DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL XVIII. ÉVF. 48. SZÁM | 2017. DECEMBER 7.

DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL

XVIII. ÉVF. 48. SZÁM | 2017. DECEMBER 7.

HÍREK

Egyedülálló népegészségügyi kutatás

A magyar lakosság népbetegségekkel kapcsolatos genetikai és környezeti kockázatának komplex jellemzésére vállalkozott a Debreceni Egyetem egyik kutatócsoportja a Népegészségügyi Kar irányításával. Ilyen jellegű felmérést, melynek eredményeképpen új szűrővizsgálati módszerek kidolgozását is tervezik, még nem végeztek Magyarországon.

Tudomány ünnepe a BTK-n

Kitüntetés átadása, amerikai professzor előadása, kari tanácsülés – egész napos programsorozatot tartott a Tudomány Ünnepe alkalmából az egyetem Bölcsészettudományi Kara. A november 30-i rendezvényen a Pro Universitate kitüntetést adott át Szilvássy Zoltán rektor Papp Klárának. A leköszönő dékán fotója a kar arcképcsarnokában is helyet kapott.

Téli diplomaosztók az egyetemen

Az Általános Orvostudományi Kar végzőseinek ünnepségével hétvégén megkezdődnek a Debreceni Egyetem téli diplomaosztói, melyeket élőben közvetít a hirek.unideb.hu oldalon a Multimédia és E-learning Technikai Központ. A következő hetek rendezvényein tíz kar mintegy 2000 végzőse veheti át oklevelét a Debreceni Egyetem vezetőitől a Főépületben.

Új munkatársakat toboroztak

Rekordszámú, 26 vállalat részvételével rendezte meg a Természettudományi és Technológiai Kar a hallgatók elhelyezkedését és szakmai gyakorlatát támogató rendezvényét december 5-én. A Szakmai Napon a megnövekedett vállalati érdeklődés miatt három teremben párhuzamosan tartottak előadásokat a kar partnereinek szakemberei.

Újraélesztés a Kossuth Gyakorlóban

A helyes újraélesztés technikáját, annak szabályait tanulhatták meg a Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma és Általános Iskolája 9. évfolyamos diákjai december 1-én. A rendezvényt az Országos Mentőszolgálat „Wake Up – Mentsünk együtt életet!” című, középiskolásoknak szóló országos kampány keretében tartották meg.


Programajánló

Kerekasztal-konferencia

A Debreceni Egyetem Orosz Központja kerekasztal-konferenciát szervez "Az orosz irodalom jelene és jövője" címmel december 7-8-án a Dóczy utcai Orosz Központban (IV. számú professzori villa).

Magyar Klinikai Farmakológusok XIX. Továbbképző Kongresszusa

A Magyar Kísérletes és Klinikai Farmakológiai Társaság Debrecenben rendezi XIX. Klinikai Farmakológus Továbbképző Kongresszusát december 7-9-én a Kölcsey Központban (Debrecen, Hunyadi u. 1-3.).

Jubileumi tanácskozás

"20 éves az analitikus képzés" címmel jubileumi ünnepi ülést rendez a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar Orvosi Diagnosztikai Analitikus szak december 8-án, pénteken 11.30-tól az In Vitro Diagnosztikai Tömb Nagyelőadójában (Debrecen, Nagyerdei krt. 98.).

Anyahajó Klub

Konfliktuskezelési tréninget tart az Anyahajó Klubban Sain Imre coach a Mentálhigiénés és Esélyegyenlőségi Központ, valamint a Három Királyfi Három Királylány Alapítvány szervezésében december 9-én, szombaton 9 órától a Debreceni Egyetem Főépület 4. termében (Debrecen, Egyetem tér 1.).

Klarinétverseny

A Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kara 13. alkalommal rendezi meg országos klarinétversenyét a felsőfokú oktatási intézmények hallgatói számára december 9-én, szombaton 10.30 órai kezdettel a kar Liszt termében (Debrecen, Nagyerdei krt. 82.).

Téli diplomaosztó ünnepség

Hétvégén megkezdődnek a Debreceni Egyetem hagyományos téli diplomaosztó ünnepségei. Elsőként az Általános Orvostudományi Kar 70 végzőse veheti át oklevelét december 9-én, szombaton 11 órakor a Főépület Díszudvarán (Debrecen, Egyetem tér 1.). Az ünnepséget élőben közvetíti a hirek.unideb.hu oldalon az egyetem Multimédia és E-learning Technikai Központja.

Karácsonyi ajándékkészítés

Idén is közös ajándékkészítéssel készülnek a karácsonyi ünnepekre a néprajz szakos hallgatók. A rendezvény megnyitóját december 11-én, hétfőn 10 órakor tartja Keményfi Róbert, a kar dékánja. A programok két napon át várják az érdeklődőket a Debreceni Egyetem Főépület 3. emeleti kerengőjén (Debrecen, Egyetem tér 1.). A rendezvényhez kapcsolódva kiállítás nyílik december 11-én 12 órakor „De urban legeds - Te kitől hallottad? címmel a Főépület I. emeletén.

Nobel-nap Debrecenben

Előadóülést szervez az idei Nobel-díjak ismertetésére az MTA Debreceni Területi Bizottsága és az MTA DAB Matematikai, Fizikai, Informatikai Szakbizottság Fizikai Munkabizottsága december 11-én, hétfőn 15 órai kezdettel a DAB Székházban (Debrecen, Thomas Mann u. 49.).

Angol nyelvű színielőadás

Az Angol–Amerikai Intézet Theatre and Drama csoportja Tina Howe: Museum című darabját adja elő angol nyelven december 11-én, hétfőn 20 órai kezdettel a Debreceni Egyetem Főépület I. emelet Studio 111. termében. További részletek az esemény facebook oldalán: https://www.facebook.com/events/168088333789351 és a következő linken: https://www.youtube.com/watch?v=Zwtnjm2Je5A&t=1s

Tudós és iskola – Tudósiskola

Bartha Elek, a Debreceni Egyetem oktatási rektorhelyettese tart előadást „Homo festivus – ünnepeink antropológiája” címmel az egyetem és a Kossuth Gyakorló tehetséggondozó és pályaorientációs programsorozatában december 13-án, szerdán 9.40-től a Kossuth Lajos Gyakorló Gimnázium könyvtárában (Debrecen, Csengő u. 4.).

Komparatisztikai Műhely

"Múltidézés és metaszínház María Iréne Fornés A Duna (1982) című drámájában" címmel Németh Lenke tart előadást a Magyar Irodalom- és Kultúratudományi Intézet Komparatisztikai Műhely programjának keretében december 13-án, szerdán 14 órától a Debreceni Egyetem Főépület III/303. termében (Debrecen, Egyetem tér 1.).

Adventi kézműves kiállítás

"Álomfogó csillagok" címmel nyílik Borbély Györgyné adventi kézműves kiállítása a KLTE Baráti Kör szervezésében december 13-án, szerdán 17 órakor a Debreceni Egyetem Főépület 3. emeleti kerengőjén (Debrecen, Egyetem tér 1.).

Szenior Egyetem

"Az adventi-karácsonyi ünnepkör Magyarországon és Európában" címmel Bartha Elek, a Debreceni Egyetem oktatási rektorhelyettese tart előadást a Szenior Egyetemen december 15-én, pénteken 16 órai kezdettel az Élettudományi Központ F015-016 termében (Debrecen, Egyetem tér 1.).


Android koncert

A legendás debreceni progresszív rock zenekar újra színpadra lép december 9-én, szombaton 19 órától a Nagyerdei Víztoronyban. Jegyek november 20-ig 1.200,- Ft-os áron kaphatóak az alábbi linken: http://campus.jegy.hu/program/android-koncert-85698/402210


Felhívások

 

Hosszabbított nyitva tartás az Élettudományi Könyvtárban

 

Vizsgaidőszakhoz közeledve a Kenézy Élettudományi Könyvtárban december 4-től 10 héten keresztül nem csak a hétköznapokon, hanem már szombatonként is éjfélig várják az olvasókat Bővebb információ.


Képgalériák

A Magyar Tudomány Ünnepe a Bölcsészettudományi Karon

Szakmai Nap a Természettudományi és Technológiai Karon

Mikulás ünnepség az egyetemi dolgozók gyermekeinek az Aulában

Lélekmelengető - Mikulás napi koncert a Díszudvaron


Sport

Kézilabda

Kecskeméten négy góllal kaptak ki a Debreceni Egyetem Atlétikai Clubjának férfi kézilabdázói a legutóbbi bajnokin. A csapat itthon javíthat, a gárda az NB I/B utolsó őszi fordulójában, december 9-én 18 órától az ózdiakat fogadja a DESOK-ban.

Kosárlabda

A női kosarasok hazai közönség előtt lépnek pályára a hétvégén. Szombaton 16 órától a Kiss Lenke KS együttesét fogadják a Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziumában.

Röplabda

A női röplabdacsapat december 9-én, szombaton Nyíregyházára utazik. Az NB II-es találkozót 14 órától rendezik.

A Sümegen elszenvedett 3-0-s vereség után, a hétvégén Kazincbarcikán játszik a DEAC férfi röplabdacsapata az NB I következő fordulójában. A találkozó vasárnap fél 6-kor kezdődik.

Floorball

Veszprémbe, a jól szereplő Lizardshoz látogat a floorballcsapat szombaton. A meccs délben kezdődik.

Futsal

A DEAC női futsalosainak következő bajnoki ellenfele, a Rubeola FC lesz az NB II Keleti csoportjában szombaton 12 órától a Csömöri Sportcsarnokban.

A férfi futsal NB I következő fordulójában a debreceniek a Nyírgyulaj gárdája ellen lépnek pályára hétfőn 18 órától a Nyírbátori Városi Sportcsarnokban.


Rólunk írták

Ilyen népegészségügyi kutatást még senki nem csinált (Haon.hu)

A magyar lakosság népbetegségekkel kapcsolatos genetikai és környezeti kockázatának komplex jellemzésére vállalkozott a Debreceni Egyetem egyik kutatócsoportja a Népegészségügyi Kar irányításával. Ilyen jellegű felmérést még nem végeztek Magyarországon. Részletek.

Száz éves a debreceni tanárképzés (debreceninap.hu)

A centenárium alkalmából a nagy iskolateremtő, Karácsony Sándor munkásságát, máig ható eredményeit idézték fel a Bölcsészettudományi Kar Nevelés- és Művelődéstudományi Intézetének szerdai ünnepi megemlékezésén. Részletek.

Az e-sport közösséget teremt és fejleszti az egyént (M1 - Minden Tudás)

A Minden Tudás korábban riportot közölt arról, hogy a gamerek a valóságban sportosabban élnek, mint az átlag magyar ember, azonban akkor még nem lehetett sejteni, hogy elsőként az országban esport kurzust indít a Debreceni Egyetem. Az e-sport egy olyan tevékenység, amely során a játékos a szellemi és fizikai képességeit elektronikus játékok segítségével fejleszti, edzi. Részletek.

Mindenkire szükség van az utcai segítségnyújtásban (Hirado.hu)

Ónodi-Szűcs Zoltán az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) Wake Up – Mentsünk együtt életet! című, középiskolásoknak szóló országos kampányának debreceni állomásán tartott sajtótájékoztatón elmondta: Magyarországon az utcákon évente hatezer ember lesz rosszul, akihez mentőt kell hívni. Részletek.

Zenélő GTK-sok (FM90 Campus Rádió)

A Debreceni Egyetem két hallgatója Farkas Zsombor és Posta Tamás, mindketten a Privát Affér nevű zenekar tagjai. Nemrégiben új dallal jelentkeztek, erről meséltek a rádió műsorában. Részletek.


A Debreceni Egyetem Hírlevele XVIII. évf. 48. szám | 2017. DECEMBER 7.

A hírlevelet a Debreceni Egyetem minden dolgozója megkapja. Amennyiben le szeretne róla iratkozni, kattintson ide. Lapzárta minden szerdán 12 órakor. Felelős kiadó: DE Rektori-Kancellári Kabinet Sajtóiroda.