DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL XVIII. ÉVF. 47. SZÁM | 2017. NOVEMBER 30.

DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL

XVIII. ÉVF. 47. SZÁM | 2017. NOVEMBER 30.

HÍREK

Doktorrá fogadom…!

Rekordszámú, 107 jelölt vette át oklevelét november 25-én a Debreceni Egyetem doktor- és díszdoktoravató ünnepségén, amelyen az intézmény díszdoktorai sorába fogadta a Zágrábi Egyetem professzorát, Andrej Dujella matematikust, valamint professor emeritus, címzetes egyetemi tanár címeket, illetve kitüntetéseket adtak át.

Évtizedeket meghatározó fejlesztések

Az egyetem 32 pályázata több mint 25 milliárd forintot nyert - jelentette be kedden Schanda Tamás János európai uniós fejlesztéspolitikáért-, és Palkovics László oktatásért felelős államtitkár. Szilvássy Zoltán rektor hangsúlyozta: olyan fejlesztések indulhatnak el, melyek eredményei évtizedekre meghatározzák az intézmény jövőjét.

Új professzor a mérnökképzés élén

Vajda István egyetemi tanár lett a Debreceni Egyetem Mechatronikai és Villamosmérnöki Intézetének alapító vezetője. A professzort a Műszaki-Informatikai Kabinet keddi ülésén mutatta be Palkovics László oktatásért felelős államtitkár, aki a mérnökképzés „láthatóvá tételét" és a fiatal oktatók nevelését jelölte ki legfontosabb célként.

Rekordot döntött a DExpo!

Minden várakozást felülmúlt a Debreceni Egyetem november 22-23-ai nyílt napjainak látogatottsága. Az idei, 12. alkalommal megrendezett DExpón 6550 középiskolás vett részt. A kétnapos rendezvényre nem csupán Debrecenből, hanem a tágabb régióból, Budapestről, Szegedről és még a határon túlról is érkeztek látogatók.

Sportos kitüntetettek

Az Év Egyetemi Sportolója lett Senánszky Petra, a Debreceni Egyetem uszonyosúszó doktorandusza, és Kozák Luca atléta, aki szintén az intézmény hallgatója. Magyarits Miklós, az egyetem testnevelő tanára pedig Elek Ilona Emlékérmet vehetett át a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség november 23-i díjátadó ünnepségén.


Programajánló

Országos Szaxofonos Találkozó

A Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kara hetedik alkalommal rendezi meg Országos Szaxofonos Találkozóját. Az idei rendezvény vendége és mestertanára Hans de Jong (Belgium) nemzetközileg elismert előadóművész, az Antwerpeni Zeneakadémia professzora. A kurzus november 30-tól december 3-ig tart a Zeneművészeti Karon (Debrecen, Nagyerdei krt. 82.).

Hallgatói konferencia

Idén is megrendezi hagyományos Őszi Tudományos Hallgatói Konferenciáját a Debreceni Egyetem Hatvani István Szakkollégiuma december 1-én, pénteken 9 órától a DAB Székházban (Debrecen, Thomas Mann u. 49.). Bővebb információ.

Szenior Egyetem

"Hétköznapok a középkorban. Hogyan éltek elődeink?" címmel Zsoldos Attila akadémikus, a Magyar Tudományos Akadémia Történettudományi Intézetének tudományos tanácsadója tart előadást a Szenior Egyetemen december 1-én, pénteken 16 órától a Debreceni Egyetem Főépület Aulájában (Debrecen, Egyetem tér 1.).

Orosz nyelvi vetélkedő

A Debreceni Egyetem Orosz Központja a Szlavisztikai Intézettel és a Tolsztoj Társasággal közösen orosz nyelvi vetélkedőt szervez középiskolás diákok számára december 1-2. között a Főépület 133/2. termében (Debrecen, Egyetem tér 1.) és az Orosz Központban (Debrecen, Dóczy J.u.).

Szaxofon hangverseny

Hans de Jong (Belgium) szaxofonművész ad hangversenyt a Zeneművészeti Karon december 2-án, szombaton 19 órai kezdettel a Liszt teremben (Debrecen, Nagyerdei krt. 82.). Közreműködik Puskás Levente - szaxofon, Váradi Judit – zongora, valamint a DE Zeneművészeti Kar szaxofonegyüttese.

Mikulás Nap az egyetemen

A Debreceni Egyetem Mentálhigiénés és Esélyegyenlőségi Központja a Lelkierő Egyesülettel közösen idén is megrendezi a Mikulás Napot az egyetemi dolgozók gyermekei részére, a nagy létszám miatt egy napon, két turnusban, december 3-án, vasárnap 15 és 17 órai kezdettel a Főépület Aulájában (Debrecen, Egyetem tér 1.). Regisztráció és bővebb információ.

Párkapcsolati szabadegyetem

A Debreceni Egyetem Mentálhigiénés és Esélyegyenlőség Központ, valamint a Három királyfi három királylány mozgalom közös szervezésében "Ismerkedés a másik nemmel – és az idegenekkel. Testbeszéd és érdeklődésjelzések" címmel Sohonyai Edit író tart előadást december 4-én, hétfőn 16 órától a Főépület, Aud.Max-ban (Debrecen Egyetem tér 1.).

Innovatív zenés üzenetek

"...Miről apánk régen szólt..." elnevezéssel indít új, a paraszti kultúrát bemutató innovatív zenés programot a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kara. December 4-én, hétfőn 19 órától Gyönyörű Zsigmond "Közösségi együttlétek" címmel tart előadást a kar Kamaratermében (Debrecen, Nagyerdei krt. 82.).

Konzervatóriumi Esték

A Zeneművészeti Kar hangversenysorozatában Fülep Márk és Matuz István fuvolaművészek adnak koncertet december 4-én, hétfőn 19 órától a Debreceni Egyetem Főépület, Aulájában (Debrecen, Egyetem tér 1.).

Szakmai Nap a TTK-n

Rekordszámú vállalat részvételével tartja idei Szakmai Napját a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kara. Az eseményen a villamosmérnöki, a vegyész- és biomérnöki, valamint a fizikai, matematikai és földtudományi képzésekhez kötődő cégek, intézetek mutatkoznak be december 5-én, kedden 10 órától a Kémiai Épület (Debrecen, Egyetem tér 1.) K/1-es, K/2-es és K/3-as termében.

Nemzetközi Szakmai Nyílt Nap

"Regionális agrárinnovációs képzési és szaktanácsadási központok létrehozása a határmenti régiókban" címmel tart szakmai napot a Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében a Debreceni Egyetem Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaság Nyíregyházi Kutatóintézete december 5-én, kedden 10 órától az AKIT Nyíregyházi Kutatóintézet Szaktanácsadási Központjában (Nyíregyháza, Westsik Vilmos út 4-6.).

Lélekmelengető - Mikulás napi koncert

Elsősorban a gyermekeket várja a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár és a Zeneművészeti Kar közös szervezésű Lélekmelengető koncertje december 5-én, kedden 17.30-tól a Főépület Díszudvarán (Debrecen, Egyetem tér 1.), ahol Mikulás ünnepséggel egybekötött zenés hangszerbemutatót tartanak a Zeneművészeti Kar hallgatói. Bővebb információ.

Világjáró Klub

Folytatódnak a Világjáró Klub programjai a Debreceni Egyetem Klinikai Központ, valamint a Közművelődési Titkárság és Szervezési Iroda rendezésében. Juhász Lajos "Pillanatképek Kelet-Jáváról" címmel tart előadást december 5-én, kedden 18 órától a Belgyógyászati Intézet A épület ( I. sz. Belklinika) tantermében.

Komparatisztikai Műhely"Az ifjúsági irodalom kritikája nálunk és más nemzeteknél" címmel Lapis-Lovas Anett tart előadást a Magyar Irodalom- és Kultúratudományi Intézet Komparatisztikai Műhely programjának keretében december 6-án, szerdán 14 órai kezdettel a Debreceni Egyetem, Főépület, III. em. 303. termében (Debrecen, Egyetem tér 1.).

Tudományos emlékülés

Endes Pongrác professzor születésének 110. évfordulója alkalmából tudományos ülést rendez a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar, a Magyar Orvostörténeti Társaság és a Debreceni Egyetem Professzori Klubja december 6-án, szerdán 15 órakor a Kenézy Villában (Debrecen, Nagyerdei krt. 98.).

Kerekasztal-konferencia

A Debreceni Egyetem Orosz Központja kerekasztal-konferenciát szervez "Az orosz irodalom jelene és jövője" címmel december 7-8-án az Orosz Központban (IV. számú professzori villa).

Magyar Klinikai Farmakológusok XIX. Továbbképző Kongresszusa

A Magyar Kísérletes és Klinikai Farmakológiai Társaság Debrecenben rendezi a XIX. Klinikai Farmakológus Továbbképző Kongresszusát december 7-9. között a Kölcsey Központban (Debrecen, Hunyadi u. 1-3.).

Tanácskozás a kisgyermeknevelésről

Negyedik alkalommal rendezi meg a Kisgyermeknevelők Szimpóziumát "A bölcsőde és működő partnerkapcsolatai" címmel a Debreceni Egyetem Gyermeknevelési és Felnőttképzési Kara december 7-én, csütörtökön 9 órától a GYFK konferenciatermében (Hajdúböszörmény, Désány I. u. 1-9.).

Út a sikeres karrierhez

Pellioniszné Paróczai Margit emberi erőforrás igazgató és Szabó Csilla, HR-felelős (Richter Gedeon Nyrt) "Hogyan kezdődik az életpálya a munka világában? Hasznos pályázati tanácsok a gyakorlatból" címmel tart előadást az "Út a sikeres karrierhez" sorozat keretében december 7-én, csütörtökön 14 órakor a Debreceni Egyetem Főépület, Aud. Max-ban (Debrecen, Egyetem tér 1.).

Jubileumi tanácskozás

"20 éves az analitikus képzés" címmel jubileumi ünnepi ülést rendez a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar Orvosi Diagnosztikai Analitikus szak december 8-án, pénteken 11.30-tól az In Vitro Diagnosztikai Tömb Nagyelőadójában (Debrecen, Nagyerdei krt. 98.).


Üzleti Innovációs Klub

"Sport, vállalkozás, karrier - egy élsportoló a visszavonulása után" címmel tart kerekasztal-beszélgetést a DEViK - Üzleti Innovációs Klub december 5-én, kedden 18 órától a Kazánházban. (Debrecen, Böszörményi út 138.) Vendégek: Varga Tamás kétszeres olimpiai bajnok vízilabdázó, az utánpótlás válogatott edzője, Bernáth Csaba, a Loki egykori labdarúgója, a Roncsbár üzemeltetője és Tisza Tibor, a DVSC labdarúgója, vállalkozó. Regisztráció, Facebook esemény.

Science Café a Mikulás jegyében

"Szent Miklóstól Mikulásig" címmel Csontos Anna Fruzsina PhD-hallgató tart előadást az egyetem tudományos ismeretterjesztő sorozatában december 6-án, szerdán 17 órától a Fórum Bevásárlóközpont Libri Könyvesboltjában (Debrecen, Csapó u. 30.).


Videók

Felhívások

 

Hallgatói Tehetséggondozó Program

 

A Debreceni Egyetem Sporttudományi Koordinációs Intézete az EFOP-3.6.1-16-2016-00022 "Debrecen Venture Catapult Program" keretében nyílt sporttudományi kutatói pályázatot hirdet hallgatók számára. A pályázat célja, hogy támogassa a sporttudományi kutatómunka előmozdítását, a tudományos pályán való elindulást, majd pályán tartást. A pályázat további célja az alap,- mester (osztatlan tanár) vagy doktori képzésben részt vevő, tehetséges hallgatók kutatási tevékenységének és szakmai fejlődésének támogatása, amelynek eredménye publikáció, tudományos cikk, TDK-dolgozat, vagy egyéb tudományos alkotás. Az első ösztöndíjas időszak: 2018. február 1 - május 31. A pályázatok benyújtásának határideje: 2017. december 4. Bővebb információ.


Képgalériák

Doktor- és díszdoktoravató ünnepség a Debreceni Egyetemen

Újabb milliárdos fejlesztések - sajtótájékoztató az EFOP-pályázatokról

Kenézy-emléknap: a karalapító szülész-nőgyógyászra emlékeztek az egyetemen

Ghána szépségkirálynőjének és udvarhölgyeinek előadása az ÁOK-n


Sport

Kézilabda

A DEAC NB I/B-s férfi kézilabdacsapata pénteken Kecskemétre látogat. Két hasonló játékerejű együttes összecsapására van kilátás, és a tét sem kicsi, egy idegenbeli pontszerzéssel ugyanis a DEAC akár a tabella első felében is végezhet az őszi fordulókat követően. A bajnoki meccset 19 órától rendezik a kecskeméti Messzi István Sportcsarnokban.

Kosárlabda

A női kosarasok hazai közönség előtt lépnek pályára a hétvégén. Szombaton 16 órától a Kiss Lenke KS együttesét fogadják a Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziumában.

Röplabda

A női röplabdacsapat vasárnap 15 órától az MVSC-MVSI együttesét látja vendégül a DESOK-ban.

A férfiak is vasárnap játsszák bajnoki mérkőzésüket. A csapat Sümegre utazik, 16 órakor kezdődik az összecsapás.

Floorball

Szombaton újabb rangadó vár Szalóki Nándorékra az OB II 8. fordulójában. A DEAC floorballosai a Dunaújvárosi Egyetem csapatát fogadják 17:30-tól a Debreceni Egyetem Kecskeméti János Sportcsarnokában.

Futsal

A női futsalcsapat Békéscsabán játszik a hétvégén. A meccs szombaton 14 órakor kezdődik a Kazinczy Ferenc Általános Iskolában.


Rólunk írták

Sikeres egyetemi pályázatokról számolt be az oktatási államtitkár (Magyar Idők)

A hazai felsőoktatási intézmények, különösen a nagy egyetemek sikeresen pályáztak az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) forrásaira - közölte az oktatásért felelős államtitkár a Debreceni Egyetemen tartott keddi sajtótájékoztatón. Részletek.

Iskolateremtő szakember alapozhatja meg Debrecenben a villamosmérnöki kart - videóval (Debrecen TV)

Átalakítás előtt áll a debreceni villamosmérnök képzés. A cél, hogy idővel önálló kar is működhessen itt. Részletek.

Magyar és kínai cégek kötöttek kereskedelmi megállapodást (Vg.hu)

Kínai vállalatokkal kötött kereskedelmi megállapodást többek között a Magyar Posta, az Ikarusz, a Budapest Airport, a Magyar Turizmus Zrt., a Debreceni Egyetem, és a Budapest Közlekedési Központ. Részletek.

Nemzetközi kapuskonferencia a Debreceni Egyetemen (M4 Sport - Kézilada Magazin)

Világhírű szakemberek részvételével rendezték meg a Debreceni Egyetemen a 2. nemzetközi kapuskonferenciát. A flúgos, a munkamániás, a tanári - a magyar kézilabda három legendás hálóőre Debrecenben találkozott, hogy a hazai kapusképzés jelenéről és jövőjéről beszéljenek, gondolkodjanak. (45:25-től) Részletek.

A Debreceni Egyetemen mondták el, hogyan kell VB-t szervezni (FM90 Campus Rádió)

Az idei vizes világbajnokság szervezési kihívásait, a lebonyolítás nehézségeit ismerhették meg a Debreceni Egyetem hallgatói a Böszörményi úti Campuson tartott előadáson. Részletek.


A Debreceni Egyetem Hírlevele XVIII. évf. 47. szám | 2017. NOVEMBER 30.

A hírlevelet a Debreceni Egyetem minden dolgozója megkapja. Amennyiben le szeretne róla iratkozni, kattintson ide. Lapzárta minden szerdán 12 órakor. Felelős kiadó: DE Rektori-Kancellári Kabinet Sajtóiroda.