DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL XVIII. ÉVF. 50. SZÁM | 2017. DECEMBER 21.

DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL

XVIII. ÉVF. 50. SZÁM | 2017. DECEMBER 21.

HÍREK

Évzáró szenátusi ülés

Az intézmény kiválósági programjairól, valamint a jövőre induló könnyűzenei képzésről is szó volt a Debreceni Egyetem idei utolsó szenátusi ülésén, csütörtökön. A gazdasági ügyek között a testület tárgyalta a 2018. évi költségvetés irányelveit, így március elejére elkészülhet az egyetem belső költségvetése.

Német biokémikusé a Debrecen-díj

Az Alzheimer-kór és a Huntington-kór kialakulásának molekuláris okait kutatja a ”Debrecen Díj a Molekuláris Orvostudományért” kitüntetés idei díjazottja, Franz-Ulrich Hartl. A németországi Max Planck Biokémiai Intézet igazgatójának szerdán adták át az emlékpakettet a Debreceni Egyetemen.

Debreceni ökológus cikkét díjazták

Valkó Orsolya, az Ökológiai Tanszék adjunktusa kapta a Német-Osztrák-Svájci Ökológiai Társaság elismerését a legtöbbet idézett cikk kategóriában. A Basic and Applied Ecology című folyóiratban megjelent publikációban a gyepek kontrollált égetésének európai alkalmazási lehetőségeit és korlátait tekinti át a szerző.

Könnyűzene felsőfokon

Hazánkban egyedülálló könnyűzenei kurzust indít a Debreceni Egyetem a Kőbányai Zenei Stúdióval közösen. A pénteken aláírt megállapodás értelmében a következő szemesztertől választható tantárgyat a tervek szerint hamarosan alapszakká fejlesztik. A kurzusra január 17-ig lehet jelentkezni a Zeneművészeti Kar honlapján.

Viszlát 2017! Helló 2018!

Rekord évet zárt az egyetemi kommunikáció. Az egyetemi történésekről tízezernél több híradás jelent meg rádiókban, újságokban, internetes híroldalakon és televíziókban 2017-ben. Az egyetem szakemberei több ezer nyilatkozatot adtak, a hirek.unideb.hu weboldalon több mint 900 beszámoló jelent meg az intézmény eseményeiről és eredményeiről.


Programajánló

Koncertek

A Kistehén zenekar lép fel december 30-án, szombaton a Nagyerdei Víztoronyban. A 20 órától kezdődő koncert vendége a Platon Karataev együttes lesz.

A '90-es évek legjobb magyar előadói koncerteznek december 27-én, szerdán 20 órától a HALL-ban. A BEST OF '90s ALLSTARS estén fellép többek között a Kozmix, Dobrády Ákos/ TNT, az UFO, Zoltán Erika, Nagy Feró, a Desperado, Náksi Attila és a Splash.


Videók

Felhívások

Pályázati felhívás

Ismét lehet jelentkezni a Debreceni Egyetem Innovációs Díjára. Az elismerés olyan kutatóknak adományozható, akik az itt folyó munka eredményeként olyan jelentős szellemi alkotást hoztak létre, amely gazdasági szempontból hasznosítható lehet. A díjjal egymillió forint pénzjutalom jár. A támogatás a jutalmazott kutatási eredmény továbbfejlesztésére fordítható. A pályázatot 2018. január 20-ig lehet benyújtani az innovaciosdij@unideb.hu címre. Bővebb információ.

Téli újdonságok a DEENK-ben

A tavalyi akció sikerén felbuzdulva idén is meghirdetik a jótékonysági könyvgyűjtő akciót, amelynek keretében december 6-tól egészen vízkeresztig várják az adományokat. A köteteket a DEENK valamennyi egységében gyűjtőpontokon lehet leadni. A felajánlott könyveket most is jótékony célra fordítják.

A vizsgaidőszakban a Kenézy Élettudományi Könyvtárban nem csak hétköznapokon, hanem már szombatonként is éjfélig várják az olvasókat. A részletes nyitvatartási rendről a könyvtár weboldalán olvasható bővebb információ: http://www.lib.unideb.hu//hu/nyitva_tartas

Ösztöndíj lehetőség

A DEENK kötelékébe tartozó Debreceni American Corner ösztöndíj-lehetőségeket kínál, amelyeket a Budapesti Amerikai Nagykövetség és a Fulbright Bizottság hirdetett meg. Öt hetes nyári szemináriumok lesznek hallgatók számára az Egyesült Államokban. Jelentkezési határidő: 2018. január 5. Részletek. Hat hetes nyári szemináriumokat tartanak az Egyesült Államokban egyetemi oktatók és szakemberek részére. Jelentkezési határidő: 2018. január 15. Bővebb információ.

Karácsonyi csokigyűjtés

Hagyományteremtő szándékkal szervez közös karácsonyi csokigyűjtést a DEAC Floorball Szakosztálya és a Rotaract Debrecen, hogy minél több debreceni gyermek karácsonyát édesítsék meg közösen. A kezdeményezéshez bárki csatlakozhat, aki ellátogat a DEAC soron következő floorball mérkőzésre (péntek 20 óra: Debreceni EAC - Dunaújvárosi Egyetem-RFT). A találkozó helyszíne a Debreceni Egyetem Kecskeméti János Sportcsarnoka (Böszörményi úti campus).


Képgalériák

Évzáró rendezvény a Kancellária dolgozóinak a HALL-ban

A Debreceni Egyetem Szenátusának idei utolsó ülése

Kínai delegáció látogatása az intézményben

Farewell Dinner - nemzetközi búcsúvacsora a Díszudvarban


Sport

Kosárlabda

A PVSK elleni tíz pontos hazai siker után Szolnokon lép pályára a DEAC NB I-es kosárlabdacsapata. A Szolnoki Olaj KK-DEAC bajnoki mérkőzés december 23-án, szombaton 18 órakor kezdődik a szolnoki Városi Sportcsarnokban.

Floorball

A DEAC floorballosai egy korábban elhalasztott OB II-es bajnoki meccset pótolnak pénteken. A Dunaújvárosi Egyetem csapata elleni találkozót este 8 órától rendezik a Kecskeméti János Sportcsarnokban.


Rólunk írták

A sportteljesítmény legális növelését kutatják (Origo.hu)

A verseny- és szabadidős sportolók fizikai teljesítményének legális növelési lehetőségét kutató kiválósági központot hoz létre a Pécsi Tudományegyetem (PTE) vezette konzorcium - hangzott el az 1,4 milliárd forintos pályázati forrásból megvalósuló projekt csütörtöki sajtótájékoztatóján a baranyai megyeszékhelyen. A Debreceni Egyetem (DE) és a Szegedi Tudományegyetem (SZTE), valamint több térségi sportegyesület részvételével megvalósuló programot Betlehem József, a PTE Egészségtudományi Karának (ETK) dékánja olyan egyedi vállalásnak nevezte, amelynek komplex megközelítése révén új eredményekhez juthatnak a kutatók. Részletek.

Példaértékű együttműködéssel a szakemberhiány ellen (Hirado.hu)

Az ipar és a felsőoktatás együttműködésének gyümölcsöző példájaként december 12-én az NI Hungary Kft. harmadéves villamosmérnök hallgatókat jutalmazott meg a Debreceni Egyetem Fizikai Intézetében – közölték a szervezők szerkesztőségünkkel. A vállalat célja, hogy minél hamarabb csökkenjen az országban tapasztalható mérnökhiány. Részletek.

Német biokémikus kapta a Debrecen-díjat (Medicalonline.hu)

Franz-Ulrich Hartl, a Max Planck Biokémiai Intézet igazgatója vette át a Debreceni Egyetem legrangosabb nemzetközi kitüntetését. Részletek.

Kilencszáz munkatárssal ünnepelte a sikeres évet a Debreceni Egyetem (Civishir.hu)

– A 2017-es esztendő az egyetem életében a jelentős részben megvalósult álmok éve volt. Létrejött a Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ, illetve karnyújtásnyira vagyunk attól, hogy az egyetemhez termelőüzemek csatlakozzanak, ez pedig meghatározó a jövő szempontjából – monda beszédében Szilvássy Zoltán rektor, a Kancellária pénteken tartott karácsonyi vacsoráján. Részletek.

Könnyűzenei képzés egyetemi szinten (FM90 Campus Rádió)

Az országban egyedülálló felsőfokú könnyűzenei képzést indít a Debreceni Egyetem. Az intézmény a Kőbányai Zenei Stúdióval együttműködve indítja a képzést a következő félévtől, szabadon választható tantárgyként. A könnyűzenei kurzusról további részleteket Szilvássy Zoltán, rektor, Lakatos Péter István, a Zeneművészeti Kar dékánja és Póka Egon, a Kőbányai Zenei Stúdió ügyvezetője mondott az FM90 Campus Rádiónak. Részletek.


TISZTELT OLVASÓ!

Az új esztendőben január 18-án jelentkezik első elektronikus lapszámunk a legfrissebb egyetemi hírekkel. BOLDOG KARÁCSONYT ÉS SIKEREKBEN GAZDAG ÚJ ÉVET KÍVÁNNAK AZ EGYETEMI SAJTÓIRODA MUNKATÁRSAI!


A Debreceni Egyetem Hírlevele XVIII. évf. 50. szám | 2017. DECEMBER 21.

A hírlevelet a Debreceni Egyetem minden dolgozója megkapja. Amennyiben le szeretne róla iratkozni, kattintson ide. Lapzárta minden szerdán 12 órakor. Felelős kiadó: DE Rektori-Kancellári Kabinet Sajtóiroda.