DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL XVIII. ÉVF. 46. SZÁM | 2017. NOVEMBER 23.

DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL

XVIII. ÉVF. 46. SZÁM | 2017. NOVEMBER 23.

HÍREK

A hallgatói mobilitás jelentőségéről

A felsőoktatás nemzetközivé válásának fontos eleméről, a hallgatói mobilitásról tartottak konferenciát a Debreceni Egyetemen. A pénteki rendezvényen jelentette be Novák Katalin, az EMMI család- és ifjúságügyért felelős államtitkára, hogy az állam újabb nyelvvizsga díját téríti vissza januártól a 35 éven aluliaknak.

Képzési központ a duális hallgatóknak

Az egyetem Természettudományi és Technológiai Karának duális villamosmérnök szakos hallgatói is abban az új központban végezhetik vállalati gyakorlatukat, amelyet csütörtökön adtak át az E.ON Tiszántúli Áramhálózati Zrt. debreceni telephelyén. Az új központ a villamos szakma teljes spektrumát lefedi.

Kancellári megbízás

Átvette megbízólevelét Palkovics László oktatásért felelős államtitkártól Bács Zoltán csütörtökön a fővárosban. Az átadó ceremóniát az EMMI Tükörtermében tartották, ahol az állami felsőoktatási intézmények élére kinevezett kancellárok kapták meg megbízási okirataikat. A Debreceni Egyetem régi-új kancellárja további 5 évig látja el feladatát.

Telt ház az egyetemen

Zsúfolásig megtelt a Főépület november szerdán és csütörtökön a DExpóra érkező középiskolásokkal, szülőkkel és pedagógusokkal. A Debreceni Egyetem nyílt napjain az intézmény 14 kara várta standjaival a Díszudvaron az érdeklődőket, akik a kollégiumi kínálattal, a nyelvvizsga-lehetőségekkel és a mentálhigiénés szolgáltatásokkal is megismerkedhettek.

A legjobb kapusedzőktől tanulhatnak

Michael Barda, Bartalos Béla, Hoffmann László, Sugár Tímea - világklasszis szakemberek részvételével rendezték meg az egyetemen a II. Nemzetközi Kézilabda Kapusedzői Konferenciát hétfőn és kedden között. A szakmai tanácskozást az Európai Kézilabda Szövetség is felvette képzései közé.


Programajánló

Szakmai konferencia

"Innovatív tudományos műhelyek a hazai agrár felsőoktatásban" címmel rendezi az EFOP-3.6.3.-VEKOP-16-2017-00008 projekt nyitókonferenciáját a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kara november 24-én, pénteken 10 órától a MÉK Nagytanácstermében (Debrecen, Böszörményi út 138.).

Doktorandusz konferencia

"A jövő tudósai, a vidék jövője" címmel doktorandusz konferenciát rendez a Debreceni Egyetem Agrártudományi Doktori Tanácsa az EFOP-3.6.3.-VEKOP-16-2017-00008 projekt keretében november 24-én, pénteken 11.30-tól a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Karon (Debrecen, Böszörményi út 138.).

Kriptográfiai előadás

"Applications of Diophantine approximations algorithms in cryptanalysis of RSA" címmel Andrej Dujella, a Zágrábi Egyetem professzora tart előadást a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából november 24-én, pénteken 13 órától az Informatikai Karon (Debrecen, Kassai út 26.).

Tudományos konferencia

"Ember és társadalom" címmel rendez szakmai tanácskozást az MTA Debreceni Akadémiai Bizottságának Szociológia, valamint Politikatudományi Munkabizottsága november 24-én, pénteken 13 órai kezdettel az MTA DAB Székházban (Debrecen, Thomas Mann u. 49.).

Filozófiai vitadélután

"Etika a tudományban - tudomány az etikában" címmel a szakterület legfrissebb eredményeit vitatják meg a szakemberek a Debreceni Egyetem Filozófia Intézet Filozófiai Munkabizottságának szervezésében november 24-én, péntek 14 órai kezdettel az MTA DAB Székházban (Debrecen, Thomas Mann u. 49.).

Emlékdíj átadó ünnepség

Trócsányi Zoltán akadémikus veheti át idén a Dr. Tankó Béla Emlékdíjat. Az eseményen a díjazott professzor "Egyszerű, szép - és igaz" címmel tart előadást. Az ünnepség november 24-én, pénteken 17 órakor kezdődik az MTA DAB Székházban (Debrecen, Thomas Mann u. 49.). Bővebb információ.

Doktoravató ünnepség

Idén is megrendezi a Debreceni Egyetem hagyományos őszi doktoravató ünnepségét, amelyen több mint 100 jelölt veheti át oklevelét. Az ünnepi esemény november 25-én, szombaton 11 órakor kezdődik a Főépület Aulájában (Debrecen, Egyetem tér 1.). Az ünnepséget a hirek.unideb.hu oldalon élőben láthatják.

Párbeszéd a hallgatókkal

A Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Karának Világgazdasági és Nemzetközi Kapcsolatok Intézete a Debreceni Europe Direct Irodával közösen előadást tart "Párbeszéd a hallgatókkal Európa jövőjéről" címmel november 27-én, hétfőn 12 órától a Böszörményi úti campus Színháztermében (Debrecen, Böszörményi út 138.). Bővebb információ.

Párkapcsolati szabadegyetem

A Debreceni Egyetem Mentálhigiénés és Esélyegyenlőség Központ, valamint a Három királyfi három királylány mozgalom közös szervezésében "Az én márkám és a te márkád az a mi márkánk" címmel Dobos Zita PR-szakértő tart előadást november 27-én, hétfőn 16 órai kezdettel a Debreceni Egyetem Főépület, Aud. Max. termében (Debrecen Egyetem tér 1.).

Emléknap

Kenézy Gyula egyetemi tanár (1860-1931) tiszteletére emléknapot rendez a Debreceni Egyetem és a Dr. Kenézy Gyula Baráti Kör Egyesület november 28-án, kedden 10 órától a Kenézy villában (Debrecen, Nagyerdei krt. 98.).

Karácsony Sándor pedagógiája

Előadásokkal köszönti a százéves debreceni pedagógiát a DE BTK Nevelés- és Művelődéstudományi Intézete és az MTA Pedagógia Bizottság Nevelésszociológia Albizottsága november 29-én, szerdán 14 órától az MTA DAB Székházban (Debrecen, Thomas Mann u. 49.).

Komparatisztikai Műhely

"Múltidézés és metaszínház María Iréne Fornés A Duna (1982) című drámájában" címmel Németh Lenke tart előadást a Magyar Irodalom- és Kultúratudományi Intézet Komparatisztikai Műhely programjának keretében november 29-én, szerdán 14 órai kezdettel a Debreceni Egyetem, Főépület, III. em. 303. termében (Debrecen, Egyetem tér 1.).

Ünnepi ülés

A Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából ünnepi ülést tart a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kara november 30-án, csütörtökön 16 órai kezdettel a Főépület Aulájában (Debrecen, Egyetem tér 1.). Az eseményen tartja professzori bemutatkozó előadását Maticsák Sándor egyetemi tanár, és átadják a Petőfi S. János-díjat.


Fotókiállítás a Világjáró Klubban

Csoportos kiállításon mutatkoznak be a Világjáró Klub fotósai a Debreceni Egyetem Közművelődési Titkárság szervezésében. A tárlat megnyitója november 25-én, szombaton 15 órakor kezdődik az Élettudományi Galériában (Debrecen, Egyetem tér 1.). A kiállítás december 31-ig várja a látogatókat.

Makai Imre festőművész kiállítása

"Visszatekintés" címmel nyílik kiállítás Makai Imre festőművész munkáiból a Debreceni Egyetem Közművelődési Titkárság, Kulturális és Szervezési Iroda rendezésében november 26-án, vasárnap 11 órakor a DOTE Elméleti Galériában (Debrecen, Nagyerdei krt. 98. Klinikák).

Ady-est a DEENK-ben

Ady Endre kevéssé ismert arcát versei és prózai művein keresztül mutatják be a közönségnek az egyetemi könyvtár munkatársai november 27-én, hétfőn 17 órai kezdettel a DEENK Bölcsészettudományi és Természettudományi Könyvtár tárgyalójában (Debrecen, Egyetem tér 1.).

Mentálhigiénés Filmklub

Az AIDS világnapja alkalmából a "Kifutó a semmibe" című amerikai életrajzi drámát láthatja a közönség a Mentálhigiénés Filmklubban november 28-án, kedden 18 órától a Debreceni Egyetem Főépület, Aud. Max. termében (Debrecen, Egyetem tér 1.). A vetítés után beszélgetés a filmről Gesztelyi Tamás mentálhigiénés szakemberrel.

Universitas-Debrecen hangversenysorozat

Matuz István (fuvola) és Mogyorósi Éva (zongora) hangversenyével folytatódik a Debreceni Egyetem komolyzenei sorozata november 28-án, kedden 19 órától a Főépület Aulájában (Debrecen, Egyetem tér 1.), ahol – többek között – Bach és Händel művei csendülnek fel.


Videók

Felhívások

Hallgatói Tehetséggondozó Program

A Debreceni Egyetem Sporttudományi Koordinációs Intézete az EFOP-3.6.1-16-2016-00022 "Debrecen Venture Catapult Program" keretében nyílt sporttudományi kutatói pályázatot hirdet hallgatók számára. A pályázat célja, hogy támogassa a sporttudományi kutatómunka előmozdítását, a tudományos pályán való elindulást, majd pályán tartást. A pályázat további célja az alap,- mester (osztatlan tanár), vagy doktori képzésben részt vevő, tehetséges hallgatók kutatási tevékenységének és szakmai fejlődésének támogatása, amelynek eredménye publikáció, tudományos cikk, TDK-dolgozat, vagy egyéb tudományos alkotás. Az első ösztöndíjas időszak: 2018. február 1 - május 31. A pályázatok benyújtásának határideje: 2017. december 4. Bővebb információ.


Képgalériák

DExpo - nyílt napokon mutatkoznak be a Debreceni Egyetem karai

Tudományos ülés a Traumatológiai és Kézsebészeti Tanszék 30 éves jubileumán

Kubala 90 - fotókiállítás az FC Barcelona legendás magyar labdarúgójáról

II. Magyar Orthopterás Találkozó az egyetem agrárkarán


Sport

Floorball

A floorballosok hazai pályán játszanak a hétvégén, ezúttal a listavazető SZPK Komárom csapatát látják vendégül szombaton 16 órától a Kecskeméti János Sportcsarnokban. A debreceni csapat győzelem esetén visszavenné az első helyet az OB II-es bajnokságban.

Kézilabda

A jelenleg a tabella 6. helyén álló DEAC férfi kézilabdacsapata a harmadik Nyíragyházával játszik hazai pályán az NB I/B hétvégi fordulójában, november 25-én, szombaton 18 órától a DESOK-ban.

Röplabda

A Debreceni Egyetem Atlétikai Clubjának női röplabdacsapata szombaton 12:30-tól Budapesten, a TFSE ellen játszik a következő NB II-es bajnoki meccsen.

Vasárnap 17:30-kor kezdődik a DEAC- Kecskemét férfi NB I-es röplabdamérkőzés a DESOK-ban.

Labdarúgás

A DVTK-tól elszenvedett idegenbeli 4-0-s vereség után, Múcsonyba utazik a DEAC NB III-as labdarúgócsapata. A Tállya KSE - DEAC találkozó vasárnap 13 órakor kezdődik a Sajóvölgye Sportcentrumban.

Futsal

A női futsalosok a berettyóújfalui MVFC gárdáját fogadják vasárnap 13 órától a DESOK-ban.

Szombathelyen lép pályára a DEAC futsalcsapata. Hétfőn 18:30-tól a Swietelsky Haladás lesz a debreceniek következő ellenfele az NB I 9. fordulójában.


Rólunk írták

"Mindenben telitalálat!" - nyílt nap a Debreceni Egyetemen (Hirado.hu)

DExpo névvel zajlik a Debreceni Egyetem pályaválasztási nyílt napja. A kétnapos programra olyan középiskolásokat várnak, akik a felvételi adatlap kitöltése előtt szeretnének egy kicsit jobban megismerkedni az intézmény képzéseivel, az egyetemi élettel. Részletek.

Januártól megtérítik az újabb nyelvvizsga díját (Mno.hu)

Jövő év elejétől a 35 év alatti fiataloknak megtéríti a kormány az új nyelvvizsga díját, ha már rendelkeznek - akár több - nyelvvizsgával - jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) család- és ifjúságügyért felelős államtitkára pénteken a Debreceni Egyetemen (DE). Részletek.

Szociális munkás képzések fejlesztése (Kölcsey TV)

Több mint 110 millió forintos európai uniós pályázatból újul meg a szociális munkás képzés a Debreceni Egyetem Egészségügyi Karán. Az Egészségügyi Kar duális képzés fejlesztésének lényege, hogy ezentúl a gyakorlati oktatás még nagyobb hangsúlyt kap, mint eddig. Részletek.

Debreceniek az Év Fájának gyógyítói (Haon.hu)

A Debreceni Egyetem Növényvédelmi Intézetének kutatócsoportja mentette meg a kipusztulástól azt a több mint 300 éves zengővárkonyi szelídgesztenyefát, amit idén az Év Fájává választottak. Részletek.

Kutatás az elhízás ellen (FM90 Campus Rádió)

Miért alakul ki súlyfelesleg és az elhízás hogyan befolyásolja a betegségek létrejöttét? Erre keresik a választ a Debreceni Egyetem kutatói szegedi kollégáikkal együtt. Többek közt arra szeretnének választ kapni, miként lehet minél több zsírsejtet barna zsírsejtté átalakítani és fokozni a hőtermelésüket. A barna zsírszövet ugyanis ahelyett, hogy raktározná a zsírmennyiséget, hőt termel, ehhez pedig kalóriát éget el. A kutatásokról Dr. Fésűs László a program szakmai vezetője, a Biokémiai és Molekuláris Biológiai Intézet professzora beszélt. Részletek.


A Debreceni Egyetem Hírlevele XVIII. évf. 46. szám | 2017. NOVEMBER 23.

A hírlevelet a Debreceni Egyetem minden dolgozója megkapja. Amennyiben le szeretne róla iratkozni, kattintson ide. Lapzárta minden szerdán 12 órakor. Felelős kiadó: DE Rektori-Kancellári Kabinet Sajtóiroda.