. szám | 2017. FEBRUÁR 16.

A hírlevelet a Debreceni Egyetem minden dolgozója megkapja. Amennyiben le szeretne róla iratkozni, kattintson ide. Lapzárta minden szerdán 12 órakor. Felelős kiadó: DE Rektori-Kancellári Kabinet Sajtóiroda.