DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL XVIII. ÉVF. 44. SZÁM | 2017. NOVEMBER 9.

DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL

XVIII. ÉVF. 44. SZÁM | 2017. NOVEMBER 9.

HÍREK

FRISS: világelitben az orvosképzésünk!

A világ élvonalába rangsorolta a Debreceni Egyetem orvos- és egészségtudományi képzéseit a Times Higher Education, amely november 8-án hozta nyilvánosságra legfrissebb tematikus ranglistáját. Az ÁOK, a FOK, a GYTK, az EK, valamint a NK képzései a 401-500 kategóriában szerepelnek.

Stabilitás és harmadik misszió

Az egyetem iparfejlesztési törekvéseiről, társadalmi szerepvállalásáról, valamint sportkoncepciójáról és a kapcsolódó fejlesztésekről is beszélt Bács Zoltán a Szenior Egyetem második előadásán. A kancellár néhány oktatási-kutatási újdonságról, például a 2018-ban induló könnyűzenei kurzusról is beszámolt.

Hogyan éljünk tovább egészségesen?

A hirtelen stressz szervezetre gyakorolt hatását, valamint a sportolás életminőséget javító szerepét kutatják a Debreceni Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem szakemberei egy most induló közös projekt keretében. A program további célja a pszichés és a fizikai stressz elkülönítésére alkalmas diagnosztikai eszköz kifejlesztése.

Új módszer a demencia felismerésére

A demencia korai felismerését segíti az az új, néhány perc alatt elvégezhető teszt, melyet mostantól az egyetemen használnak. A Pszichiátriai Klinikán bevezetett Test Your Memory kérdőív olyan hatékony és gyors módszer a szellemi hanyatlás szűréséhez amilyen eddig még nem volt Magyarországon.

Nyitottan, hozzáférhetően

A tudományos eredmények nyílt hozzáférhetőségének fontossága volt a témája a Hungarian National Workshop on Open Science tanácskozásnak kedden. A szervező Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtára egy olyan fórum kialakítását is kezdeményezte, amely biztosítja a folyamatos párbeszédet a tudományos kommunikáció résztvevőinek.


Programajánló

Suomi Finnland 100

Három napos programsorozattal ünnepli Finnország függetlenségének 100 éves évfordulóját november 8-10. között a Bölcsészettudományi Kar Finnugor Nyelvtudományi Tanszéke.

A jövő jogalkalmazási kérdései

Tudományos konferenciát rendez az Állam- és Jogtudományi Kar a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából "Sci-fi és jog? - A jövő jogalkalmazási kérdései" címmel november 10-én, pénteken 10 órától a kar TEOKJ I. földszint 113. előadótermében (Debrecen, Kassai út 26.).

Fifázz és focizz!

Videójátékban "XBOX ONE" konzolon és a pályán is összeméri tudását az a 32 csapat, akik beneveztek a "Be Your Player" közösségi versenysorozatra. A mérkőzések november 11-én, szombaton 8 órakor kezdődnek a DESOK-ban (Debrecen, Dóczy J. u.).

Anyahajó Klub

"Miért csak 24 óra egy nap?" címmel Katonáné Kovács Judit egyetemi docens tart tréninget az Anyahajó Klubban november 11-én, szombaton 9 órától a Mentálhigiénés és Esélyegyenlőségi Központban (Debrecen, Poroszlay út 97.).

Fogászati szűrőnap

Ingyenes vizsgálattal, tanácsadással várja az érdeklődőket a Magyar Fogorvostan Hallgatók Egyesülete november 11-én, szombaton 9-13 óra között a Fogorvostudományi Kar épületében (Debrecen, Nagyerdei krt. 98.).

Párkapcsolati szabadegyetem

A Debreceni Egyetem Mentálhigiénés és Esélyegyenlőség Központ, valamint a Három királyfi három királylány mozgalom közös szervezésében "Egyedül nem megy" címmel Pálfay Erzsébet mentálhigiénikus szakember, karriertanácsadó tart előadást november 13-án, hétfőn 16 órától a Főépület, Aud.Max-ban (Debrecen Egyetem tér 1.).

Nyelvészeti workshop

Tudományos konferenciát rendez a Bölcsészettudományi Kar Általános és Alkalmazott Nyelvészeti Tanszéke, valamint az MTA Nyelvtudományi Intézete "Az emberi viselkedés rejtett mintázatai és a gép" címmel november 15-én, szerdán 16 órától a Debreceni Egyetem Főépület, IV. emelet 418-as termében (Debrecen, Egyetem tér 1.).

Múlt és jelen a neveléstudományban

Vincze Tamás: Alkotás és iskolateremtés. Pedagógia tanszék a Tiszántúl egyetemén 1918 és 1941 között, valamint Engler Ágnes: A család mint erőforrás című könyvének bemutatóját tartja a Bölcsészettudományi Kar Nevelés- és Művelődéstudományi Intézete és az MTA Pedagógia Bizottság Nevelésszociológia Albizottsága november 15-én, szerdán 14 órakor a DAB Székházban (Debrecen, Thomas Mann u. 49.).

Konferencia az élelmiszer-tudományról

Három napos nemzetközi élelmiszer-tudományi workshopot rendez a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar a KNOWinFOOD projekt keretében november 16-18. között a Böszörményi úti campus A épület Nagytanácstermében (Debrecen, Böszörményi út 138.).

Komparatisztikai Műhely

A Studia Litteraria "Angolszász világok és Médeia-interpretációk" című tematikus számát mutatják be a Magyar Irodalom- és Kultúratudományi Intézet Komparatisztikai Műhelyének programján november 16-án, csütörtökön 14 órai kezdettel a Debreceni Egyetem Főépület III. em. 303-as teremben (Debrecen, Egyetem tér 1.).

Hallgatói workshop

"Őszi piknik - az ember és (szabályozási) környezete példáiból" címmel rendez hallgatói workshopot a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából az egyetem Állam- és Jogtudományi Kara november 16-án, csütörtökön 15 órától az ÁJK épületében (Debrecen, Kassai út 26.).

Őszi TDK konferencia az Informatikai Karon

A Debreceni Egyetem Informatikai Kara 2017. november 16-án, csütörtökön 16 órai kezdettel tartja a 2017/2018-as tanév őszi Informatikai és Könyvtártudományi Diákköri Konferenciáját.


Őszi szonáta a Lovardában

Ingmar Bergman színdarabjának feldolgozását láthatja a közönség Vörös Róbert rendezésében, Udvaros Dorottya főszereplésével november 13-án, hétfőn este 7 órától a Lovardában (Debrecen, Kassai út 26.).

Zene és kreativitás

Hámori József akadémikus, a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat elnöke tart előadást "Zene és kreativitás" címmel november 14-én, kedden 14 órai kezdettel az MTA DAB Székházban (Debrecen, Thomas Mann u. 49.).

Mentálhigiénés Filmklub

"A család kicsi kincse" című amerikai kalandfilmet láthatja a közönség a DEMEK Mentálhigiénés filmklubjában november 14-én, kedden 18 órakor a Debreceni Egyetem Főépület Aud.Max. termében (Debrecen, Egyetem tér 1.).


Videók

Felhívások

 

Hit és tudomány - konferencia doktoranduszoknak és fiatal kutatóknak

 

A Debreceni Református Hittudományi Egyetem Doktorandusz Önkormányzata és a Debreceni Egyetem Doktorandusz Önkormányzata közös konferenciát szervez "Morális dilemmák a tudományban" címmel fiatal kutatók, doktorjelöltek, doktoranduszok és Tudományos Diákköri Konferenciára készülő egyetemi hallgatók részére december 1-én az egyetem Főépületében. A konferenciára előadóként azok jelentkezését várják, akiknek kutatási területe és a hit- és vallástudomány között fellelhetők kapcsolódási pontok. Jelentkezési határidő: november 10., péntek. Regisztráció.

 

Sporttudományi Workshop

 

A Nyirkos István Szakkollégium munkájával ismerkedhetnek meg az érdeklődők a Sporttudományi Koordinációs Intézet Workshopján november 14-én, kedden 16 órától a SET Központban (Debrecen, Nagyerdei park 12.). A program "kóstolót" kínál a szakkollégium műhelymunkáiból, megismertet a kutatási területekkel, az ezekbe való bekapcsolódás lehetőségeivel, emellett lehetőséget teremt kötetlen beszélgetésekre a programban résztvevő kutatókkal és mentorokkal. A részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött, amelyre a http://sportreg.unideb.hu/ oldalon van lehetőség.


Pályázati információk

 

Nyitókonferencia

 

A "Növényi biovegyületek hatásaira épülő terápiás készítmények fejlesztése a cukorbetegség és szövődményei megelőzésére, kezelésére" című GINOP-2.2.1-15-2017-00066 pályázat nyitókonferenciáját november 14-én, kedden 14 órától tartják Gyógyszerésztudományi Kar épületében (Debrecen, Nagyerdei körút 98.).


Képgalériák

Őszi Állásbörze és Karriernap az egyetem Díszudvarán

Előadás a mikrobiom metagenomikai és metaproteomikai vizsgálatáról

Együttműködési megállapodás a China Pharmaceutical University-vel

Az elhunyt sportolókra emlékeztek Nyirkos István szobránál


Sport

Labdarúgás

 

A DEAC NB III-as labdarúgócsapatának ellenfele a Jászberény együttese lesz a következő bajnoki meccsen. A találkozó szombaton 13:30-kor kezdődik az egyetemi sporttelepen.

 

A DASE a jelenlegi második, DVSC II csapatát fogadja vasárnap 13:30-kor a DEAC pályán a megye I-es bajnokság 14. fordulójában.

 

A megye II listavezetője, a DEAC II a nullapontos Debreceni Sport Club gárdája ellen lép pályára a hétvégi bajnoki fordulóban szombaton 17:30-tól a Dóczy utcai sporttelepen.

Kosárlabda

A kaposvári bravúrgyőzelem után újabb rendkívül nehéz feladat vár a DEAC kosárlabdacsapatára. Berényi Sándor tanítványai szombaton a bajnokság egyik legerősebb játékoskeretével rendelkező Falco-Vulcano Energia KC Szombathely együttesét fogadják 17 órától az Oláh Gábor utcai Sportcsarnokban.

 

A női kosarasok Budapesten vendégszerepelnek az amatőr bajnokság piros csoportjában. Az ELTE Fortis elleni találkozó vasárnap 13:30-kor kezdődik.

Röplabda

A DEAC NB2-es röplabdás lányai városi riválisuk ellen játszanak vasárnap. A DEAC - Eötvös DSE mérkőzés 14 órakor kezdődik a Dóczy utcai egyetemi sportcsarnokban.

 

A nők mérkőzése után a férfi röplabdacsapat a Pécs ellen lép pályára vasárnap 17:30-tól a DESOK-ban. A még győzelem nélkül álló gárda edzője egy szoros mérkőzésben bízik.

Futsal

A hétfői dunaújvárosi 5-3-as vereség után, a DEAC futsalosai pénteken 18 órától az Aramis gárdája ellen javíthatnak az NB I-es bajnokság következő fordulójában a DESOK-ban.


Rólunk írták

Bács Zoltán: a fejlődés útján kell tartani a Debreceni Egyetemet (Debrecen TV)

A Debreceni Egyetem a gazdaság, a sport és a kultúra szolgálatában - ezzel a címmel tartott előadást Bács Zoltán, az intézmény kancellárja a Szenior Egyetemen. Részletek.

Hogyan éljünk tovább egészségesen? (Weborvospro.hu)

A hirtelen stressz szervezetre gyakorolt hatását, valamint a sportolás életminőséget javító szerepét kutatják a Debreceni Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem szakemberei egy most indult közös projekt keretében. Részletek.

Néhány perc alatt kiderül, hogy demenciával állunk-e szemben (Webbeteg.hu)

A demencia korai felismerését segíti az a vadonatúj, néhány perc alatt elvégezhető teszt, amelyet mostantól a Debreceni Egyetemen használnak. A szellemi hanyatlás szűréséhez ilyen érzékeny és gyors módszer eddig még nem volt Magyarországon. Részletek.

A kerti poloskáknak nem büdös az ittlét (Hajdú-bihari Napló)

Nehéz védekezni az elszaporodó kerti poloskák ellen, még nincs vége az inváziónak. - Először is nem árt tudni, hogy a poloskák nem bogarak, hanem a rovaroknak egy (a bogaraktól különálló) rendszertani csoportjába tartoznak - tisztázza Tartally András, a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kar Evolúciós Állattani és Humánbiológiai Tanszékének adjunktusa. Részletek.

Új tervek a Zeneművészeti Karon (FM90 Camus Rádió)

Minőségi könyűzenei képzést szeretne a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának frissen kinevezett dékánja. Lakatos Péter egyetemi docens Mézesmadzag című műsorunkban konkrétumokról is beszélt, hiszen hamarosan indul a jelentkezés, a Füredi úton pedig már készül egy hangszigetelt helyiség is az oktatásra. A képzés speciális kollégium keretében indul valamennyi egyetemi hallgató számára, tehát nemcsak ZK-soknak. Az interjú elérhető a Hanganyagok között. Részletek.


A Debreceni Egyetem Hírlevele XVIII. évf. 44. szám | 2017. NOVEMBER 9.

A hírlevelet a Debreceni Egyetem minden dolgozója megkapja. Amennyiben le szeretne róla iratkozni, kattintson ide. Lapzárta minden szerdán 12 órakor. Felelős kiadó: DE Rektori-Kancellári Kabinet Sajtóiroda.