DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL XVIII. ÉVF. 45. SZÁM | 2017. NOVEMBER 16.

DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL

XVIII. ÉVF. 45. SZÁM | 2017. NOVEMBER 16.

HÍREK

Szenátusi ülés - állásfoglalással

Az egészségügyi integrációhoz kapcsolódó intézményfejlesztési tervekről és a beteginformatikai rendszer fejlesztéséről is szó volt a Szenátus november 9-ei ülésén. A testület több együttműködési megállapodás megkötéséről is szavazott, az egyetemet ért támadások kapcsán pedig állásfoglalást fogadott el.

Megalakult az EIT

Alakuló ülést tartott és elnököt választott az egyetemi Egészségügyi Irányító Testület (EIT). November 8-án kezdte meg a munkát a nyolc fős tanács, amely a Klinikai Központ és a Kenézy Gyula Egyetemi Kórház egységes szakmai irányítását látja el. A testületbe négy tagot a fenntartó minisztérium, négyet az egyetem delegált.

Új partner a duális képzésekben

A DKV Debreceni Közlekedési Zrt-vel írt alá együttműködési megállapodást duális képzés indításáról a Gazdaságtudományi, a Műszaki, valamint a Természettudományi és Technológiai Kar. A hallgatók a következő tanévtől így már mintegy 40 ipari partner közül választhatnak.

Segítség a sikeres pályázatokhoz

Innovációs és kutatásfejlesztési folyamatok koordinálásával, nemzetközi konzorciumi hálózatok szervezésével, tanácsadással és hírlevéllel is segíti a pályázati források elnyerését az egyetem innovációs ügynöksége. Az INNOVA Észak-Alföld Nonprofit Kft. idén eddig csaknem harminc nemzetközi és hazai pályázatban vett részt.

Elismerések az egészségügyben

Rangos szakmai kitüntetést kapott az egészségügyben végzett magas színvonalú szakmai munkájáért az egyetem két szakembere. Bálint Ágnes, a Kenézy Gyula Egyetemi Kórház főorvosa Pro Sanitate-díjat, Ludman István, a Klinikai Központ osztályvezetője pedig Miniszteri Elismerő Oklevelet vehetett át.


Programajánló

Konferencia az élelmiszer-tudományról

Három napos nemzetközi élelmiszer-tudományi workshopot rendez a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar a KNOWinFOOD projekt keretében november 16-18. között a Böszörményi úti campus A épület Nagytanácstermében (Debrecen, Böszörményi út 138.).

Néprajzi konferencia

"Szakrális helyek, terek és emlékezéskultúra" címmel tudományos konferenciát rendez a Magyar Vallástudományi Társaság, a DE BTK Néprajzi Tanszék, az MTA-DE Néprajzi Kutatócsoport, az MTA DAB Bölcseleti, Művészet- és Vallástudományi Szakbizottság november 17-én, pénteken 9.20-tól a DAB Székházban (Debrecen, Thomas Mann u. 49.).

Konferencia a hallgatói mobilitásról

"A hallgatói mobilitás stratégiai jelentősége a felsőoktatás nemzetközivé válásában" címmel rendez konferenciát november 17-én, pénteken 10 órától a Főépület Aulájában (Debrecen, Egyetem tér 1.) a Debreceni Egyetem és a Magyar Rektori Konferencia. A program fővédnöke Navracsics Tibor, az Európai Unió oktatási, kulturális, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa.

Szakmai találkozó

Első alkalommal rendezi meg a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kara a Magyar Orthopterás Találkozót november 17-én, pénteken 10 órától a Böszörményi úti campus B épület, II. emelet 4. előadójában. A vándorgyűlésen a helyi szakemberek mellett a hazai egyetemek, illetve kutatóhelyek egyenesszárnyú rovarokkal foglalkozó kutatói és hallgatói vesznek részt.

Szenior Egyetem

"Repedések dinamikájától katasztrófák előrejelzéséig" címmel Kun Ferenc, a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Karának dékánja tart előadást a Szenior Egyetemen november 17-én, pénteken 16 órai kezdettel az Élettudományi Központ földszinti nagyelőadótermében (Debrecen, Egyetem tér 1.).

Tudományos ülés

A Traumatológiai és Kézsebészeti Tanszék megalakulásának 30. évfordulója alkalmából tudományos ülést rendez a Debreceni Egyetem Traumatológiai és Kézsebészeti Tanszéke és a Kenézy Gyula Egyetemi Kórház Traumatológiai és Kézsebészeti Osztálya november 17-18. között a DAB Székházban (Debrecen, Thomas Mann u. 49.). Bővebb információ.

Sportkonferencia

A tavalyihoz hasonlóan idén is Nemzetközi Kézilabda Kapusedzői Konferenciát rendez a Debreceni Egyetem Sporttudományi Koordinációs Intézet november 20-21. között a Dóczy József utcai központban. A tavalyi sikeres kezdeményezésre az EHF is felfigyelt, így az eseményt az idén már a Módszertani bizottsága is támogatja.

Tudományos szimpózium

"Neuropatológiai vizsgálatok a Nemzeti Agykutatási Program keretében" címmel tart tudományos szimpóziumot a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar, Pathologia Intézet Neuropathológia Tanszéke november 20-án, hétfőn 16 órai kezdettel a Pathológiai Intézet 2. emeleti előadótermében (Debrecen, Nagyerdei krt. 98.).

Konzervatóriumi Esték

A Zeneművészeti Kar hangverseny-sorozatában "Tűz és szenvedély" címmel Nagy Csaba és Tokodi Gábor ad koncertet november 20-án, hétfőn 19 órától a Debreceni Egyetem Főépület Aulájában (Debrecen, Egyetem tér 1.).

XXXVIII. Fizikusnapok - Emberközpontú tudomány

A Magyar Tudomány Ünnepe - Kutatóhelyek Tárt Kapukkal program keretében egész hetes programsorozattal várja november 20-24. között a fizika iránt érdeklődőket az Atomki (Debrecen, Bem tér 18/c). Bővebb információ.

Szakmai tanácskozás

"Virtuális és kiterjesztett valóság - a digitális patológia új határai" címmel tudományos ülést rendez a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kara a Pathológiai Intézet közreműködésével november 22-én, szerdán 15 órától a Kenézy villában (Debrecen, Nagyerdei krt. 98.).

Világjáró Klub

Folytatódnak a Világjáró Klub programjai a Debreceni Egyetem Klinikai Központ, valamint a Közművelődési Titkárság és Szervezési Iroda rendezésében. Szücs Sándor "Utazás Vlagyivosztoktól a Bajkál-tóig a Traszszibériai vasúton" címmel tart előadást november 21-én, kedden 18 órától a Belgyógyászati Intézet A épület ( I. sz. Belklinika) tantermében (Debrecen, Nagyerdei krt. 98.).

DExpo 2017

A Debreceni Egyetem november 22-23-án már 12. alkalommal rendez nyílt napokat, idén "Mindenben telitalálat" mottóval, amelyre az intézmény iránt érdeklődő középiskolásokat várják. A megnyitó november 22-én, szerdán 9 órától lesz a Debreceni Egyetem Főépületének Aulájában (Debrecen, Egyetem tér 1.).

iTT Kutathatsz

A Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kara "iTT Kutathatsz" címmel Természettudományos és Mérnöki Fesztiválra várja az érdeklődőket november 22-én, szerdán 12 órától az Agóra Tudományos Élményközpontban, ahol tudományos érdekességek színes kavalkádja fogadja a látogatókat. A TTK a programokkal a természet- és műszaki tudományok iránt érdeklődő középiskolásokat, szüleiket és tanáraikat szeretné megszólítani, hogy megkönnyítse a pályaválasztás előtt állók döntéseit.

Hallgatói workshop

"Néprajz és helytörténet - néprajz és kistérségi muzeológia" címmel rendez tudományos tanácskozást az egyetem Néprajzi Tanszéke és az MTA-DE Néprajzi Kutatócsoportja november 23-án, csütörtökön 11 órától a Debreceni Egyetem Főépületének 58-as termében (Debrecen, Egyetem tér 1.).

Út a sikeres karrierhez

Kmeczkó Szilárd (Református Hittudományi Egyetem, Természettudományi Tanszék): "A kommunikáció hasznáról és káráról" címmel tart előadást az „Út a sikeres karrierhez” sorozatban a Hallgatói Kapcsolatok és Szolgáltatások Központja Hallgatói Karrierközpont szervezésében november 23-án, csütörtökön 14 órai kezdettel a Főépület Aud. Max-ban (Debrecen, Egyetem tér 1.).

Komparatisztikai Műhely

Molnár Angelika "A szó feltámasztása" című fordításkötetét mutatja be a Magyar Irodalom- és Kultúratudományi Intézet Komparatisztikai Műhelyének programja november 23-án, csütörtökön 14 órától a Debreceni Egyetem, Főépület III. em. 303. termében (Debrecen, Egyetem tér 1.).

Szakmai konferencia

"Innovatív tudományos műhelyek a hazai agrár felsőoktatásban" címmel rendezi az EFOP-3.6.3.-VEKOP-16-2017-00008 projekt nyitókonferenciáját a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kara november 24-én, pénteken 10 órától a MÉK Nagytanácstermében (Debrecen, Böszörményi út 138.).

Doktorandusz konferencia

"A jövő tudósai, a vidék jövője" címmel doktorandusz konferenciát rendez a Debreceni Egyetem Agrártudományi Doktori Tanácsa az EFOP-3.6.3.-VEKOP-16-2017-00008 projekt keretében november 24-én, pénteken 11.30 órai kezdettel a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Karon (Debrecen, Böszörményi út 138.).


Párkapcsolati szabadegyetem

"Házasság előtt és után" címmel Gesztes Olympia projektmenendzser tart előadást november 20-án, hétfőn 16 órától a Debreceni Egyetem Főépület Aud.Max-ban (Debrecen, Egyetem tér 1.).

Mentálhigiénés Filmklub

A kanyaron túl című magyar filmet láthatják az érdeklődők a Mentálhigiénés Filmklub soron következő előadásán november 21-én, kedden 18 órától a Debreceni Egyetem Főépület Aud.Max-ban (Debrecen, Egyetem tér 1.). A vetítés után beszélgetés a filmről Juhász Béla Szilárd mentálhigiénikus, addiktológussal.

Science Café

"Számok, szívek, szerelmek" címmel Pintér Ákos általános rektorhelyettes tart előadást a Debreceni Egyetem tudományos ismeretterjesztő sorozatában november 22-én, szerdán 17 órától a Fórum Bevásárlóközpont Libri Könyvesboltjában (Debrecen, Csapó u. 30.).

Startup7 Debrecen

A Debreceni Egyetem az EFOP-3.6.1-16-2016-00022 számú, "Debrecen Venture Catapult Program" című projekt keretében szakértői beszélgetést szervez november 22-én, szerdán 17 órai kezdettel a Nagyerdei Víztoronyban (Debrecen, Pallagi út 7.). A beszélgetések témái: Milyen, a hagyományos képzésektől eltérő módon fejleszthetik tudásukat a vállalkozni vágyó fiatalok az egyetem keretein belül? Hogyan működik a cselekvő tanulás, saját vállalkozást üzemeltetve egyetemistaként, hogyan lehet team coachok támogatásával valódi gyakorlati tudásra szert tenni? Miben rejlik a kiemelkedően sikeres emberek 7 szokásának titka, és hogyan lehet erre a tudásra az egyetem falai közt szert tenni?


Videók

Felhívások

 

Hallgatói Tehetséggondozó Program

 

A Debreceni Egyetem Sporttudományi Koordinációs Intézete az EFOP-3.6.1-16-2016-00022 "Debrecen Venture Catapult Program" keretében nyílt sporttudományi kutatói pályázatot hirdet hallgatók számára. A pályázat célja, hogy támogassa a sporttudományi kutatómunka előmozdítását, a tudományos pályán való elindulást, majd pályán tartást. A pályázat további célja az alap,- mester (osztatlan tanár) vagy doktori képzésben részt vevő, tehetséges hallgatók kutatási tevékenységének és szakmai fejlődésének támogatása, amelynek eredménye publikáció, tudományos cikk, TDK-dolgozat, vagy egyéb tudományos alkotás. Az első ösztöndíjas időszak: 2018. február 1 - május 31. A pályázatok benyújtásának határideje: 2017. december 4. Bővebb információ.

 

Kedvezményes könyvvásár

 

Az egyetem és a könyvesbolt közötti együttműködésnek köszönhetően 20 %-os kedvezménnyel vásárolhatnak könyvet és hangoskönyvet az egyetemi polgárok a Libri Kft. debreceni Fórum Bevásárlóközpontban található üzletében november 19-20. között.


Képgalériák

A nagymúltú német gépipari cég, a Krones AG új beruházásának bemutatása

Térinformatikai szakmai nap a Földtudományi Intézetben

Fésüs László professzort, egykori rektort köszöntötték 70. születésnapján

Sci-fi és jog - A jövő jogalkalmazási kérdései - konferencia az ÁJK-n


Sport

Labdarúgás

 

A Jászberény elleni múlt heti hazai 2-2-es döntetlen után vasárnap Kazincbarcikára látogat a DEAC NB III-as labdarúgócsapata. A DEAC a tabellán a 14. helyen áll, közvetlenül hétvégi ellenfele, a DVTK II. csapata előtt. A meccs november 19-én 13 órakor kezdődik a kazincbarcikai Pete András Stadionban.

 

A megye I-es bajnokság őszi utolsó fordulójában Hajdúnánáson játszik a DASE vasárnap 13 órától.

 

A megye II. déli csoportjának őszi bajnoka, a DEAC II. a Nádudvar csapata ellen lép pályára. A találkozót szombaton 13 órától rendezik a Nádudvari Sportpályán.

Kosárlabda

A DEAC férfi kosárlabdacsapata Sopronba utazik a hétvégén. A vendéglátók 6 vereséggel és egy győzelemmel jelenleg a tabella utolsó helyén állnak. A Sopron KC-DEAC meccs szombaton 18 órakor kezdődik.

 

Szombaton 16 órakor kezdődik a női kosarasok mérkőzése a Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziumában. A DEAC-DSI a Szolnoki MÁV Sportegyesület ellen lép pályára.

Röplabda

Az NB II. hétvégi fordulójában a DEAC női csapata vasárnap 18 órától Jászberényben játssza következő bajnoki mérkőzését.

 

Az NB I-es férfi röplabdacsapat szombaton, Budapesten a MAFC gárdájával játszik 16 órától a BME Sportközpontban.

Futsal

A DEAC férfi futsalosai pénteken, hazai pályán a legutóbbi NB I-es kiírás aranyérmesét, a légiósokkal és kiváló magyar játékosokkal érkező Győrt látják vendégül a DESOK-ban 18 órától.

 

A női futsalosok az NB II. keleti csoportjában a salgótarjáni Reklám Press Skorpió gárdáját fogadják szombaton 18 órától a DESOK-ban.


Rólunk írták

Négy magyar orvosi egyetem a világ élvonalában (Hirado.hu)

Előkelő helyre rangsorolta a pécsi, a budapesti, a debreceni és a szegedi egyetem orvosképzését a Times Higher Education, amely november 8-án hozta nyilvánosságra legfrissebb tematikus ranglistáját. Négy magyar egyetem orvos- és egészségtudományi képzései a 301-400, illetve a 401-500 kategóriában kaptak helyet. Az ötszázas listán az első pozíciókat amerikai, brit és ausztrál egyetemek kapták. Részletek.

Kancellári interjú a Köz-ügyben (Debrecen TV)

Újabb öt évig Bács Zoltán lesz a Debreceni Egyetem kancellárja. A régi-új vezető 2017. november 16-ától 2022-ig látja el feladatát. A Debreceni Egyetem költségvetése a kancellár kinevezése óta 82 milliárd forintról 128 milliárd forintra nőtt. Erről és más aktualitásokról beszélgettek egyetemi szinten Bács Zoltán kancellárral. Részletek.

Állásbörze és karriernap Debrecenben (Honvedelem.hu)

A Debreceni Egyetem állásbörzéjén tájékoztatták az érdeklődőket a katonai toborzók a Magyar Honvédségben vállalható szolgálati formákról. Részletek.

Hogyan védekezhetünk a járványokkal szemben? (Kossuth Rádió - Időt Kérek)

Az influenzajárvány kapujában állunk, aki elhatározta magát, elsétálhat a háziorvosához, és már megkaphatja az aktuális védőoltást. Pozsgay Csillával, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet főigazgatójával, Oroszi Beatrixszal, az Országos Közegészségügyi Intézet orvos epidemiológus szakértőjével, és Szilvássy Zoltán farmakológussal, a Debreceni Egyetem rektorával beszélgettek a közeledő járványról a Kossuth Rádió Időt Kérek című műsorában. Részletek.

Nagyüzemben az Orosz Központ (FM90 Campus Rádió)

Az őszi félévtől teljes nagyüzemben várja az érdeklődőket a Debreceni Egyetem Orosz Központja. A megnyitás folyamata 4 éve indult, ez év áprilisában pedig megnyitotta kapuit a központ, amelynek céljai között van a külföldön élő orosz diaszpóra összefogása és a nyelvoktatás is. A központról annak vezetője, Goretity József, a Szlavisztika Intézet igazgatója beszélt rádiónknak. Részletek.


A Debreceni Egyetem Hírlevele XVIII. évf. 45. szám | 2017. NOVEMBER 16.

A hírlevelet a Debreceni Egyetem minden dolgozója megkapja. Amennyiben le szeretne róla iratkozni, kattintson ide. Lapzárta minden szerdán 12 órakor. Felelős kiadó: DE Rektori-Kancellári Kabinet Sajtóiroda.