DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL XVIII. ÉVF. 5. SZÁM | 2017. FEBRUÁR 9.

DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL

XVIII. ÉVF. 5. SZÁM | 2017. FEBRUÁR 9.

HÍREK

A legek egyeteme

A Debreceni Egyetem új képzéseire és a legfontosabb tudnivalókra hívták fel a figyelmet a jelentkezési határidő előtt. A tájékoztatón elhangzott: az intézmény egyedülállóan széles képzési spektrummal, tíz új szakkal, az ország legnagyobb multikulturális hallgatói közösségével, mintegy ötezer kollégiumi férőhellyel és kiváló infrastrukturális háttérrel várja a jelentkezőket.

Amitől más a Debreceni Egyetem

A Debrecen Televízió főszerkesztője, Vida Gyula készített Szilvássy Zoltán rektorral nagyinterjút, melyben az egyetem képzési és ipari stratégiájáról, az elmúlt években kialakult arculatáról és a közelgő rektorválasztásról is szó volt. Az interjút a februári Korzó magazin és a dehir.hu híroldal közölte.

Nemzetközi képzés - ösztöndíjjal

A Stipendium Hungaricum ösztöndíjjal Debrecenben tanuló diákokkal is találkozott a nigériai oktatási minisztérium delegációja, amely kedden Bartha Elek rektorhelyettessel tárgyalt. A Debreceni Egyetemen 105 ország több mint 4300 külföldi hallgatója tanul, ebből az egyik legnépesebb a nigériai diákok 654 fős tábora.

Tapasztalatot kapnak a diploma mellé

Duális Képzési Információs Napot tartott szerdán a továbbtanulás előtt álló középiskolásoknak az egyetem Természettudományi és Technológiai Kara. A rendezvényt első alkalommal szervezte meg a kar a duális képzés népszerűsítésére, illetve a képzésben résztvevő partnercégek bemutatására.

Duplán díjazott Nagyerdei Víztorony

Rangos mezőnyben az ötödik helyezés mellett a Magyar Turisztikai Ügynökség különdíját is megnyerte a Highlights of Hungary versenyen a Nagyerdei Víztorony. A díjátadás kapcsán elhangzott: a Debreceni Egyetem másfél éve felújított "öreg hölgyét" szívesen bemutatnák az idei turisztikai világvásáron is Londonban.


Programajánló

Véget érnek a téli diplomaosztók

A Természettudományi és Technológiai Kar 50 végzőse veheti át diplomáját a Debreceni Egyetem Főépületének Díszudvarán február 10-én, pénteken 10 órakor kezdődő ünnepségen. Az Egészségügyi Karon 100 friss diplomás kapja meg oklevelét az ugyancsak február 10-én, pénteken 10 órakor kezdődő ünnepi eseményen a kar Zilahi-termében Nyíregyházán.

Angol nyelvű vitaverseny középiskolásoknak

Idén második alkalommal rendezi meg a Debreceni Egyetem Angol-Amerikai Intézete angol nyelvű vitaversenyét középiskolások számára. A döntőbe jutott 10 csapat február 10-én, pénteken 9.30-tól a Főépület Stúdió 111. termében küzd meg egymással a győzelemért.

70 éves a forint - vándorkiállítás

A nemzeti fizetőeszköz kibocsátásának 70. évfordulója alkalmából rendez vándorkiállítást a Magyar Nemzeti Bank és a Debreceni Egyetem. A tárlat február 13-án, hétfőn 11 órakor nyílik meg a Főépület Aulájában. A vándorkiállítás március 19-ig várja a látogatókat hétfőtől szombatig 8 és 18 óra között.

Lengyel diplomata az egyetemen

"Lengyelország és Magyarország a XXI. század elején" címmel rendez találkozót Jerzy Snopekkel, a Lengyel Köztársaság új budapesti nagykövetével február 15-én, szerdán 17 órától a Kenézy-villában a Professzori Klub. A beszélgetési vezeti: D. Molnár István ny. tanszékvezető és intézetigazgató egyetemi tanár, a lublini Maria Curie-Sklodowska Tudományegyetem tiszteletbeli professzora.

Sporttudomány a Science Caféban

Szokatlan szempontból közelíti meg és elemzi a labdarúgó klubok szervezeti kérdéseit az egyetem tudományos előadássorozata, a Science Café, amelyben "A labdarúgó klubok szervezeti kérdései (nemzetközi jó gyakorlatok és hazai adaptálásuk)" címmel Bácsné Bába Éva, a Sportgazdasági és -menedzsment Tanszék docense tart előadást. A február 15-én 17 órakor kezdődő program helyszíne a Fórum Bevásárlóközpont Libri Könyvesboltja (Debrecen, Csapó u. 30.).

Universitas-Debrecen Hangversenysorozat

A Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának művészei adnak hangversenyt február 16-án, csütörtökön 19 órától a Liszt teremben. A koncerten Karl Stamitz, Felix Mendelssohn-Bartholdy és César Franck egy-egy műve csendül fel.


Zenés Irodalmi Estek

Bob Dylan irodalmi Nobel-díjas költő, előadóművész szerzeményeiből magyar nyelvű válogatást hallhat a közönség Burzán János, Huba Mihály, Rózsa Sándor és Böszörményi Kovács Zsolt előadásában február 16-án, csütörtökön 18 órától a Nagyerdei Víztorony rendezvénytermében.

Dumaszínház

Kőhalmi Zoltán, Bellus István és Hajdú Balázs szórakoztatja a közönséget február 15-én, szerdán 19 órától a Lovarda Egyetemi Kulturális és Konferenciaközpontban (Kassai út 26.).

Debreceni Baptista Ifjúsági Konferencia

A Debreceni Baptista Ifjúság idén is megrendezi országos programját, amelyre ezúttal határon túlról is érkeznek résztvevők. A programok február 17-től 19-ig tartanak a Lovarda Egyetemi Kulturális és Konferenciaközpontban.


Videók

Felhívások

Változik a nyitvatartás

A Díszudvaron zajló diplomaosztó ünnepségek miatt február 10-én, pénteken reggel 9 órától várhatóan 12 óráig zárva tart a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár főbejárata. Az olvasók az ünnepségek alatt a Főépület bal oldalán a második emeleti oldalfolyosó felől tudnak bejutni a könyvtárba. Február 10-től újra a megszokott időpontban látogatható a Kenézy Élettudományi Könyvtár: hétköznap este 8-ig, szombaton pedig délután 2-ig tart nyitva. Módosul február 13-tól a Műszaki Könyvtár nyitvatartása. Hétfőtől csütörtökig 8-tól 17 óráig, pénteken 8-tól 14 órig várják az olvasókat.

Lovasoktatót keresnek

Az egyetem lovardája mellékállásban, jogosultsággal rendelkező gyermek-lovasoktatót keres. Jelentkezni Kovács Ágnesnél lehet a 06-30-289-3809-es telefonszámon.

Látogatási tilalom

Részleges látogatási tilalmat rendelt el az influenzás megbetegedések növekvő száma miatt a Debreceni Egyetem Klinikai Központ egyes részlegein az intézmény főigazgatója. A korlátozás érinti a transzplantációs, az onkohaematológiai, a szülészeti és az intenzív osztályokat, valamint a Gyermekgyógyászati Klinikát. Az intézmény vezetése arra is felhívja a hozzátartozók és a látogatók figyelmét, hogy a légúti tünetekkel kezelt beteg hozzátartozóikat ebben az időszakban ne látogassák.


Képgalériák

Duális Képzési Információs Nap a Kémiai
épület előadójában

Nigériai delegáció látogatása a Debreceni
Egyetemen

Tudományos ülésen köszöntötték a 70 éves
Gergely Pál professor emeritust

A Zeneművészeti Kar művészeinek
hangversenye a Liszt teremben


Sport

Kosárlabda

Szolnokon játszanak csütörtök este a DEAC női kosarasai, a mérkőzés 18:30-tól kezdődik a Tiszaligeti Sportcsarnokban.

Fontos mérkőzésre készül a DEAC Kamilla Gyógyfürdő, a tabella első helyén álló MEAFC csapatát látják vendégül. A találkozót vasárnap 18 órától rendezik az Oláh Gábor utcai sportcsarnokban.

Futsal

Hétfőn 19 órától csap össze az Energia SC Gyöngyös és az egyetemi férfi futsalcsapat a Gyöngyösi Sportcsarnokban.


Rólunk írták

Nyitva áll az ipar számára a Debreceni Egyetem (Dehir.hu)

Sokoldalú, innovatív, merész és karakteres. Ilyen az egyetem. És ilyen a rektor is, aki kutat és oktat, szabadalmait az ipar használja, emellett dobol, hegedül, meccsre jár, miközben az ország legnagyobb költségvetésű egyetemét irányítja Szilvássy Zoltán. Részletek.

Nagy változások lesznek a felsőoktatási sportképzésekben (Eduline.hu)

A sport az egyik legdinamikusabban fejlődő ágazat, melyet a felsőoktatásnak is követni kell. A piac egyre többször szembesül azzal, hogy nem talál megfelelő sportszakembert. Ezért indult el hazánkban 2012-ben az a folyamat, melynek célja, hogy a keresleti és a kínálati oldalt az eddigieknél sokkal intenzívebben közelítsük egymáshoz, mint eddig - mondta a Hajdu Press-nek Balogh László, a Magyar Rektori Konferencia Sporttudományi Bizottságának elnöke, aki a Debreceni Egyetem Sporttudományi Koordinációs Intézetének igazgatója is egyben. Részletek.

Egy félév alatt 87 kreditet teljesített a Debreceni Egyetem Sztahanovja (Index.hu)

A Debreceni Egyetemen tanuló Molnár Zoltán gondolt egyet, és egy félév alatt 87 kreditet kipipált, amire azt mondták neki a Tanulmányi Osztályon, hogy rekord. A 87 kredit nem egy, hanem két szakon jött össze (Gazdálkodás és menedzsment, MBA), ami korántsem von le a teljesítmény értékéből. Részletek.

Duplán díjazták a Nagyerdei Víztornyot (Hajdú-bihari Napló)

Rangos mezőnyben az ötödik helyezés mellett a Magyar Turisztikai Ügynökség különdíját is megnyerte a Highlights of Hungary versenyen a Nagyerdei Víztorony. A népszerű programhelyszínt másfél éve varázsolta újjá a Debreceni Egyetem uniós forrásból. Részletek.

Új képzésekkel rukkol elő a Debreceni Egyetem a felvételi időszakában (FM90 Campus Rádió)

10 új képzés közül is választhatnak azok, akik a Debreceni Egyetemen szeretnék folytatni tanulmányaikat a következő tanévben. A diákok február 15-ig jelentkezhetnek a fesőoktatási intézményekbe. A Debreceni Egyetem több mint 10 ezer új hallgatót tud felvenni, ami a legnagyobb szám az országban. Az új képzésekről részletek alábbi összeállításunkban. Részletek.


A Debreceni Egyetem Hírlevele XVIII. évf. 5. szám | 2017. FEBRUÁR 9.

A hírlevelet a Debreceni Egyetem minden dolgozója megkapja. Amennyiben le szeretne róla iratkozni, kattintson ide. Lapzárta minden szerdán 12 órakor. Felelős kiadó: DE Rektori-Kancellári Kabinet Sajtóiroda.